Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχει συχνή επικοινωνία της Π.Ε. Καβάλας με τον υποψήφιο επενδυτή στα Λουτρά των Ελευθερών. Ασκείται πίεση προκειμένου αυτός να επανέλθει με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Οι πιο πρόσφατες υποσχέσεις του αναφέρουν επίσκεψη του στην πόλη μας την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Εξ αιτίας των εκτελούμενων έργων στην οδό Βενιζέλου σημειώθηκε χθες το πρωί απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος. Αφορούσε την οδό Βενιζέλου (εκεί που γίνεται το έργο) αλλά και τμήμα της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη. Η ΔΕΗ σχεδόν τελείωσε με τις απαραίτητες αλλαγές άρα ο δρόμος δεν θα ξανακλείσει σύντομα.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας απέφυγε να συζητήσει, να γνωμοδοτήσει σε θέμα που έχει σχέση με την ΒΦΛ. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να πιέσει την εταιρία αν και: 1) Το χρονικό περιθώριο είναι συγκεκριμένο. Αν στη διάρκεια του δεν υπάρξει γνωμοδότηση θα θεωρηθεί ότι γνωμοδοτεί θετικά! 2)Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε μία ακόμη άδεια περιβαλλοντικών όρων στη ΒΦΛ. Αυτή η διαδικασία προκλήθηκε από την ίδια την εταιρία λόγω του ότι έγινε… κομμάτια (με αποτέλεσμα να ανακύψουν νέες). Καλή είναι η αντίδραση κι η αντίσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όμως το κράτος ενώ μπορεί δεν κάνει το ίδιο…

 

Φιλότιμη και καθημερινή η προσπάθεια να παραμείνει εξωτερικά καθαρό το φρεσκοβαμμένο 6ο Λύκειο (πρώην Πολυκλαδικό). Προς ενίσχυση των μέτρων προστασίας ο χώρος φωτίζεται τα βράδια ώστε να αποθαρρύνονται όλοι αυτοί που θα ήθελαν να γράψουν για την… αγάπη τους πάνω στους καθαρούς τοίχους. Όποια κι αν είναι αυτή (ομάδα, κόμμα κτλ). Προς το παρόν το σχολείο τα καταφέρνει κι είναι πεντακάθαρο.

 

Για την διεθνή μέρα μουσείων γίνεται το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης εκδήλωση. Προβλέπεται μεταξύ των άλλων καλλιτεχνικός φωτισμός του κτιρίου. Αυτός θα αφορά την κεντρική του είσοδο (δίπλα στον χώρο στάθμευσης) και τις όψεις του κτιρίου από την οδό Ερυθρού Σταυρού.

 

Πριν λίγες μέρες η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας έδωσε σχετική έγκριση κι έτσι υφίσταται στον νομό μας υποκατάστημα εταιρίας που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία. Πρόκειται για μονοπρόσωπη εταιρία περιορισμένης ευθύνης με την ονομασία «ΑΛΓΟΥΝ ΕΠΕ». Υπάρχει άραγε ουσία «πίσω» από αυτή την εξέλιξη;

 

Μας ξάφνιασε όλους ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. Την Δευτέρα νωρίς το πρωί επισκέφθηκε τον Δήμο Νέστου, είδε από κοντά την ελληνογερμανική επένδυση στο Ερατεινό αλλά δεν κάλεσε δημοσιογράφους. Το τόνισε από την αρχή στους συνοδούς του (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας) ότι δεν επιθυμεί δημοσιότητα. Υποσχέθηκε να εκδώσει αυτός δελτίο τύπου αλλά ως χθες τέτοιο δεν υπήρξε. Ποιος αλήθεια να ήταν ο λόγος; Αυτό μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ.

 

Ο συμπολίτης φωτογράφος Αχιλλέας Σαβόπουλος ανήρτησε φωτογραφία του κτιρίου του Τελωνείου με το ακόλουθο εύστοχο σχόλιο: «Το γκρι κτίριο του τελωνείου δεν είναι και η καλύτερη πρώτη εικόνα για τον δια θαλάσσης επισκέπτη μιας πόλεως που θέλει να λέγεται τουριστική. Δέκα κούτες σπρέι μια σκαλωσιά και 5 καλλιτέχνες γκράφιτι της Καβάλας και θα έχουμε ένα χαρούμενο καλωσόρισμα. Έτσι θα εκτονώσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες οι δημιουργοί, θα μας μείνει και το όμορφο πλέον κτίριο». Η συζήτηση συνεχίστηκε (ηλεκτρονικά) κι ο Γιάννης Τζανίδης πρόσθεσε: «Η τεράστια αυτή αίθουσα (αποθήκη Τελωνείου) μπορεί να βαφεί εξωτερικά με ανάλογα χρώματα και σχέδια οπως λέει και ο Αχιλλέας. Και μπορεί να μεταβληθεί σε ένα πολυχώρο. Που θα μεταβάλλεται σε θέατρο, μουσική σκηνή κλπ Έχει ανοικτό χώρο μπροστά και πάρκινγκ πίσω Χώρο περιπάτου με πράσινο και πολύ όμορφη θέα στη πόλη. Τα δε γραφεία του Τελωνείου θα είναι τα γραφεία αυτού του πολυχώρου. Μια κοιτίδα πολιτισμού προσφορά στη πόλη. Ας το σκεφθούν κάποιοι αρμόδιοι και ας μη βιαστούν να απορρίψουν την ιδέα αυτή. Μια ευκαιρία να ζωντανέψει ο χώρος αυτός».

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Παιδόπολη. Στο πλαίσιο συμμετοχής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα άρχισε η προετοιμασία άσκησης. Η άσκηση θα γίνει στην Παιδόπολη τον Οκτώβρη, στηριγμένη στο σενάριο σεισμού. Στην χθεσινή σύσκεψη έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Την άσκηση θα παρακολουθήσουν και ευρωπαίοι που μετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα.

 

Καλά λόγια με προϋποθέσεις για το έργο της οδού Βενιζέλου. Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από τον σύλλογο ΑμΕΑ Νομού Καβάλας: «Επιτέλους η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Βενιζέλου παίρνει σάρκα και οστά και αρχίζει να διαγράφεται το αποτέλεσμα της παρέμβασης στην εν λόγο οδό η οποία προβλέπει οδηγό όδευσης τυφλών και ράμπες λειτουργικές για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η εν λόγω περιοχή αποφορτισμένη από την κίνηση της πόλης αλλάζει μορφή και γίνεται προσβάσιμη έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν ανεμπόδιστα χρησιμοποιώντας τις διαδρομές να κινηθούν από την περιοχή του Αϊ Γιάννη προς το κέντρο της πόλης χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες διαδρομές οι οποίες έχουν κατασκευαστεί επί της οδού Ερυθρού Σταυρού, Περιφερειακής Ενότητας, ΙΚΑ κ.λ.π. έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να εκπληρώσουν τις διάφορες υποχρεώσεις τους στις διάφορες υπηρεσίες. Είμαστε βέβαιοι πως η δημοτική αστυνομία θα είναι παρούσα για να διασφαλίσει με το καλύτερο τρόπο την πλήρη λειτουργικότητα των προσβάσιμων διαδρομών και θα αποτρέψει κακοπροαίρετους επαγγελματίες να εναποθέτουν αυθαίρετα στο πεζοδρόμιο αντικείμενα διαφόρων μορφών (τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικά σταντ κ.α.) αλλοιώνοντας την χρηστικότητα των εν λόγω διαδρομών και καταστρατηγώντας τον καινούργιο κανονισμό περί πεζοδρόμων και πεζοδρομίων που έχει θεσπίσει και εφαρμόζει ο δήμος Καβάλας. Η κατασκευή δικτύου προσβάσιμων διαδρομών για τα άτομα με αναπηρία στο κέντρο της πόλης που αναβαθμίζει την προσπελασιμότητα της συγκεκριμένης περιοχής είναι ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας για την πλήρη αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία είναι δείγμα πολιτισμού».

 

Και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης δεν ξέχασε τους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την Κυριακή τους ευχήθηκε καλή επιτυχία με το ακόλουθο κείμενο: «Στη ζωή του κάθε άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με πλείστες δοκιμασίες. Κάποιες απ αυτές ανώδυνες, κάποιες άλλες μοιάζουν ανυπέρβλητες. Γι αυτό είναι επιτακτική η αισιοδοξία… Η επίτευξη του προσδοκώμενου αποτελέσματος είναι κάτι το ευκταίο, η διόρθωση, όμως, των λαθών και η εμπειρία της όλης δοκιμασίας είναι αυτό που μας κάνει καλύτερους! Άλλωστε, κατά παράφραση του ποιητή, ο πηγαιμός και όχι η “Ιθάκη” είναι αυτό που αξίζει να ζει κανείς… Καλή επιτυχία στα παιδιά που δοκιμάζονται από αύριο στις πανελλήνιες εξετάσεις! Είθε να επιτύχουν τον σκοπό τους…».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΗ 2016

Επόμενο άρθρο

Ξανάρχισε το έργο της οδού Πιπίνου