Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία κεντρικού δρόμου της πόλης. Τραβηγμένη στις 8 το πρωί της περασμένης Δευτέρας (2/9). Ο φωτογράφος μαζί με το στιγμιότυπο σχολιάζει: « Έφυγαν οι τουρίστες, οι παραθεριστές των AirBNB κι έτσι μπορούν να βρουν και να παρκάρουν κοντά στο σπίτι τους οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και της Καβάλας γενικότερα».

 


 

Πολλοί κάτοικοι του Παγγαίου, άνθρωποι των χωριών που κινδύνευσαν από την πυρκαγιά, θεώρησαν σωστό να επανέλθουν. Πέρασαν μια πρωτοφανή εμπειρία. Βοήθησαν εθελοντικά, κάποιοι μάλιστα σε 24ωρη βάση! Τώρα που το περιστατικό έληξε, γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εντυπώσεις τους. Τονίζοντας τον εθελοντισμό και την ενότητα, την κοινή δράση που όπως αναφέρουν ήταν αποτελεσματική. Τους καταλαβαίνουμε, συμφωνούμε μαζί τους και τους συγχαίρουμε.

 

Από αυτά τα απλά κείμενα γεμάτα από πραγματικά γεγονότα, αντιλαμβανόμαστε την έκταση και του προβλήματος και της ανησυχίας. Διαβάζουμε τον φόβο και την αγωνία μικρών και μεγάλων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν υπήρξε ανάγκη άφησαν τα καφενεία. Δεν έμειναν στις από απόσταση συζητήσεις. Γνωρίζοντας άριστα το βουνό, βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Ξόδεψαν χρόνο και χρήμα. Φυσικά και δεν το μετάνιωσαν. Ζητούν, με συγκεκριμένο τρόπο, αυτό που έγινε να μην επαναληφθεί. Δεν είμαστε σίγουροι.

 

Πέραν όλων των άλλων δικαιολογιών, υπάρχει ένας βασικός παράγοντας. Το ελληνικό κράτος. Ποιος αλήθεια μπορεί να το εμπιστευτεί; Τα μεγάλα λόγια των εκπροσώπων του και η προετοιμασία- όπως μας λένε- των υπηρεσιών, δεν αρκούν. Κι αυτό δεν είναι μια ακόμη κριτική αντιπολίτευσης. Είναι η πραγματικότητα. Συνήθως την αντιλαμβανόμαστε ως αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές. Άλλες φορές τη ζούμε. Τόσο κοντά μας.

 

Τα κείμενα των κατοίκων των χωριών του Παγγαίου αξίζει να βρεθούν και να διαβαστούν. Όλα. Επιλέγουμε ένα μικρό τέτοιο δείγμα, γραμμένο από τον εθελοντή Μάκη Ζουμπλιό: «Η πυρκαγιά στο Παγγαίο είναι ένα καλό μάθημα για όλους το οποίο πρέπει να το διαβάσουμε αρκετά καλά».

 

Αρκεί μια βόλτα στην Καβάλα. Κυρίως στις συνοικίες. Βλέπεις παντού ξεραμένα κομμένα κλαδιά και χόρτα. Άλλοτε σκόρπια στα πεζοδρόμια, κι άλλοτε τάχα τακτοποιημένα μέσα σε σακούλες. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί αλλά τα μαζεύει μετά από έναν μήνα παραμονής τους σε χώρους κοινόχρηστους. Τουλάχιστον έναν μήνα. Ευτυχώς ως τώρα ήμασταν τυχεροί. Πόσο ακόμη θα ισχύει αυτό; Ας κάνουμε τον σταυρό μας… Όλη αυτή η εύφλεκτη ύλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

 

Όλο σχεδόν το Καλοκαίρι η οδός Αντιπάτρου ήταν γεμάτη από κομμένα χόρτα και κλαδιά. Προχθές έγινε εξόρμηση κι ο δρόμος καθαρίστηκε. Πρώτον άργησε, δεύτερον τι θα γίνει αν μεσολαβήσουν νέα κλαδέματα; Πάλι θα περιμένουν έναν μήνα- και παραπάνω- για να απομακρυνθούν;

 

Στο δάσος των Πεντακοσίων προγραμματίζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις προετοιμάζει προσεκτικά ο τοπικός σύλλογος των Πεντακοσίων και της Αγίας Βαρβάρας. Οι εκπρόσωποι του συνεχίζουν να περιμένουν συνεργείο του Δήμου. Να καθαρίσει την περιοχή, να αλλάξει τις λάμπες για να ανάψουν όλα τα φώτα. Υπάρχουν κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν πριν τις εκδηλώσεις, δουλειές που καλώς ή κακώς κάνει μόνο ο Δήμος.

 

Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίασε στο Δημαρχείο η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Η συνεδρίαση ταχύτατη, γεγονός που οφείλεται: Στα λίγα και εύκολα θέματα, στην απουσία της αντιπολίτευσης. Το δεύτερο έχει σχέση με το πρώτο. Αποφασίστηκε ο Δήμος Καβάλας να στηρίξει με 10.000 ευρώ το πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων που θα γίνει στην Καβάλα αυτόν τον μήνα. Περιττό να σημειώσουμε ότι αυτή κι όλες οι άλλες αποφάσεις της συνεδρίασης πάρθηκαν ομόφωνα. Κι επειδή κάθε συνεδρίαση πρέπει να έχει και μια είδηση, η συγκεκριμένη φυσικά και είχε. Δεν υπήρχε κανένα έκτακτο θέμα. Πράγμα σπάνιο για τις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, παλιότερα Οικονομικής Επιτροπής και πιο παλιά Δημαρχιακής Επιτροπής.

 

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η Αντιδήμαρχος Έλσα Βακιρτζή. Αν και δεν το συνηθίζει. Δικαιολογημένη. Είναι σπίτι με Covid. Είναι αδύνατο να βρει που κόλλησε αφού η Έλσα είναι από τους ανθρώπους που κυκλοφορούν διαρκώς. Είτε έχει εκδήλωση, είτε όχι.

 

Γενική συνέλευση και εκλογές στο Εργατικό Κέντρο. Υπόθεση της ομάδας Τιάκα που συνεχίζει να έχει τον τίτλο «ΠΑΣΚΕ». Θα τις κερδίσει όπως τόσες προηγούμενες. Μόνο να φροντίσουν τούτη την φορά να μην μαλώσουν μεταξύ τους. Οι 4 που διαφώνησαν και διαχώρισαν τη θέση τους, μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος κ. Τσούτσα, διεγράφησαν από το απερχόμενο δ.σ. Είχαν λέει συνεχόμενες αδικαιολόγητες απουσίες από τουλάχιστον 3 συνεδριάσεις. Απαντούν ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν προσκλήθηκαν σε αυτές. Αλλά τελικά διαγράφηκαν.

 

Στις εκλογές εκτός της συγκεκριμένης «ΠΑΣΚΕ» θα λάβει μέρος το ΠΑΜΕ και η ΔΑΚΕ. Ψηφίζουν όπως πάντα οι αντιπρόσωποι των σωματείων που είναι ενταγμένα στο Εργατικό Κέντρο. Κι έτσι πάνω κάτω το αποτέλεσμα των εκλογών το γνωρίζουμε ήδη…

 

Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα! Λόγος γίνεται για την αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με την Αθήνα. Εκτός των άλλων (λίγα δρομολόγια, άβολες ώρες, ακριβά εισιτήρια), η πτήση μεγάλωσε σε χρονική διάρκεια! Όσοι πρόσφατα ταξίδεψαν, αναφέρουν ότι «πέταξαν» από την Αθήνα στην Καβάλα σε μία ώρα και 15 λεπτά! «Τα αεροπλάνα της Aegean ζήλεψαν τον Νικητή» σχολιάζουν.

 

Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του ακινήτου και της αυλής που λειτουργούσε η ταβέρνα «Κυρά Βαγγελιώ» στο Περιγιάλι. Στη συνέχεια στο σημείο στρώθηκε φρέσκο χώμα. Πλήρης αποκατάσταση. Το μυαλό πάει και σε κατασκευαστική συνέχεια. Λάθος, «… η πρώην Κυρά Βαγγελιώ δεν έχει είδηση» απαντούν όσοι γνωρίζουν.

 

Σημειώνουμε συχνά την τοπική και αδικαιολόγητη ακρίβεια, ειδικά αυτή ορισμένων καταστημάτων εστίασης. Υπάρχουν και χειρότερα. Συμπολίτης βρέθηκε τις προάλλες σε ταβέρνα στη Χαλκιδική. «Όχι κάτι το ιδιαίτερο ως κατάστημα» σημείωσε. Έγινε έξω φρενών όταν είδε ότι το ένα πλοκάμι χταποδιού που παρήγγειλε το πλήρωσε 18 ευρώ! Στην περιοχή του Ν. Καβάλας το χταπόδι είναι ακριβό αλλά όχι τόσο. Το συναντάμε ως 14 -15 ευρώ. Τα δύο πλοκάμια!

 

Η Πρωινή απευθύνθηκε χθες και στον Βασίλη Ποιμενίδη, δάσκαλο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. Η ερώτηση αφορούσε τι άλλο, αυτό που έρχεται… Την συνδιδασκαλία σε τάξεις δημοτικών σχολείων με λίγους μαθητές. Ούτε ο Βασίλης Ποιμενίδης γνωρίζει τι θα γίνει! «Εκτιμώ ότι κάπου θα υπάρχει συνδιδασκαλία. Ειδικά σε σχολεία του Δήμου Καβάλας. Αλλά και του υπόλοιπου Νομού. Τελικά σε αρκετά σχολεία της περιοχής» είπε. Ευχήθηκε το τοπίο να ξεκαθαρίσει έγκαιρα και πριν τον Αγιασμό. «Γιατί αμέσως εκπαιδευτικοί και γονείς θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις» κατέληξε.

 

Προσπαθεί ο διοικητής του Νοσοκομείου να δρομολογήσει διαδικασία για να αγοραστούν και να τοποθετηθούν μπάρες. Τις προορίζει για τους χώρους στάθμευσης και τις θέλει αυτόματες. Μια ακόμη απόφαση του προχθές πήρε το δρόμο της υλοποίησης. Ποσό άνω των 30.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Ο Πολάκης έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ... φεύγει!