Αυτό όντως δεν το περιμέναμε. Έναν ανταγωνισμό μέσω εκδηλώσεων, ανάμεσα στην πατάτα και στη φασολάδα! Την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη επαναλαμβάνεται στη Λεκάνη η γιορτή της πατάτας και την ίδια μέρα και ώρα στις Μαριές πραγματοποιείται η γιορτή της φασολάδας. Από πλευράς αποστάσεων είναι αδύνατο να τα προλάβεις και τα δύο. Άρα πρέπει να αποφασίσεις. Πατάτα ή φασολάδα; (φωτογραφία αρχείου από τη γιορτή της Πατάτας στη Λεκάνη, τέτοια εποχή το 1999. Εμφανίζεται σε αυτήν κι ο αξέχαστος Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος).
Πιέζουν και με περιττά σχόλια και με ειρωνικές αναφορές τον Θόδωρο Μουριάδη οι Γιάννης Εριφυλλίδης και Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Κι ο Δήμαρχος που ως συνήθως δεν έχει την υπομονή, απαντά με τον ίδιο τρόπο χειροτερεύοντας την ατμόσφαιρα των συνεδριάσεων. Αυτό το έργο το ζήσαμε 4 προηγούμενα χρόνια. Άλλοι τότε οι πρωταγωνιστές μα ίδιος ο στόχος. Αυτή η προσέγγιση των θεμάτων από την αντιπολίτευση, αυτή η κριτική δεν αποδίδει. Φάνηκε όταν ήρθε η ώρα των εκλογών.
Ούτε φυσικά κάνει καλό στον κ. Μουριάδη η γνωστή του εκνευρισμένη αντίδραση. Τελικά από αυτά τα «επεισόδια» χάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ποιοι κερδίζουν; Μόνο όσοι ξέρουν να ξεχωρίζουν την κριτική από τις προσωπικές αναφορές και τους χαρακτηρισμούς. Συχνά δεν μας γεμίζουν το μάτι αλλά όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή, αυτοί κερδίζουν. Μεταφορικώς και κυριολεκτικώς.
Τα έχουμε γράψει για τη διοίκηση. Απολαμβάνει την αρχή μιας 5ετους θητείας έχοντας χαλαρώσει σε πολλούς και διάφορους τομείς. Πιέζεται από τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, από το οικονομικό. Από την έλλειψη προσωπικού και την αύξηση όλων των αναγκών. Μια τέτοια διοίκηση δεν της κάνεις αντιπολίτευση με αστειάκια και υπονοούμενα. Δεν υπερβάλλεις, ούτε κινδυνολογείς. Μεταφέρεις με τον πιο απλό τρόπο τις αντιδράσεις του κόσμου. Τα σχόλια και τα παράπονα του. Αυτήν την εποχή όπως όλοι παραδέχονται, είναι πάρα πολλά. Τελικά την καλύτερη αντιπολίτευση στη διοίκηση Μουριάδη την κάνουν οι απλοί πολίτες και όχι οι παρατάξεις (έστω κάποιες παρατάξεις) της αντιπολίτευσης.
Αναδιάταξη στόχου. Αυτήν την απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε ερώτηση για το Κλειστό Γυμναστήριο που προγραμματίζονταν να κατασκευαστεί στο Περιγιάλι. Η εκπόνηση μελέτης «παγώνει» – ή μήπως ματαιώνεται- κι η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται. Και καλά όσοι στήριξαν την ιδέα ψηφίζοντας την όταν ήταν η ώρα της ψηφοφορίας. Αλλά κι αυτοί που τότε διαφώνησαν; Ακόμη κι αυτοί ασκούν κριτική στο Δήμαρχο επειδή το συγκεκριμένο αθλητικό έργο θα αργήσει.
Υπάρχει και μια άλλη άποψη, μια άλλη προσέγγιση στο θέμα της κατασκευής του νέου λιμένα Κεραμωτής. Την εκφράζουν ανεπισήμως μα πολύ συγκεκριμένα εκπρόσωποι του ΟΛΚ. Χωρίς τη συναίνεση του οποίου, ισχυρίζονται, δεν μπορεί να γίνει τίποτα! Υπερβάλλουν. Εννοούν τη λειτουργία του νέου λιμανιού, όταν κάποτε έρθει η ώρα. Η μελέτη αρχικά, στη συνέχεια το ίδιο το έργο σωστά προγραμματίζονται. Το ποιος θα είναι αρμόδιος επί των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, όντως αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πολύ ενδιαφέρουσα.
Ο Δήμος Νέστου επιθυμεί να είναι αυτός που θα λειτουργήσει το νέο λιμάνι. Στόχος που δεν είναι εύκολος. Το κράτος θέλει για τον εαυτό του τις συγκεκριμένες υποδομές. Δημιούργησε το ΤΑΙΠΕΔ και τους Οργανισμούς Λιμένων για να πετύχει τον σκοπό του. Ποιος ξέρει; Αύριο μεθαύριο όλα αυτά μπορεί και να ιδιωτικοποιηθούν, να αποφέρουν έσοδα. Θα επιτρέψει το κράτος στο Δήμο Νέστου να έχει αρμοδιότητα επί ενός νέου λιμένα που θα έχει τόσο μεγάλη κίνηση; Φαίνεται δύσκολο.
Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Μετά από 10 περίπου χρόνια. Σύμφωνα και με τα δεδομένα που θα ισχύουν τότε. Σήμερα οι Δήμοι φτιάχνουν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία αλλά για μικρά λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχει – συνήθως- ιδιαίτερη κίνηση. Κάπως έτσι το σκέπτεται ο Δήμος Νέστου. Βλέπει άλλωστε και θέλει να αντιγράψει αυτό που συμβαίνει απέναντι από την Κεραμωτή. Όπου ο Δήμος Θάσου λειτουργεί και έχει έσοδα από το μεγάλο λιμάνι στον Λιμένα της Θάσου.
Χθες το πρωί υπήρχε μια έντονη φήμη στο Νοσοκομείο περί επικείμενης επίσκεψης σε αυτό του Άδωνι Γεωργιάδη. Αλήθεια; Ψέματα; Κανείς δεν γνώριζε. Κάποιοι ωστόσο τον περίμεναν. Κι ο Άδωνις δεν εμφανίστηκε. Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα. Στις μέρες πιο κοντά στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εδώ που τα λέμε την οφείλει την επίσκεψη ο Υπουργός. Το Νοσοκομείο της Καβάλας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΑΜΘ μετά το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Σε ορισμένους του τομείς μάλιστα ίσως και να ξεπερνά αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Το άλλο σενάριο περί των επισκεπτών χθες στο Νοσοκομείο αναφέρονταν στον Υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο. Αυτός ισχυρίζονταν άλλοι, θα επισκέπτονταν το νοσηλευτικό ίδρυμα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν το κείμενο δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις. Χθες μάλιστα ο διοικητής του Νοσοκομείου Αχιλλέας Γερόπουλος φέρονταν να απουσιάζει από το γραφείο του λόγω άδειας.
Το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο καταγγέλλει ένα ακόμη περιστατικό πίεσης και απειλών προς τους νοσηλευτές, από ασθενείς που καταφθάνουν στα Επείγοντα. Ήταν –ακούμε- ένα ζευγάρι με πρόβλημα εμετού και διάρροιας και ήθελε να εξεταστεί αμέσως! Οι άνθρωποι είχαν καιρό να βρεθούν σε δημόσιο Νοσοκομείο. Δεν ήξεραν για τη διαλογή των περιστατικών και την πολύωρη αναμονή. Χωρίς φυσικά το γεγονός να τους δικαιολογεί. «Μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία εξαφανίστηκαν. Φαίνεται έγιναν καλά» είπε η κ. Πετράκη ως πρόεδρος του σωματείου. Πάντως ποινική συνέχεια θα υπάρξει.
Παλιά ονομάζονταν «Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας» (ΣΒΒΕ). Τελευταία άλλαξαν όνομα και λέγονται «Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας» (ΣΒΕ). Στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εν όψει ΔΕΘ ο Σύνδεσμος απέστειλε στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με προτάσεις και αιτήματα. Αναφέρει π.χ. το παλιό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, εξ αιτίας του οποίου είναι συχνές οι βλάβες και οι διακοπές ρεύματος.
Έχει δίκιο. Άδικο έχει σε κάποια άλλα. Ζητά αναβάθμιση των λιμανιών Πρέβεζας και Αλεξανδρούπολης (σα να μην υπάρχει Καβάλα), ζητά θεσμοθέτηση ειδικών λειτουργικών κινήτρων για Περιφέρειες όπως η Θράκη και η Ήπειρος! Περιφέρεια Θράκης δεν υπάρχει. Εννοούν και την Ανατολική Μακεδονία ή μόνο τη Θράκη; Μάλλον μόνο τη Θράκη. Το γνωστό που το ζήσαμε, κι ως Καβάλα το «πληρώσαμε». Κίνητρα για τη Θράκη κι η Ανατολική Μακεδονία να πάει να πνιγεί…