Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου 10 χρόνια τα μαθήματα της σχολής στους υποψήφιους πιλότους γίνονταν στο ακίνητο της φωτογραφίας, επί της οδού Τενέδου. Προχθές η «Egnatia Aviation» αποχώρησε. Σιγά σιγά όλες οι δραστηριότητες της συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα.

 


 

Ο Πρόδρομος Μάρκογλου τιμήθηκε εν ζωή και πολλές φορές στην Καβάλα. Δύο τουλάχιστον από τον Δήμο (2005 και 2011), αρκετές ακόμη από συλλόγους που είχαν τη γνώση και την ευαισθησία. Παρόλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην πόλη. Στην πόλη του. Αν ρωτήσεις για αυτόν π.χ. τους μαθητές, δεν τον γνωρίζει κανείς. Αλλά κι οι μεγαλύτεροι, κι αυτοί δεν είναι βέβαιο ότι τον ξέρουν. Ούτε καν τον έχουν διαβάσει!

 

Ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη. Να μια καλή ευκαιρία. Τώρα να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν. Μέσω του έργου του. Αναφέρεται σε μια άλλη Καβάλα, μιας άλλη εποχής. Τα κείμενα του τα διαβάζει κάποιος εύκολα, γρήγορα. Συναρπαστική γραφή με σύντομο τέλος. Κάποιος πρέπει να φροντίσει αυτά τα κείμενα να «μπουν» στα σχολεία της Καβάλας. Εδώ και τώρα, όπως συχνά λέμε.

 

Εκλογές στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» την Κυριακή 6 Οκτώβρη. Πρόλαβε και «έκλεισε» την αίθουσα για τη διαδικασία του ο σύλλογος Πολυτέκνων. Το ΠΑΣΟΚ που εκείνη την μέρα ψηφίζει πρόεδρο και δεν έχει διαθέσιμο ούτε το Αμφιθέατρο, αναζητά άλλες λύσεις. Κι όπως ακούμε βρήκε. Οι κάλπες στην Καβάλα για το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν και στον υπόλοιπο Νομό. Όχι μόνο στην πόλη. Ακριβώς στα ίδια μέρη όπως στην προηγούμενη διαδικασία. Μέλη εφορευτικών επιτροπών βρέθηκαν ήδη.

 

Πάμε στο Δήμο Καβάλας και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πιο πρόσφατη ήταν των … αποχωρήσεων. Πρώτη αποχώρησε η Αναστασία Ιωσηφίδου, θυμωμένη και με τον Δήμαρχο και με τον πρόεδρο. Μετά αποχώρησε ο Δήμαρχος, είχε –είπε- συνάντηση με τον διοικητή της τράπεζας Πειραιώς. Κι αμέσως μετά – επίσης θυμωμένος- αποχώρησε ο Γιάννης Εριφυλλίδης.

 

Χθες έγινε γνωστή η απορριπτική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 επί της προσφυγής για το θέμα του ΔΗΠΕΘΕ και της διοργάνωσης από αυτό του φετινού Cosmopolis. Στην επιτροπή του άρθρου 152 προσέφυγαν Εριφυλλίδης- Παπαναστασίου- Καμπουρίδου. Η επιτροπή απέρριψε τους ισχυρισμούς τους. Το θέμα έφθασε εκεί αφού ίδια απόρριψη είχε η ίδια προσφυγή στην Αποκεντρωμένη.

 

Και αυτήν την φορά η κακοκαιρία δεν ήταν όπως ανέφεραν οι προβλέψεις. Τοπικές και μη. Ο συναγερμός σήμανε, μέτρα πάρθηκαν μα όλα αποδείχθηκαν αχρείαστα. Το 112 «χτύπησε» στα τηλέφωνα των Καβαλιωτών που φυσικά και τρόμαξαν. Λίγο πριν και με απόφαση Χριστόδουλου Τοψίδη αναβλήθηκαν για σήμερα οι αγιασμοί στα σχολεία.

 

Χθες ο καιρός ήταν θαυμάσιος και προχθές οι βροχές υπήρξαν αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Χωρίς να αμφισβητούμε την ανάγκη κάποια πράγματα να γίνουν καλού – κακού, οφείλουμε να ζητήσουμε καλύτερες προβλέψεις. Πιο ώριμες αντιδράσεις. Γιατί στο τέλος θα συνηθίσουμε σε άδικους συναγερμούς κι όταν έρθει ένα κανονικό, πραγματικό κύμα κακοκαιρίας τότε δεν θα τους πιστεύει κανείς!

 

Οι πολίτες εκ των υστέρων σχολίαζαν αρνητικά και το μήνυμα «112» και την απόφαση Τοψίδη, οι αγιασμοί να γίνουν σήμερα. Κριτική μπόλικη. Δικαιολογημένη και αναμενόμενη. Όταν αποφασίζεις στηριγμένος σε μια πρόβλεψη, ρισκάρεις. Κι όταν η πρόβλεψη αποτυγχάνει, εκτεθειμένος κυρίως είναι αυτός που αποφάσισε κι όχι αυτός που πρόβλεψε λάθος.

 

Ποιοι χάρηκαν περισσότερο με την αναβολή των αγιασμών. Οι μαθητές; Οι γονείς τους; Νομίζουμε όχι. Περισσότερο ευχαριστήθηκαν την μικρή αυτή αλλαγή οι εκπαιδευτικοί. Ήταν για αυτούς κάτι σαν δώρο εξ ουρανού…

 

Σχετική με την αναβολή των αγιασμών, η ανάρτηση της συμπολίτισσας Ροδούλας Ανδρεάδου: « … μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του Αγιασμού θυμήθηκα τις δικές μου υπέροχες και αξέχαστες στιγμές. Τότε που κατηφορίζαμε παρέες παιδιών για το Γυμνάσιο Θηλέων, με ή χωρίς ομπρέλες, με βροχή ή με χιόνι, με ήλιο ή και συννεφιά. Και όπως κι αν ήταν ο καιρός, εμείς το διασκεδάζαμε. Και δεν πεθάναμε και με τη λίγη βροχούλα ή το τσουχτερό κρύο…».

 

Διαβάζουμε συχνά στις αναρτήσεις των πολιτικών, των αιρετών τη φράση «συνεχίζουμε…». Γνωστοποιούν μια δράση τους, μια ενέργεια τους και στο τέλος καταλήγουν «συνεχίζουμε…». Τονίζοντας ακόμη πιο πολύ ότι προηγήθηκε. Περιττά πράγματα επί μικρών αλλαγών και παρεμβάσεων. Το «συνεχίζουμε…» έγινε μόδα. Και δεν αποδίδει. Συνεχίζουμε- θα τους διορθώναμε- επί μιας σειράς λεπτομερειών και μη ουσιαστικών δράσεων….Ναι, έτσι συνεχίζουμε!

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN έδειξε ενδιαφέρον για την υπόθεση του γιατρού του Νοσοκομείου που τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού. Βάσει της διαμαρτυρίας των συναδέλφων του (ΕΓΕΣΥΚ) φιλοξένησε σε «ζωντανή» μετάδοση τον πρόεδρο Γιώργο Τεπελόπουλο που μίλησε για το θέμα. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού. Τοπικά η υπόθεση δεν είχε μεγάλη προβολή. Πρόκειται για κάτι που δεν συνηθίζεται και πιθανόν να μην έχει ξαναγίνει.

 

Από τα περίεργα των ημερών. (Ή μήπως δεν υπάρχουν περίεργα αφού όλα πρέπει να τα περιμένουμε;) Ανακοινώνονται από τώρα εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Καβάλα τα Χριστούγεννα! Η ανάρτηση- ενημέρωση αναφέρει: «Ο Όμιλος Φίλων Παραδοσιακών Χορών Καβάλας διοργανώνει το 2ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ”ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ” 13 – 14 Δεκεμβρίου 2024. Σας περιμένουμε με χαρά να ανταμώσουμε και να ανταλλάξουμε τις Χριστουγεννιάτικες ευχές μας με πολύ χορό, όπως εμείς ξέρουμε».

 

Κατά κάποιο τρόπο ήταν και αναμενόμενο. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που το επόμενο διάστημα αναλαμβάνει τη λειτουργία του νέου λιμανιού, η ίδια εταιρία είναι πολύ πιθανό να κατασκευάσει τη σιδηροδρομική γραμμή «Νέο Λιμάνι- Τοξότες». Όλα άλλωστε κι αυτήν την εποχή, γύρω της γυρίζουν…

 

Εξελίξεις στο έργο της στατικής ενίσχυσης του κτιρίου του Αμφιθεάτρου, από την πλευρά του θερινού κινηματογράφου. Έβγαλαν το πανί προβολών. Αύριο, μεθαύριο (ή στο μέλλον γενικώς) θα δουλέψουν στο Αμφιθέατρο μέσω του ίδιου χώρου. Όλα θα γίνουν, αρκεί να μην βιαζόμαστε… Ο στόχος άλλωστε επετεύχθη. Ο κινηματογράφος έκλεισε και το ντοκιμαντέρ δεν θα προβληθεί εκεί.

 

Τρεις υποψήφιοι πρόεδροι του Επιμελητηρίου ετοιμάζουν τους συνδυασμούς τους. Πολλές φορές απευθύνονται και οι τρεις στα ίδια πρόσωπα. Μπροστά σε αυτήν την τριπλή πρόταση, αρκετοί αποφασίζουν να πουν όχι σε όλους. Κι ενώ ίσως θα το ήθελαν, τελικά να μην εμπλακούν στις εκλογές του φορέα. Σκέπτονται όχι τόσο το «ναι» όσο το «όχι» κι αυτούς που θα στεναχωρήσουν. Οπότε λένε σε όλους «όχι» και ξεμπερδεύουν…

 

Ηλικιωμένη γυναίκα έπεσε πρόσφατα σε λακκούβα στο πεζοδρόμιο, μπροστά σε διάβαση επί της Βενιζέλου και Αβέρωφ. Τραυματίστηκε ελαφρά. Η τρύπα που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, φυσικά και πρέπει να κλείσει. Βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο της πολυκατοικίας Μπάτση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

"ΑΤΕΝΑ": Το πιο αποτελεσματικό εναέριο μέσο για την οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παγγαίο