Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από την πρόσφατη πετυχημένη Λευκή Νύχτα στην Ελευθερούπολη. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης με τον Θόδωρο Χατζηχρήστο και τον Θανάση Φιλόσογλου. Σαφές το προεκλογικό- ως προς τις εκλογές στο Επιμελητήριο- μήνυμα της.

 


 

Το βασικό μέρος των εκδηλώσεων του Cosmopolis –όλες στη συνοικία της Παναγίας- πέρασε στην ιστορία. Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με μουσικές εκδηλώσεις μία φορά την εβδομάδα. Αυτό ωστόσο που γνωρίζουμε ως Cosmopolis, έγινε. Κι είχε μεγάλη επιτυχία. Ο απολογισμός πρέπει εξ αρχής να υπενθυμίσει το ότι το φεστιβάλ καιρό τώρα δεν είναι όπως άρχισε. Κι όπως το γνωρίσαμε πριν από 10 ή 15 χρόνια. Έπρεπε να ανανεωθεί, όφειλε να αλλάξει. Αυτό έγινε σταδιακά. Φέτος οι αλλαγές είτε καθιερώθηκαν, είτε κυριάρχησαν, είτε έγιναν περισσότερο και γενικότερα αντιληπτές.

 

Ξεκίνησε αλλιώς. Μια συνάντηση χωρών, με παραδοσιακούς χορούς και φαγητό. Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλα. Το σημερινό Cosmopolis είναι σύγχρονο, νεανικό, μουσικό και κυρίως ελκυστικό για τους τουρίστες. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν και ζητούν το αρχικό. Οι περισσότεροι φυσικά αποδέχονται, απολαμβάνουν όλες τις αλλαγές. Το φεστιβάλ Cosmopolis «αντέγραψε» -πιθανόν κι όπου χρειάζονταν- την πετυχημένη συνταγή πολλών άλλων Ευρωπαϊκών. Επικεντρώθηκε στους ήχους, έφερε στην Καβάλα ανθρώπους που πρεσβεύουν κάτι που συχνά παρακολουθούμε μόνο στην τηλεόραση ή και στο διαδίκτυο. Δεν παρέλειψε να προβάλλει και τους τοπικούς συλλόγους.

 

Απευθύνθηκε στη νέα γενιά κι αυτή ανταποκρίθηκε. Έδωσε σημασία στη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών, κάλυψε όλες σχεδόν τις τέχνες. Ένα πολυφεστιβάλ που μπορεί να υστερεί στους παραδοσιακούς χορούς αλλά διαθέτει τόσα άλλα. Εκεί στηρίζεται η επιτυχία του. Φέτος ανέβηκαν στην Παναγία χιλιάδες άνθρωποι κι έμειναν εκεί για ώρες. Αυτό είναι το «σήμερα» και το «αύριο» της διοργάνωσης. Είναι σε σωστό δρόμο, πρέπει να το παραδεχθούμε. Κι όποιος άλλος να το διοργάνωνε, τα ίδια πάνω κάτω θα έκανε.

 

Υπάρχουν κουσούρια; Υπάρχουν θέματα και προβλήματα; Φυσικά. Παλιά το Cosmopolis ήταν δωρεάν. Εντελώς δωρεάν. Σήμερα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, δεν είναι. Εμμέσως φυσικά. Όποιος ανέβει στην Παναγία πρέπει να έχει στην τσέπη του ένα γεμάτο πορτοφόλι. Που θα το ανοίξει είτε στα καταστήματα της εστίασης, είτε στους «φιλοξενούμενους» της διοργάνωσης. Κι οι τιμές και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι φθηνές. Ένα σάντουιτς με λουκάνικο, το απλό και συνηθισμένο «χότ ντογκ», το πουλούσαν ακόμη και 6 ευρώ!

 

Τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων της Παναγίας λες και βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν. Απλώθηκαν παντού στο δρόμο και στα πεζοδρόμια, μπήκαν ακόμη και στους χώρους του Γυμνασίου! Οι δε επαγγελματίες παραδέχονταν ότι το Cosmopolis φέτος είχε κόσμο, μα συμπλήρωναν (ακολουθώντας το μόνιμο συμπέρασμα του Καλοκαιριού) «… όσοι έρχονται στην Παναγία, δεν ξοδεύουν».

 

Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η διοργάνωση «συνάντησε» την επαγγελματική- επιχειρηματική δραστηριότητα, τις πωλήσεις και τις αγορές. Έτσι γίνεται παντού. Έτσι έγινε και στο Cosmopolis. Κι αν οι τιμές ήταν λογικές, δεν θα γινόταν θέμα. Στην πράξη δυστυχώς, συνέβη το αντίθετο. Και αναπόφευκτο για την περίοδο που διανύουμε.

 

Η πόλη μας έχει μπροστά της έναν ολόκληρο Αύγουστο. Τουριστικό Αύγουστο. Θα θέλαμε στη διάρκεια του κι άλλα Cosmopolis… Θα το επιδιώξουν, θα το προσπαθήσουν. Αυτό που τελικά είναι ο βασικός στόχος των περισσότερων (το κέρδος), θα επιτευχθεί ευκολότερα. Πώς; Αν «προσγειωθούν» τιμολογιακά κι αν προσφέρουν κάθε ένας τα είδη και προϊόντα του σε … Χειμερινές και όχι τουριστικές τιμές. Έτσι θα είναι για όλους καλύτερα.

 

Μεγάλη έκπληξη η αλλαγή διοικητή στην 4η ΥΠΕ. Ο Δημήτρης Τσαλικάκης ήταν στη θέση από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ! Μετακινήθηκε στην 3η ΥΠΕ. Αντικαταστάθηκε ενώ φημολογούνταν το αντίθετο. Η εξέλιξη ενισχύει τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία εκπλήξεις και αλλαγές θα έχουν συνέχεια. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Η διαδικασία συνεχίζεται κι εμείς περιμένουμε όχι μόνο διοικητή και αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και το διοικητικό του συμβούλιο.

 

Καλά νέα για τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Ενημερώθηκε τις προάλλες από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μηχανολόγου- μηχανικού. Πρόκειται για νέο και μόνιμο εργαζόμενο που φυσικά η ΔΕΥΑΚ έχει μεγάλη ανάγκη. Πιάνει δουλειά το αργότερο την 1η Σεπτέμβρη.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ αποφάσισε όπως αναμένονταν, να στηρίξει και φέτος την έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Για την KavalaExpo 2024 θα διαθέσει το συνηθισμένο ποσό των 10.000 ευρώ. Η διοργάνωση που θα γίνει το Φθινόπωρο στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης, φυσικά και προετοιμάζεται.

 

Είναι … ωραία κι η υπόλοιπη Ελλάδα με τις ξεχωριστές της ειδήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να αναπτύξει το λιμάνι της Ραφήνας. Προτείνει έργα μέσω του νέου Master Plan. Αντιδρά ο Δήμος της περιοχής, Ραφήνας- Πικερμίου. «Ακόμη κι αν με τα έργα αυξηθεί η κίνηση στο λιμάνι, εμείς δεν θα κερδίσουμε τίποτα» σημειώνουν οι εκπρόσωποι του. Που λογικό είναι να αποζητούν την ησυχία τους!

 

Μια κυρία με τα όλα της ήταν η Άννα Ζήκου. Αποσύρθηκε χρόνια τώρα από τα κοινά. Έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή. Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της – εκτός των άλλων- μας θύμισε την εποχή που όλα ήταν αλλιώς στην Καβάλα και στο Νομό. Προερχόμενη από την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, μπήκε σαν «σφήνα» στους τότε αιρετούς δημοσίους υπαλλήλους. Χάρη στις δικές της δυνάμεις και προσπάθειες. Οι προθέσεις της πάντα καλές. Κι όταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καταργήθηκε, η Άννα απλά επέλεξε να επιστρέψει στη δουλειά της.

 

Με μια σύντομη ανάρτηση αποχαιρέτισε την Άννα Ζήκου (και) ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης: «Με την Άννα Ζήκου είχαμε εκλεγεί και θητεύσει ως Νομαρχιακοί Σύμβουλοι το 2008 και αγωνιστήκαμε για τη τουριστική προβολή του νομού. Η είδηση του θανάτου της με πίκρανε, αλλά μου έφερε αναπόδραστα στη μνήμη τις όμορφες στιγμές που είχε η διαχρονική συνεργασία μας. Ο Θεός να την αναπαύσει. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».

 

Η ζέστη επηρεάζει τις άλλες δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων, ειδικά τις εθελοντικές: « Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και οι Έφοροι του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, λόγω του καύσωνα που επικρατεί και λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ασφάλεια των επισκεπτών, αποφάσισε να παραμείνει κλειστό το Μουσείο από 1 έως τις 15 Αυγουστου 2024. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

 

Αθλητική εφημερίδα η Metrosport, κυκλοφορούσε με βάση τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτα τα νέα του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ηρακλή. Το γεγονός δεν την «έσωσε». Διέκοψε την έκδοση της επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα στον έντυπο τύπο. Κι ενώ για την «Αυγή» έγινε τόσος ντόρος, για τη Metrosport λίγο ακόμη και δεν θα μαθαίναμε τίποτα! Τυπωνόταν, διαβάζουμε, στην Αθήνα. Κυκλοφορούσε στη Θεσσαλονίκη μετά τις 12 το μεσημέρι! Ενώ έπρεπε να κυκλοφορεί πρωί πρωί. Το γεγονός φυσικά και έχει τη σημασία του.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

10 με 20 Αυγούστου η Ελλάδα κατεβάζει ρολά!