Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο έρχονται. Απασχολούν ήδη αρκετούς επαγγελματίες- επιχειρηματίες στην Καβάλα. Η προεκλογική δράση είναι στο ξεκίνημα της. Επηρεασμένη και από τον 15Αυγουστο. Αμέσως μετά τη γιορτή της Παναγίας, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιάννης Παναγιωτίδης βρέθηκε στο γραφείο του φορέα προς εκλογική ενημέρωση και παραλαβή αντιγράφου όλων των μελών. Τα συνηθισμένα δηλαδή για κάτι που τώρα άρχισε ή το επόμενο διάστημα θα αρχίσει.

 


 

Μια μέρα πριν τη (χθεσινή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, συνεδρίασε στο Δημαρχείο η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου. Η διαδικασία απολύτως ήρεμη διήρκεσε 10 λεπτά. Ακόμη κι οι διαφωνίες διατυπώθηκαν σύντομα και περιεκτικά. Ουδείς εκ των μελών είχε διάθεση για πολλά λόγια, άπαντες χάρηκαν που ξεμπέρδεψαν γρήγορα. Κάποια θέματα τα άφησαν στην άκρη για να τα κουβεντιάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο (χθες το απόγευμα και το βράδυ). Το γενικότερο συμπέρασμα δεν αλλάζει. Η αυτοδιοίκηση σήμερα μοιάζει με τους πρωταγωνιστές των οποίων η μπογιά πέρασε…

 

Με ηθοποιούς που πλέον δεν «πουλάνε». Αναμενόμενο. Ήμαστε έναν περίπου χρόνο μετά τις εκλογές κι η κάθε διοίκηση έχει μέλλον μπροστά της. Ο κόσμος δεν ασχολείται και δεν θα ασχοληθεί εύκολα. Ασκεί κριτική στο σήμερα της πόλης- ειδικά στο Καλοκαιρινό σκηνικό- και τίποτα πέραν αυτού. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σκέπτονται το πόσο ακόμη θα περιμένουν ως τις επόμενες εκλογές. Οι δε διοικήσεις απολαμβάνουν την θητεία των 5 συνολικά ετών. Ότι σημαντικό κι αν συμβεί, οδεύει προς τις … καλένδες. Γιατί απλά δεν είναι ο καιρός του. Θα έρθει αλλά όχι ακόμη.

 

Το βασικό θέμα των συζητήσεων στην Καβάλα είναι τι άλλο; Το τουριστικό Καλοκαίρι. Το τι έγινε, τι θα γίνει ως το τέλος Σεπτέμβρη και κυρίως πώς άπαντες θα ετοιμαστούν για το επόμενο Καλοκαίρι. Ο λόγος είναι απλός. Οικονομικός. Τα λεφτά συνδέονται με το Καλοκαίρι. Η οικονομική βελτίωση μέσω των εισπράξεων από τον τουρισμό, το ίδιο. Ο απολογισμός γίνεται από τώρα κι είναι μια αφετηρία για νέα σχέδια και νέα πλάνα. Που πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε ως τον Μάη του 2025! Ο κόσμος άλλωστε σκέφτεται ήδη το επόμενο Καλοκαίρι. «Δουλεύει» για αυτό.

 

Την Τρίτη το μεσημέρι κλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση δεν έγινε. Παρόντα ήταν 3 μόνο μέλη, για την εξασφάλιση απαρτίας έπρεπε οι παρόντες να είναι τουλάχιστον 10. Πάμε για την ερχόμενη εβδομάδα τώρα…

 

Προ ημερών η στήλη αναφέρθηκε σε νέες πινακίδες που τοποθετήθηκαν μέσα κι έξω από την Καβάλα κι αφορούσαν τον Άγιο Παύλο και την παρουσία του στην περιοχή. Οι πινακίδες κακοχαρακτηρίζονται. Σχολιάζονται αρνητικά. Μάλλον είναι πρωτοβουλία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πρώτος έσπευσε να γράψει κείμενο ο Μιχάλης Λυχούνας: «Πόσο λαμόγιο, πόσο άσχετος, πόσο Αθήνα και πόσο κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ μπορεί να είσαι για να βρωμίζεις το αστικό τοπίο της Καβάλας, του ηρωικού Badem Ciftlik με αυτές τις άθλιες επιγραφές στο πουθενά! Είναι απλά ηλίθιοι και ακόμη πιο ηλίθιοι οι Ευρωπαίοι που δίνουν λεφτά σε ταμεία ανάκαμψης για την Ελλάδα του μέλλοντος και ανέχονται αυτές τις ασχήμιες στο πουθενά. Να τα μαζέψουν άμεσα….θα μας τρελάνουν!».

 

Το δεύτερο σχόλιο- ας πούμε ανώνυμο- προέρχεται από συμπολίτη που κάτι γνωρίζει για αυτά τα θέματα: «”…έρχονται τα προσκυνηματικά Τουρ και τις βλέπουν (τις πινακίδες) και θέλουν να περπατήσουν από εκεί. Άντε να εξηγήσεις ότι είναι άθλια λαμογιά και να σε πιστέψουν. Και ξάφνου αφού ακολουθείς την πινακίδα, περνάς δίπλα από τον κήπο της κυρά Μάρως, πρώτης ξαδέρφης της κουνιάδας του γαμπρού της κυρά Φωτεινής από το Ζυγός, που μόλις άπλωσε μπουγάδα. Όταν στην κυριολεξία πουλάς αισχρά τις πράξεις των Αποστόλων…».

 

Εμπόδια συναντά- ακούμε- η πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Εμπορικού Συλλόγου στο κέντρο της πόλης. Ένας νέος θεσμός που προσπαθεί να καθιερωθεί, να γίνεται στο τέλος κάθε Καλοκαιριού. Ο λόγος είναι οικονομικός κι αφορά τη συμμετοχή του Δήμου. Η οποία δυστυχώς είναι καθοριστική και όχι εξασφαλισμένη. Ασκούνται πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση αλλά την γραφειοκρατία δύσκολα την νικάς. Αν -όπως ακούγεται- είναι και θέμα γραφειοκρατίας. Πάντως η εκδήλωση (συναυλία) που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί και να μην γίνει.

 

Δύο έμπειροι μηχανικοί της Πολεοδομίας Καβάλας συνταξιοδοτήθηκαν κι αποχώρησαν από την υπηρεσία. Υπάρχει πρόβλημα; Αρνητικά απαντούν οι εκπρόσωποι του Δήμου καθώς δηλώνουν ότι υπήρξε άμεση αντικατάσταση τους. Μακάρι.

 

Συμβαίνουν καθημερινά σε όλους τους δρόμους της πόλης. Οδηγοί που καθοδηγούνται από τα GPS «μπαίνουν» σε μονόδρομους, τρομάζοντας όσους ξαφνικά τους βλέπουν μπροστά τους. Προχθές ΙΧ με γερμανικές πινακίδες κινούνταν ανάποδα στην Ομόνοια, φθάνοντας ως την Αστυνομία. Εκεί ειδοποιήθηκε ο οδηγός, σταματώντας τη λάθος πορεία του. Τούρκος οδηγός έστριψε από την Δαγκλή προς την Φιλίππου κι είχε κατεύθυνση προς τον Δ. Κήπο και την οδό Κύπρου. Λάθος κι αυτός.

 

Το χειρότερο έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην οδό Τενέδου. Ένα Ταξί (όχι από την Καβάλα) κατέβηκε την οδό Παναγούδας. Έφθασε στην οδό Τενέδου μπροστά από την ΔΕΗ κι αντί να πάει δεξιά, κινήθηκε αριστερά. Μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ήταν αργά το βράδυ αλλά ευτυχώς κάποιος Άγιος απέτρεψε τη σύγκρουση με τα αυτοκίνητα που είχαν πορεία προς την Καλαμίτσα.

 

Μήπως οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων συνεχίζονται και δεν το γνωρίζουμε; Εγκαινιάζεται αύριο στη Λέσχη Αξιωματικών έκθεση με θέμα την Ελληνίδα στον πόλεμο! Λες και έρχεται η 28η Οκτωβρίου! Μα δεν μπορούσαν να περιμένουν ώστε να φιλοξενήσουν την έκθεση το Φθινόπωρο; Καλοκαιριάτικα, είναι καιρός για τέτοια;

 

Ο Άγγελος Σμυρλόγλου υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου; Κάτι τέτοιο ακούγεται μεταξύ των φίλων και μελών του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Αν ισχύει είναι έκπληξη. Πάντως στο facebook ο κ. Σμυρλόγλου αναπαράγει το προεκλογικό υλικό του πρώην υπουργού.

 

Η αίθουσα εκδηλώσεων- ημερίδων και συνεδρίων της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας στον Αμυγδαλεώνα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Τα χρόνια πέρασαν, συντήρηση δεν έγινε καμία. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα παραχωρείται στο Δήμο Καβάλας. Του παραχωρούν ταυτόχρονα και την υποχρέωση της ανακαίνισης της. Το κτίριο έχει την ιστορία του, φιλοξένησε στο παρελθόν πολλά και διάφορα γεγονότα. Ως που ήρθε η κρίση. Όλες οι κρίσεις μαζί.

 

Και τι κάνουμε τώρα; Τώρα την δίνουμε στο Δήμο. Η σκέψη ίσως να είναι σωστή. Μπορεί όμως ο Δήμος να κάνει όλα όσα δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα; Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, ούτε ο Δήμος είναι σε θέση άμεσης αντίδρασης. Άρα η συγκεκριμένη υποδομή θα βρεθεί σε ακόμη χειρότερη κατάσταση το επόμενο διάστημα. Εκτός αν… Εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα!

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Λούνα παρκ του θανάτου!