Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γεννημένη τον Δεκέμβρη του 1957 η Άννα Βίσση, είναι σήμερα 67 ετών. Και δεν το δείχνει. Ούτε της φαίνεται. Προχθές βράδυ στην συναυλία στο «Ανθή Καραγιάννη» ήταν συνεχώς στην πίστα για 3 ώρες. Χωρίς διάλλειμα για ξεκούραση. Αποθεώθηκε από το κοινό.

Κι η ίδια δεν περίμενε τόσο κόσμο και σχεδόν το παραδέχθηκε δημοσίως. Κατά πληροφορίες κόπηκαν 8.000 περίπου εισιτήρια αλλά οι παρευρισκόμενοι ήταν φυσικά περισσότεροι. Για την Καβάλα επρόκειτο για τη συναυλία της χρονιάς. Για την ίδια μια ακόμη ιδιαίτερα πετυχημένη από τις πολλές που έκανε. Γερή να είναι να συνεχίσει την καριέρα της. (Σχολιάστηκε αρνητικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επειδή στη συναυλία του προ ημερών στην Ελευθερούπολη έκανε μεγάλα χρονικά διαλλείματα. Όπου ουσιαστικά όπως λέγεται τραγούδησε λιγότερο από 1 ώρα).

 


 

Μέχρι το μεσημέρι λειτουργεί -από την αρχή του Καλοκαιριού- το τουριστικό περίπτερο του Δήμου. Αμέσως μετά αναλαμβάνει δράση η εκπρόσωπος του ΔΗΠΕΘΕ. Μαζί με τα εισιτήρια που χορηγεί για όλες τις παραστάσεις των ημερών, εξυπηρετεί και τους τουρίστες. Απαντώντας στις εύκολες ερωτήσεις τους. Οι δύσκολες θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο πρωί…

 

Ο Δήμος Καβάλας παρουσιάζει διάφορες δικαιολογίες για την κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν μας πείθει. Το τουριστικό περίπτερο στην «καρδιά» του Καλοκαιριού πρέπει να λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ. Και προσωπικό να μην υπάρχει, πρέπει να βρεθεί. Τουριστικός προορισμός με τέτοια… κουσούρια, είναι κάτι μη αποδεκτό. Κι απορούμε πώς τόσο καιρό που υπάρχει το πρόβλημα, δεν βρέθηκε λύση. Μάλλον δεν αναζητήθηκε αφού η προβληματική λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου δεν φαίνεται να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας… Κακώς.

 

Με 10 νταλίκες μπροστά στο Τελωνείο «υποδέχθηκε» χθες το κρουαζιερόπλοιο, το κεντρικό λιμάνι. Στο παρελθόν υπήρξαν και περισσότερες… Εν τω μεταξύ το ευρισκόμενο σε λειτουργία πάρκινγκ βαρέων οχημάτων φιλοξενεί σχεδόν μόνο λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ. Καμία νταλίκα. Κι όμως, για αυτές έγινε. Για αυτές δημιουργήθηκε.

 

Μια άλλη λεπτομέρεια και καλή αλλαγή, είναι αυτή των Ταξί σε σχέση με τα κρουαζιερόπλοια. Και χθες οι έχοντες σχετική ενημέρωση και κατάρτιση οδηγοί «πέρασαν» εντός της ζώνης ασφαλείας και στάθμευσαν πιο κοντά στο πλοίο. Εκεί περίμεναν τους επιβάτες για τις κούρσες που και αυτήν την φορά υπήρξαν.

 

Η πραγματικά δυσάρεστη είδηση για τον τουρισμό κρουαζιέρας αφορά το ελληνικό κράτος. Ετοιμάζεται να αυξήσει το τέλος ανά επιβάτη, σε κάθε λιμάνι προορισμό των κρουαζιερόπλοιων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πλοίο που έρχεται π.χ. στην Καβάλα θα πληρώνει περισσότερα χρήματα στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας.

 

Για την αύξηση που θα αφορά όλα τα λιμάνια της χώρας έγιναν ήδη δύο συσκέψεις στην Αθήνα. Με βασικό ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Οι εταιρίες κρουαζιέρας έμαθαν αυτό που πάει να γίνει κι άρχισαν να διαμαρτύρονται. Απειλούν ότι θα περιορίσουν τις αφίξεις των πλοίων σε όλους τους προορισμούς της Ελλάδας. Από τη μια ξοδεύονται τόσα χρήματα για περισσότερα κρουαζιερόπλοια κι από την άλλη έρχεται το δημόσιο και ρίχνει μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα….

 

Οριστικό είναι το συμπέρασμα των επαγγελματιών της Παναγίας. Φέτος, λένε ο ένας μετά τον άλλον, οι εισπράξεις τις μέρες του Cosmopolis ήταν 40% μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Λένε αλήθεια; Αν λένε αλήθεια τότε ευθύνη να αναζητήσουν και στις τιμές στις οποίες προσφέρουν τα είδη τους. Αν ήταν φθηνοί, οι τουρίστες θα ήταν πιο «ζωηροί» καταναλωτικά. Η ακρίβεια έχει τις ίδιες ακριβώς συνέπειες είτε ο πελάτης είναι Έλληνας, είτε όχι.

 

Το φεστιβάλ Cosmopolis συνεχίζει να προβάλλει την Καβάλα και να προβάλλεται ταυτοχρόνως. Κι ας ολοκληρώθηκε το βασικό του πρόγραμμα. Χθες νωρίς το πρωί μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του Μέγκα «Κοινωνία ώρα Μέγκα» ο Άλκης Ζοπόγλου. Για αυτά που έγιναν και για αυτά που πρόκειται να γίνουν στο φεστιβάλ.

 

Η εφημερίδα μας πρόβαλε την προηγούμενη εβδομάδα το πρόβλημα με τα κομμένα, ξερά χόρτα στο πρώην ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Περιγιάλι. Δίπλα στις παλιές εργατικές κατοικίες. Λίγες μέρες μετά ο ιδιοκτήτης ανταποκρίθηκε κι έκανε το αυτονόητο. Απομάκρυνε όλα αυτά τα ξερά χόρτα. Ικανοποιώντας και το αίτημα των περιοίκων. Δεν αρκεί μόνο να κόβεις τα χόρτα κάθε οικοπέδου. Πρέπει να τα απομακρύνεις αμέσως μετά. Κι αυτό, αποδεικνύεται πιο δύσκολο σε σχέση με το πρώτο.

 

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή ησυχία στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ουδείς υποψήφιος πρόεδρος ενημέρωσε ότι έρχεται στα μέρη μας. Έτσι η μόνη άφιξη, αυτή του Μανώλη Επιτροπάκη, είναι καλλιτεχνική και όχι πολιτική. Ο πρώην βουλευτής και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα παίξει βιολί σε νυχτερινό κέντρο της πόλης. Σχέσεις με την Καβάλα είχε και τις διατηρεί στενές.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης διαπίστωσε λάθος στη διαδικασία της μετάταξης. Έτσι υπάλληλος του Δήμου Αμφίπολης ξαναγυρίζει σε αυτόν. Προσωρινά βρέθηκε να εργάζεται στο Δήμο Παγγαίου. Μετά από αίτημα του, το οποίο αρχικά είχε γίνει δεκτό.

 

Ο Δήμος Θάσου επιθυμεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σε εξέλιξη είναι πρόσκληση του σε κάθε γνώστη του θέματος που θα προσληφθεί για να το οργανώσει. Πληροφορίες για τις αιτήσεις αυτών που θα θέλουν να καλύψουν τη θέση, στο Δήμο της Θάσου.

 

Το Αστικό ΚΤΕΛ της Κομοτηνής προβάλλει τα Καλοκαιρινά του δρομολόγια. Ηλεκτρονικά και όχι μόνο: «Τα απογεύματα του καλοκαιριού στην Κομοτηνή έχουν μια μοναδική γοητεία! Χαλαρώστε και απολαύστε την πόλη με την άνεση και ασφάλεια που σας προσφέρουν τα Αστικά Κομοτηνής». Στην Καβάλα το δικό μας ΚΤΕΛ βλέπει τα λεωφορεία άδεια και διαμαρτύρεται επειδή οι πολίτες δεν τα προτιμούν.

 

Για τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου οι Καλοκαιρινές εθελοντικές αιμοδοσίες είναι απαραίτητες. Τις προσπαθεί, τις οργανώνει όσο πιο συχνά μπορεί. Χθες μια τέτοια προσπάθεια έγινε στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων. Από τους εργαζόμενους σε αυτό.

 

Πολύς κόσμος το απόγευμα της Δευτέρας στον εσπερινό της Μεταμόρφωσης, με περιφορά της εικόνας. Μπροστά μπροστά οι βουλευτές Πασχαλίδης και Δεληκάρη, ο Αρχέλαος Γρανάς κτλ.

 

Οι υπηρεσίες έκαναν χθες και προχθές έλεγχο σε πολλές παραλίες της Θάσου. Για να δουν πόσο «απλώνονται» ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση ο επαγγελματίας σαν κάτι να γνώριζε. Λίγο πριν τον έλεγχο περιορίστηκε στα τετραγωνικά που νοικιάζει. Στη διάρκεια του ελέγχου αποδείχθηκε νόμιμος 100%. Με την αποχώρηση των ελεγκτών και τη λήξη του συναγερμού, επανήλθε. «Απλώθηκε» σε όλους τους επιπλέον χώρους που χρησιμοποιεί αλλά δεν πληρώνει. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

 

Αν οι έλεγχοι δεν περιλαμβάνουν και το στοιχείο του αιφνιδιασμού τότε καλό είναι να μην γίνονται. Καταλήγουν σε συμπεράσματα και πορίσματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Η συναυλία του καλοκαιριού ήταν της Άννας!