Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δασικός δρόμος πάνω από το Σανατόριο. Πρόχειρη πινακίδα, πάνω στην οποία ήταν γραμμένο το εξής: «Απαγορεύεται η κίνηση μέσα στο δάσος». Με τον ήλιο να χτυπά «αλύπητα» την ανακοίνωση, τα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η ενέργεια προφανώς έχει σχέση με την αντιπυρική περίοδο. Είναι όμως και αρκετά βιαστική, τσαπατσούλικη για να έγινε από κάποια υπηρεσία. Ή μήπως έγινε όντως από κάποια υπηρεσία;

 


 

Η εκπομπή δεν ήταν όπως περιγράφονταν. Ένα αφιέρωμα στην Καβάλα. Ήταν μια εκπομπή συνεντεύξεων με θέμα την Καβάλα. Τεχνικά λίγο βιαστική, ίσως λίγο των … Καλοκαιρινών διακοπών. Έπρεπε να μονταριστεί καλύτερα, να υποστηριχθούν περισσότερο όσα ακούγαμε. Αλλά κι η ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού, ακόμη κι αυτή σκηνοθετικά ήταν «φτωχή».

 

Μιας και αναφερθήκαμε στο Μουσείο Καπνού. Το έκανε με την καλώς εννοούμενη τρέλα του ο Γιάννης Βύζικας. Προ 20 και πλέον ετών. Χάρη και στην ανταπόκριση του τότε Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη. Αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Βύζικας, απλά δεν θα υπήρχε και το μουσείο.

 

Το έργο του Βύζικα συνέχισαν όλοι οι επόμενοι Δήμαρχοι. Αντιδήμαρχοι κτλ. Ευχόμαστε το μουσείο να «απλωθεί» και να οργανωθεί όπως του αξίζει, στους νέους χώρους της Δ. Καπναποθήκης. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα. Αφού ανοίξει για τους πολίτες το μεγάλο παλιό καπνομάγαζο.

 

«Μένει μόνο το έργο στρώσης του ειδικού βερνικιού» είπε χθες ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Επειδή ξέρουμε καλά από έργα κι επειδή βερνίκι πρέπει να μπει παντού στο μεγάλο κτίριο, ας δώσουμε ραντεβού για το προσεχές Καλοκαίρι. Όταν δεν μπορεί, κάτι θα έχει τελειώσει και με την πλατεία Καπνεργάτη.

 

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς έφτιαξε μια εκπομπή τύπου «τοπική ιστορία», ειδικότερα της ιστορίας του καπνού στην Καβάλα. Άριστοι στα όσα ανέφεραν οι Λυκουρίνος- Αγγελούδη- Μεβοράχ. Απολαυστική η Μανίνα Ζουμπουλάκη. Έβαλε και λίγο από τη συνοικία της Δεξαμενής στην ιστορία της πόλης. Μια συνοικία δίπλα στο βουνό, πολύ κοντά στη θάλασσα. Όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη όπως άλλες συνοικίες της πόλης μας.

 

Όσοι δεν είδαν την εκπομπή της ΕΡΤNews το βράδυ της Τρίτης στην πρώτη της μετάδοση, μπορούν να την αναζητήσουν διαδικτυακά. Αξίζει να την δουν. Διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Κι έχει μπόλικα πλάνα από ψηλά, στα οποία η Καβάλα κολακεύεται ιδιαίτερα.

 

Μεγάλη σημασία δίνουν τα Κυβερνητικά στελέχη στην εκδήλωση εγκαινίων που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στην Παιδόπολη. Ανακοινώθηκε ήδη η παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη. Παρόντες θα είναι επίσης δύο –τουλάχιστον- γενικοί γραμματείς Υπουργείων αλλά και άλλοι πρόεδροι Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας. Η κ. Ζαχαράκη πρόκειται να εγκαινιάσει  τη νέα δομή «Ανοικτής Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Καβάλας». Αμέσως μετά την τελετή άπαντες οι καλεσμένοι και κυβερνητικοί παράγοντες, θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη ώστε να παραστούν στο πρόγραμμα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

 

Είναι πολύ πιθανό λόγω της ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα να φιλοξενήσουμε στην Καβάλα κι άλλα Κυβερνητικά στελέχη. Ακούγεται ότι θα έρθει ο κ. Κικίλιας αφού υπάρχει η πυρκαγιά αρμοδιότητας του στο Παγγαίο. Πρόβλημα που κατά γενική ομολογία έχει μέλλον μπροστά του.

 

Την Κυριακή θα είναι στην πόλη μας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν η φωτιά συνεχίζεται, σίγουρα θα επισκεφθεί την περιοχή. Επειδή επόμενος προορισμός του θα είναι η Θράκη, εξετάζεται εκτός από την Καβάλα να βρεθεί και σε οικισμούς του Δήμου Νέστου. Χρυσούπολη κτλ.

 

Τα είπε χθες και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππας Αναστασιάδης. «Πρέπει να βρέξει για να ήμαστε σίγουροι. Αλλιώς δεν θα ησυχάσουμε. Οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν αφού έγιναν πολύ καλές αντιπυρικές ζώνες» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Βροχή υπάρχει στο πρόγραμμα αλλά για αύριο αργά το βράδυ. Κι εδώ που τα λέμε, το περιστατικό δεν χρειάζεται απλώς βροχή. Χρειάζεται πολύ βροχή. Γιατί να βρέξει είναι πιθανό, πόσο θα βρέξει (όσο χρειαζόμαστε;) είναι άγνωστο.

 

Ακόμη και στην Κρήτη βρέθηκαν εργαζόμενοι της Δ.Ο.Υ. Καβάλας! Οι Καλοκαιρινοί έλεγχοι σε τουριστικές και μη επιχειρήσεις γίνονται από εφοριακούς που αποφεύγουν τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Έτσι ελέγχους στην Καβάλα κάνουν ελεγκτές από Δ.Ο.Υ. άλλων Νομών. Όχι απαραίτητα όμορων. Αντίστοιχα το προσωπικό της Καβάλας ελέγχει επιχειρήσεις εκτός του Νομού. Συνεργείο βρέθηκε ακόμη και στην Κρήτη. Το γεγονός ικανοποιεί αφού όπως παραδέχονται όσοι κάνουν τους ελέγχους «… είναι καλύτερα να ελέγχεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τους οποίους δεν έχεις γνωριμία ή σχέση».

 

Σε κατάσταση αναμονής είναι οι εκδηλώσεις της ΠΕ Καβάλας για το μουσικό φεστιβάλ «Via Egnatia». Ο λόγος ευνόητος και κατανοητός. Πρώτα θα σβήσει η φωτιά, αμέσως μετά θα γίνουν οι συναυλίες. Ήδη υπάρχει αναβολή στην πρώτη κι όπως φαίνεται- μιας και η πυρκαγιά στο Παγγαίο συνεχίζεται- θα υπάρξει αναβολή και στη δεύτερη.

 

Πυροσβέστες απ’ όλη την Ελλάδα κάνουν υπηρεσίες στο Παγγαίο. Ακόμη κι από την Καρδίτσα, την Τρίπολη κτλ. Περισσότερο επιτηρούν παρά σβήνουν. Αυτό οφείλεται στο ότι οι φλόγες συχνά βρίσκονται σε δύσκολες, απόκρημνες και επικίνδυνες περιοχές. Εν τω μεταξύ η προσφορά φαγητού, νερών κτλ είναι τεράστια. Είναι τόσα πολλά αυτά που ετοιμάστηκαν και προωθήθηκαν στο βουνό για τους πυροσβέστες, που δεν ξέρουν που να τα αποθηκεύσουν. Μιας και υπέρ καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες.

 

Απ’ όλους τους εθελοντές, επώνυμους κι ανώνυμους πολίτες, ας ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο που άφησε την εργασία και την οικογένεια του κι είναι διαρκώς στο Παγγαίο. Ο Ανδρέας Καλλινικίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου, έκανε σπίτι του το φλεγόμενο βουνό! Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και πάντα χρήσιμος και πρόθυμος. Μία ακόμη φορά μπράβο του. Τα ίδια θετικά σχόλια ακούμε για τον Ανδρέα και από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 

Το απόγευμα της Τρίτης κατέπλευσε στο κεντρικό λιμάνι το πλοίο «Διαγόρας». Από το πλοίο βγήκαν εκατοντάδες άνθρωποι, περισσότερα από 100 αυτοκίνητα. Αστυνόμευση καμία. Διευκόλυνση καμία. Ουρά ΙΧ σχηματίστηκε αμέσως στην οδό Ερυθρού Σταυρού, επηρεάζοντας αρνητικά την κίνηση και στην οδό Κουντουριώτου. Που ήταν εκείνη την ώρα το προσωπικό του Λιμεναρχείου; Που ήταν η Τροχαία; Που ήταν η Δ. Αστυνομία;

 

Δυστυχώς πολλά από τα κυκλοφοριακά προβλήματα του Καλοκαιριού έχουν αυτήν την αφετηρία. Κι ενώ είμαστε τουριστικός προορισμός απολαμβάνοντας τα σχετικά οφέλη, στις ελάχιστες υποχρεώσεις μας πάντα απουσιάζουμε. Δηλαδή πρέπει να ψηφιστεί νόμος για να γίνονται τα αυτονόητα σε κάθε άφιξη πλοίου στο λιμάνι της Καβάλας;

 

Δουλειές πολλές και για την Πρωτοβάθμια και για την Δευτεροβάθμια Καβάλας. Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν, ζητήματα αρκετά πρέπει να τακτοποιηθούν. Από χθες η Πρωτοβάθμια αναζητά και τους νέους διευθυντές των δημοτικών σχολείων Ποταμιάς και Καλλιράχης.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται και το ΠΑΣΟΚ του 11%