Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπήρξε κινητικότητα την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο οικόπεδο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης. Μην πάει το μυαλό μας στο καλό. Δυστυχώς το έργο κατασκευής νέου ιερού ναού δεν είναι ακόμη έτοιμο να αρχίσει. Η κινητικότητα αφορούσε την απομάκρυνση κομμένων και ξερών κλαδιών από το χώρο. Έγινε από το Δήμο Καβάλας.

 


 

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά! Λίγους μόνο μήνες διήρκεσε η προεκλογική παύση. Από την προηγούμενη εβδομάδα επανήλθαμε στα γνωστά. Με αφορμή τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Ορίστηκαν κι οι ημερομηνίες τους. Τρεις μέρες ψηφοφορίας, στο τέλος του Νοέμβρη. Μέχρι τότε ζυμώσεις, διαπραγματεύσεις, προτάσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις και τόσα άλλα. Οι συγκεκριμένες εκλογές (τα τελευταία χρόνια) μοιάζουν αρκετά με τις τοπικές (δημοτικές και περιφερειακές) αφού εμπλέκονται σε αυτές μπόλικοι πολίτες. Επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Όλοι από την αγορά και την επιχειρηματικότητα.

 

Εξ αυτού του λόγου οι πολλές προβλέψεις διατυπώνονται μόνο όταν ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος παρουσιάσει όλα τα … προσόντα του. Τους υποψήφιους του. Ναι μεν είναι βασικό το ποιος είναι ο επικεφαλής, μεγάλο ρόλο παίζουν πάντα κι οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια. Σήμερα γνωρίζουμε τρεις υποψήφιους προέδρους. Τα υπόλοιπα αν και βασικά, μετά τον Αύγουστο. Και σιγά σιγά.

 

Ο Γιάννης Σαρρής που ανακοίνωσε πρώτος, είναι ένα νέο πρόσωπο για αυτές τις εκλογές. Εντελώς νέο. Που έχει τις προϋποθέσεις της επιτυχίας. Είναι ευρύτερα γνωστός, είναι πετυχημένος στον τομέα του ενώ ποτέ δεν αδιαφόρησε για το κοινωνικό σύνολο. Ίσα ίσα που σε αυτόν τον τομέα διακρίθηκε επί σειρά ετών.

 

Αν και φημολογούνταν και το ενδιαφέρον και η υποψηφιότητα του, η οριστικοποίηση αυτής της πρόθεσης είναι και μια έκπληξη. Ανακατεύει την τράπουλα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο λόγος που διατύπωσε ο Γιάννης Σαρρής ήταν πολύ προσεκτικός. Δεν ανέβασε τόνους, δεν διαμαρτυρήθηκε και κυρίως δεν έκανε καταγγελίες.

 

Μακάρι αυτό το πρώτο χαρακτηριστικό της προεκλογικής συζήτησης να έχει συνέχεια. Μακάρι στην πορεία προς τις εκλογές να υπάρξει κυρίαρχος ο πολιτικός πολιτισμός. Κάποιοι είναι αισιόδοξοι. Δίνουμε ωστόσο μεγαλύτερη προσοχή σε όσους εκτιμούν και περιμένουν το αντίθετο, υπολογίζοντας και αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Εκεί, μας λένε συγκεκριμένα, το πράγμα άρχισε ήδη και … «βράζει».

 

Ενδιαφέρον στοιχείο της συνέντευξης τύπου του κ. Σαρρή η ανταπόκριση των ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης. Εδώ και πολύ καιρό οι συνεντεύξεις τύπου περιορίστηκαν αφού σε αυτές προσέρχονται ελάχιστοι. Στη συγκεκριμένη υπήρξε η λεγόμενη «αθρόα προσέλευση». Περίεργο αλλά και πραγματικό. Γενικά για τις εκλογές του Επιμελητηρίου τα μέσα ενημέρωσης στην πόλη μας φαίνεται ότι θα ενδιαφερθούν σα να είναι δημοτικές εκλογές!

 

Οι φράσεις του κ. Σαρρή έχουν τη σημασία τους: « Στήριξη των μελών χωρίς διακρίσεις», «θέλουμε να φέρουμε τη ριζική αλλαγή», « είναι ώρα στο Επιμελητήριο να υπάρξει αλλαγή». Αυτά τα λόγια του δίνουν το απαραίτητο προεκλογικό στίγμα. Εξηγούν την υποψηφιότητα του. Κι όταν δούμε τους υποψήφιους του, τότε θα καταλάβουμε την ουσία του εγχειρήματος. Εντελώς νέα πρόσωπα έρχονται να επηρεάσουν αλλιώς τον φορέα. Και να επιχειρήσουν να του δώσουν και μια άλλη πορεία.

 

Ο Μάρκος Δέμπας και ο Γιάννης Παναγιωτίδης ετοιμάζουν τις επόμενες τους κινήσεις. Επηρεάζονται και σπεύδουν σε συγκεκριμένες ενέργειες προεκλογικές. Κι ας είναι Αύγουστος. Είναι έμπειροι και οι δύο κι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα τους. Ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και 4ος υποψήφιος πρόεδρος. Ίσως από τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ. Του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης κτλ. Δεν είναι εύκολο αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσουν. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μάλλον θα «μοιράσουν» τους ανθρώπους τους (ανεπίσημα φυσικά) στους 3 βασικούς υποψήφιους προέδρους και στους συνδυασμούς τους.

 

Προσέλευση ρεκόρ στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το περασμένο Σάββατο το βράδυ, για την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας «Πλούτος». Μπροστά μπροστά βρίσκονταν ο νιόπαντρος δημοσιογράφος του Mega κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος. Όταν έγινε αντιληπτός, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν. Ανταποκρίθηκε θερμά και με πλατύ χαμόγελο.

 

Διοργανωτές εκδήλωσης στο θέατρο της Ζαρκαδιάς ήρθαν στην Καβάλα για να βάλουν μπάνερ. Αν και αυτά στην πόλη μας σχεδόν απαγορεύονται. Η «παραφωνία» εντοπίστηκε από το Σαββατοκύριακο και μετά στην περιοχή του Καρνάγιου.

 

Ασφυκτικά γεμάτοι σκουπίδια ήταν την Κυριακή οι κάδοι στην Κηπούπολη. Μια άσχημη εικόνα που οφείλεται και στον τουρισμό. Η Κηπούπολη και όχι μόνο η Κηπούπολη, είναι από τις περιοχές που τα Καλοκαίρια η αποκομιδή θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν χθες αλλά οι άσχημες εικόνες στη συνοικία υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της Κυριακής.

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης του στο Center ο Αλέξης Γούλας σχολίασε την χορήγηση 6ης παράτασης στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη: «Την δώσαμε με πόνο ψυχής» είπε. Εξήγησε ότι η παράταση δόθηκε για έναν μόνο λόγο, για το ότι λόγω ζέστης δεν μπορεί να στρωθεί τώρα το ειδικό τσιμέντο στους πεζόδρομους της Αβέρωφ και της Κασσάνδρου.

 

Τελικά δεν είναι μόνο το Φράγμα Μαρμαρά που δεν διαθέτει αρδευτικό δίκτυο. Είναι κι ένα ακόμη τουλάχιστον. Στα Φιλιατρά. Το επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε αρνητικά το ότι το φράγμα κατασκευάστηκε, το νερό μαζεύεται αλλά δεν υπάρχει αρδευτικό δίκτυο να το μοιράσει εκεί που πρέπει. Στην περίπτωση του έργου στο Μαρμαρά, το αρδευτικό δίκτυο είναι σε φάση μελέτης. Για την κατασκευή του θα πρέπει να βρεθούν πολλά χρήματα.

 

Πληροφορίες από την Αλεξανδρούπολη κάνουν λόγο για νέες προσπάθειες των παραγόντων της πόλης προκειμένου να ενισχύσουν την ακτοπλοΐα και το λιμάνι τους. Πώς; Με δρομολόγια που θα πείσουν τις εταιρίες να μετακινηθούν εκεί ενώ σήμερα γίνονται από την Καβάλα! Οι εταιρίες πάλι απαντούν αρνητικά αφού το λιμάνι της Καβάλας τους καλύπτει και τους εξυπηρετεί άριστα. Ας έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας τα σχέδια της Αλεξανδρούπολης. Πάντα υπάρχουν και σταθερά είναι εις βάρος της Καβάλας.

 

Υπήρξε περιστατικό πυρκαγιάς την Κυριακή το μεσημέρι. Το ότι δεν έγινε ευρύτερα γνωστό οφείλεται στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση. Πληροφορίες από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νέστου κ. Κώστα Χιώτη: «Φωτιά κοντά στην περιοχή του Παραδείσου. Συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Νέστου. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 4 Αυγούστου. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 3 οχήματα με πλήρη επάνδρωση σε προσωπικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και εναέρια μέσα με ρίψεις νερού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο πιλότος του εναέριου μέσου και η Πολιτική Προστασία υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου, απέδειξαν ότι με τη συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις για την περιοχή του Νέστου. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από τις φυσικές καταστροφές για τον δήμο μας».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Μία μεγάλη νίκη μετά από μία μεγάλη αναμέτρηση