Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας εργάστηκε και την Πέμπτη 15 Αυγούστου. Πολύ καλά έκανε. Ασχολήθηκε με συγκεκριμένα προβλήματα συγκέντρωσης απορριμμάτων, τα οποία απομάκρυνε. Στη φωτογραφία εκπρόσωποι και ο επικεφαλής της υπηρεσίας εν ώρα εργασίας τον 15Αυγουστο, μαζί με τους συναδέλφους τους. Περιοχή Σφαγείων.

 


 

Η εικόνα είναι επαναλαμβανόμενη και φυσικά απαράδεκτη. Απογευματινές ώρες οδηγός δικύκλου πίνει τον καφέ του σε τραπέζι καταστήματος επί του νέου κοινόχρηστου χώρου απέναντι από το παλιό δικαστήριο. Κι επειδή έχει τη δυνατότητα, ανεβάζει στο πλακόστρωτο και την μοτοσυκλέτα του. Σταθμεύοντας την ακριβώς δίπλα του. Σα να πίνει καφέ κι αυτή…

 

Δεν είναι μεμονωμένο το περιστατικό. Ούτε φυσικά τυχαίο. Εκφράζει την κακή συνήθεια πολλών (Ελλήνων) που τα θέλουν πάντα όλα δικά τους. Πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα, καμία υποχρέωση. Κάνουν αυτό που τους βολεύει και δεν «σηκώνουν» κουβέντα. Με λίγη προσπάθεια ο Δήμος Καβάλας οφείλει να βρει τον συγκεκριμένο πελάτη του καταστήματος και να τον… βραβεύσει! Το δημοτικό έργο που εκτελέστηκε πρόσφατα στην ίδια περιοχή δικαιώνεται πανηγυρικά….

 

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη πέρασε στην Καβάλα κάποιες από τις μέρες του 15Αυγουστου. Κάτι σαν διακοπές, κάτι σαν ευκαιρία να δει από κοντά και τις Σοροπτιμίστριες. Η εκδήλωση των οποίων ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί, παρουσία της. Δίπλα της συχνά και ο Υπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άλλο πρόγραμμα επαφών η κ.Βούλτεψη δεν είχε. Ήταν και οι μέρες τέτοιες, δηλαδή ακατάλληλες για πολιτική δραστηριότητα…

 

Για τις Σοροπτιμίστριες και τη συνάδελφο του στο Υπουργείο και στη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Είχα την ιδιαίτερη τιμή να χαιρετίσω σήμερα την έναρξη της Σοροπτιμιστικής Ακαδημίας Ηγεσίας SLA Greece 2024 με θέμα: “Woman-Leader in the age of Artificial Intelligence (AI)-New challenges and prospects”, που φιλοξενεί η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος στη γενέτειρα μου Καβάλα. Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η συνάδελφος και συνεργάτης μου στο Υπουργείο, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου».

 

Νέα δεν υπάρχουν από τη Νομαρχιακή ΝΔ Καβάλας. Αν και προ ημερών εκπρόσωποι της συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με την κεντρική διοίκηση του κόμματος. Μπροστά σε όλους η ΔΕΘ. Εν όψει της οποίας ίσως την ερχόμενη εβδομάδα μας επισκεφθούν τα γνωστά κομματικά ή κυβερνητικά κλιμάκια.

 

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ η ησυχία συνεχίζεται. Εμπλουτίζεται από τα μη πολιτικά γεγονότα του επικείμενου γάμου του προέδρου του κόμματος. Η Καβάλα συνεχίζει να παρακολουθεί, να αγωνιά και να απορεί. Κατά το γνωστό «που ήμασταν και που φθάσαμε…». Ειδήσεις σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν, η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έχει ημερομηνία 8 Αυγούστου. Μετά τίποτα.

 

ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Η υποψήφια πρόεδρος Νάντια Γιαννακοπούλου έρχεται αύριο. Εκτός απροόπτου πάντα. Πρόγραμμα ως χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε. Θα υπάρξει και θα ανακοινωθεί το αργότερο σήμερα. Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, πλησίασε την περιοχή με επίσκεψη στη Λήμνο. Συνέχεια στην ΑΜΘ δεν φαίνεται να δίδεται για αυτό το διάστημα.

 

Στην αυτοδιοίκηση. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας έχουμε σήμερα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δια ζώσης. Τα θέματα λίγα και μικρού ενδιαφέροντος. Φαίνεται ότι η διοίκηση του Δήμου αποδέχεται την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Αμυγδαλεώνα ώστε να δοθεί το όνομα του Μανώλη Κεσικιάδη σε δρόμο του χωριού. Την ερχόμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας θα συνεδριάσει πάλι αλλά με ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας.

 

Ο Δήμος Νέστου αποδέχθηκε το αίτημα ιδιωτών κι έτσι αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει (και) στη Χρυσούπολη η εκδήλωση με το φαγητό του δρόμου (Street Food) μέσω καντινών. Σε αντίθεση με άλλους Δήμους που πλήρωσαν για το ίδιο γεγονός- υποστηρίζοντας το- ο Δήμος Νέστου αποφάσισε να πληρωθεί 500 ευρώ την ημέρα. Η εκδήλωση θα είναι τριήμερη.

 

Μέχρι τώρα όπου έγινε είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Προσφέρεται φαγητό τύπου σάντουιτς σε τιμές (όπως έχουμε αρκετές φορές σημειώσει) ακριβές. Ακριβότερες από αυτές των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

 

Ανακοινώθηκαν οι τρεις μουσικές εκδηλώσεις της ΠΕ Καβάλας, στο πλαίσιο της «επιστροφής» του φεστιβάλ «Via Egnatia». Τα είχαμε σημειώσει από μέρες. Οι μουσικές εκδηλώσεις δεν έχουν κάποιο γνωστό ή μεγάλο όνομα. Ακολουθούν την απλή, οικονομική και εύκολη οδό. Με ποιότητα και συγκεκριμένη στόχευση στο πρόγραμμα κάθε σχήματος. Οι μουσικές εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν θα γίνουν 24 Αυγούστου στη Μουσθένη, 31 Αυγούστου στο Ζυγό και 6 Σεπτέμβρη στην Κεραμωτή. Που ακριβώς, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

 

Πάνω που σχολιάζαμε θετικά την αντοχή του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην πόλη και στο Νομό Καβάλας, μας προέκυψε πάλι διακοπή ρεύματος. Φυσικά λόγω βλάβης. Ξαναγυρίσαμε στα γνωστά. Δικαιολογημένα παράπονα και διαμαρτυρίες. Κι αυτήν την φορά σπίτια και καταστήματα ειδικά στο κέντρο της πόλης, έμειναν χωρίς ρεύμα για περισσότερο από μια ώρα. Δεν είναι καιρός για τέτοια.

 

Ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κι έτσι το νέο σχολείο του Νομού Καβάλας, το ΕΠΑΛ Θάσου, έχει τον πρώτο του διευθυντή. Γυναίκα εκπαιδευτικό. Για τη θέση κατέθεσαν αίτηση στη Δευτεροβάθμια Καβάλας δύο ενδιαφερόμενοι.

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, ο δραστήριος σύλλογος της Καβάλας απευθύνεται στους κυνηγούς μέλη του: «Ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, σας εύχονται εν όψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου μια χρονιά γεμάτη έντονες κυνηγετικές συγκινήσεις προσέχοντας πάντα την ατομική σας ακεραιότητα αλλά και των υπολοίπων».

 

Το απόγευμα της Κυριακής δεκάδες ΙΧ επέστρεφαν στην Καβάλα μετά το μπάνιο στην παραλία. Ουρά αυτοκινήτων στην οδό Τενέδου, «σκαλωμένη» η κίνηση στο κόκκινο φανάρι μπροστά στην Ιχθυόσκαλα. Ως που η άχαρη αναμονή έλαβε διαφορετική τροπή. Οδηγός οχήματος βγήκε από αυτό, πλησίασε και έδειρε ποδηλάτη! Κάτι είχε συμβεί μεταξύ τους. Το περιστατικό μπροστά σε πολύ κόσμο, μάλλον δεν απασχόλησε τις αρχές και υπηρεσίες.

 

Με πρωτοβουλία του Στρατηγού Ηλία Κωστάκη έγινε προχθές η πρώτη εκδήλωση για το κοινό εντός του στρατοπέδου – έδρα της ΧΧ Μεραρχίας- στον Άγιο Λουκά. Ένα ακόμη στρατόπεδο που καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο σε σχέση με τις σημερινές του ανάγκες. Η προσέλευση ικανοποιητική. Η ιδέα υλοποιήθηκε άψογα, υπό το φως του φεγγαριού. Μετά από κάτι τέτοια, ανοίγει η όρεξη της τοπικής κοινωνίας αφού στον ίδιο χώρο μπορούν (ή και πρέπει) να γίνουν πολλά ακόμη.

 

Ένα απρόοπτο πρόβλημα αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες η Πυροσβεστική της Καβάλας. Κάθε απόγευμα περίπου στις 8, δέχεται κλήση για φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης. Προσωπικό και οχήματα σπεύδουν αλλά φωτιά δεν υπάρχει. Προβληματίστηκαν οι πυροσβέστες αλλά στο τέλος κατάλαβαν τι συμβαίνει. Εκείνη την ώρα στην καμινάδα των Πετρελαίων (Energean) βγαίνει φλόγα. Την βλέπουν από μακριά, ακόμη κι από τη Θάσο, μπερδεύονται. Νομίζουν ότι είναι δασική πυρκαγιά. Ενημερώνουν τους αρμόδιους.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

H Πανσέληνος του αποχαιρετισμού του φετινού καλοκαιριού