Οι γλάροι έχουν τη δική τους συμπεριφορά και το γνωστό τους θράσος. Όπως βλέπουμε δεν διστάζουν να μπαίνουν ακόμη και μέσα στα κτίρια. Αρκεί να βρουν ευκαιρία. Τρυπώνουν εκεί που δεν το περιμένεις! Η φωτογραφία προέρχεται από τον 2ο όροφο του Διοικητηρίου.
Ήταν Σεπτέμβρης του 2019. Η δυναμική της δομής αυξήθηκε σημαντικά μέσω έργων ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων του πρώην στρατοπέδου. Μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από τα νησιά. Στη συνέχεια και μετανάστες. Οι άνθρωποι στο «Ασημακοπούλου» αυξήθηκαν στους 1.000. Προσωρινά, είχε πει ο τότε αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Κανείς δεν τον πίστεψε. Και ορθά όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε.
Πέρασαν 5 χρόνια από τότε. Η πολεοδόμηση του πρώην στρατοπέδου «ρίχνει» περισσότερα από 10 κτίσματα, μειώνει τη δυναμική της δομής. Όταν ολοκληρωθούν οι τροποποιήσεις, θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 600 περίπου ανθρώπων. Για την Καβάλα η οριστική λύση είναι αυτή που ήδη αναφέρθηκε, μα δεν βρέθηκε. Ένας άλλος χώρος, εκτός πόλης. Ούτε καν ιδέες, ούτε καν προτάσεις. Κατανοητό. Που να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος και κυρίως που να βρεθούν χρήματα ώστε αυτός να μετατραπεί σε δομή;
Οι αλλαγές στο Περιγιάλι θα περιμένουν. Άγνωστο πόσο. Όσα υπάρχουν στις μελέτες και στα σχέδια επηρεάζονται από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Κι όταν κάποτε αυτό λήξει, μόνο τότε θα μπορεί στο πρώην στρατόπεδο να γίνει…. «το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων». Στην μια άκρη του οποίου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν κατασκευάσει κατοικίες. Ή αλλιώς μεζονέτες.
Πριν το 2019 και πριν τα απρόοπτα των προσφύγων, όλα ήταν αλλιώς. Συζητιούνταν στη βάση μετατροπής και δημιουργίας του «…μεγαλύτερου πάρκου των Βαλκανίων». Αφού τότε χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, εμφανίστηκαν και εδραιώθηκαν τα νέα δεδομένα.
Αλλάζοντας μάλλον οριστικά όλα όσα υπήρχαν στο μυαλό των ειδικών. Πλέον θα πρέπει να συνυπάρξουμε, εκτός από τις μεζονέτες του Στρατού, και με τους πρόσφυγες- μετανάστες. Όχι ότι είναι δύσκολο. Ίσα ίσα, είναι μοντέρνο και σύγχρονο. Γίνεται ήδη. Απλά δεν είναι αυτό που κάποτε ονειρευόμασταν για το Περιγιάλι.
Το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική έψαχνε φωτιά σε σπίτι στην Παναγία αλλά ευτυχώς αυτή δεν υπήρξε ποτέ. Μετά το τέλος της κινητοποίησης επακολούθησαν αρκετά σχόλια για το πώς αυτή υλοποιήθηκε. Αντιγράφουμε την άποψη που διατύπωσε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του συλλόγου της συνοικίας κ. Φώτης Λαζαρίδης.
Ο κ. Λαζαρίδης έγραψε για το κυκλοφοριακό, για το παρκάρισμα στη συνοικία: « Το Σάββατο η συνοικία της Παναγίας πέρασε κάτι ανώδυνα, μία άσκηση πυρκαγιάς στην οδό Ερμιόνης χωρίς αντικείμενο όπως αποδείχτηκε. Αυτή όμως η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστική ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Δύσκολη πρόσβαση λόγω άναρχης στάθμευσης. Πολλών αυτοκινήτων σταθμευμένα σε μέρη απαγορευτικά και χωρίς αστυνόμευση. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να καεί οι συνοικία και μετά να εφαρμοστούν τα μέτρα όπως ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑΝ; Το μέτρο της απαγόρευσης πολύ σωστό αποδίδει, αλλά όχι μόνο έως τις οκτώ το βράδυ. Όλοι οι επισκέπτες ξένοι και ντόπιοι γνωρίζουν ότι μετά τις οκτώ δεν υπάρχει έλεγχος».
Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Λαζαρίδη. Και θα συμπληρώσουμε. Την ώρα της κινητοποίησης δύο τουλάχιστον σταθμευμένα οχήματα εμπόδιζαν την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Κανένα από τα δύο δεν είχε ξένες πινακίδες. Και τα δύο ήταν δικά μας. Κι όμως, ειδικά οι μόνιμοι κάτοικοι της Παναγίας πρώτοι αυτοί πρέπει να προσέχουν τη συνοικία τους. Και μετά όλοι οι άλλοι.
Ο Μιχάλης Ξώγνος δεν χάνει ευκαιρία, προσπαθεί να προβάλλει τη Θάσο. Το νησί του. Αυτό που όπως καταλαβαίνουμε υπεραγαπά. Και καλά κάνει. Μια από τις συχνές του αναρτήσεις είναι της εποχής. Αν και λίγο υπερβολική: « Διαβάζοντας τις διαμαρτυρίες ταξιδιωτών σχετικά με την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα ήθελα να σας δώσω άλλον έναν λόγο για να επισκεφθείτε την Θάσο μας, ΚΑΜΜΙΑ αύξηση εισιτηρίου δεν έχει γίνει από τις αρχές τού 2023! Στο νησί μας μπορείτε να βρείτε καταλύματα πού ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας κ στις δυνατότητες σας».
Ο αγαπητός κατά τα άλλα Μιχάλης Ξώχνος οφείλει να σημειώνει τις υπερβολές και την ακρίβεια που δυστυχώς υπάρχουν και στη Θάσο. Τα εισιτήρια των πλοίων δεν είναι πανάκριβα όπως άλλα. Είναι σταθερά στην τιμή τους αλλά θα μπορούσαν (ή και θα έπρεπε) να είναι φθηνότερα. Φθηνότερες τιμές σημαίνει περισσότερη κατανάλωση από τους τουρίστες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κάνει ότι μπορεί. Ελέγχει, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, προσπαθεί να βρίσκεται στα μαντριά και να προλάβει τα χειρότερα. Περιστατικά πανώλης των αιγοπροβάτων. Αυτό γίνεται από το ελάχιστο προσωπικό της Κτηνιατρικής υπηρεσίας. Που εκτός των άλλων πρέπει και να λάβει την καθιερωμένη Καλοκαιρινή του άδεια. Ήταν λίγοι, λόγω αδειών γίνονται προσωρινά ακόμη λιγότεροι. Κατά τα άλλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι εξαντλούν τις δυνατότητες τους επί του θέματος. Για αυτό και σε κάθε ευκαιρία ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος τους συγχαίρει.
Υπάρχουν καταστήματα στην αγορά που έβαλαν πινακίδα στην είσοδο τους για την αργία της Πέμπτης. Τη γιορτή του 15Αυγουστου. «Το μαγαζί αυτήν την ημέρα θα είναι κλειστό», αναγράφουν στην πινακίδα τους. Κάποιοι και στην αγγλική γλώσσα. Περιττό; Ή μήπως όχι; Δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά και την καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών. Αν όχι όλων, αρκετών.