Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σιγά σιγά – μέρα με τη μέρα- ο νέος πεζόδρομος της οδού Κασσάνδρου (μπροστά από τη Δ. Βιβλιοθήκη) γίνεται όπως όλοι οι άλλοι στην Καβάλα. Παραβιάζεται συστηματικά, τόσο από αυτοκίνητα όσο κι από δίκυκλα. Τις προάλλες ένα από τα κολωνάκια στην είσοδο του ξηλώθηκε. Κάποιος στάθμευσε παράνομα, δεν το είδε και το κατέστρεψε! Τόσο απλά.

 


 

Στις προθέσεις της ΠΕ Καβάλας, δια μέσου της Διεύθυνσης Μεταφορών στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι η πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δράσης για τα θέματα οδικής ασφάλειας. Θα γίνει τον ερχόμενο μήνα με κατάλληλους προσομοιωτές που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργούν για τους μαθητές στην πιλοτή του Διοικητηρίου. Πολύ κοντά στο εργοτάξιο του Αμφιθεάτρου. Δίπλα σε αυτό και στον «Ζέφυρο». Αλήθεια, δεν ανακύπτουν θέματα ασφάλειας για τα παιδιά που θα προσέρχονται; Σύμφωνα με την ευαισθησία και τις ενέργειες της Τεχνικής υπηρεσίας ως προς τον θερινό κινηματογράφο, τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για όλη την δυτική πλευρά της πιλοτής του κτιρίου.

 

«Μην δείχνετε εμάς, δείξτε τα παιδιά» προέτρεψε τους εικονολήπτες που βρίσκονταν στον Αγιασμό του 25ου Δημοτικού σχολείου ο Μητροπολίτης Στέφανος. Δηλαδή η προβολή στη διαδικασία να γίνει στα παιδιά και όχι στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Όχι στους μεγάλους. Σωστή η παρατήρηση του αλλά…

 

Για τα παιδιά, τα οποιαδήποτε παιδιά, και στα μέσα ενημέρωσης ισχύουν κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυστηροί μεν αλλά ισχύουν. Κατόπιν τούτου τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάντα στους μεγάλους και ποτέ στους μικρούς. Όσο κι αν έπρεπε να ισχύει το αντίθετο.

 

Τη συνεργασία και υποστήριξη πολλών τοπικών συλλόγων ζήτησε και έχει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Για την προβολή των μουσικών γεγονότων που η Μητρόπολη προετοιμάζει 22 και 28 Σεπτέμβρη στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Το υλικό, η αφίσα κάθε εκδήλωσης, αναπαράγεται από τους συλλόγους και τα μέλη των συλλόγων στο διαδίκτυο.

 

Ο στόχος του κόμματος επετεύχθη. Στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στο Πάρκο Φαλήρου βρέθηκαν πολλοί άλλοι. Ούτε φίλοι, ούτε ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Αυτό συνέβη λόγω της συναυλίας της Μάρθας Φριντζήλα, με «χαμηλό» μάλιστα εισιτήριο μόνο 6 ευρώ! Στο χώρο λοιπόν ήταν και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το ΚΚΕ. Για λόγους τήρησης του ωραρίου κοινής ησυχίας η συναυλία που άρχισε στις 10.20 το βράδυ του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε περίπου 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ώστε να μην υπάρξουν οι συνηθισμένες στην περίπτωση καταγγελίες περιοίκων.

 

Μια τέτοια καταγγελία έκανε κάτοικος της Αγίας Βαρβάρας το βράδυ του λαϊκού γλεντιού στο δάσος των Πεντακοσίων. Μας περιέγραψε ότι «… ζήτησα να χαμηλώσει η ένταση της μουσικής αφού ακούγονταν πολύ δυνατά στο σπίτι μου που είναι σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον τόπο της εκδήλωσης». Της καταγγελίας επιλήφθηκε η Αστυνομία, η οποία αν και το γλέντι συνεχίζονταν τον ενημέρωσε (και εγγράφως) ότι αυτό είχε τελειώσει κι ο κόσμος αποχωρούσε! Αισθάνθηκε ότι τον κοροϊδεύουν, εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Καβάλας και κυρίως κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Για την προβολή του φεστιβάλ της, η ΚΝΕ «κρέμασε» σε κολώνες στο κέντρο της πόλης ένα σωρό μπάνερ. Πάρα πολλά. Ποιος θα τα απομακρύνει τώρα που η διοργάνωση τέλειωσε; Κανονικά αυτοί που τα τοποθέτησαν. Αμ δε. Τα μπάνερ θα τα απομακρύνουν όταν βρουν χρόνο ο Δήμος Καβάλας και ο ΟΛΚ (σε ότι αφορά όσα υπάρχουν στην παραλία).

 

Στις 3 Σεπτέμβρη και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ συζητήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Απόστολου Χρόνη, το θέμα της ανάρτησης του πρώην αντιδήμαρχου Καβάλας κ. Μιχάλη Λυχούνα. Το πρακτικό αναφέρει ότι αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει εξώδικο ώστε να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς του. Διαφορετικά, αναφέρει η ίδια απόφαση, θα κατατεθεί σε βάρος του αγωγή αποζημίωσης λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης. Ο κ. Λυχούνας στην επίμαχη ανάρτηση του είχε αναφερθεί σε «κλέφτες» και «λωποδύτες» στη ΔΕΥΑ Καβάλας λόγω του τρόπου χρέωσης του κόστους του νερού στους λογαριασμούς έναντι.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή η καθιερωμένη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Επιχορηγεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με ποσό 80.000 ευρώ. Η ενίσχυση είναι απαραίτητη αλλά ταυτόχρονα και προβλεπόμενη. Ως εκ τούτου τα χρήματα αναμένονταν από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ. Θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

 

Εκλογές Επιμελητηρίου. Στάλθηκαν μαζικά και προς κάθε κατεύθυνση σε όλο τον Νομό οι προσκλήσεις για την εκδήλωση του υποψήφιου προέδρου Γιάννη Παναγιωτίδη. Γίνεται την Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα της «Καβαλιώτισσας». Ειδικά αυτήν την εποχή το «στρατόπεδο» Παναγιωτίδη είναι σε φουλ δράση. Με ιδιαίτερα μεγάλη αισιοδοξία. «Αυτό θα ενισχυθεί και θα αποδειχθεί στην εκδήλωση» λένε με σιγουριά οι συνεργάτες του κ. Παναγιωτίδη. Περιμένουν δηλαδή στην «Καβαλιώτισσα» πολύ κόσμο.

 

Θα είναι η πρώτη προεκλογική εκδήλωση για τις εκλογές και φυσικά όχι η τελευταία. Σε προεκλογική δράση είναι καθημερινά κι οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι. Ο Μάρκος Δέμπας και ο Γιάννης Σαρρής.

 

Ο Φθινοπωρινός- Χειμερινός τουρισμός στην Καβάλα θα υπάρχει, θα είναι στα περσινά επίπεδα κι ίσως και λίγο καλύτερος. Έτσι στις 5 Οκτώβρη αναμένονται στην Καβάλα σε ημερήσια εκδρομή τα μέλη του ΚΑΠΗ Βαρβάρας, του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής.

 

27 με 29 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει στη Σαμοθράκη η διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η συνεδρίαση γίνεται στοχευμένα στη Σαμοθράκη επειδή τις ίδιες μέρες στο νησί θα πραγματοποιηθεί το γνωστό δημοσιογραφικό συνέδριο. Πανελλαδικού χαρακτήρα. Στηρίζεται σε πρωτοβουλία και χρήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, με αποφάσεις τους καταγγέλλουν τη διαδικασία παύσης του πρώην επικεφαλής Στέφανου Κασσελάκη. Ακούμε ότι κάτι παρόμοιο επιδιώχθηκε να γίνει και στην Καβάλα. Προς το παρόν δεν φαίνεται να προχωρά.

 

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ επισκέπτονται την Καβάλα αυτήν την εβδομάδα. Σήμερα ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλά το απόγευμα στο «Marine». Την Παρασκευή ο Χάρης Δούκας. Θα μιλήσει στο «Aparto» στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής. Έρχεται στην Καβάλα το πρωί της Παρασκευής με την αεροπορική πτήση από την Αθήνα. Μιας και θα είναι κοντά στη Χρυσούπολη, δεν αποκλείεται να έχει στην περιοχή κάποιες συναντήσεις.

 

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι τα προβλήματα των Δήμων της χώρας είναι ίδια. Μεγάλα παντού. Εφημερίδα των Χανίων είχε πρωτοσέλιδο τίτλο προηγούμενη εβδομάδα: « Υπό διάλυση η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων». Εξηγώντας ότι υποχρεωτικά- λόγω έλλειψης προσωπικού- η υπηρεσία απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Δήμος Δράμας αφού δεν έχει φύλακες για το Δημαρχείο του, συνεργάζεται με ιδιώτη. Μάλιστα η εταιρία που αναλαμβάνει τη φύλαξη του Δημαρχείου Δράμας έχει την έδρα της στην Καβάλα!

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Η Γιώτα Κεφαλά στο 5ο CEV Coaches Convention (φωτογραφίες)