Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας διορθώνει από τα ξημερώματα της Δευτέρας εκκρεμότητες σε διαβάσεις κοντά σε σχολεία. Τις ξαναβάφει, τις επαναφέρει στην προηγούμενη τους κατάσταση. Μακάρι αυτό να γίνει παντού όπου είναι απαραίτητο. Μακάρι η άσπρη μπογιά να αποδειχθεί ανθεκτική και να ξεχωρίζει για όλη τη σχολική περίοδο που ξεκινά αύριο.

 


 

Θα σχολιάσουμε θετικά την πρωτοβουλία του κ. Χαράλαμπου Χρυσανίδη σχετικά με το μέλλον των προσφύγων- μεταναστών που σήμερα βρίσκονται εντός του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Πρέπει να βρουν άλλο τόπο φιλοξενίας αφού η περιοχή θέλουμε να έχει μια διαφορετική ανάπτυξη. Ένα διαφορετικό αύριο. Πρώτος ο κ. Χρυσανίδης κάνει προτάσεις. Μέρος των οποίων μπορεί να υλοποιηθεί. Αρκεί να ασχοληθεί το κράτος.

 

Δυστυχώς το κράτος πρέπει να βρει έναν άλλο κατάλληλο χώρο για αυτούς τους ανθρώπους. Πιθανότατα εκτός πόλης. Οι τοπικοί παράγοντες χρέος έχουν να βοηθήσουν. Με τις προτάσεις τους. Κι αν όντως κάποιοι ενσωματωθούν στην κοινωνία όπως προτείνει ο κ. Χρυσανίδης, άλλοι (ίσως οι περισσότεροι) θα πρέπει να στεγαστούν όλοι μαζί. Σε μια καινούργια δομή φιλοξενίας. Πιθανόν σε ένα άλλο πρώην στρατόπεδο. Γιατί τέτοια υπάρχουν αρκετά στο Νομό μας.

 

Πολύ μικρή η συμμετοχή των Καβαλιωτών στο συλλαλητήριο λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ. Πέρασαν οι εποχές των μετακινήσεων, της αθρόας συμμετοχής. Η αντίδραση εργαζόμενων και συνταξιούχων από την Καβάλα δεν ήταν η εξαίρεση. Ήταν ο κανόνας φέτος. Τα συλλαλητήρια που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη είχαν τον λιγότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Γιατί ο κόσμος κουράστηκε… Και δεν το κρύβει. Κι είναι και δικαιολογημένος.

 

Προθεσμία μέχρι την 21η Οκτώβρη 2024- σύμφωνα με την υπογεγραμμένη και εγκεκριμένη σύμβαση- έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να εγκατασταθεί στο νέο λιμάνι και να αναλάβει τη λειτουργία του. Φαίνεται ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια. Άρα την πολυπόθητη είδηση και αλλαγή στο «Φίλιππος Β’» την περιμένουμε τότε. Περίπου σε έναν μήνα.

 

Άργησε; Φυσικά και άργησε. Ρόλο παίζει το μέγεθος της εταιρίας και το ότι έχει να ασχοληθεί με πολλά άλλα. Κι όπως στην πράξη προκύπτει, όλα σημαντικότερα του λιμανιού της Καβάλας. Ευχόμαστε στη λειτουργία και στην ανάπτυξη του «Φίλιππος Β’» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην έχει την ίδια επίδοση. Πρέπει να γίνουν έργα, να αποκτηθεί νέος εξοπλισμός. Με το απαραίτητο νέο προσωπικό.

 

20 πλοία, 4 εταιρίες ενεπλάκησαν φέτος το Καλοκαίρι στα δρομολόγια τόσο της Κεραμωτής όσο και στου Πρίνου. Πρώτη φορά τόσα πολλά και μεγάλα πλοία. Με εξαίρεση φυσικά τον γνωστό μας «Νικητή». Φημολογείται ότι η εταιρία Μητσόπουλου πούλησε στο εξωτερικό ένα από τα σύγχρονα πλοία της. Θα το αντικαταστήσει- βάσει των ίδιων φημών- με καινούργιο που κατασκευάζεται. Αν υπολογίσουμε τα αιτήματα στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) ως τώρα, νέα εταιρία δεν έρχεται. Αν έρθει θα πρέπει να το ζητήσει από το Συμβούλιο την Άνοιξη.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάμπρος Λαμπρινίδης, συνταξιούχος ναυτεργάτης, σχολίασε την τουριστική επίδοση της Θάσου και την αύξηση της επιβατικής κίνησης φέτος. Στην Πρωινή μεταξύ άλλων είπε: « Δεν περίμενα την αύξηση της κίνησης. Είναι καλό νέο. Έπαιξε ρόλο η επιστροφή των Τούρκων και μάλιστα περισσότερων σε σχέση με το παρελθόν. Μακάρι η κατάσταση να συνεχιστεί».

 

Ο κ. Λαμπρινίδης υπολογίζει ότι στο σύνολο των πλοίων (φέρι μποτ) εργάστηκαν φέτος το Καλοκαίρι περίπου 200 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τη Θάσο. Εκτιμά ότι τα δρομολόγια του Χειμώνα, στη γραμμή του Πρίνου, θα είναι όπως τον προηγούμενο Χειμώνα.

 

Φίλοι και κυρίως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύονται με τις εξελίξεις στο κόμμα. Δεν το κρύβουν. Το γράφουν στις αναρτήσεις τους. Μια από αυτές είναι του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Παγγαίου Ανέστη Τσαβδαρίδη. Γράφει: «Όλοι εσείς , βουλευτάδες και μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμάστε ότι τα μέλη και οι απλοί ψηφοφόροι, πολλές φορές με προσωπικό κόστος, σας ανέδειξαν. Δε σας χρωστούν τίποτε. Εσείς τους χρωστάτε τα πάντα και το ξεπληρώνετε γεμίζοντας μας πίκρα, θλίψη και αγανάκτηση. Μας γκρεμίσατε το όνειρο και δε θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ».

 

Ειδικά στην πόλη της Καβάλας απογοητευμένοι εμφανίζονται οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν είναι λίγοι. Πρόκειται για νέα σχετικά μέλη της τοπικής οργάνωσης, νέους ψηφοφόρους. Υιοθετούν πλήρως τις απόψεις του πρώην Προέδρου. Τόσο πριν την πρόταση μομφής όσο και αμέσως μετά.

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση- ως χθες το μεσημέρι- για το θέμα του θερινού κινηματογράφου. Το γεγονός οφείλεται στις άλλες υποχρεώσεις, έγνοιες και σκοτούρες. Ανακοίνωση στήριξης του κινηματογράφου «Ζέφυρος» λέγεται ότι θα υπάρξει και από τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή δεν είχε εκδοθεί ως χθες το μεσημέρι. Και οι δύο Νομαρχιακές όφειλαν εκτός των άλλων τους θεμάτων, να δώσουν προτεραιότητα στην υπόθεση.

 

Ο Δήμος Καβάλας έβαλε κι αυτήν την φορά το χέρι του.. Βοήθησε το πανεπιστήμιο της Καβάλας να καθαρίσει την κεντρική του είσοδο. Βοήθησε καθοριστικά. Προσωπικό του εργάστηκε στην πύλη του πρώην ΤΕΙ όλη τη χθεσινή μέρα. Η αυτοδιοίκηση είναι παντού, συχνά αντικαθιστώντας το κράτος.

 

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη η οδός Ερυθρού Σταυρού ξαναζεί στιγμές της δεκαετίας του ’80. Οι νέοι και οι νέες εκείνης της εποχής δίνουν νέο ραντεβού στην οδό κι ας μην υπάρχουν τα στέκια τους. Πρόκειται για την «επιστροφή» της γνωστής εκδήλωσης: «Στην Ερυθρού όπως παλιά». Είναι η 5η φορά που θα γίνει το ενδιαφέρον αυτό αντάμωμα.

 

Αν πιστέψουμε το βίντεο που αναρτήθηκε, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης τα είπε επί τροχάδην! Τα απαραίτητα λόγια στα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας ΑΜΘ στη ΔΕΘ. Μίλησε πολύ γρήγορα που θα τον ζήλευε ακόμη κι ο δημοσιογράφος που περιγράφει ποδόσφαιρο στο ραδιόφωνο! Ο λόγος ήταν προφανής. Ήθελε να διευκολύνει τα παρόντα στην τελετή κυβερνητικά στελέχη ώστε να προλάβουν κι όλα τα επόμενα εγκαίνια περιπτέρων.

 

Από το Περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Διεθνή Έκθεση πέρασαν πολλοί.  Ξεχωρίζουμε την παρουσία πολλών αντιπεριφερειαρχών και των βουλευτών της Καβάλας Παναγιωτόπουλου, Πασχαλίδη, Δεληκάρη. Είτε στα εγκαίνια, είτε πριν ή μετά.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε άλλο περίπτερο της ΔΕΘ, μίλησε με ρομπότ! Η ανάρτηση του αναφέρει: «Η πρώτη μας επικοινωνία με το Sophia the Robot το πιο διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, πρέσβειρα πλέον των καλών πρακτικών της Ελλαδας στον κόσμο, οσον αφορά την προστασία των συνόρων και την προστασία των ανθρώπων αποκαλύπτει τις πτυχές του Μεταναστευτικού οπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Επανήλθαν οι διακοπές ρεύματος-Για να μην ξεχνιόμαστε!