Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από επισήμανση συμπολίτη, κι αυτή η «παραφωνία» επιβεβαιώνεται. Μπροστά από το μνημείο του Αποστόλου Παύλου (δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου), σταθμεύει καθημερινώς δίκυκλο. Νύχτα και μέρα. «Ενοχλώντας» το μνημείο. Και δεν είναι μόνο που σταθμεύει πάνω στο πεζοδρόμιο, είναι που ο ιδιοκτήτης του οχήματος το δένει με αλυσίδα και κλειδαριά στην κολώνα! Όταν θέλουμε εμείς οι Έλληνες οδηγοί έχουμε «απάντηση» σε κάθε μας πρόβλημα. Ας το λύσουμε και τι θα γίνει με όλα τα άλλα, ελάχιστα μας ενδιαφέρει!

 


 

Υπάρχουν πολλοί απλοί άνθρωποι που κάθε μέρα προσφέρουν. Κάθε μέρα βρίσκονται στο βουνό, βοηθούν ώστε να ελεγχθεί η πυρκαγιά του Παγγαίου. Απέκτησαν μια εμπειρία, κατέληξαν κι αυτοί σε ασφαλές συμπέρασμα. «Αν δεν βρέξει, η φωτιά δεν σβήνει» λένε με πολύ μεγάλη σιγουριά. Το λένε μεταξύ τους. Το λένε χαμηλόφωνα και ανεπίσημα. Το λένε συνεχώς. Προσφάτως αυτήν την μεγάλη αλήθεια άρχισαν να την αναπαράγουν και οι επώνυμοι. Οπότε καταλήγουμε στον στίχο του γνωστού τραγουδιού που συνήθως ακούμε από τον Κώστα Τουρνά: «Μια βροχή θα μας σώσει». Κι εμάς και το δάσος!

 

Ανταπόκριση από τις γειτονιές της Καβάλας. Η ησυχία επανέρχεται αφού σιγά σιγά οι διαμένοντες στα Airbnb αποχωρούν. Δεν άδειασαν, αδειάζουν. Δεν έφυγαν όλοι. Έφυγαν αρκετοί. Οι συνοικίες ξαναβρίσκουν μη τουριστικούς και μη Καλοκαιρινούς ρυθμούς. Το κέντρο της πόλης όχι ακόμη. Αυτό αντέχει….

 

Ο Δήμος Καβάλας έχει την οικονομική δυνατότητα – και καλά κάνει που την έχει- κι έτσι συμμετέχει σε πολλές και διάφορες εκδηλώσεις. Κάποιες τις χρηματοδοτεί μερικώς και κάποιες άλλες αποκλειστικά αυτός. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ παράξενο που δεν χρηματοδότησε την εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου. Με αποτέλεσμα αυτό που ήταν να γίνει αύριο στην αγορά, να μην πραγματοποιηθεί. Η εξήγηση έχει σχέση με τη γραφειοκρατία, με τη λειτουργία των οικονομικών και τη διάθεση των υπηρεσιακών παραγόντων. Την ενδεχόμενη άρνηση των οποίων δεν μπόρεσαν- όπως φαίνεται- να ξεπεράσουν οι αιρετοί. Όσοι κατά τα λοιπά διοικούν τον Δήμο.

 

Μας φαίνονται περίεργα όλα αυτά αλλά έτσι πρέπει να είναι. Κι αν δεν είναι έτσι ακριβώς, είναι περίπου έτσι. Ακούμε ταυτόχρονα και κάποια άλλα ίδιου χαρακτήρα προβλήματα. Χρέη της Δημωφέλειας που δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί. Εκκρεμότητες που καταλήγουν και σε μείωση απαραίτητου προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Τουριστικό Περίπτερο λειτουργεί ως το μεσημέρι, τα δε Σαββατοκύριακα καθόλου. Ενώ αν υπήρχε η Δημωφέλεια…

 

Γνωρίζουμε από προηγούμενες αφορμές ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα είναι υπόθεση και των υπηρεσιακών παραγόντων. Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν ότι για να γίνει π.χ. μια συναυλία στην πλατεία έπρεπε να συμφωνήσουν και αυτοί. Παρακολουθούμε τις άλλες αποφάσεις για εκδηλώσεις και τις δαπάνες των εκδηλώσεων. Γεύματα, πλακέτες, διανυκτερεύσεις και τόσα άλλα. Κάποιες φορές ασήμαντα και περιττά. Κι όμως εγκρίνονται. Υλοποιούνται και πληρώνονται κανονικά.

 

Γιατί δεν έγινε το ίδιο και με την προτεινόμενη εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου; Γιατί μια ευκαιρία έμμεσης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επαγγελματιών χάθηκε; Καταβλήθηκαν όλες οι δυνατές προσπάθειες. Εξασφαλίστηκε στήριξη του γεγονότος από το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια ΑΜΘ, μπήκε κατά κάποιο τρόπο το νερό στο αυλάκι. Ως που ο Δήμος Καβάλας απάντησε οριστικά αρνητικά. Πρωτοφανές. Για την εποχή μας, για τη συνεργασία των τοπικών φορέων και για το ιστορικό τόσων και τόσων εκδηλώσεων στην Καβάλα.

 

Μιας και ασχολούμαστε με τη… συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης των Αθηνών περί των δικών μας ειδήσεων, ας ξέρουμε κάτι ακόμη. Μόνο η Εφημερίδα των Συντακτών έκανε αναφορά στην πρόσφατη σκακιστική επιτυχία της Σταυρούλας Τσολακίδου. Την ανέφερε μαζί με τη φωτογραφία από τη βράβευση της. Δυστυχώς το σκάκι δεν «πουλάει». Κι έτσι στήλη με ειδήσεις από αυτό διαθέτει- σε καθημερινή μάλιστα βάση- μόνο η συγκεκριμένη εφημερίδα της Αθήνας. Καμία άλλη.

 

Η τοπική ΝΔ είναι σε φάση επιστροφής στη πολιτική δραστηριότητα και λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ. Ήδη ανακοίνωσε επίσκεψη στην Καβάλα η Υπουργός Οικογένειας. Θα είναι εδώ σε μια εβδομάδα ώστε να επισκεφθεί την Παιδόπολη. Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος επανέρχεται στα θέματα στήριξης της Κυβερνητικής πολιτικής αλλά πιο θεωρητικά. Χθες που ρωτήθηκε από την Πρωινή, απάντησε μεταξύ άλλων: « Είναι καιρός να αρχίσει μια νέα προσπάθεια το κόμμα. Να βελτιωθεί η εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και ομαδικό πνεύμα. Φυσικά εννοώ και την Κυβέρνηση».

 

Για τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή συνέδρων για το επόμενο συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Δράκος είπε: « Θα υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές ως το τέλος του έτους; Δεν είμαι σίγουρος. Κατά τη γνώμη μου οι εσωκομματικές εκλογές για νέες νομαρχιακές επιτροπές πρέπει να γίνουν και να γίνουν γρήγορα».

 

Την προσεχή Τετάρτη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται ημερίδα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Η αποστολή αναχωρεί από την Καβάλα τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη. Εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας θα είναι ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Σχετική ομόφωνη απόφαση έλαβε στην προχθεσινή της συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

 

Συντονιστής της ημερίδας είναι ο Μητροπολίτης Θεσπιών Παύλος. Γνωρίζουμε ότι θα μιλήσει η συμπολίτισσα Σαπφώ Αγγελούδη Ζαρκάδα. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τη λήξη των εργασιών θα κάνει, με την παρέμβαση του, ο Μητροπολίτης Στέφανος.

 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η πρώτη για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Τον μήνα Σεπτέμβρη θα υπάρξουν κι άλλες, οι οποίες πρόκειται να γίνουν στην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης.

 

Την Κυριακή που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στον Ξεριά. Για έναν ακόμη καλό σκοπό. Τα έσοδα από αυτήν θα χρησιμοποιηθούν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης -στο χωριό- της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι του Ξεριά ανταποκρίθηκαν, συμμετείχαν στο γεγονός. Μαζί με πολλούς άλλους.

 

Γεμάτο θετικά σχόλια το διαδίκτυο. Επιτέλους, να διαβάσουμε καλά λόγια και πολλά συγχαρητήρια. Όλα για τους συντελεστές της μουσικοχορευτικής παράστασης «Απόψιν τα μεσάνυχτα». Η εκδήλωση που την παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, άρεσε. Καταβάλλεται προσπάθεια να επαναληφθεί. Κι αυτό είναι το σωστό.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Δεύτερο κύμα επιστροφής ...