Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γιόρταζε την περασμένη Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Δέχθηκε πολλές επισκέψεις και ευχές στο γραφείο του, στον 4 όροφο του Διοικητηρίου. Το τηλέφωνο του χτυπούσε διαρκώς, απόδειξη της συμπάθειας που του έχει η τοπική κοινωνία.

 


 

Το πρωί της Παρασκευής που υπήρχε το έργο και ο κλειστός δρόμος μπροστά στα παλιά Δικαστήρια, την κυκλοφορία ρύθμιζε -στις Καμάρες- η Δημοτική Αστυνομία. Κι ας μην έχει, όπως μας λένε, αυτήν την αρμοδιότητα. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Σωστά οι Δημοτικοί Αστυνομικοί κάνουν το κάτι παραπάνω. Προχθές το έκαναν όσο καλύτερα μπορούσαν. Καλά που ήταν κι αυτοί!

 

Τροχονόμοι και Λιμενικοί δήλωσαν- για το πρωί της Παρασκευής-  αδυναμία! Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η εργασία που έγινε προχθές, έπρεπε να γίνει Κυριακή πρωί όταν η κίνηση στο κέντρο είναι λιγότερη. Κακώς η ΔΕΥΑΚ έκλεισε το δρόμο Παρασκευή πρωί. Μεγάλο λάθος της. Και χωρίς συνεννόηση όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

Η δήλωση Τοψίδη υπέρ της στήριξης του επενδυτή στα Λουτρά των Ελευθερών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σκεπτικό του – να μην αρχίσουν όλα από την αρχή, να συνεχιστεί αυτό που είναι σε εξέλιξη- επίσης. Άλλωστε είναι κάτι σαν μοναδική επιλογή. Κάτι σαν… μονόδρομος. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι ευκαιρία να λυθούν τώρα. Με μια προϋπόθεση. Ο κ. Τοψίδης να ασχοληθεί πραγματικά και να μην ξεχάσει την εκκρεμότητα. Φθάσαμε εδώ που φθάσαμε γιατί συχνά ο επενδυτής έμενε μόνος. Ενώ αν έχει υποστήριξη (στην πράξη και όχι στα λόγια), οι χρόνοι σίγουρα μπορούν να συντομευτούν.

 

Ακόμη και 4 ώρες διήρκεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης. Επηρέασε αρκετές συνοικίες της Καβάλας. Επειδή εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κοιμόντουσαν, η διακοπή φαίνεται να πέρασε με λίγες αντιδράσεις. Οι ζημιές που προκάλεσε δεν ήταν λίγες. Ένα νοικοκυριό έχει προβλήματα όταν 4 ώρες δεν διαθέτει ρεύμα. Μια επιχείρηση το ίδιο. Η ευθύνη ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ. Προσωπικό του οποίου και στην Καβάλα δεν είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Έπρεπε να τους ξυπνήσουν, να τους φέρουν από το σπίτι τους (με όση καθυστέρηση προκύπτει) για να δουν στην υπηρεσία τη βλάβη.

 

Για το περιστατικό ενδιαφέρουσα και εύστοχη είναι η ανάρτηση του εκπαιδευτικού κ. Χρήστου Αρβανιτόπουλου: « Ποια εταιρεία πλησιάζει τα 2 δις € κέρδη το 2024, εξαγόρασε τον Κωτσόβολο και τα μισά Βαλκάνια, αλλά εδώ και 4 ώρες (και ποιος ξέρει ακόμη πόσο) αφήνει τη μισή πόλη της Καβάλας χωρίς ρεύμα και καμιά ανακοίνωση;».

 

Εντός της εβδομάδας τα δικαστήρια ξαναρχίζουν και στην Καβάλα. Νωρίς νωρίς αυτόν τον Σεπτέμβρη. Αν και το δικαστικό έτος επισήμως ξεκινά λίγο αργότερα. Στις 16 Σεπτέμβρη. Η μεγάλη αλλαγή που θα δούμε στις δικαστικές αίθουσες αφορά τις υποθέσεις που δικάζονται. Η συντριπτική τους πλειοψηφία θα απασχολούν το Μονομελές. Πολύ λιγότερες το Τριμελές. Για την Καβάλα μάλιστα υπάρχει συνεδρίαση του Τριμελούς τον Σεπτέμβρη με μία μόνο υπόθεση! Ενώ στο Μονομελές και σε κάθε συνεδρίαση του, οι υποθέσεις είναι σταθερά περισσότερες από 30.

 

Η προεκλογική περίοδος του ΠΑΣΟΚ κι ως προς την Καβάλα, άρχισε. Με τη Νάντια Γιαννακοπούλου και χθες με τον Νίκο Ανδρουλάκη. « Νομίζω ότι από την Καβάλα θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Εκτός ίσως από τον κ. Γερουλάνο» δήλωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Κώστας Παπαδόπουλος. Ο κ. Γερουλάνος, το έχουμε ξαναγράψει, έχει … εκκρεμότητες με την Καβάλα λόγω της απόφασης του το 2011 να υποβιβάσει τον ΑΟΚ. Εκείνη την εποχή ήταν Υπουργός Αθλητισμού.

 

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος εξηγεί επίσης τα εξής: «Σιγά σιγά αρχίσαμε να προετοιμάζουμε την εσωκομματική διαδικασία και ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου. Επιθυμούμε να γίνει όπως την προηγούμενη φορά αν και τώρα δεν έχουμε διαθέσιμο το Αμφιθέατρο». Μια πρώτη σκέψη της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Καβάλας είναι οι δύο κάλπες να μεταφερθούν από το Αμφιθέατρο στην διπλανή αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Με την ευχή ως τον Οκτώβρη να είναι διαθέσιμη. Γιατί σήμερα δεν είναι λόγω μικρών εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης.

 

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της Καλαμίτσας. Της συμφωνίας που δεν επιτυγχάνεται με την ΕΤΑΔ ώστε αυτή να επανέλθει στο Δήμο Καβάλας. Ο κ. Χρυσανίδης που άκουσε τις απόψεις του Δημάρχου περί των διαπραγματεύσεων, είπε μεταξύ άλλων: « Η συμφωνία δεν κλείνει επειδή στις συζητήσεις ο Δήμαρχος προσέρχεται απροετοίμαστος».

 

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα, θα προταθεί να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καβάλας ο Φρίξος Παπαχρηστίδης. Μαζί του και Γάλλος αρχαιολόγος με σημαντικό ανασκαφικό έργο στην περιοχή των Κρηνίδων. Οι δύο αυτές αποφάσεις, αν παρθούν, θα συμπληρώσουν όπως λέγεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της.

 

Συμπολίτης βρέθηκε στο Ταχυδρομείο για να πληρώσει κλήση τροχαίας, σύμφωνα με σχετική ειδοποίηση που έλαβε. Τα λεφτά δεν ήταν λίγα (για κλήση). Η είδηση όμως ήταν αλλού. Πληρώνοντας φώναζε για να τον ακούσουν όλοι οι άλλοι: «Πληρώνω κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου που αφορά παράβαση του 2011». Τελικά και σύμφωνα με τα οικονομικά τους προβλήματα, όλοι οι Δήμοι είναι ίδιοι. Προσπαθούν να βρουν έσοδα από απλήρωτες κλήσεις πολλών προηγούμενων ετών.

 

Στη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Center ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναγιωτίδης «έβγαλε» είδηση. Ανακοίνωσε το όνομα του συνδυασμού του που όχι τυχαία θα λέγεται «Επιμελητήριο για όλους».

 

Τελικά έγινε αυτό που πολλοί προέβλεπαν κι από την πρώτη στιγμή ανέφεραν. Η πυρκαγιά στο Παγγαίο έσβησε από την βροχή. Ή μάλλον από τις βροχές. Κι έσβησε παντού και οριστικά μιας και η βροχή ήταν και παραμένει η καλύτερη… Πυροσβεστική. Μετά την πρώτη βροχή την Πέμπτη παρέμειναν στο σημείο δυνάμεις για φύλαξη και παρακολούθηση. Όταν όμως οι βροχές επανήλθαν, άπαντες αποχώρησαν. Παρηγοριά μας αυτό που ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρώτος απολογισμός του οποίου είναι θετικός αφού όπως διαπίστωσε και είπε, από την πολυήμερη πυρκαγιά δεν επηρεάστηκε το δάσος στο Παγγαίο. Τυχεροί στην ατυχία μας.

 

Τώρα και μάλιστα άμεσα πρέπει το κράτος να το προσέξει το Παγγαίο. Κι όταν λέμε το κράτος εννοούμε το κράτος και όχι την αυτοδιοίκηση. Τα κονδύλια της οποίας φυσικά και δεν επαρκούν. Οι καλές της προθέσεις, επίσης. Το κράτος οφείλει να μπει επικεφαλής ώστε τουλάχιστον να συντηρηθούν οι δρόμοι. Τα μονοπάτια. Για να είναι προσβάσιμα όταν και αν χρειαστεί.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Αλ Τσαντίρι ... MEGA !