Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η νέα καθημερινότητα έξω από την πλατεία Καπνεργάτη. Από προχθές η είσοδος σε αυτήν έχει αποκλειστεί. Με ελάχιστες, απαραίτητες εξαιρέσεις. Μπροστά στην κλειστή οδό σταθμεύουν για λίγο –υποτίθεται- τα φορτηγά που προμηθεύουν εμπορεύματα. Το ένα μετά το άλλο. Το ένα πίσω από το άλλο. Αυτήν την εικόνα θα πρέπει να την συνηθίσουμε μιας και θα συνεχιστεί όσο το έργο θα εκτελείται. Μετά, με την ολοκλήρωση και διαμόρφωση της νέας πλατείας, ο Θεός βοηθός (για το πώς θα γίνεται ο εφοδιασμός των καταστημάτων εντός της ίδιας περιοχής).

 


 

Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα ημερίδα με θέμα τα μεγάλα έργα στις υποδομές της χώρας. Στην ημερίδα μετείχαν και εκπρόσωποι του ΟΣΕ. Μίλησαν για όσα προγραμματίζονται από πλευράς τους. Έκαναν αναφορά σε σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή της ΑΜΘ, ένα εκ των οποίων της σύνδεσης του νέου λιμανιού με τους Τοξότες. Διαβάζοντας τα σχετικά ρεπορτάζ στις εφημερίδες των Αθηνών, δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα για το έργο της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας». Για αυτό δεν είπαν ούτε λέξη. Καταλαβαίνουμε ότι το σχέδιο δεν μπήκε απλώς στο … ψυγείο, μπήκε στην … κατάψυξη!

 

Κι όμως, προ λίγων μόνο μηνών όλα ήταν αλλιώς. Σκεπτόμασταν τόσο κοντά την εποχή που το τρένο θα συνέδεε την Καβάλα με τη Θεσσαλονίκη. Σε ένα ταξίδι σύντομο, με ένα τρένο σύγχρονο. Αλλά αυτά είναι οριστικά περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…

 

Οι αλλαγές στην πλατεία Καπνεργάτη και στην οδό Κουντουριώτη, επηρεάζουν κι άλλο την κυκλοφοριακή κατάσταση στο κέντρο. Τα πράγματα φυσικά και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Προσωρινά ή μόνιμα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σημασία έχει να υπάρξει μια αντίδραση. Επιβάλλεται η καθημερινή και διαρκής αστυνόμευση. Το πρωί ως το μεσημέρι και κάθε απόγευμα που η αγορά είναι ανοιχτή.

 

Μπορεί να αποχώρισαν τα πολλά αυτοκίνητα των τουριστών αλλά και τα δικά μας δεν είναι λίγα. Για λόγους διευκόλυνσης μιας δύσκολης καθημερινότητας, η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να είναι κάθε μέρα εκεί που χρειάζεται. Με πρόγραμμα, με παρουσία σταθερή κτλ. Αν πάλι δεν γίνει αυτό, μπλέξαμε. Και μπλέξαμε πολύ!

 

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία διορθώνει την τακτική χρηματοδότηση προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίνει σε αυτό 1,3 εκ ευρώ επιπλέον. Τα ίδια χρήματα αφαιρεί από την χρηματοδότηση του ΔΙΠΑΕ. Η αλλαγή γίνεται επειδή τα πανεπιστημιακά τμήματα σε Καβάλα- Δράμα και Διδυμότειχο εντάχθηκαν στο ΔΠΘ, αποχωρώντας ταυτόχρονα από το Διεθνές.

 

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εντάσσεται ο Δήμος της Θάσου. Απόφαση που έχει την απολύτως κατανοητή σκοπιμότητα της αλλά και έξοδα που δεν είναι λίγα. Μια πρώτη δαπάνη αφορά ποσό σχεδόν 25.000 ευρώ. Προχθές Τρίτη ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης ήταν «ζωντανά» σε εκπομπή της ΕΤ3 μιλώντας για το πρόβλημα της λειψυδρίας.

 

Ευχάριστη έκπληξη από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Καβάλας κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδη. Προ μιας εβδομάδας στους Αγιασμούς των σχολείων, επέλεξε να παραστεί σε δύο της Θάσου. Στο Γυμνάσιο του Πρίνου και στο ΕΠΑΛ του νησιού. Πολύ καλά έκανε. Τα σχολεία της Θάσου χρειάζονται κι άλλη στήριξη. Η υπηρεσία δηλώνει πρόθυμή να την εξασφαλίσει.

 

Η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι εδώ. Και στο θέμα της πιάτσας που προσωρινά καταργήθηκε, στην πλατεία Καπνεργάτη. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης πήγε την Τρίτη εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι οι οδηγοί Ταξί. Μίλησε μαζί τους. Ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ των ταξιτζήδων κι η Αναστασία Ιωσηφίδου είναι έτοιμη να τους στηρίξει νομικά. Το κάνει ήδη.

 

Τα Ταξί έφυγαν από την περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Δεν πήγαν στο νέο χώρο που διαμόρφωσε για αυτά ο Δήμος. Ο χώρος παραμένει άδειος. Που και που σταθμεύουν εντός κάποια δίκυκλα. Το μέλλον της ίδιας κεντρικής περιοχής θα φανεί ποιο θα είναι. Ας μην περιμένουμε πολλά πράγματα.

 

Τα Ταξί μοιράστηκαν στις υπόλοιπες κεντρικές πιάτσες, σε ορισμένες από τις οποίες υπάρχει ο αναμενόμενος συνωστισμός. Αρκετά Ταξί ήταν χθες το πρωί στο λιμάνι, εξυπηρετώντας τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Ήταν σχετικά λίγοι, μόνο 500, κι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Με ότι αυτό σημαίνει.

 

Καλομάθαμε. Σε 1.000 και παραπάνω επιβάτες ανά άφιξη. Σε μικρές τους «αποδράσεις» στις κοντινές παραλίες. Όμως υπάρχουν και οι αφίξεις του Φθινόπωρου. Διαφορετικές από αυτές του Καλοκαιριού. Άλλαξε κι ο καιρός και δεν είναι απλό πράγμα να αποφασίσεις να κολυμπήσεις στη θάλασσα. Ειδικά αν ο επιβάτης του πλοίου είναι μιας κάποιας ηλικίας.

 

Αυτή- λένε κάποιοι- είναι η καλύτερη εποχή για να κάνει κάποιος διακοπές. Θεωρίες… Η καλύτερη εποχή για διακοπές είναι πάντα το Καλοκαίρι. Διακοπές τώρα κάνουν λίγοι, όσοι έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα. Δηλαδή ελάχιστοι… Οι πολλοί έχουν επιστρέψει στις έδρες τους κι έχουν «τα κεφάλια μέσα» που λέμε.

 

Ο Φώτης Πασχαλίδης και ο Κώστας Χιώτης του Δήμου Νέστου και της τοπικής ΝΔ, συμφώνησαν σε κοινό κείμενο συγχαρητηρίων και ευχών προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα: «Τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στο φίλο Απόστολο Τζιτζικώστα για την επιλογή του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως νέου επιτρόπου της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Μία επιλογή του πρωθυπουργού μας που αναβαθμίζει την Μακεδονία μας και την βόρεια Ελλάδα. Ένας βοριοελλαδιτης όπου με την εμπειρία του το ήθος και την αγωνιστικότητά του ως περιφερειάρχη στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της πατρίδας μας αλλά και ως προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής περιφερειών (επικεφαλής όλων των περιφερειαρχών και δημάρχων της Ευρώπης) θα έχει να προσφέρει πολλά. Με τις καλύτερες ευχές μας λοιπόν για μία καλή και δημιουργική θητεία».

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της επίσκεψης του Χάρη Δούκα στην Ξάνθη. Αύριο το πρωί. Αμέσως μετά, σκοπεύει να βρεθεί στην Καβάλα. Στην Ξάνθη ο κ. Δούκας ανακοίνωσε το ακόλουθο πρόγραμμα του: Το πρωί της Παρασκευής στις 9:45 ο Χ. Δούκας θα συναντήσει στο δημαρχείο Δήμου Μύκης τον δήμαρχο κ. Κιουρτ. Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το προεδρείο του ΕΒΕ Ξάνθης στο Επιμελητήριο και στη συνέχεια ο Χ. Δούκας θα επισκεφθεί την αγορά και τα καφέ της πόλης. Το βράδυ της ίδια ημέρας στις 20:00, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση/συζήτηση στην Καπναποθήκη “Π”».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Τα έργα στην πλατεία Καπνεργάτη κατέβηκαν στο κάτω μέρος χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί στο πάνω!