Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθεσινή φωτογραφία από το κέντρο της πόλης. Διασταύρωση οδών Βενιζέλου και Αβέρωφ. Φορτοεκφόρτωση και το μεγάλο φορτηγό σταθμευμένο εντός του δρόμου. Όποιες δικαιολογίες και να υπάρχουν, όσες εξηγήσεις και να δοθούν αυτό που βλέπουμε είναι λάθος. Μεγάλο λάθος. Υποτίθεται ότι για τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων και την φορτεκφόρτωση υπάρχουν και θέσεις και συγκεκριμένο ωράριο. Υποτίθεται…

(Λένε ότι ρόλο παίζει και το ότι το όχημα της φωτογραφίας ήρθε στην Καβάλα από άλλη πόλη. Λένε ότι ένας Καβαλιώτης οδηγός φορτηγού δεν θα έκανε ποτέ μια τέτοια στάθμευση. Ίσως αυτοί που τα λένε να έχουν δίκιο).

 


 

Ας ξεκινήσουμε με μια βόλτα στο κεντρικό λιμάνι. Προχθές -στην άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Celebrity Infinity»- εκπρόσωπος του Δήμου υποδέχονταν τους πεζούς επιβάτες (όσους κινούνταν προς το κέντρο της πόλης) μοιράζοντας τους χάρτες της Καβάλας. Οι επιβάτες δέχονταν τον χάρτη κι αμέσως έσπευδαν να τον μελετήσουν ώστε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Πολλοί αμέσως μετά ανηφόριζαν προς την Παναγία.

 

Στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν η υποδοχή των επιβατών όλων των κρουαζιερόπλοιων ήταν πιο πανηγυρική. Με χορούς, τραγούδια, προσφορά τοπικών προϊόντων και πολλά ακόμη. Αλλά τότε υπήρχε εκτός από τη Δημωφέλεια και η Νομαρχία Καβάλας. Με αρμόδιο για τον τουρισμό Αντινομάρχη.

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο λιμάνι έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ. Υπήρξε μια αναστάτωση και μια αυξημένη επιφυλακή. Οι καπετάνιοι και τα πληρώματα των πλοίων έκαναν σωστά όλα όσα έπρεπε. Δεν υπήρξε απρόοπτο και κανένας κίνδυνος για επιβάτες και οχήματα. Το προσωπικό του Λιμεναρχείου πέραν του ότι επέβλεπε, ενημέρωνε τους Έλληνες και αλλοδαπούς παριστάμενους ότι εφόσον επέμεναν να ταξιδέψουν για τη Θάσο θα έπρεπε να μετακινηθούν στο λιμάνι της Κεραμωτής. Ήταν κάτι σαν άσκηση ετοιμότητας, την οποία οι εμπλεκόμενοι έφεραν σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο.

 

Γεμάτη κόσμο κάθε απόγευμα η Κεντρική Πλατεία. Καθαρή, περιποιημένη και καλά φωτισμένη φαίνεται να ευνοείται κι αυτή από την τουριστική κίνηση. Ναι μεν δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, γίνεται ωστόσο ένα σημείο ανάπαυσης και μακράς παραμονής κυρίως των επισκεπτών της Καβάλας. Λίγο μετά τη βόλτα τους στην αγορά και λίγο πριν την επιστροφή τους στο δωμάτιο για τον ύπνο.

 

Ανέλαβε προχθές τα καθήκοντα του ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. Γνωστός από τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η σχετική είδηση μας θύμισε την εποχή που για την ίδια θέση ενδιαφέρονταν ένας δικός μας. Ο Γιώργος Καλαντζής. Πέρασαν κάποια χρόνια από τότε. Ο κ. Καλαντζής ήταν αρκετά σίγουρος, είχε τις προϋποθέσεις και τη γνώση του αντικειμένου. Όμως τότε δεν επιλέχθηκε. Είχε προτιμηθεί άλλος, οικονομικός παράγοντας των Αθηνών.

 

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή της η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας συνεχίστηκε αλλά «κεκλεισμένων των θυρών». Με διακοπή της μετάδοσης της από το διαδίκτυο. Το θέμα που απασχόλησε Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους ήταν κοινωνικής φύσεως. Ευαίσθητο. Από αυτά που όντως δεν πρέπει να γίνονται ευρύτερα γνωστά. Ο Δήμος Καβάλας με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έκανε ότι καλύτερο μπορούσε.

 

Η συνεδρίαση που γενικά ήταν προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής, ήσυχη και σύντομη σχετικά, έγινε σε μια άδεια από κόσμο αίθουσα. Παλιά δεν ήταν έτσι. Σε κάθε συνεδρίαση υπήρχαν πολίτες. Εμπλεκόμενοι σε θέματα της ημερήσιας διάταξης ή απλοί παρατηρητές. Πολίτες που νοιάζονταν για την Καβάλα και τα θέματα της. Τελευταία αυτής της κατηγορίας οι πολίτες δεν υπάρχουν καθόλου. Συνεδριάζουν (Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι) μόνοι τους. Εντελώς!

 

Με απόφαση του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αχιλλέας Γερόπουλος αποδέχεται δωρεά συμπολίτισσας και φυσικά την ευχαριστεί. Η δωρεά μπορεί να μην είναι σπουδαία, είναι από την άλλη πλευρά χρήσιμη. Αφορά 10 τεμάχια λευκές μαξιλαροθήκες.

 

Επαναλειτουργεί από χθες ο κινηματογράφος «Απόλλων», μοναδικός στην πόλη της Καβάλας. Ήταν κλειστός λόγω θέρους για περίπου 1,5 μήνα. Προβάλει μια ταινία που είναι καινούργια κι αρέσει ειδικά στα παιδιά «Εγώ ο απαισιότατος 4». Ο δε θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» ανακοίνωσε ότι όσο βοηθά ο καιρός θα προβάλει ταινίες και τα βράδια του Σεπτέμβρη. Οι προβολές στον «Ζέφυρο» από την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη θα αρχίζουν στις 20.30.

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας ενέκρινε το αίτημα του συλλόγου των Κρηνίδων «ΑΜΦΙΩΝ» κι αποφάσισε: «Εγκρίνουμε την προσωρινή παραχώρηση χρήση του αύλειου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων στον Πολιτιστικό Μουσικό Σύλλογο «ΑΜΦΙΩΝ», το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30΄ για την πραγματοποίηση μουσικοαφηγηματικής εκδήλωσης με τίτλο « Η μουσική από την αρχαιότητα ως τις μέρες

μας» με αρχαίες μελωδίες, παραδοσιακά, έντεχνα και λαϊκά τραγούδια (με τοποθέτηση ηχητικού και φωτιστικού τεχνικού εξοπλισμού). Συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι μαθητές της χορωδίας και της ορχήστρας του συλλόγου και ο μουσικός Μανώλης Παργεντάκης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό».

 

Τρεις συνοικιακοί σύλλογοι της Καβάλας ετοιμάζουν τις εκδηλώσεις τους. Δηλαδή τα γλέντια τους. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Κηπούπολη (και Καλαμίτσα). Αρχές Σεπτέμβρη στο δάσος των Πεντακοσίων και στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Θα είναι οι τελευταίες της Καλοκαιρινής περιόδου. Στη συνέχεια επιστροφή για όλους στα Φθινοπωρινά και σε κλειστούς χώρους.

 

Σύντομη συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή έδωσε το πρωί της Πέμπτης η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου. Η συνέντευξη δόθηκε εν όψει της χθεσινής της επίσκεψης στην πόλη μας και της εκδήλωσης της στο Marine (χθες το απόγευμα). Η κ. Γιαννακοπούλου άρχισε πρώτη τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, εδώ και καιρό. Κι όπως είπε στην Πρωινή, επιθυμία της είναι να πάει παντού. Σε κάθε Νομό. Χθες πριν την Καβάλα,  βρίσκονταν στην πόλη της Δράμας.

 

Στην είσοδο του Δασαρχείου Καβάλας παραμένουν συγκεντρωμένα σε μαύρες σακούλες πολλά κομμένα κλαδιά και χόρτα. Το ποιος τα έκοψε και τα έβαλε εκεί, είναι μια άλλη ιστορία. Μια υπηρεσία του δημοσίου με αυτήν την εικόνα στην είσοδο της, δεν είναι κι ότι το καλύτερο. Δεν τα βλέπουν στο Δασαρχείο; Περιμένουν τον Δήμο να τα απομακρύνει; Αυτός ως γνωστών θα αργήσει. Δεν έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα; Ή μάλλον, την υποχρέωση;

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Μετά το έντονο καλοκαίρι ακολουθεί έντονος χειμώνας