Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη και λόγω του έργου, ανακύπτει κι ένα άλλο ζήτημα. Της στάθμευσης των δικύκλων. Εκεί εξυπηρετούνταν περισσότερα από 100. Τώρα βολεύονται όπως βολεύονται. Κι όχι όλα. Τι θα γίνει μόλις η πλατεία ετοιμαστεί; Που θα πάνε τόσα δίκυκλα;

 


 

Επί θεμάτων ελευθερίας έκφρασης και δημοκρατίας, δεν υπάρχουν επιλογές. Ούτε εκπτώσεις… Όλα είναι μονόδρομος. Σωστά λοιπόν ο κ. Δήμαρχος δίνει διέξοδο ώστε να προβληθεί το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ. Το οποίο σχεδόν κανείς δεν είδε. Σίγουρα κανείς δεν κακοχαρακτήρισε. Όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες, όλα έγιναν εξ αιτίας της αφίσας. Μόνο που το διακύβευμα της όλης υπόθεσης δεν είναι η αφίσα. Αυτό είναι το λιγότερο. Ίσως και το τίποτα…

 

Το ντοκιμαντέρ πρέπει να το δουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Πρέπει να προβληθεί. Κι επειδή τα τεχνικά έργα αφορούν μόνο την πλησίον του Ζέφυρου περιοχή, υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι και νόμιμοι χώροι για κάτι τέτοιο. Η προβολή είναι και μια ευκαιρία να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούν οι λίγοι που διαφωνούν. Όντως τους ενοχλεί η αφίσα ή αυτό είναι πρόσχημα;

 

Αρνητικός είναι ο σχολιασμός για την γνωστή παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας όπως επίσης για τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προσπάθησε να μείνει εκτός κάδρου μα τούτο ήταν αδύνατο. Μαζί με την υπηρεσία υπερασπίστηκε φόβους και δισταγμούς μια μειοψηφίας. Που ως συνήθως επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως πλειοψηφία. Όχι, δεν είναι τέτοια.

 

Οι λίγοι διαμαρτυρήθηκαν. Οι λίγοι κατήγγειλαν και μέσω τεχνικής υπηρεσίας πέτυχαν προσωρινά τον σκοπό τους. Ευτυχώς η διαδικασία για μια ελεύθερη έκφραση είχε και έχει κι άλλες επιλογές. Το καλό το παλικάρι- αναφέρει η λαϊκή παροιμία- ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

 

Στις προεκτάσεις της ιστορίας είναι δυστυχώς κι η απορία πολλών. Το έργο της στατικής ενίσχυσης του Αμφιθεάτρου, διαθέτει οικοδομική άδεια; Την χρειάζεται; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ έπρεπε, η συγκεκριμένη άδεια δεν βγήκε ποτέ. Τι απαντά επί της ερώτησης ο κ. Μαρκόπουλος και η Τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας;

 

Κανονικά χθες και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, έπρεπε το έργο να συνεχίζεται από την μεριά του Ζέφυρου. Όπως ζήτησε η υπηρεσία. Κι όμως χθες εντός ή δίπλα στον Ζέφυρο δεν έγινε το παραμικρό. Μία ακόμη φορά- από πλευράς του τυπικού της υπόθεσης- πολύ φασαρία για το τίποτα!

 

Αντιγράφουμε ανάρτηση της κ. Παυλίνας Λεμονίδου, μια ανάρτηση που αφορά όλα αυτά αλλά τα προσεγγίζει με έναν άλλον τρόπο: «Τελικά η αναγκαστική , όχι με θετική επιλογή ψήφος προς τον Μαρκόπουλο (Τοψίδης), στις αυτοδιοικητικές εκλογές , προκειμένου να μην εκλεγεί ο φανερά εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μέτιος, μου βγήκε ξινή, όπως και η αντίστοιχη στο Μουριάδη. (Το μη χείρον). Τέτοια μαύρη απόφαση για κλείσιμο του Ζέφυρου για να κάνει το χατίρι της Νίκης και λοιπών θρησκόληπτων, καταγράφεται ως αυταρχική λογοκρισία. Κερδίζεις τους μεν, χάνεις τους δε. Το σκυλομετάνιωσα. Άντε γεια».

 

Γνωστή ιστοσελίδα των Αθηνών ερεύνησε- υποτίθεται- το θέμα του περιστατικού της παράνομης βιντεοσκόπησης πελάτισσας από καταστηματάρχη της αγοράς. Σημειώνοντας ότι ο δράστης και κατηγορούμενος πουλά υποδήματα. Η αναφορά προκάλεσε σύγχυση στην τοπική κοινή γνώμη. Πολύ απλά ο επαγγελματίας που καταγγέλθηκε και είναι υπό έρευνα, δεν πουλά παπούτσια. Αυτό είναι μεγάλο λάθος της ανάρτησης και της ιστοσελίδας.

 

Το έργο στην αυλή του σχολείου των Ποταμουδίων τελειώνει αλλά ο χώρος δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα από μαθητές- μαθήτριες και περιοίκους. Χρειάζεται όπως λένε οι ειδικοί, λίγη ακόμη υπομονή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ανακαινισμένη αυλή και πλατεία θα είναι έτοιμη προς χρήση σύντομα ενώ θα «εγκαινιαστεί» από εκδήλωση που θα κάνει εκεί ο συνοικιακός σύλλογος των Ποταμουδίων.

 

Προς αποφυγή της πρόωρης εισόδου παιδιών, να μην γίνει αυτό που έγινε στο ανακαινισμένο γήπεδο της Καλαμίτσας, ο ανάδοχος πέραν της περίφραξης αποφεύγει να ετοιμάσει τις μπασκέτες του γηπέδου που περιλαμβάνει το έργο. Έτσι και να μπεις στον χώρο της αυλής των Ποταμουδίων, μπάσκετ ακόμη δεν μπορείς να παίξεις.

 

Συμπολίτης σχολιάζει θετικά φυσικά το έργο που ολοκληρώθηκε στην Καλαμίτσα, το ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου με ταρτάν, με μια εύστοχη ανάρτηση. Γράφει: «Γύρω στο 2016 σε μια προπόνηση ήρθε η κ.Ευαγγελία Δρακονάκη και περιχαρείς μου ανακοίνωσε το τι πρόκειται να γίνει στον εξωτερικό χώρο της Καλαμίτσας. Μερικά χρόνια μετά η τωρινή διοίκηση το κάνει πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ότι έχουν δημιουργήσει το πιο επιδραστικό έργο τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό της Καβάλας αλλά το κάνανε όλοι μαζί. Αθλητισμός είναι η καλημέρα στην κυρία που συντηρεί, αθλητισμός είναι όταν βλέπεις φίλους που είχες καιρό να δεις και τρέχετε δίπλα και άλλα πολλά. Πλέον το μπαλάκι πέφτει σε εμάς .Ας το αγαπήσουμε, ας το προστατέψουμε και τέλος να το σεβαστούμε».

 

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες ισχυρίζονται ότι προχθές Δευτέρα ήταν η τελευταία υπηρεσία στην Εισαγγελία Καβάλας του Εισαγγελέα κ. Βασίλη Αδάμπα. «Ανέβηκε» στην έδρα του Μονομελούς, που δεν συνηθίζονταν, άκουσε και πρότεινε επί πολλών υποθέσεων. Αποχωρεί με προαγωγή για να εργαστεί στην Εισαγγελία Εφετών της Λάρισας. Όσοι τον γνώρισαν τα χρόνια που ήταν στην Καβάλα, όσοι τον άκουσαν, όσοι διάβασαν τα κείμενα του είναι σίγουροι. Θα έχει ακόμη καλύτερη πορεία στο δικαστικό σώμα.

 

Σε φάση εκτέλεσης έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Καβάλας. Λόγος για να κάνει ανάρτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στο Ορεινό όγκο του Δήμου Νέστου και συγκεκριμένα από Ζαρκαδιά – Κεχρόκαμπο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Ένα έργο που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος με Αντιπεριφερειάρχες Κώστα Αντωνιάδη και τον Αλέξη Πολίτη».

 

Είναι κι αυτή μια αλλαγή, μια πρόοδος. Παλιά ανακοινώνονταν μόνο η ώρα του Αγιασμού και τίποτα άλλο. Παιδιά και γονείς προσέρχονταν στο σχολείο με απορία για το αν πάρουν μετά τον Αγιασμό, τα βιβλία της νέας χρονιάς. Αυτό ευτυχώς άλλαξε. Πλέον κάθε σχολείο ανακοινώνει την ώρα του Αγιασμού και τη διανομή βιβλίων. Αν και εφόσον γίνει.

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε προχθές Κυριακή το λαϊκό γλέντι στη συνοικία της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Ο χώρος γέμισε με μια προσέλευση τεράστια, ίσως να μην την περιμέναν ακόμη κι οι διοργανωτές. Το δ.σ. του συλλόγου χάρηκε κι ετοιμάζει τις επόμενες δράσεις του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

12 και ούτε ένα τηλεφώνημα!