Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Σίλα συνδέθηκαν –δυστυχώς- με τον Μακαριστό Προκόπιο και τον αιφνίδιο θάνατο του. Πλησίον της ιεράς μονής βρίσκεται ο τάφος του ενώ το θλιβερό γεγονός σημειώθηκε πάνω κάτω τέτοια εποχή (προ επτά ετών). Χθες μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, τελέστηκε μνημόσυνο.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις δύο ημερών (Δευτέρα και Τρίτη) συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και ο Μητροπολίτης Θεσπιών Παύλος. Ο Μητροπολίτης Στέφανος χθες απουσίαζε στην Αθήνα. Το μνημόσυνο παρακολουθήσαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αρχέλαος Γρανάς και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αχιλλέας Γερόπουλος.

 


 

Η πρώτη βραδιά του Cosmopolis σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Χάρη στη συναυλία των καλλιτεχνών που κατά γενική ομολογία έχουν μια σημαντική απήχηση στον κόσμο. Και όχι μόνο στη συναυλία. Το φεστιβάλ είναι μια σταθερή αξία για τα Καλοκαίρια στην πόλη κι ας αλλάζει. Αλλάζει αρκετά. Άλλοι συμφωνούν με την αλλαγή, κάποιοι άλλοι όχι. Σίγουρα δεν είναι αυτό που ξέραμε, ειδικά στα πρώτα χρόνια του.

 

Επίσης σίγουρα έπρεπε να αλλάξει. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι καινούργιο, κάτι ανανεωμένο. Διαφορετικό. Το τελικό συμπέρασμα για φέτος θα υπάρξει στο τέλος των εκδηλώσεων αφού προχθές η συναυλία Μάλαμα- Καραπατάκη έκανε μεν μεγάλο ρεκόρ αλλά έπεται συνέχεια δε.

 

Ο Γιάννης Κιουρτσόγλου ξεναγός και κάτοικος της Παναγίας, προσεγγίζει την υπόθεση από μια άλλη πλευρά. Που φυσικά υπάρχει και πρέπει να ενισχυθεί: «Να ανεβείτε στην παλιά πόλη της Καβάλας για το Cosmopolis festival. Να κοντοσταθείτε και να παρατηρήσετε τί συμβαίνει ψηλά στα παλιά τουρκικά σπίτια των μαχαλάδων. Να βρείτε σημεία σχεδόν μυστικά τοίχους που προδίδουν άλλες εποχές ακόμη και τις ελάχιστα αρχαίες (εκείνες που είναι θαμμένες κι αθέατες και με καμία αναφορά από την τοπική Εφορεία αρχαιοτήτων). Και να φτάσετε στο υπέροχο τζαμί Χαλίλ μπέη, χτισμένο με τον μιναρέ του πάνω από μια πρωτοχριστιανική εκκλησία – εκεί όπου ήχησαν βυζαντινοί ψαλμοί, ύμνοι προς τον Αλλάχ και ευρωπαϊκές μελωδίες καθώς μετατράπηκε και σε μουσουλμανικό τέμενος αλλά και σε χώρος φιλαρμονική και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο κατεξοχήν φορέας μουσικής μνήμης στην παλιά πόλη της Καβάλας».

 

Κάτι ακόμη για το πρώτο βράδυ του Cosmopolis. Επειδή χώρος στάθμευσης οχημάτων δεν υπήρχε διαθέσιμος, είχαν γεμίσει τα πάντα, άνοιξε αυτός του κεντρικού λιμανιού. Εξυπηρετήθηκαν αρκετά ΙΧ. Σωστή ενέργεια και σωστή σκέψη (μάλλον του Λιμεναρχείου Καβάλας). Εφαρμόστηκε δηλαδή το μέτρο που ισχύει κάθε φορά που γίνεται στην Καβάλα η εκδήλωση της Λευκής Νύχτας. Σημειώνουμε ότι κάθε Δευτέρα ο χώρος δεν χρειάζεται για την ακτοπλοΐα αφού μόνο κάθε Δευτέρα δεν υπάρχει προγραμματισμένο δρομολόγια από ή προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.

 

Ο Γιάννης Σαρρής είναι από χθες ο πρώτος επίσημα υποψήφιος πρόεδρος για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Θα μας το πει αύριο αλλά η χθεσινή του πρόσκληση στη συνέντευξη τύπου «λειτούργησε» και ως ανακοίνωση του σχεδίου. Νέο και αγαπητό πρόσωπο στην αγορά, πετυχημένος. Θέτει υποψηφιότητα, καταλαβαίνουμε, επειδή θέλει να κερδίσει. Και να γίνει πρόεδρος. Καλή του επιτυχία.

 

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προ μιας εβδομάδας, αποφασίστηκε να μην πληρώσουν τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου οι επαγγελματίες στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Για ευνόητους λόγους που αφορούν το συνεχιζόμενο έργο μπροστά από τα μαγαζιά τους. Το δίκαιο αίτημα υποστήριξε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου με μια άριστη ομιλία του προέδρου Γιάννη Κελγιώργη. Καλώς ή κακώς (κακώς) ουδείς εξ αυτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Θεώρησαν μάλλον ότι καλύπτονται από τον σύλλογο αλλά δεν είναι έτσι. Αλλιώς τα περιγράφει κάποιος που τα ζει κι αλλιώς κάποιος που τα παρακολουθεί. Κι ας τα παρακολουθεί στενά.

 

Οι επιπλοξυλουργοί της Καβάλας τίμησαν και φέτος τον προστάτη τους Άγιο Παντελεήμονα. Ανήμερα της γιορτής ήταν όλοι στον εορτάζοντα ιερό ναό στο περιαστικό δάσος. Και φέτος μαζί τους ο Δήμαρχος. Όπως είναι γνωστό ο πατέρας του κ. Μουριάδη ήταν πολλά χρόνια καλός ξυλουργός στην πόλη.

 

Κι άλλη συνεργασία (δηλαδή ένας ακόμη πελάτης) για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Νέστου. Υπογράφηκε ή θα υπογραφεί σύμβαση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα βοηθήσει την Π.Ε.Δ. ΑΜΘ να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Η μεγάλη Φθινοπωρινή συνεδριακή εκδήλωση στην Καβάλα είναι του των Λυκείων των Ελληνίδων. Προετοιμάζεται με μπόλικη εθελοντική δουλειά από τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας. Η διοργάνωση ενισχύεται με 3.000 ευρώ από το Επιμελητήριο, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του τοπικού φορέα. Το 21ο συνέδριο των Λυκείων θα γίνει στην πόλη μας, στο ξενοδοχείο Λούσυ από την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη ως την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη.

 

Ίσως έχει γίνει κι άλλη φορά. Όποτε συμβαίνει συνεχίζει να είναι είδηση. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για το έτος 2025 είναι έτοιμος. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου πρόσφατα. Κάποιοι φορείς προσπαθούν να αλλάξουν, για να μην τρέχουν τελευταία ώρα…

 

Μια από τις επόμενες συναυλίες σε γήπεδο θα γίνει στη Νέα Καρβάλη. Εκεί θα τραγουδήσει ο Θέμης Αδαμαντίδης. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ιδιώτης διοργανωτής θα νοικιάσει το γήπεδο της Νέας Καρβάλης αντί του ποσού των 1.5000 ευρώ.

 

Άργησε αλλά ευτυχώς έγινε. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε εμπράκτως τη δουλειά της Στέγης Πολιτισμού Ν. Καρβάλης, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. Τα νέα τα μαθαίνουμε από την Αγγελική Δεληκάρη: « Με μεγάλη χαρά βρέθηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από πρόσκληση της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, όπου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών. Γνωρίζω προσωπικά το σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Καππαδοκίας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους εκείνους που εργάστηκαν επί δεκαετίες γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης. Θα είμαι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

 

Το δικό τους γραφείο στο κεντρικό δημαρχείο (στο λευκό κτίριο) έχουν από προχθές τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Καβάλας. Πλέον χώρος υπάρχει αφού οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν μετακινηθεί στο κτίριο πρώην ΕΟΚ. Για να λέμε την αλήθεια, πολλά προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο ίδιος στόχος. Από προηγούμενα τοπικά συμβούλια, τις προηγούμενες προέδρους κτλ. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να δικαιωθεί ένα δίκαιο φυσικά αίτημα. Τι μένει να γίνει τώρα; Να αποκτήσουν γραφείο στο Δημαρχείο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παλιά το ζητούσαν επίμονα, τώρα τελευταία όχι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Πιο έντονο θα είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια...