Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είδηση δεν είναι η επίσκεψη της Συντονίστριας του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο Θόδωρο Μαρκόπουλο (φωτογραφία). Είδηση είναι η επίσκεψη της ίδιας στο Δήμαρχο. Μιας και τα κυβερνητικά στελέχη έως πρόσφατα απέφευγαν τον κ. Μουριάδη. Η κ. Έλενα Σώκου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Κι υποσχέθηκε βοήθεια. Κατά προτεραιότητα, στην εξασφάλιση του δανείου για την ενεργειακή κοινότητα.

 


 

Μπορεί να είναι στην τοπική επικαιρότητα η Νέα Πέραμος αλλά αυτό δεν συμβαίνει για καλό λόγο. Οι συχνές και πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών, μαζί με τις προγραμματισμένες, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην τουριστική της λειτουργία. Δυσαρεστούν όσους την εμπιστεύονται για τις διακοπές τους. Δυσαρεστούν και τους μόνιμους κατοίκους. Προκαλούν κλίμα γενικής απογοήτευσης που φυσικά και δεν ταιριάζει στο θέρετρο. Ταυτόχρονα επανέρχονται δύο βασικά αιτήματα, γνωστά από το πρόσφατο παρελθόν. Η Νέα Πέραμος να αποκτήσει τη δική της λαϊκή αγορά, να επανέλθει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της με τη Θάσο.

 

Αυτό το τελευταίο είναι εφικτό, ρεαλιστικό. Αναγκαίο. Πρέπει να προωθηθεί. Βασικός παράγοντας το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό μπορεί να πείσει τις ναυτιλιακές εταιρίες. Να δεχθούν τα δρομολόγια από και προς τη Νέα Πέραμο. Αρχικά δοκιμαστικά. Κι επειδή η δοκιμή θα πετύχει, θα γίνει μια αρχή με ενδιαφέρουσα συνέχεια. Γενικά συμφέρει όλο το Ν. Καβάλας να αναπτυχθεί η θαλάσσια συγκοινωνία από τη Νέα Πέραμο με τη Θάσο. Είναι κομματάκι δύσκολο αλλά σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούν τον ερχόμενο Χειμώνα οι τοπικοί παράγοντες. Μαζί με την περαιτέρω αύξηση των δρομολογίων από την Καβάλα.

 

Με μια ακτοπλοϊκή σύνδεση και μια λαϊκή αγορά, η Νέα Πέραμος θα αναπτυχθεί περισσότερο. Σύμμαχο της πρέπει να έχει το Δήμο Παγγαίου. Την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές. Συντεταγμένα όλοι σε μια προσπάθεια που αν οργανωθεί, αν γίνει με σχέδιο τότε θα έχει αποτέλεσμα. Αν αντίθετα μείνουμε στις ευχές και στα λόγια, τότε δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.

 

Η Συντονίστρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν χθες στην πόλη και στο Νομό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους μετά τις Ευρωεκλογές. Επισκέφθηκε και την Κεραμωτή. Το γεγονός σχολιάστηκε νωρίτερα χθες από τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Δράκο: « Όλα έχουν τη σημασία τους. Σας θυμίζω ότι η ίδια έκανε το πρόγραμμα της επίσκεψης. Συμπεριέλαβε σε αυτό και την Κεραμωτή». Ο κ. Δράκος συμπλήρωσε ότι η Συντονίστρια σε μια επόμενη επίσκεψη της σκοπεύει να επισκεφθεί τη Θάσο και το Δήμο Παγγαίου. Χθες δεν προλάβαινε.

 

Το πρωί της Τρίτης υπήρξε φωτιά σε κατοικία σε «δύσκολο» σημείο της πόλης, άνωθεν της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου. Οι δρόμοι πολύ στενοί, όχι μεγάλης κυκλοφορίας. Το όχημα της Πυροσβεστικής έφθασε έγκαιρα αλλά κατόπιν… κόπων και βασάνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε οι παθόντες, είτε οι περίοικοι πρέπει να βοηθούν τους οδηγούς των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Έγινε προχθές στο περιστατικό αλλά πρέπει να γίνεται ακόμη καλύτερα. Το όχημα έφθασε στον προορισμό του χάρη και σε μια γειτόνισσα που είχε την ευαισθησία να καθοδηγήσει τους πυροσβέστες στα αδιέξοδα της συνοικίας. Ωραία μεν η θέα όλης της Καβάλας από εκεί αλλά δεν φθάνεις και τόσο εύκολα στη διασταύρωση των οδών Κεσσάνης και Φιλώτα.

 

Συνάντηση με τους δημοτικούς συμβούλους της ομάδας του είχε προχθές ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Τέτοια συνάντηση είχε να γίνει καιρό, οργανώθηκε λόγω της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση της Τρίτης ο κ. Μουριάδης λέγεται ότι ανακοίνωσε την απουσία του από τη συνεδρίαση. Σήμερα πρέπει να είναι στην Αθήνα για την υπογραφή και ένταξη του Δήμου Καβάλας σε πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δηλαδή και εκτός απροόπτου, ο κ. Μουριάδης δεν θα παρευρίσκονταν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Λαοθάλασσα στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου στο «Ανθή Καραγιάννη». Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, όλων των ηλικιών, την αποθέωσαν. Κάποιοι πήγαν από πολύ νωρίς. Πρόλαβαν, άκουσαν και χειροκρότησαν και την πρόβα της. Όσοι ήταν και στις δύο συναυλίες, συμφωνούν. Αυτή της Νατάσας είχε σαφώς περισσότερο κόσμο από του Αντώνη Ρέμου. Μένει αυτή της Βίσση. Αυτή, συνεχίζουν να λένε όσοι ξέρουν, θα έχει τον περισσότερο κόσμο. Και οι τρεις καλλιτέχνες είχαν καιρό να εμφανιστούν στην Καβάλα, σε τόσο μεγάλο χώρο δεν εμφανίστηκαν ποτέ (στην περιοχή του Ν. Καβάλας).

 

Μετά από ενέργειες και αποφάσεις του Επιμελητηρίου (12 και 23 Ιουλίου), άλλαξε η σύνθεση της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών του. Ουσιαστικά άλλαξε μόνο ο εκπρόσωπος των μελών. Αντί της Μαρίας Καραμπουρνιώτη, η νέα απόφαση για την εφορευτική επιτροπή μνημονεύει τους «…Νικόλαο Τσαλίκογλου, μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας, αναπληρούμενο από τον Ιωάννη Κυπριαννίδη, επίσης μέλος του ιδίου Επιμελητηρίου Καβάλας». Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι η κ. Μαρία Καραμπουρνιώτη πιθανόν και να είναι υποψήφια στις εκλογές. Αν ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής, δεν είχε τη δυνατότητα.

 

Τελευταία εκπομπή της σεζόν για τον Γιάννη Εριφυλλίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Center. Χθες βράδυ, live. Με καλεσμένη την Αναστασία Ιωσηφίδου. Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Προ των εκλογών του 2023 είχαν συναντηθεί, συζήτησαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν. Τότε δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Άλλο αυτό και άλλο τι έγινε από τις εκλογές του 2023 και μετά.

 

Με έναν κατάλληλο, ευγενικό και διακριτικό τρόπο ο Γιάννης Μαρκιανός (αντιδήμαρχος του Δήμου Θάσου) περιέγραψε το πρόβλημα της ακρίβειας ως πρόβλημα και των τουριστών. Του τουρισμού μας γενικότερα. Είπε ότι οι τουρίστες των Βαλκανίων άλλαξαν καταναλωτικές συνήθειες κι αμέσως πρόσθεσε «… όπως κι εμείς άλλωστε». Ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι ίδιος. Στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η ακρίβεια. Εκεί που έτρωγαν έως του … σκασμού στις ταβέρνες, τώρα προτιμούν σάντουιτς ή αγοράζουν ψωμί και τυρί από τα σούπερ μάρκετ.

 

Αλλά κι οι επαγγελματίες της περιοχής που τους είχαν πελάτες. Εκεί που χρέωναν τη χωριάτικη σαλάτα στα 5,6 ή και 7 ευρώ, τώρα την χρεώνουν 9 και 10 και 14 ευρώ. Όποιος και να είναι πελάτης, μπροστά σε αυτήν την αλλαγή δεν αντιδρά το ίδιο; Προστατεύεται απέχοντας από το ακριβό. Να λοιπόν τι φταίει και οι Βαλκάνιοι φέτος το Καλοκαίρι ξοδεύουν λιγότερα. Όπου κι αν τους δεις, ξοδεύουν λιγότερα. Είτε είναι στο Λιμένα, είτε είναι στην Κεραμωτή, στη Ν. Ηρακλείτσα ή στην αγορά της Καβάλας.

 

Ένα ακόμη ιχθυοπωλείο στην αγορά. Ή σχετικά κοντά σε αυτήν. Αυτό που προετοιμάζεται και θα είναι μεγάλο, θα βρίσκεται απέναντι από την Ιχθυόσκαλα. Σε ένα από τα ανοίκιαστα αλλά προνομιακά, καταστήματα της περιοχής.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Προθεσμία 3,5 ετών στο έργο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής νέο λιμάνι – Τοξότες

Επόμενο άρθρο

Υπάρχει σωτηρία ;