Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ωραίο το ολοκληρωμένο έργο έναντι και πέριξ του παλαιού δικαστηρίου. Κατάλληλο και για τα προϊόντα των επιχειρήσεων αλλά και για παρκάρισμα. Γράφαμε για το δίκυκλο που σταθμεύει επί του κοινόχρηστου χώρου κάθε απόγευμα. Προσθέστε και το ΙΧ που φαίνεται στη φωτογραφία. Τα… καλά συμπληρώνονται, εμπλουτίζονται διαρκώς. Για να γίνουν ακόμη … καλύτερα! (Το ότι κάποια από όσα φαίνονται στην φωτογραφία καταλαμβάνουν και καταργούν και τον οδηγό όδευσης τυφλών φυσικά και είναι λεπτομέρεια…)

 


Κάποιοι άνθρωποι είναι διαρκώς θυμωμένοι. Πολύ θυμωμένοι. Με όλους και με όλα. Αναζητούν αφορμή να ξεσπάσουν, να καταγγείλουν, να διαμαρτυρηθούν. Αγαπούν τις υπερβολές και τα σενάρια … επιστημονικής φαντασίας. Γράφουν και διαβάζουμε τα συμπεράσματα τους για την φωτιά στο Παγγαίο. Μία ακόμη φορά καταλαβαίνουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν ο λόγος που οι μειοψηφίες δυναμώνουν. Προσπαθούν να επηρεάσουν και τελικά να επιβληθούν. Συνήθως δεν τα καταφέρνουν αλλά κλίμα γενικότερης απογοήτευσης και μόνιμης καταστροφής δημιουργούν.

 

Ας μείνουμε ψύχραιμοι. Σοβαροί και υπεύθυνοι. Ας αναζητήσουμε την αλήθεια κι ας την στηρίξουμε. Λάθη γίνονται. Σκοπιμότητες φυσικά και υπάρχουν. Μυστικά, το ίδιο. Όχι όμως αυτά που διαβάζουμε. Ας είμαστε επιτέλους σοβαροί ώστε στο τέλος της κάθε περιπέτειας να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Να γίνουμε καλύτεροι, μαθαίνοντας από τα σφάλματα μας. Όλα τα άλλα είναι κάτι σαν.. σκουπίδια που δεν αξίζουν της προσοχή μας.

 

Και εβδομάδα συνεδριάσεων η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας είναι ειδική. Λογοδοσίας. Με λίγα ερωτήματα από την αντιπολίτευση (λίγα σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις λογοδοσίας) αλλά βασικά για την πόλη μας και την λειτουργία της. Θα γίνει ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ανομβρία και τη λειψυδρία, για την πυροπροστασία, για το κυκλοφοριακό, για την Ενεργειακή Κοινότητα κτλ. Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη το απόγευμα κι η πρόσκληση αναφέρει ότι θα είναι μικτή. Άρα έχουν τη δυνατότητα όσοι το επιθυμούν, να συνεδριάσουν από το σπίτι ή από τον χώρο της εργασίας τους.

 

Μικτή είναι κι η άλλη συνεδρίαση της Τετάρτης. Του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ. Βολική ως εκ τούτου ώστε οι περιφερειακοί σύμβουλοι να αποφύγουν τα … χιλιόμετρα και τα διόδια. Αυτός είναι ο λόγος- το ότι θα συνεδριάσουν και εξ αποστάσεως- που αρχίζει στις 8.30 το απόγευμα. Πρόκειται να συζητηθούν μέσω επερωτήσεων το Παγγαίο και η αξιοποίηση του, τα Λουτρά των Ελευθερών κτλ.

 

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ όπου θα αποφασιστεί η συμμετοχή σε έκθεση τροφίμων και φρούτων στη Μαδρίτη (την εισήγηση κάνει η ΠΕ Καβάλας), η ενίσχυση του Λυκείου των Ελληνίδων με 3.000 ευρώ για την πραγματοποίηση στην Καβάλα του Πανελλήνιου συνεδρίου τον Σεπτέμβρη.

 

Αν παρακολουθήσει κάποιος τις πρόσφατες συνεντεύξεις του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, αμέσως καταλαβαίνει την απογοήτευση του για την εξέλιξη της προσπάθειας ίδρυσης και λειτουργίας Ενεργειακής Κοινότητας. Τα λόγια του και κυρίως όλα όσα δεν γίνονται στην Αθήνα, προετοιμάζουν για κάτι που μάλλον θα είναι η ματαίωση της προσπάθειας. Η οποία «προδόθηκε» κεντρικά. Αλλιώς τα αποφάσιζαν και τα νομοθετούσαν κι αλλιώς τα οριστικοποίησαν. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενος ο Δήμος Καβάλας ήταν πρώτος ή από τους πρώτους σε ετοιμότητα αλλά δεν λογάριασε τον… ξενοδόχο!

 

Παρασκευή πρωί υπήρξε μια ενοχλητική μυρωδιά στα ανατολικά της πόλης. Μύριζαν, είπαν όσοι κάτι παραπάνω κατάλαβαν, τα σκουπίδια. Εννοώντας είτε τον ΧΥΤΑ (πάνω από το Περιγιάλι), είτε τη διαδικασία μεταφοράς των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ μέσω των δρόμων στο Περιγιάλι. Και φέτος το Καλοκαίρι ο ΧΥΤΑ της Καβάλας δέχεται πολύ περισσότερα σκουπίδια λόγω τουρισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν μεταφέρονται – εκτός των άλλων- κι όλα τα σκουπίδια της Θάσου.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων η μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση «Απόψιν τα μεσάνυχτα». Μια συνεργασία πολλών Καβαλιωτών μέσω τουλάχιστον 3 συλλόγων (ή ομάδων). Του Λυκείου των Ελληνίδων, των ΣυνΩΔΗπόρων και των Μικρών Ηρώων. Ο Ανδρέας Λαδάς είχε την σκηνοθετική επιμέλεια. Λίγες ώρες πριν την παράσταση, έχοντας «φρέσκια» την εμπειρία της προετοιμασίας της, έγραψε ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί: «Τώρα πια που ό,τι ήταν να γίνει έγινε, τώρα που ουσιαστικά η παράσταση παραδόθηκε στους πρωταγωνιστές, σκέφτομαι αυτό το ανθρώπινο μελίσσι, που με τόση εργατικότητα, πάθος και χαρά γεύτηκαν την χαρά της συμμετοχής. Συζητήσεις, διαφωνίες, νεύρα, κρασί, θυμώνω, ξεθυμώνω , αγάπησα, χάρηκα, ξενύχτησα… Αυτό είναι δημιουργία. Όταν σ’ αυτούς τους καιρούς με τις τόσες ανισότητες, την τόση δυστυχία, φτώχεια, φωτιές, τρένα, μετανάστες, Γάζα, οι άνθρωποι σε μια μικρή πόλη ενώνονται για ένα σκοπό, τότε κάτι μεγάλο γίνεται και η ελπίδα μας για το αύριο θα παραμένει ακέραια».

 

Με απλά ελληνικά: Η επίσκεψη στην Καβάλα της Νάντιας Γιαννακοπούλου κακόπεσε. Αποδείχθηκε ότι ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος αφού άλλοι απουσιάζουν σε διακοπές κι άλλοι δεν έχουν όρεξη. Καμιά 30αρια άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της κι όπως λέγεται χαρακτηριστικά «… ουδείς εκ των παρόντων δήλωσε ότι θα την στηρίξει».

 

Η κ. Γιαννακοπούλου φορούσε πράσινο φόρεμα κι αμέσως ξεχώρισε στο ακροατήριο τον Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο. Του απεύθυνε το λόγο. Κι αυτός της έδωσε συγχαρητήρια για την απόφαση και την προσπάθεια της. Μέχρι εκεί. Τίποτα περισσότερο. Εν τω μεταξύ ουδείς άλλος εκ των υποψήφιων προέδρων δεν έχει «εμφανιστεί» τοπικά. Δεν έχει ενημερώσει ότι θα έρθει κτλ. Άρα οποιαδήποτε συνέχεια στην Καβάλα, γιατί θα υπάρξει συνέχεια, μετά τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.

 

Σύλλογοι του Δήμου Παγγαίου ματαίωσαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους λόγω της πυρκαγιάς στο βουνό. Έκαναν πολύ καλά. Αναφερόμαστε στην εκδήλωση που θα γίνονταν την Παρασκευή (23/8) στην Κάρυανη και στις τριήμερες εκδηλώσεις (22, 23 και 24 Αυγούστου) στο Ακροβούνι. Δεν έγινε κι η πρώτη εκδήλωση της ΠΕ Καβάλας στη Μουσθένη για το φεστιβάλ Via Egnatia.

 

Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (30 και 31 Αυγούστου) προγραμματίζονται εκδηλώσεις και στην Κηπούπολη και στην Καλαμίτσα. Ο συνοικιακός σύλλογος «κλείνει» την οδό Σοφ. Βενιζέλου την Παρασκευή, την μετατρέπει σε πεζόδρομο. Το Σάββατο ετοιμάζει γλέντι στον περιβάλλοντα χώρο του «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Πρόθεση του είναι το Σάββατο να βραβεύσει όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν με τις πυρκαγιές. Ειδικότερα τους πιλότους των Πετζετέλ και όχι μόνο.

 

Τώρα που Φθινοπωριάζει όμορες πόλεις που δεν επηρεάζονται από την τουριστική κίνηση του Καλοκαιριού, επανέρχονται. Ή το προσπαθούν. Με τις εκδηλώσεις τους. Η Ξάνθη με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης, η Δράμα με το φεστιβάλ γαστρονομίας. Κοντά τους κι η Κομοτηνή. Προχθές αποφασίστηκε να γίνει η Λευκή Νύχτα στην αγορά της Κομοτηνής. Την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

O τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το συγκεκριμένο Λούνα Παρκ αντιπροσωπεύει δυστυχώς την Ελλάδα σε πολλούς τομείς