Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ξεχνώντας όλα τα προηγούμενα, ειδικά αυτά της προ έτους προεκλογικής περιόδου, επανέφεραν τις σχέσεις τους σε ένα φυσιολογικό καλό επίπεδο. Ανταλλάσσουν απόψεις και εκτιμήσεις πίνοντας καφεδάκι στο κέντρο της πόλης. Η Καλοκαιρινή περίοδος προσφέρεται άλλωστε για τέτοιες συναντήσεις και γενικές κουβέντες. Προχθεσινή φωτογραφία του Θόδωρου Μουριάδη με τον Γιώργο Καλαντζή.

 


 

Προ ετών είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα της οδού Κερκύρας στο Περιγιάλι. Στην άκρη του συγκεκριμένου δρόμου είχαν συγκεντρωθεί πολλά σαράβαλα, άχρηστα αυτοκίνητα. Παρκαρισμένα με… τάξη. Το ένα δίπλα στο άλλο. Η εικόνα ήταν απογοητευτική αλλά ευτυχώς τότε βρέθηκε τρόπος και τα περισσότερα απομακρύνθηκαν. Το πρόβλημα που δυστυχώς επανήλθε, στον ίδιο δρόμο και με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι μόνο της οδού Κερκύρας. Υπάρχει κι αλλού. Όπου λειτουργεί συνεργείο, απέναντι ή δίπλα από αυτό εγκαταλείπονται οχήματα άχρηστα. Αυτοκίνητα επιβατικά, φορτηγά- ημιφορτηγά και δίκυκλα.

 

Σήμερα στον δρόμο που ήδη αναφέραμε υπάρχουν περισσότερα από 20 αυτοκίνητα. Εστία μόλυνσης και κατάσταση άσχημη. Απογοητευτική. Πρέπει να συμβεί πάλι το ίδιο. Να γράψουν τα μέσα ενημέρωσης, να αναδείξουν το πρόβλημα ώστε κάποια στιγμή να λυθεί. Προσωρινά. Μετά από λίγες εβδομάδες ή και μήνες, πάλι τα ίδια.

 

Ο Δήμος Καβάλας συχνά ανακοινώνει την πρωτοβουλία του και την απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων. Απομακρύνει 2-3 ή και 4 κι αυτό είναι όλο. Καλό αλλά και τόσο λίγο. Κι ενώ αυτό συμβαίνει αραιά και που, οι επαγγελματίες φτιάχνουν … ένα κατάλληλο περιβάλλον δίπλα στις επιχειρήσεις τους. Με μπόλικα σαράβαλα να υποδέχονται τους πελάτες τους. Να … συντροφεύουν τους μόνιμους κατοίκους κάθε περιοχής. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι οριστικό. Σύμφωνα όμως με τα τοπικά ήθη και έθιμα, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Γιατί και σε αυτό το θέμα, η Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες, δεν αλλάζουμε με τίποτα!

 

Η ευαισθησία και το ενδιαφέρον των πολιτών λύνει τα μυστήρια… Λάβαμε φωτογραφία από συνοικία και περιοχή κοντά στο κέντρο της Καβάλας. Στο μπαλκόνι πολυκατοικίας ο τεχνίτης πλένει τα εργαλεία του. Ένα λευκό και παχύρευστο υγρό ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία. Από το λούκι του μπαλκονιού, στο δρόμο. Κι από εκεί στον αγωγό ομβρίων. Τη συνέχεια την ξέρουμε. Το άσπρο υγρό καταλήγει στο λιμάνι. Ασπρίζοντας τη θάλασσα! Και μετά λέμε τι φταίει και συχνά στο λιμάνι αλλάζουν τα χρώματα του θαλασσινού νερού. Να τι φταίει…

 

Το Φθινόπωρο οι Δήμαρχοι θα συνεχίσουν τη συζήτηση με το Υπουργείο για τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Έναν καινούργιο κανονισμό που θέλει να είναι καλύτερος του υφιστάμενου. Όσοι διάβασαν την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών αμέσως διαπίστωσαν διαφορές. Εις βάρος των διοικήσεων.

 

Π.χ. θα μπορούν 20-25 δημότες να προσθέτουν θέματα στην ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης. Θα συντάσσουν το κείμενο, θα υπογράφουν κι αυτόματα το θέμα τους θα γίνεται θέμα συνεδρίασης! Τα ίδια θα ισχύουν και για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούν κι αυτές να εμπλουτίζουν κάθε συνεδρίαση. Όσο για τις ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας, δεν αλλάζει αυτό που γνωρίζουμε. Για κάθε θέμα σε συνεδρίαση λογοδοσίας, κάποιος ρωτά. Κάποιος απαντά και η συζήτηση δεν γενικεύεται.

 

Αυτά με τα σημερινά δεδομένα. Οι προαναφερθείσες αλλαγές δεν αρέσουν στους Δημάρχους κι έτσι στο υπόλοιπο της διαβούλευσης θα προσπαθήσουν να τις σταματήσουν. Τι θα καταφέρουν, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα.

 

Οι Δήμαρχοι αυξάνουν τις πιέσεις τους προς το κράτος και για τις υπηρεσίες Καθαριότητας. Στους περισσότερους Δήμους –ζητούν- να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Έχουμε φθάσει στα όρια μας από πλευράς έλλειψης προσωπικού στην Καθαριότητα» δήλωσε πρόσφατα η Ρωξάνη Μπέη, αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων. «Η κατάσταση είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα κι η Κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα» συνέχισε.

 

Μετά από δύο προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς κανέναν ενδιαφερόμενο, «κλείνει» το θέμα του περιπτέρου αρμοδιότητας ΟΛΚ. Στο πεζοδρόμιο επί των οδών Φ. Εταιρίας και Αβέρωφ. Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας είναι έτοιμος να δρομολογήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του κουβουκλίου.

 

Παρά το ότι η Υπουργός Πολιτισμού προχθές επισκέφθηκε τη Θράκη, συνεχίζουμε να θυμόμαστε την επίσης Καλοκαιρινή επίσκεψη της στη Θάσο. Τότε που υποσχέθηκε μια έστω εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου. Εκδήλωση Καλοκαιρινή. Το Καλοκαίρι σε λίγο τελειώνει αλλά εκδήλωση στο θέατρο της Θάσου δεν προγραμματίζεται. Ίσως του χρόνου; Αυτό μοιάζει πιθανότερο.

 

Ο εθελοντισμός συνεχίζει να σώζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τις προάλλες «εμφανίστηκε» στη δημοτική κοινότητα της Λυδίας: «Να ευχαριστήσουμε τον συγχωριανό μας Βαγγέλη Καγκαλίδη και τον γιο του Νίκο για τις εργασίες με το ιδιωτικό τους γκρέιντερ,σε 2 δρόμους οι οποίοι χρειαζόντουσαν άμεσα καθαρισμό. Τέτοιες δράσεις εθελοντισμού, εμείς τις ευχαριστούμε αλλά και τις επικροτούμε».

 

«Δεν μπορώ να πω κακή κουβέντα για κανέναν από τους τρεις υποψήφιους προέδρους του Επιμελητηρίου» είπε χθες ο Βασίλης Λεμονίδης. Ευχήθηκε και ζήτησε η προεκλογική περίοδος να είναι ήρεμη και πολιτισμένη. Χωρίς όπως σημείωσε σφοδρές αντιπαραθέσεις. Ο κ. Λεμονίδης είναι από αυτούς που προβλέπουν ότι στις ίδιες εκλογές 4ος υποψήφιος πρόεδρος δεν θα υπάρξει.

 

Δύο τρία βράδια τώρα δεν λειτουργούν πολλά φώτα στην Περιμετρική. Κάηκαν οι λάμπες ή πρόκειται για πιο σοβαρή βλάβη; Το σκοτάδι υπάρχει και σε επικίνδυνα σημεία της οδού, πάνω σε κλειστές στροφές. Ο φωτισμός στην Περιμετρική συνεχίζει να είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και της ΠΕ Καβάλας.

 

Κάθε μέρα ίδιος καλός καιρός εδώ και πολλές εβδομάδες. Κάθε μέρα αγωνία για το πότε θα βρέξει. Δευτέρα πρωί με συννεφιά και στην Νέα Καρβάλη άρχισε να ψιχαλίζει. Το φαινόμενο ήταν εντελώς σύντομο. Μετά από λίγα λεπτά επανήλθε ο δυνατός ήλιος! Τουλάχιστον στη Ν. Καρβάλη ψιχάλισε γιατί αλλού, ούτε καν αυτό!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις-πίεση κάτι να αλλάξει στην Καλαμίτσα

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024