Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνέβη πρόσφατα. Στο χώρο στάθμευσης (πάρκινγκ) απέναντι από την είσοδο της Καλαμίτσας. Οδηγός δεν πρόσεξε κι έριξε το ΙΧ του πάνω στο πεζούλι. Επηρεάζοντας – ξηλώνοντας και το φρεάτιο για τα νερά της βροχής. Άνοιξε η τρύπα της φωτογραφίας, μέσα στην οποία ήδη έπεσαν μπάζα. Φυσικά και πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έρχεται Χειμώνας…

 


 

Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης». Δημιουργεί διέξοδο σε ανέργους και πρώην επαγγελματίες, από τους οποίους λείπουν κάποια λίγα χρόνια ενσήμων μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Αν και η επιλογή δεν ήταν αξιοκρατική, επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που έδινε μια προοπτική. Ήταν μια λύση. Καταργήθηκε αιφνιδίως από την Κυβέρνηση, μάλλον λόγω έλλειψης χρημάτων. Κι ο κόσμος που το περίμενε αγωνιά. Κατά την Κυβέρνηση το πρόγραμμα θα επανέλθει με το νέο έτος. Θα συμβεί αυτό; Πρέπει. Κι αν είναι δυνατόν από τώρα. Λεφτά άλλωστε υπάρχουν, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ σχετικά με το υπέρ πλεόνασμα!

 

Γνωστό τουριστικό γραφείο των Αθηνών προσπαθεί να καθιερώσει για την Χειμερινή περίοδο, 5νθήμερη εκδρομή στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει μια διανυκτέρευση στην Καβάλα και μια στην Κομοτηνή. Η δεύτερη – στην Κομοτηνή- γίνεται στην επιστροφή του γκρουπ.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Νίκος Σκαρτούλης, στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αναρτά κείμενο για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Σχετικό με την υποψηφιότητα Χάρη Δούκα: «Δεν έχω καμιά σχέση με τον Δούκα ούτε πρόκειται να τον στηρίξω στις εσωκομματικές μας εκλογές. Αυτή η ανοησία με τα μηνύματα και το που βρήκε τους αριθμούς κ.λ.π. πρέπει να σταματήσει. Καθημερινά μας βομβαρδίζουν με τηλεφωνήματα και μηνύματα διάφορες εταιρίες, τράπεζες κ.λ.π. και κανείς δεν ασχολείται… Ο -κάθε- Δούκας μας πείραξε που έστειλε μηνύματα; Λες και δεν δεχόμαστε μηνύματα από υποψηφίους άλλων κομμάτων, στις εκλογές και τις διαδικασίες τους; Βρήκαν μια ευκαιρία οι παπαγάλοι των “πέτσινων” να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν που τους δίνει μαθήματα δημοκρατίας».

 

Έγινε χθες στη συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας. Κατηγορούμενος γιατί οδηγούσε δίκυκλο το 2019 χωρίς δίπλωμα, είπε στην έδρα πως το παλεύει να βγάλει δίπλωμα αλλά δεν περνάει τα σήματα! Ωστόσο εμφανίστηκε μπροστά στους δικαστές κρατώντας κράνος! Τίμιος και προσεκτικός! Δεν απέφυγε την καταδίκη, 3 μήνες με αναστολή.

 

Απομακρύνθηκαν τις προηγούμενες μέρες με ενέργειες του Δήμου Καβάλας τα τελευταία μάρμαρα που υπήρχαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το δικαστικό μέγαρο. Προερχόμενα από την πρόσοψη του. Μεταφέρθηκαν στο πρώην στρατόπεδο Κωτσάλου, μαζί με τα υπόλοιπα. Τι θα τα κάνει τόσα μάρμαρα ο Δήμος, αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

 

Ηρεμία στα δημοτικά σχολεία του Νομού σχετικά με τις πιθανές συνδιδασκαλίες. Όχι, ο συναγερμός δεν έληξε. Συνδιδασκαλία γίνεται και φέτος εκεί που υπήρχε από προηγούμενα χρόνια (εκτός πόλης και εντός Νομού). Για να αποφευχθεί σε ένα τουλάχιστον σχολείο της Καβάλας, θα πρέπει να έρθουν κι οι επόμενοι αναπληρωτές. Αυτήν την εξέλιξη περιμένουν όλοι όσοι παρακολουθούν το θέμα. Σε αναμονή λοιπόν.

 

Συζήτηση για τον τουρισμό φέτος. Η ερώτηση απευθύνεται στον Αντιπεριφερειάρχη Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Γνωρίζοντας το θέμα, απαντά αμέσως: « Ο τουρισμός στο Νομό Καβάλας πήγε καλά. Πρέπει όμως να συζητήσουμε: Τι τουρισμό θέλουμε και πόσο τουρισμό αντέχουμε». Σωστή η παρατήρηση. Αν μπορούσε να προκαλέσει τη συζήτηση- κι ας μην είναι στις αρμοδιότητες του- θα ήταν ακόμη καλύτερα.

 

Από τις δύο βραδιές του φεστιβάλ της ΚΝΕ και μετά, λειτουργούν συνεχώς (όλο το 24ωρο) στο Πάρκο Φαλήρου συγκεκριμένα φώτα. Στο χώρο των εκδηλώσεων. Πίσω ακριβώς από το ανοιχτό κολυμβητήριο. Κάποιος επιτέλους πρέπει να ενδιαφερθεί, κάποιος πρέπει να τα σβήσει.

 

Η έκθεση του Επιμελητηρίου των Σερρών που εγκαινιάστηκε προχθές, ανεβάζει τον πήχη ως προς τη δική μας. Εκτός των 5 συναυλιών χωρίς εισιτήριο, στις Σέρρες ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης SerExpo 2024. Επισκέφθηκε επιχειρήσεις του Νομού Σερρών κτλ.

 

Για την KavalaExpo και τις παράλληλες εκδηλώσεις της ήδη ακούγεται συναυλία με το σχήμα του Άλκη Ζοπόγλου. Ακούγονται επίσης Ζωϊδάκης με Παρχαρίδη (Κρήτη και Πόντος μαζί), η Εύη Αδάμου και οι Stavento. Όσο για τον Υπουργό που θα εγκαινιάσει την KavalaExpo, υπάρχει και φέτος ακλόνητο στάνταρ- φαβορί. Ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Αστυνομικοί από τη Διεύθυνση της Καβάλας αποσπάστηκαν προσωρινά και για διάστημα 15 περίπου ημερών στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες της Διεθνούς Έκθεσης. Οι περισσότεροι επέστρεψαν ήδη. Συνεχίζουν να απουσιάζουν αρκετοί άλλοι, στις ενεργές λοιπές αποσπάσεις. Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας λειτουργεί πάντα με μειωμένο προσωπικό, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των πολιτών του Ν. Καβάλας.

 

Υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν ως προς τους 50 συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν σύντομα και θα εργαστούν στη Νέα Καρβάλη. Κατατέθηκαν – ακούγεται- περισσότερες από 150 αιτήσεις προερχόμενες από το Ν. Καβάλας. Οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας θα προτιμηθούν. Αιτήσεις για τις ίδιες θέσεις, χωρίς να έχουν πολλές πιθανότητες επιλογής, κατατέθηκαν και από νέους- νέες όμορων Νομών. Η διαδικασία λέγεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ίσως ως τον Νοέμβρη.

 

Σε χώρο οργανωμένης στάθμευσης μετατρέπεται η πλατεία Μακέδου, πίσω από το Εργατικό Κέντρο. Υπάρχουν κλειδωμένες περίπου 10 θέσεις στάθμευσης, προορίζονται όλες για πελάτες συγκεκριμένων AirBNB της περιοχής. Μένει αρκετός χώρος αλλά ως ιδιωτικός, δεν είναι προσβάσιμος. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν πολλά και διάφορα προς την ίδια κατεύθυνση. Θα μπορούσε π.χ. να κατασκευαστεί ένα μεγάλο πάρκινγκ για πολύ περισσότερα οχήματα.

 

Νέες δηλώσεις του Θόδωρου Μουριάδη για το έργο της πλατείας Καπνεργάτη και το μέλλον της πιάτσας των ταξί. Επανάληψη προηγούμενων. Ο κ. Δήμαρχος είπε στο Center ότι το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη πρέπει να συνεχιστεί. Σε αυτό συμφωνούν όλοι. Με μια παρατήρηση, να συνεχιστεί αλλά γρήγορα και όχι με ρυθμούς χελώνας.

 

Για την πιάτσα εντός του Δ. Κήπου, συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση. Θέτοντας θέμα ασφάλειας όσων θα βρίσκονται κοντά της και εντός του δημοτικού κήπου. «Κι αν ένα ταξί παρασύρει πεζό;» αναρωτιέται κι ανησυχεί ο κ. Μουριάδης. Υπερβολές. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει παντού. Σε όλους τους δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Τα θέματα ασφάλειας που ανακύπτουν – όπως ανακύπτουν παντού- αντιμετωπίζονται. Ας ξαναδούν λοιπόν την πρόταση των ταξί κι ας την εξετάσουν θετικά και χωρίς καμία προκατάληψη.

 

Παρατηρητικός συμπολίτης εντόπισε πινακίδα σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ να αναγράφει (ως προς το δρομολόγιο που εκτελεί): «Νοσοκομείο- ΑΕΙ- ΤΕΙ». Λογική αντίδραση του οδηγού. Κάποτε ήταν ΤΕΙ, τώρα έγινε ΑΕΙ και δεν ξέρεις τι θα φέρει το αύριο…

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Ο πόλεμος στη Μέση Aνατολή έχει περάσει σε άλλη φάση !