Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη έχει πάντα την ίδια εκκρεμότητα. Την στρώση του ειδικού τσιμέντου σε δύο βασικά σημεία νέων πεζόδρομων. Τμήμα της Αβέρωφ και της Κασσάνδρου. Όπως ακούμε και παρά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών (θερμοκρασία κάτω των 30 βαθμών κελσίου), η εκκρεμότητα θα παραμείνει. Ο ανάδοχος σχεδιάζει να δράσει την ερχόμενη εβδομάδα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων…

 


 

Θαυμάζουμε την ευκολία με την οποία οδηγούμαστε στη σύγκρουση. Ρόλο φυσικά παίζει το ότι οι δημοτικές εκλογές έγιναν πέρσι. Κι οι επόμενες θα γίνουν 4 χρόνια μετά. Η διοίκηση του Δήμου βιάζεται να ξεμπερδεύει με το έργο της πλατείας Καπνεργάτη «θυσιάζοντας» μια παραδοσιακή πιάτσα Ταξί. Το μέλλον της οποίας ξέχασε να περιλάβει στην μελέτη του αυτός που επανασχεδίασε την περιοχή. Το αδιέξοδο οφείλεται (και) σε μια μελέτη με κουσούρια, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατόπιν εορτής και μεγάλης καθυστέρησης.

 

Διάλογος. Απαραίτητος ακόμη κι όταν όλα τα περιθώρια μοιάζουν να έχουν εξαντληθεί. Ξεκινάς τη συζήτηση από την αρχή, μιλάς με αυτόν που διαφωνείς κι επιδιώκεις πάση θυσία την καλύτερη δυνατή λύση. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα τα σενάρια είναι δύο. Ή ο Δήμος Καβάλας συμφωνεί με την εναλλακτική πρόταση του σωματείου ιδιοκτητών Ταξί ή οι θέσεις που προβλέπει η δική του πρόταση – θέσεις μπροστά στη νέα πλατεία Καπνεργάτη- από δύο ή τρεις που αναφέρονται, αυξηθούν σε 5 ή και 6. Αν δηλαδή μπροστά στην πλατεία υπάρξει χώρος αναμονής για 6 οχήματα, τότε το πρόβλημα πιθανόν και να λύνεται.

 

Αποδεκτές οι επιστημονικές προσεγγίσεις. Αλλά κι αυτοί ως άνθρωποι κάνουν λάθη. Εκτιμούν υπερβολικά τα δεδομένα κάθε υπόθεσης, δεν λαμβάνουν υπόψη τους άτυπους μα ισχυρούς κανόνες που επικρατούν δεκαετίες τώρα στην πόλη μας. Στο κάτω κάτω της γραφής πρόκειται για επαγγελματίες. Οι οποίοι προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να βγάλουν το ψωμί τους. Οφείλουν και οφείλουμε να τους σεβαστούμε κι άλλο. Να τους ακούσουμε. Στο τέλος να γίνει το βολικότερο για αυτούς κι όχι το σχέδιο επί του χάρτη. Δεν είναι καιρός για ατέλειωτες θεωρίες. Που σταθερά συγκρούονται με την διαφορετική, με την σκληρή πραγματικότητα.

 

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης βρίσκεται στην Αθήνα. Με την επιστροφή του αξίζει και πρέπει να γίνει μια ακόμη προσπάθεια. Διαλόγου. Χρήσιμοι είναι επίσης όσοι πραγματικά επιθυμούν να βρεθεί λύση. Οι άλλοι, που ήδη ρίχνουν λάδι στη φωτιά, θερμή παράκληση να μείνουν στην άκρη. Αν τελικά γίνει «πόλεμος», οι εμπλεκόμενοι και άμεσα ενδιαφερόμενοι ξέρουν καλά πώς θα τον κάνουν και κανείς δεν χρειάζεται τις συμβουλές τους.

 

Το πρώην ΤΕΙ και πρώην ΔΙΠΑΕ Καβάλας έγινε Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως τέτοιο ετοιμάζεται να λειτουργήσει την Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη. Εν όψει της έναρξης των μαθημάτων και με τις εξετάσεις σε πλήρη εξέλιξη, αυξάνεται η κίνηση φοιτητών στους χώρους του. Καθημερινά και περισσότεροι ανεβαίνουν, ενημερώνονται, γράφουν, εγγράφονται. Φαίνεται η αύξηση της κίνησης και στα δρομολόγια των Αστικών λεωφορείων. Οι φοιτητές (και οι μαθητές) ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

 

Οι εταιρίες της κρουαζιέρας έχουν θέμα και πλέον δεν το κρύβουν καθόλου. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτου τέλους ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου. Θα το εισπράττει άμεσα ή έμμεσα το κράτος. Σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη το συγκεκριμένο τέλος μπορεί να φθάνει ακόμη τα 20 ευρώ ανά επιβάτη! Για δες καιρό που διάλεξαν…

 

Το μυαλό του κράτους σταθερά στον ίδιο στόχο. Στον ίδιο σκοπό. Να μαζέψει κι άλλο χρήμα. Να ενισχύσει περαιτέρω τα υφιστάμενα πλεονάσματα του. Κι ενώ η Καβάλα και η κάθε Καβάλα έχει σχέδια για τον τουρισμό κρουαζιέρας, η επιβολή – στα ξαφνικά- του νέου τέλους φυσικά και είναι ενδεχόμενο να τα ανατρέψει. Οι κρουαζιέρες στα ελληνικά λιμάνια θα γίνουν πιο ακριβές. Η διαφορά θα επιβαρύνει τους επιβάτες. Που μοιραία ή θα μειωθούν ή θα επιλέξουν άλλες κρουαζιέρες (εκτός Ελλάδας) για τις διακοπές τους.

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου προ λίγων ημερών ο Χριστόδουλος Τοψίδης ανακοίνωσε ότι θα είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Καθώς είναι «καβάλα στο άλογο» εκτιμά ότι ο καιρός είναι ο πλέον κατάλληλος. Να συνεχίσει με δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Αν και αυτό δεν συνηθίζεται και γενικά δεν είναι σωστό, αυτός γνωρίζει καλύτερα. Ήδη έναν χρόνο τώρα είναι Περιφερειάρχης ΑΜΘ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Ταυτόχρονα πρόεδρος και επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων στην ΑΜΘ.

 

Αυξάνονται οι πιέσεις των Δημάρχων στην Κυβέρνηση. Ζητούν περισσότερα χρήματα. Προ δύο ημερών η ΚΕΔΕ συνάντησε κι έπεισε όπως φαίνεται τον Πρωθυπουργό. Τα επιπλέον χρήματα σε όλους τους Δήμους θα ανακοινωθούν- το αργότερο- στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει τον Νοέμβρη στην Ρόδο. Παρουσία- διαβάζουμε- του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος μίλησε για το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» και την περιβόητη αφίσα του. Κάποια λόγια του ακούστηκαν την Κυριακή στο κήρυγμα που έκανε στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, μετά το μνημόσυνο για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Φέρεται να αποδοκίμασε ειδικά την αφίσα του ντοκιμαντέρ, για την οποία απαίτησε να διατυπωθεί συγνώμη (επειδή αναρτήθηκε και γενικά κυκλοφόρησε στην Καβάλα).

 

Επιτέλους μίλησε. Γιατί μέχρι τότε και ο Μητροπολίτης ήταν σε αυτούς που παρακολουθούσαν χωρίς να εκφράζουν άποψη. Κακώς. Όλοι οφείλουν να σχολιάσουν, ειδικά αυτοί που προκαλούνται. Παραμένουν πολλοί οι… σιωπηλοί. Αυτοί που προσποιούνται ότι δεν άκουσαν, δεν είδαν τίποτα. Αυτοί- που δεν μιλούν- είναι οι χειρότεροι… Μόνο για λόγους δικής τους τακτικής αποφεύγουν να εκφράσουν άποψη. Κι έτσι από αυτούς έχουν παράπονα και οι δύο πλευρές. Και όσοι διαφωνούν με την αφίσα και οι άλλοι που συμφωνούν με την ελευθερία της έκφρασης.

 

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Καβάλας ήταν το απόγευμα της Δευτέρας στο «Marine» στην ομιλία του υποψήφιου προέδρου Μιχάλη Κατρίνη. Γενικά ο κόσμος λίγος. Ο ομιλητής ικανοποίησε. Στο λόγο του είχε και κριτική προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μεταξύ όσων τον άκουσαν ο Σάββας Κοσμίδης. Πρώτη εμφάνιση του πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής σε προεκλογική εκδήλωση των εσωκομματικών εκλογών στην Καβάλα.

 

Κάτι πρέπει να έπαθαν στον ΕΛΓΑ. Πώς κατάφεραν να εντάξουν το Δήμο Νέστου στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας και να αφήσουν έξω τον Δήμο Παγγαίου; Φοβερή η ιδέα τους. Φοβερή η έμπνευση τους. Πήγαν να κάνουν καλό μα έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Οι σε βάρος του ΕΛΓΑ αντιδράσεις αναμενόμενες. Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, υπήρξε κι η ανάλογη συνέχεια… Ας κοιτάξει να επανέλθει λογικότερος. Άλλη επιλογή δεν έχει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Στο έλεος της κακοκαιρίας "Boris" χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης