Χθες το πρωί η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Μαζί με την αρχαιολόγο Δήμητρα Μαλαμίδου μίλησαν σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ (φωτογραφία). Μίλησαν για την επιτυχία της περασμένης Παρασκευής, την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο. Ήταν μια «ζωντανή» σύνδεση διάρκειας 5 λεπτών όπου οι δύο γυναίκες πρόλαβαν δεν πρόλαβαν να πουν από δύο κουβέντες. Αυτές της κ. Μαλαμίδου μας είναι πιο χρήσιμες ως προς την ουσία. «Τι σημαίνει η απόφαση;» ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο. Η κ. Μαλαμίδου απάντησε γρήγορα και συγκεκριμένα: «Προστασία, προβολή, αναγνωρισιμότητα, αξιοποίηση αλλά και περισσότερες υποχρεώσεις». Κάπου εκεί η live σύνδεση τέλειωσε. Η εκπομπή άλλαξε θέμα.
Χθες το πρωί η Εφημερίδα των Συντακτών ήταν η μοναδική εφημερίδα των Αθηνών που είχε «χτύπημα» στην πρώτη της σελίδα την ίδια είδηση. Στο δε διαδίκτυο ελάχιστα πράγματα για μια μεγάλη επιτυχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Καβάλας. Μας… έφαγε η λοιπή επικαιρότητα κι ειδικότερα τα γεγονότα στην Τουρκία. Οι Καβαλιώτες που είχαν τη γνωστή εμπειρία του παραλίγο πραξικοπήματος, προσαρμόστηκαν ήθελαν δεν ήθελαν. Ακόμη και χθες μιλούσαν για το πολεμικό κλίμα που έζησαν στην Πόλη παρά για τους Φιλίππους.
Το καταλαβαίνουμε και το δικαιολογούμε. Στον τόπο μας παρόλα αυτά θα μείνει η απόφαση υπέρ των Φιλίππων στην συνέλευση της Ουνέσκο και όχι η δυσάρεστη εμπειρία του πολέμου εντός της Πόλης. Όταν κάποια στιγμή συνέλθουμε τότε θα βάλουμε σε μια σωστή διάσταση την σημαντική εξέλιξη σχετικά με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο αρχαιολογικό μνημείο. Εκεί πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Όπως γράφαμε και χθες αυτά χρειάζονται χρήματα κι ευχόμαστε το κράτος (που προσπαθεί κι αυτό να πανηγυρίσει) να τα διαθέσει προκειμένου οι Φίλιπποι να διατηρηθούν στον κατάλογο της Ουνέσκο. Προσοχή, δεν είναι αυτονόητο. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια που μόλις τώρα αρχίζει.
Όσοι δεν πιστεύουν ας δουν την περιπέτεια που βιώνει ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς. Κινδυνεύει να διαγραφεί από τον κατάλογο της Ουνέσκο μιας και το δημόσιο κωφεύει στις συνεχείς προειδοποιήσεις της. Σχετικό είναι το περιεχόμενο δύο τουλάχιστον ερωτήσεων που αυτό το διάστημα βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στο κοινοβούλιο. Απευθύνονται μάλιστα όχι μόνο στον Υπουργό Πολιτισμού αλλά και στον Υπουργό Περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη σύντομο κείμενο για την επιτυχία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, αυτή τη φορά από τον Χάρη Ιορδανίδη (που ήταν στην Πόλη και στην συνεδρίαση όπου πάρθηκε η απόφαση): Λιγότερο από ένα λεπτό χρειάστηκε για να ενταχθούν οι Φίλιπποι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όπως δείχνει το βίντεο (απόσπασμα της διαδικασίας). Ούτε μία αντίρρηση, ούτε μία επισήμανση από τους εκπροσώπους των 20 χωρών που ψήφισαν, γεγονός που άφησε αμήχανη την πρόεδρο της επιτροπής κα Lale Ulker πριν χτυπήσει το σφυρί στο τραπέζι. Τώρα πρέπει να δικαιώσουμε την απόφασή τους κάνοντας όλα όσα πρέπει να γίνουν.
Σε μια φρεσκοβαμένη αίθουσα (αυτή των συνεδριάσεων και του Δημοτικού Συμβουλίου) συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας (φωτογραφία). Το κλίμα άριστο (κάτι εντελώς αντίθετο από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου), οι αποφάσεις ως συνήθως ομόφωνες. Ο Νίκος Μουρτασάγας πρότεινε οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων να επισκεφθούν όλα τα σχολεία προκειμένου να δουν από κοντά τα ποικίλα και πολλά προβλήματα. Η ιδέα του δεν είναι καθόλου κακή. Είναι βέβαιο απ’ την άλλη ότι ποτέ δεν θα γίνει πράξη. Τα σωστά στην Ελλάδα τα έχουμε για να τα λέμε κι όχι για να υλοποιούμε.
Αφορμή της πρότασης οι δαπάνες που χθες η επιτροπή ενέκρινε προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης σε πολλά σχολεία του Δήμου Καβάλας. Δεν ξοδεύονται δα και τεράστια ποσά αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι λύνονται προβλήματα. Όχι όλα αλλά τα πιο σοβαρά. Εξ αυτού του λόγου προηγήθηκε σχετική συνεννόηση των προέδρων των δύο σχολικών επιτροπών με τον αντιδήμαρχο Φίλιππο Φιλιππίδη. Η μεταξύ τους συμφωνία ευτυχώς τηρείται.
Τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ συνάντησαν αρχές του φετινού Καλοκαιριού τον κ. Σταθάκη κι επανέφεραν σε ρεαλιστική υποτίθεται βάση τη συζήτηση για την επιδότηση εργασίας. Για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στους 5 νομούς. Οι εκπρόσωποι τους ισχυρίστηκαν ότι με τον Υπουργό έκαναν μια συμφωνία ώστε εντός μικρού χρονικού διαστήματος να επανέλθουν στο γραφείο του. Περιμένουμε άδικα. Η συζητηση δεν πρόκειται να ξαναρχίσει. Ο λόγος αφορά μάλλον τα Επιμελητήρια που ξαφνικά έπαψαν να πιστεύουν σε θαύματα. Επηρεάστηκαν κι από το Καλοκαίρι κι έτσι ο διάλογος (πολλά υποσχόμενος) πήγε περίπατο…
Αν και με αυτόν τον τρόπο δεν τήρησαν τη συμφωνία τους με τον Υπουργό Σταθάκη, μάλλον έπραξαν το σωστό. Ο κ. Σταθάκης κατήργησε το 12%, το άφησε απλήρωτο κι αμέσως μετά έσπευσε να βρει τρόπο να χρυσώσει το χάπι… Έψαχνε «συνενόχους» αλλά αυτόν τον ρόλο τα Επιμελητήρια τελικά αποφάσισαν να μην τον παίξουν. Παρά το ότι αρχικά προέκυπτε το αντίθετο… Ας μη ξεχνάμε παρόμοιες υποσχέσεις του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, πριν και μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2015. Ούτε αυτές έγιναν πράξη.
Το Επιμελητήριο του Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία έκανε κριτική στην κυβερνητική πρωτοβουλία δημοσιοποίησης στοιχείων φυσικών προσώπων και εταιριών που οφείλουν στο δημόσιο. Η ανακοίνωση μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Πριν την διαπόμπευση ανθρώπων και επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει επί δεκαετίες στην ελληνική οικονομία και στη τοπική κοινωνία και επέλεξαν να παραμείνουν στην ακριτική μας περιοχή, δραστηριοποιούμενοι στο πιο εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον που γνώρισε η χώρα, προσφέροντας εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να προηγείται ο έλεγχος των οφειλών του Δημοσίου προς αυτές και η ταυτόχρονη δημοσιοποίησή τους».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα (σε χρόνο ρεκόρ δηλαδή) η απόφαση διορισμού του Τάσου Καρασαββόγλου στη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Τα γραφειοκρατικά τέλειωσαν, ο καθηγητής του ΤΕΙ είναι και με τη βούλα διοικητής του Νοσοκομείου.
Επισκέπτης της Καβάλας μας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας. Εν ολίγοις έγραψε ότι δύο βράδυα έμενε σε δωμάτιο ξενοδοχείου δίπλα σε ηθοποιούς που ήρθαν στην Καβάλα για παραστάσεις. Μιλώντας μεταξύ τους όλο το βράδυ, στο μπαλκόνι του διπλανού δωματίου, δεν τον άφησαν να κλείσει μάτι! Το έχουν το… κουσούρι οι ηθοποιοί. Είναι πολυλογάδες σε εντελώς ακατάλληλες ώρες. Κι όπως φαίνεται μιλούν δυνατά ενώ πρέπει (ειδικά τη νύχτα) να ψιθιρίζουν ώστε να μην ενοχλούν.
Είναι δυνατόν; Στο λαϊκό γλέντι της περασμένης Παρασκευής που διοργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων Αγίου Κωνσταντίνου δεν παραβρέθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας! Ο επίσημος ήταν μόνο ένας, ο Τάσος Μεταξάς ως εκπρόσωπος του Θόδωρου Μαρκόπουλου. Ουδείς άλλος. Στην ίδια εκδήλωση ο διοργανωτής σύλλογος δεν έκανε λαχειοφόρο αγορά αφήνοντας αυτή τη δουλειά να την κάνουν για την «Αγία Μαρίνα» εκπρόσωποι του ιδρύματος. Πολύ σωστή ενέργεια. Φυσικά τα έσοδα ενίσχυσαν την ταλαιπωρημένη «Αγία Μαρίνα», το κτίριο της οποίας βρίσκεται πολύ κοντά στην συγκεκριμένη συνοικία της πόλης.
Η ιστοσελίδα News24.gr επανέφερε χθες στην επικαιρότητα το θέμα της «Νότιας Καβάλας» ως μια μελλοντική φυσική αποθήκη φυσικού αερίου: «Ως εθνικό asset που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του ενεργειακού γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και να ενταχθεί στην ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξής της σε ενεργειακό κόμβο, ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου, «βλέπει» η κυβέρνηση το χώρο του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, με τη λογική της μετατροπής του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή ο οποίος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για το ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι «είναι αλήθεια ότι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει μεταφερθεί το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη η αποθήκευση αερίου έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι περιζήτητοι τέτοιοι χώροι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ, αφού ολοκληρωθεί το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί στο Υπουργείο για να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, είναι διατεθειμένο να προχωρήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης ακόμα και αν κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα τεθεί θέμα για «επιστροφή» της αρμοδιότητας και της ευθύνης από το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση».