Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλο το Καλοκαίρι υπήρχαν – συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα- αγκυροβολημένα σκάφη αναψυχής στα «ανοιχτά» της Ραψάνης. Κάνοντας έτσι την εικόνα της παραλίας ακόμη πιο όμορφη. Οι ιδιοκτήτες τους (ή όσοι τα νοικιάζουν) προτιμούν –λέγεται- αυτή τη διαδικασία από το να εξυπηρετούνται στις πλωτές εξέδρες. Όπου αν δέσουν, πληρώνουν αυξημένα ημερήσια λιμενικά τέλη. Ενώ η Ραψάνη και η κάθε Ραψάνη τους εξυπηρετεί δωρεάν.

 


 

Δημοσιεύσαμε χθες στη Δευτεριάτικη Πρωινή την απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Τουρισμού στις δικαιολογημένες απορίες πολλών για την τύχη της επένδυσης στα Λουτρά των Ελευθερών. Το κράτος δια του Υπουργείου και της Υπουργού, μεταφέρει όλες τις ευθύνες της καθυστέρησης στον επενδυτή. Κι αφήνει να εννοηθεί ότι οδηγούμαστε σε ματαίωση της προσπάθειας καθότι πέρασε καιρός χωρίς αντίδραση του. Σε αυτά που του ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες. Ενισχυτικό του αρνητικού σεναρίου κι η φημολογία ότι έπαψε να πληρώνει, έπαψε να πληρώνει την Περιφέρεια για τα Λουτρά που κατά το τυπικό νοικιάζει. Είναι κάτι που προβλέπει η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο μερών.

 

Είναι πιθανό το σχέδιο της οικογένειας Χαρακίδη να μην «περπατήσει». Κι όλα να ξανάρθουν στο σημείο μηδέν. Είναι κάτι που δεν το εύχεται κανείς αλλά είναι πιθανό να συμβεί. Περιμένοντας τις εξελίξεις και την αντίδραση του επενδυτή στα όσα αναφέρει το Υπουργείο, ας παραδεχθούμε κι ας θυμηθούμε τα βασικά της ιστορίας.

 

Η επένδυση δεν ήταν και δεν είναι εύκολη για μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων. Άλλα ήταν γνωστά, άλλα προέκυψαν στην πορεία. Ο επενδυτής με την αρχική του όρεξη ξεπέρασε διάφορα εμπόδια. Επέμενε στην πραγματοποίηση αυτών που ετοίμασε. Όμως ο καιρός πέρασε κι οι απαντήσεις που έλαβε, πέραν του ότι ήταν αρνητικές ή σχεδόν αρνητικές, δόθηκαν με καθυστέρηση. Τελικά όποιος και να ήταν στη θέση του θα είχε αποχωρήσει ήδη. Ταλαιπωρημένος και κουρασμένος. Ακόμη κι αν έχει κάποιες ευθύνες, μάλλον είναι οι λιγότερες σε σχέση με αυτές των άλλων. Κι ειδικά του κράτους.

 

Μια άλλη προσέγγιση στο περιστατικό της πυρκαγιάς στο Παγγαίο είναι αυτή που περιγράφει -ολίγον υπερβολικά ως προς τους χαρακτηρισμούς του – ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης κ. Γιάννης Φιλόσογλου. Κατηγορεί τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν προβάλλουν το περιστατικό. Κι όπως υπαινίσσεται, αυτό μπορεί και να γίνεται σκόπιμα. Όσο λιγότερη προβολή, τόσο λιγότερη πίεση προς το κράτος προκειμένου να κινητοποιηθεί. Να επικεντρωθεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η πυρκαγιά να σβήσει.

 

Προχθές Κυριακή ο κ. Φιλόσογλου έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: « Για την Αθήνα δεν είμαστε Έλληνες είμαστε Βούλγαροι! Καίγονταν η Πάρνηθα και τα βρωμοκάναλα των Αθηνών (που πληρώνονται από όλους μας) ξεκινούσαν και τελείωναν τις ειδήσεις για τη φωτιά στην Πάρνηθα. Καίγεται το Παγγαίο 5 ημέρες και δεν αναφέρουν Τίποτε. Ντροπή, ντροπή, ντροπή!».

 

Δεν είναι ο μόνος. Κι άλλοι πολίτες απόρησαν, διαπίστωσαν και διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση των Αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης. Αλλά κι αυτά της Θεσσαλονίκης που συχνά δίνουν σημασία στις ειδήσεις (και) της Καβάλας, κι αυτοί τα ίδια. Σα να μην υπάρχει φωτιά. Σα να μην υπάρχει κίνδυνος και καταστροφή.

 

Αλλά τι ψάχνουμε μακριά; Γιατί ζητούμε ενδιαφέρον και προβολή από τους ξένους; Χθες κυκλοφόρησε εφημερίδα στην Καβάλα που δεν έγραφε τίποτα, απολύτως τίποτα για την πυρκαγιά στο Παγγαίο. Απίστευτό; Όντως. Αλλά και τόσο αληθινό (και «άρρωστο» ταυτόχρονα).

 

Οι άνθρωποι παρά όλα τα άλλα που έχουν στο … κεφάλι τους, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Διαρκώς και από την πρώτη στιγμή. Και χθες, σύλλογος της Καβάλας (συνοικιακός σύλλογος Βύρωνα) έλαβε πρωτοβουλία και την ανακοίνωσε: «Ενστερνιζόμενοι την κατάσταση στο Παγγαίο όρος και με δεδομένο ότι πάνω από 200 άτομα ,πυροσβέστες και εθελοντές παλεύουν για την κατάσβεση της φωτιάς θεωρούμε φρόνιμη την αναβολή του καλοκαιρινού beach party που ήταν προγραμματισμένο στις 31 Αυγούστου. Με την σειρά μας θα βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή μαζεύοντας νερά , σπαστούς καφέδες , χυμούς ,κρουασάν και ισοτονικά για τα άτομα που προσπαθούν να σώσουν τον τόπο μας. Σήμερα (χθες) 18:00 με 20:00 στα γραφεία του συλλόγου και αύριο (σήμερα) 9:00 με 14:00 στο βιβλιοπωλείο SaNti Book & Art θα γίνει η συλλογή των ειδών που χρειάζονται. Όλοι μαζί για να σώσουν το Παγγαίο μας».

 

Συμπολίτης χρειάστηκε να ταξιδέψει από την Κεραμωτή προς τη Θάσο πρόσφατα. Ήταν επιβάτης του φέρι μποτ «Πλατυτέρα». Διαμαρτυρήθηκε ότι στο σαλόνι του πλοίου δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός. Κατόπιν τούτου πέρασε όλη την ώρα του ευτυχώς σύντομου ταξιδιού στο κατάστρωμα.

 

Το βασικό χθεσινό δρομολόγιο από Καβάλα για Πρίνο (στις 10.15 το πρωί) εκτέλεσε το φέρι μποτ «Αγία Βαρβάρα». Γέμισε σχεδόν το μισό από πλευράς αυτοκινήτων. Έλληνες και ξένοι. Απόδειξη ότι ναι μεν τελειώνει το Καλοκαίρι ημερολογιακά, στην ουσία το Καλοκαίρι συνεχίζεται. Γενικά η κίνηση μειώνεται αλλά συνεχίζεται σε αυξημένα για την εποχή επίπεδα.

 

Η πυρκαγιά στο Παγγαίο ήταν θέμα πρώτης προτεραιότητας και για την Περιφέρεια ΑΜΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έγινε ένα διάλλειμα προκειμένου η διοίκηση να συμμετέχει στη χαρά του Στέλιου Ιγνατιάδη. Ο οποίος το Σάββατο πάντρεψε την κόρη του. Παρόντες φυσικά όλοι οι συνάδελφοι του (της Καβάλας) στην Περιφερειακή Ενότητα. Στο ζευγάρι ευχόμαστε βίο ανθόσπαρτο.

 

Από πλευράς έργων τώρα, νέων έργων και παλιών έργων στην Καβάλα. Αυτό της ύδρευσης για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ επανήλθε στην Ομόνοια. Κι όπως φαίνεται θα επεκταθεί στην οδό. Κόκκινες κορδέλες υπήρχαν χθες έναντι του παλαιού δικαστηρίου. Μήνυμα για καινούργια σκαψίματα στην άλλη άκρη επίσης της οδού Ομονοίας. Όσο για το έργο του φυσικού αερίου, για 3η συνεχόμενη εβδομάδα παραμένει σταματημένο. Οι διακοπές συνεχίζονται αλλά λέγεται ότι τελειώνουν την ερχόμενη Δευτέρα. Θυμίζουμε ότι το έργο του φυσικού αερίου αυτό το διάστημα εκτελείται σε διάφορους δρόμους της συνοικίας του Βύρωνα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε νέες προειδοποιητικές οδικές πινακίδες μπροστά από διάφορα σχολεία ώστε οι οδηγοί να μην αναπτύσσουν ταχύτητα εκεί όπου συχνά κινούνται παιδιά. Σωστό. Ακόμη σωστότερο θα είναι να βαφτούν και να επανέλθουν οι διαβάσεις που συνήθως υπάρχουν μπροστά σε κάθε σχολείο. Πολλές ούτε που φαίνονται!

 

Η συνέντευξη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη δόθηκε χθες, είχε θέμα της την από εδώ και πέρα διαδικασία για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου. Θα δημοσιευτεί αύριο στην Πρωινή. Με την ίδια ευκαιρία ο κ. Μαμτσαδέλης σχολίασε θετικά το ότι κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαπίστωσε ότι παρακολουθούν διαδικτυακά 30 με 50 άνθρωποι. Αν οι αριθμοί είναι σωστοί, όντως το νούμερο είναι μεγάλο.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Μια βροχή , μια βροχή θα μας σώσει!