Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι προετοιμασίες στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» άρχισαν. Αφορούν την έκθεση «KavalaExpo 2024». Αυτές τις μέρες κόβονται τα πολλά χόρτα έξω από το κτίριο κι αμέσως απομακρύνονται. Δυστυχώς ένα κτίριο που λειτουργεί μια φορά το χρόνο μόνο, χρειάζεται πολλά χρήματα για τη συντήρηση του. Ευχόμαστε να αξιοποιηθεί περισσότερο στο μέλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση το υπό ωρίμανση έργο ενεργειακής του αναβάθμισης. Ας ελπίσουμε ότι με λιγότερα λειτουργικά έξοδα θα είναι ευκολότερο να φιλοξενεί πολλές ακόμη εκδηλώσεις (εκτός της έκθεσης του Επιμελητηρίου).

 


 

Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου υποδέχθηκε με ευγένεια τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους. Γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβεί μετά τον Αγιασμό, ξεκαθάρισε αμέσως τη διαδικασία και είπε από μικροφώνου: « Μετά τον Αγιασμό μόνο οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις όπου θα παραμείνουν λίγα λεπτά. Όχι οι γονείς. Οι γονείς θα τα περιμένουν στην αυλή». Η ενημέρωση και οδηγία δεν ήταν ούτε περιττή, ούτε υπερβολική. Υπάρχουν πάντα γονείς που είναι πρόθυμοι –αποφασισμένοι- να βρεθούν δίπλα στο παιδί τους ακόμη κι όταν αυτό καθίσει στο θρανίο. Θέλουν να μπουν μαζί του στην τάξη και θα επιδιώξουν να είναι εκεί και στο μάθημα!

 

Είναι οι ίδιοι γονείς που όταν το παιδί είναι π.χ. στο γήπεδο σε αθλητική δραστηριότητα, στέκονται δίπλα του. Πολύ κοντά του. Σα να κάνουν κι οι ίδιοι προπόνηση. Γονείς που όταν το παιδί είναι σε μάθημα ζωγραφικής, κάθονται δίπλα του για να του δίνουν αμέσως τις μπογιές που αυτό χρειάζεται. Γονείς υπέρ προστατευτικοί που καμιά φορά αδιαφορούν για τις απαγορεύσεις και τις οδηγίες των εκπαιδευτών και δασκάλων γενικώς. Γιατί αυτούς τους γονείς πραγματικά τίποτα δεν τους σταματά!

 

Σε αντίθετη, εντελώς αντίθετη, κατεύθυνση οι αναμνήσεις των μεγαλύτερων. Βλέποντας το τι συμβαίνει σήμερα, θυμούνται τα προ δεκαετιών δικά τους. Η σύγκριση δεν είναι δίκαιη αφού άλλο τότε κι άλλο σήμερα. Χρήσιμη υπό προϋποθέσεις και όχι πάντα. Εκείνα τα παιδιά, σήμερα μεσήλικες ή και ηλικιωμένοι, είχαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αποφάσιζαν μόνοι τους κι έκαναν περίπου ότι ήθελαν. Σήμερα αυτό μάλλον δεν ισχύει όπως τότε.

 

Όλοι οι Αγιασμοί στα σχολεία του Ν. Καβάλας έγιναν χθες με θαυμάσιες καιρικές συνθήκες. Σχεδόν καλοκαιρινές. Οι δάσκαλοι και καθηγητές έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Από αύριο (δηλαδή από σήμερα) κανονικό μάθημα». Κι όποιος πίστεψε, πίστεψε. Η εκπαίδευση είναι για πολλούς η αρχή του κακού. Και δεν γίνεται όπως πρέπει και δεν γίνεται καθημερινά όπως νομίζουμε. Εκδρομές, αστείες αφορμές και δικαιολογίες η πιο συνηθισμένη οδός να χαθεί μάθημα. Καμιά φορά χάνεται πολύ περισσότερο από αυτό που τελικά γίνεται…

 

«Γκεστ σταρ» των Αγιασμών πέρσι σε όλο το Νομό Καβάλας ήταν οι πολλοί υποψήφιοι. Των πάσης φύσεως εκλογών. Έτρεξαν να προλάβουν τους περισσότερους, στάθηκαν μπροστά για να τους δουν όλοι και πολλά άλλα προεκλογικά. Φέτος χωρίς το κίνητρο των εκλογών, τους ψάχναμε. Και στους Αγιασμούς. Αυτός είναι ο κανόνας. Γιατί πάντα ο κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του.

 

Η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών με ανάρτηση της στο facebook γνωστοποίησε ότι για λόγους που αφορούν το ΔΗΠΕΘΕ και το διαθέσιμο προσωπικό του, το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» θα προβληθεί στο «Αντιγόνη Βαλάκου» αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχει φυσικά και κάτι ακόμη που μπορεί να συμβεί. Άμεσα. Η Στέγη θα πρέπει να σκεφθεί το ενδεχόμενο να μην περιμένει το ΔΗΠΕΘΕ, να προβάλει το ντοκιμαντέρ στο θεατράκι της. Είναι κάτι εύκολο κι απορούμε γιατί δεν αποφασίστηκε από την πρώτη στιγμή.

 

Θα συνεχιστεί όλον τον Σεπτέμβρη στην Καβάλα το έργο του φυσικού αερίου, της κατασκευής του δικτύου του. Εκτός από τον Βύρωνα που γίνεται καιρό τώρα, επανέρχεται στην οδό Θ. Καβαλιώτου. Επεκτείνεται και στην οδό Σαππαίων. Όπως είναι γνωστό το έργο «πηγαίνει» εκεί που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ή σίγουροι πελάτες. Βάσει των αιτήσεων και αιτημάτων. Συνεχίζει να είναι άγνωστο πότε τα σκαψίματα θα γίνουν στο κέντρο κι ειδικότερα στην οδό Ομονοίας.

 

Όσοι σήμερα αμφισβητούν τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και θέλουν να την αλλάξουν, είναι αυτοί που κάποτε συμφωνούσαν μαζί της. Πλήρως. Πέρασε καιρός από τότε. Τα πράγματα άλλαξαν. Κι οι φίλοι, έγιναν … εχθροί. Δεν είναι κακό, ίσα ίσα που συνηθίζεται. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε τόσο εύκολα κάποια πράγματα…

 

Ιστοσελίδες, εφημερίδες και γενικά μέσα ενημέρωσης της Αθήνας παρουσίασαν αφιερώματα στον συγγραφέα Πρόδρομο Μάρκογλου με αφορμή την είδηση του θανάτου του. Ακόμη καλύτερα σε σχέση με αυτά των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Το έργου του είναι πανελληνίως γνωστό αλλά στην Καβάλα -όπως καταλαβαίνουμε- όχι και τόσο. Ευτυχώς η αναζήτηση στο Google τον παρουσιάζει ως Καβαλιώτη κι έτσι … «ξυπνήσαμε» κι εμείς.

 

Καλά νέα για το Δήμο Παγγαίου. Αποσπάται σε υπηρεσία του για έναν χρόνο, διοικητικός υπάλληλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παρουσιάζεται την 1η Οκτώβρη. Μόνιμος νέος υπάλληλος στην Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας. Πρόκειται για αθλητή ή αθλήτρια που διορίζεται στην Καβάλα απευθείας και εκτός ΑΣΕΠ λόγω της επίδοσης και πανελλαδικής του επιτυχίας. Το κράτος με αυτήν τη διαδικασία προσλαμβάνει συνολικά 65 πανελληνιονίκες αθλητές. Ένας εξ αυτών θα εργάζεται στην Καβάλα.

 

Η ΕΡΤ αποδέχθηκε το αίτημα, αναλαμβάνει χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων: «Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. γίνεται χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, με τίτλο “Γυναίκα και Λύκειον των Ελληνίδων”, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024».

 

Τα καλά νέα της πόλης μας για τον Χειμώνα που έρχεται: «Η Kouinta Theatre Productions ανεβάζει μετά από 20 χρόνια ξανά στην Καβάλα, το θεατρικό έργο «Γυναίκες στα χιόνια» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, σε σκηνοθεσία της Ναταλίας Άννας Βασιλέκα, στο Kouinta Pocket Theatre. Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ επιστρέφουν, για να χαρίσουν στο κοινό της Καβάλας στιγμές χαράς και συγκίνησης, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με την…Ιστορία που ξαναγράφεται από έξι γυναίκες, τόσο όμοιες και τόσο διαφορετικές. Πρεμιέρα το Σάββατο 23 Νοέμβρη».

 

Η Καβάλα αδειάζει… Φαίνεται ξεκάθαρα από την αρχή της εβδομάδας. Θα αδειάσει κι άλλο αλλά όχι τελείως. Το γεγονός λήξης της έντονης τουριστικής περιόδου έχει τα καλά του, έχει και τα αρνητικά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Καβάλα: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποξήλωση παράνομης καλλιέργειας σταφυλιών