Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε στο κέντρο της πόλης τα καινούργια ταμπλό που προορίζονται να «φιλοξενούν» τα αναγγελτήρια κηδειών και μνημοσύνων. Στόχος είναι τα γνωστά χαρτιά των γραφείων τελετών να τοποθετούνται στα ταμπλό και όχι στις κολώνες φωτισμού. Εκεί θα κριθούν όλα. Αν όντως επικρατήσει το καινούργιο σε βάρος του παλιού και ίσως και ξεπερασμένου. Από χθες τα ταμπλό έχουν τις πρώτες τους ανακοινώσεις. Ο χρόνος θα δείξει ποια εξέλιξη θα έχει το θέμα.

 


 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στην απλή ερώτηση για το πότε θα τελειώσει το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη. Σίγουρα όχι εντός του 2024. Μάλλον εντός του 2025. Δεν αποκλείεται το έργο να τελειώσει το 2026! Όλα είναι πιθανά και «ανοιχτά». Το δε … έτοιμο έργο στο οικόπεδο Κρέη, που όλο τελειώνει αλλά δεν … τελειώνει, θα αποκτήσει την απαραίτητη επίπλωση μετά το Καλοκαίρι. Άργησαν λέει να συμφωνήσουν στον εξοπλισμό (χρώμα, είδος κτλ) ο Δήμος με την Αρχαιολογία…

 

Δύο άλλα δημοτικά έργα ακολουθούν- ευτυχώς- αντίθετη πορεία. Τελειώνουν αρχές Σεπτέμβρη. Η πλατεία των Ποταμουδίων και η ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο Λύκειο Κρηνίδων. Υποχρεώνονται να τελειώσουν τον Σεπτέμβρη αφού πρέπει να προλάβουν την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία. Και τα δύο έργα δεν άργησαν ιδιαίτερα. Σχεδόν καθόλου. Μακάρι κι όλα τα άλλα έργα να ήταν έτοιμα τόσο γρήγορα.

 

Η δυνατή μουσική από τις εκδηλώσεις του Cosmopolis ακούγεται σε μεγάλο μέρος της πόλης. Αν και τηρείται το ωράριο κοινής ησυχίας, κάποιοι διαμαρτύρονται. Τους ενοχλεί όπως λένε (και γράφουν) αυτό που ακούν. Φυσιολογική η αντίδραση τους. Η γκρίνια τους. Και στην Καβάλα η γκρίνια υπερτερεί της υπομονής. Και της ανοχής. Το φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις στην Παναγία τελειώνουν, άρα όσοι ενοχλούνται θα ξαναβρούν την απόλυτη ησυχία τους… θα μπορούν να κοιμούνται νωρίς νωρίς.

 

Τα ίδια είχαμε και στην εκδήλωση του αεροπορικού σόου. Όταν γίνονταν. Οι πτήσεις πραγματοποιούνταν απόγευμα αλλά η γκρίνια σταθερή. «Τρομάζουμε», «…τρίζουν τα κρύσταλλα και τα τζάμια» και πολλά παρόμοια. Ότι κι αν συμβεί στην πόλη, αποκτά ξαφνικά αντιπάλους. Δέχεται υπερβολική κριτική. Γιατί αυτό που γίνεται «χαλά» την ησυχία τους…

 

Η αυτοδιοίκηση παθαίνει και μαθαίνει. Προσαρμόζεται θέλει δε θέλει στους κανόνες της … γραφειοκρατίας. Χθες λοιπόν ο Δήμος Θάσου ανακοίνωσε πρώτος από τους Δήμους του Νομού, την πρόσληψη 17 σχολικών καθαριστριών. Θα εργαστούν στα σχολεία του Δήμου από την 1η Σεπτέμβρη και για όλο το σχολικό έτος.

 

Ξεχάσαμε τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στην Καβάλα; Η διαδικασία άργησε, μπλέχτηκε προκαλώντας διαμαρτυρίες. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι Δήμοι προσελάμβαναν αυτοί το συγκεκριμένο προσωπικό. Εκείνο το πάθημα, που δεν ήταν πάθημα μόνο στην Καβάλα, έγινε μάθημα. Έτσι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

 

Έκλεισαν χθες λόγω Αυγούστου όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Η διαδικασία των εγγραφών «τρέχει», αυτή των «βάουτσερ» το ίδιο. Οι γονείς, κι ας είναι Αύγουστος, πρέπει να έχουν το νου τους για να μην χάσουν τις προθεσμίες. Οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν την 1η Σεπτέμβρη για να απορροφήσουν σταδιακά όσο πιο πολλά παιδιά είναι δυνατόν. Καλές διακοπές στο προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

 

Και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα κάνει τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις (συναυλίες). Όπως φαίνεται θα στηριχθεί σε μουσικά σχήματα της περιοχής. Δίδεται έτσι η δυνατότητα οι εκδηλώσεις να είναι 3. Επιλέχτηκε να γίνουν σε Κεραμωτή, Μουσθένη και Ζυγό. Οι ημερομηνίες είναι καθορισμένες, όλες μετά τη γιορτή της Παναγίας.

 

Μια άλλη είδηση της ΠΕ Καβάλας αφορά την ανακαίνιση της αίθουσας «Νικόλαος Μάρτης». Το έργο είναι σε εξέλιξη κι έτσι η αίθουσα είναι προσωρινά κλειστή. Δεν θα ξοδευτεί μεγάλο ποσό. Θα γίνει μια όσο το δυνατό καλύτερη δουλειά με τα λιγότερα χρήματα. Κι εδώ που τα λέμε η ανακαίνιση χρειάζονταν. Εξ αιτίας της, τα τεστ του ΕΟΔΥ μεταφέρθηκαν και γίνονται απέναντι. Στο χώρο των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών. Κάθε Πέμπτη τα τεστ γίνονται στο Δημαρχείο αφού η Πέμπτη είναι η μέρα των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών.

 

Δίπλα από την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», στο Αμφιθέατρο, το έργο συνεχίζεται. Εντατικά, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος. Είμαστε στην πρώτη του φάση, στην στατική ενίσχυση του κτιρίου. Είναι το βασικό κι ίσως και το πιο δύσκολο της όλης υπόθεσης.

 

Ο Δήμος Καβάλας έπρεπε να προλάβει την Περιφερειακή Ενότητα, να βραβεύσει πρώτος αυτός την ομάδα σκακιού που πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας. Δεν το σκέφθηκε; Δεν το προγραμμάτισε; Κάποιο λάθος σίγουρα έγινε. Μιλάμε για πανελλήνια επιτυχία που δεν πρέπει να περάσει στο ντούκου.

 

Αναλαμβάνει καθήκοντα το προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας. Αυτό αναφέρει είδηση σε εφημερίδα των Αθηνών. Σημειώνουμε ότι στην Καβάλα θα εργάζονται τρία άτομα. Τρεις Δικαστικοί Αστυνομικοί. Θα τους δούμε στο Δικαστικό Μέγαρο το αργότερο τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα καθήκοντα που θα αναλάβουν, θα βρίσκονται στα ακροατήρια την ώρα των δικών. Θα μοιράζουν έγγραφα της Εισαγγελίας κτλ. Και οι 3 θα ενταχθούν στο προσωπικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Καβάλας.

 

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε προχθές απόφαση για την επιχορήγηση του 2024 του ερευνητικού κέντρου «Μοχάμετ Άλι». Το ποσό, σύμφωνα με την απόφαση, είναι στις 24.000 ευρώ.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας στηρίζει οικονομικά τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και το σωματείο τους. Μια ακόμη φορά. 500 ευρώ μετρητά και 200 ευρώ για κάλυψη δαπανών και εξόδων.

 

Πολλοί τοπικοί σύλλογοι συμμετέχουν στο ευρισκόμενο σε εξέλιξη φεστιβάλ Cosmopolis και το ευχαριστιούνται. Το απολαμβάνουν. Ειδικά οι σύλλογοι που παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς. Είναι μια σωστή επιλογή των διοργανωτών προκειμένου το Cosmopolis να προβάλει και το ντόπιο δυναμικό.

 

Πάρα πολλά πανηγύρια- γλέντια και χοροί αύριο Σάββατο στο Ν. Καβάλας. Έχουν ήδη ανακοινωθεί στο Λυκόστομο, τον Γέροντα, τις Κορυφές και το Κοκκινόχωμα. Στο Κοκκινόχωμα η εκδήλωση θα είναι γιορτή πίτας. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στην αυλή του σχολείου κάθε χωριού κι αρχίζουν στις 9 το βράδυ.

 

Χθες το πλοίο «Νικητής» ήταν στη γραμμή Καβάλα- Πρίνος. Επιβάτης το περίμενε στον Πρίνο αλλά ο «Νικητής» άργησε. «Τιμωρήθηκε» με ανάρτηση: «Λιμάνι Πρίνου τώρα. Φάνηκε στον ορίζοντα 10.30 το πλοίο που θα έφευγε από Πρίνο 10.15. Άγνωστο πότε θα φορτώσει και πότε θα φτάσει Καβάλα. Τούτο είναι δυσφήμηση της γραμμής αλλά και του τουριστικού προϊόντος. Νικητής γαρ. Το συμβάν καταγράφεται από τις Λιμενικές αρχές. Υπολείπονται οι υπόλοιπες».

 

Αυτού του είδους οι αναρτήσεις- διαμαρτυρίες- καταγγελίες έχουν παρελθόν. Έχουν και μέλλον. Χωρίς να αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης. Το πλοίο λαμβάνει άδεια, πιστοποιητικά και δρομολόγια στις γραμμές.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Μετά το κλάμα για τα εκκαθαριστικά της εφορίας έρχεται το κλάμα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος