Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εκπαιδευτικοί δεν αρκούνται σε όσα τους χορηγεί το σχολείο, τα τελευταία χρόνια μέσω των Δήμων. Ζητούν από τους γονείς κι άλλα. Διάφορα είδη και αντικείμενα, όχι μόνο σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο. Το χαρτί Α4 το πιο συνηθισμένο. Καθιερωμένο. Οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν την γκάμα των συγκεκριμένων προϊόντων που συνεχώς εμπλουτίζεται. Σε σχολείο της Καβάλας δόθηκε η λίστα της φωτογραφίας. Ας πούμε κάποια πράγματα είναι αναμενόμενα. Κάποια άλλα όχι. «Δώσαμε 25 ευρώ για όλα όσα μας ζητήθηκαν» έλεγε προχθές γονέας. Γελούσε καθώς στη χώρα μας η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν…

 


 

Η ανακαίνιση του 12ου Δημοτικού και κυρίως η αλλαγή στην αυλή του σχολείου. Κάθε απόγευμα γεμάτη κόσμο. Οι παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας. Με πολύ κόσμο κι αυτός. Κι η ανάπλαση στην αυλή του σχολείου των Ποταμουδίων. Σύντομα σε χρήση. Τρία έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, διευκολύνουν την καθημερινότητα των μικρών και των μεγάλων.

 

Φαίνεται να υπάρχει συνέχεια. Μέχρι την Άνοιξη θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο η Δημοτική Καπναποθήκη. Άργησε επίσης αλλά να που το έργο τελειώνει. Μπροστά της η πλατεία Καπνεργάτη, κάποια στιγμή θα τελειώσει κι αυτή. Με λίγα λόγια υπάρχουν και καλές ειδήσεις στην Καβάλα. Με όσα μεσολαβούν- συνήθως με την καθυστέρηση που καθιερώθηκε- τα ολοκληρωμένα έργα δεν δικαιώνονται όσο θα περιμέναμε.

 

Να πούμε «ευχαριστώ»; Να συγχαρούμε; Μάλλον όχι. Να πιέσουμε. Να πιέσουμε πολύ. Ώστε αυτά τα έργα και αυτές οι βελτιώσεις να αυξηθούν, να μην ταλαιπωρούν όσο οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Να γίνονται παντού στην πόλη και στο Δήμο. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός ρόλος της αυτοδιοίκησης. Και κανένας άλλος.

 

Από πλευράς εκδηλώσεων υποψήφιων προέδρων, η προεκλογική περίοδος στο Επιμελητήριο ξεκινά σήμερα. Με αυτή του Γιάννη Παναγιωτίδη. Το απόγευμα στην Καβαλιώτισσα. Αναμένεται μεγάλη προσέλευση απ΄ όλο το Νομό. Στις προθέσεις του κ. Παναγιωτίδη είναι σήμερα να ανακοινώσει πολλούς υποψηφίους του. 40 ίσως και περισσότερους!

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάρκος Δέμπας απείχε από την προεκλογική και άλλη δράση για σοβαρό οικογενειακό λόγο. Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση του, όλα πήγαν καλά κι έτσι άμεσα θα επανέλθει στα καθήκοντα του. Και στις προεκλογικές του δράσεις. Ευχόμαστε- μαζί με όλους τους Καβαλιώτες- όλα να είναι περαστικά.

 

Ένα ακόμη μέλος της σημερινής διοίκησης του ίδιου φορέα που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο Γιάννης Χατζησάββας. Εγκαίρως έκανε γνωστή την απόφαση του προς κάθε ενδιαφερόμενο. Κι ήταν πολλοί αυτοί που τον ήθελαν στον συνδυασμό τους. Από τη σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου των 21 ατόμων, όσοι δεν θα εμπλακούν μπορεί και να φθάνουν τους μισούς!

 

Συνεδριάζει την Τετάρτη το απόγευμα στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Η πρώτη επερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει η διοίκηση είναι αυτή για την πρόωρη διακοπή λειτουργίας του Ζέφυρου. Άμεση … ανταπόκριση σε όσα ζητήθηκαν από εκκλησιαστικούς κύκλους της πόλης ώστε να μην προβληθεί το γνωστό ντοκιμαντέρ. Επειδή όλοι γνωρίζουν την αλήθεια, καλό είναι η απάντηση που θα δοθεί να είναι σύντομη. Όσο περισσότερο θα μιλήσουν για το θέμα, παρουσιάζοντας δικαιολογίες, τόσο το χειρότερο!

 

Με δύο κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στο Ν. Καβάλας φαίνεται να τελειώνει η Καλοκαιρινή περίοδος. Μαζί της και το συγκεκριμένο πρόβλημα αφού η θερμοκρασία πέφτει και τα κουνούπια εξαφανίζονται… Ο πρόωρος ίσως απολογισμός των δύο μόνο κρουσμάτων- σοβαρά και τα δύο- είναι θετικός. Ένα κρούσμα προ μηνός στη Θάσο κι ένα πιο πρόσφατο στο Δήμο Νέστου. Οι αρμόδιες αρχές παραδέχονται ότι περίμεναν περισσότερα.

 

Απολύτως ικανοποιημένοι είναι οι υποστηρικτές του Χάρη Δούκα στην Καβάλα ως προς τις συναντήσεις, την ομιλία κτλ που είχε στην πόλη μας. «Είχε πιο πολύ κόσμο σε σχέση με τη συγκέντρωση Ανδρουλάκη» λένε. Επί της εκτίμησης υπάρχουν διαφωνίες. Αν και από την προσέλευση σε τέτοιες εκδηλώσεις ποτέ δεν πρέπει να βγάζεις συμπεράσματα. Όλοι παραδέχονται ότι ο Χάρης Δούκας απευθύνθηκε σε ένα διαφορετικό κοινό. Όσοι τον άκουσαν δεν ήταν αυτοί που παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις των προηγούμενων υποψήφιων προέδρων. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε την επανεμφάνιση του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Καβάλας Σάββα Εμινίδη. Υποστηρικτή προφανώς του κ. Δούκα.

 

Στην επίσκεψη του στο Δημαρχείο τον κ. Δούκα, Δήμαρχος Αθηναίων μην ξεχνάμε, υποδέχθηκαν αντιδήμαρχοι μιας και η γενική γραμματέας. Ο Δήμαρχος βρίσκονταν στην Αθήνα. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι Δήμοι όλης της χώρας να έχουν περισσότερα χρήματα και περισσότερες αρμοδιότητες. Και εκεί μίλησε αρκετά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, την ενότητα του οποίου εγγυήθηκε. Στα άλλα παραλειπόμενα το γεγονός ότι ο κ. Δούκας την Καβάλα προχθές την επισκέφθηκε πρώτη φορά στη ζωή του!

 

«Βγήκαν» οι μεταθέσεις του Σεπτέμβρη για την Ελληνική Αστυνομία. Καμία στο Ν. Καβάλας. Πώς μετά να μην τους ειρωνεύεται- μέσω ανάρτησης του- ο Νίκος Ίμβρος; Το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας είναι το ακόλουθο: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολιτική και φυσική ηγεσία για την ολοκλήρωση του σχεδίου ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας».

 

Οι εκδηλώσεις των συλλόγων περιορίστηκαν επειδή το Καλοκαίρι πέρασε κι επειδή έγιναν όλες όσες περιμέναμε. Παλιές και νέες. Τώρα οι σύλλογοι είναι σε διαδικασία αγιασμών. Έγιναν και προγραμματίζονται αρκετοί. Το Σάββατο έκανε αγιασμό η Θρακική Εστία, επιλέγοντας τούτη την φορά τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Σήμερα έχει αγιασμό ο συνοικιακός σύλλογος Κηπούπολης- Καλαμίτσας. Την Τετάρτη αυτός του Βύρωνα. Αρχές Οκτώβρη θα κάνει αγιασμό για τη νέα περίοδο εκδηλώσεων κτλ κι ο σύλλογος Ιχνηλάτες.

 

Τέλος Σεπτέμβρη κι ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να κόβει χόρτα εκεί που χρειάζεται. Παλιά ήταν μάλλον αδιανόητο αυτή η δουλειά να γίνει τον Σεπτέμβρη. Καθώς πολλά πράγματα άλλαξαν και αλλάζουν, αλλάζει κι αυτό. Φαίνεται ότι η παρέμβαση παντού, θα γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο την Άνοιξη.

 

Όλοι γνώριζαν την μάχη που έγινε με τον καρκίνο ο πρώην δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης. Συμπαραστέκονταν και εύχονταν να βγει νικητής. Δυστυχώς συνέβη το αντίθετο. Ο Λευτέρης Μερέσης πέθανε την Παρασκευή στο Νοσοκομείο που νοσηλεύονταν. Μόνο 72 ετών. Μια από τις αποχαιρετιστήριες αναρτήσεις, αυτής της υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ Καβάλας Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου: «  Πάντα αεικίνητος και δραστήριος αγωνιστής μέχρι τέλους πάλευε να νικήσει την ασθένεια του. Δεν λύγιζε…. Δυστυχώς χάθηκε ένας αξιοπρεπής έντιμος άνθρωπος γιατρός πολιτικός οικογενειάρχης που τον αγαπούσε πολύ ο κόσμος όχι μόνο στη Θάσο αλλά και σε όλο το Νομό Καβάλας! Δε θα σε ξεχάσουμε Δήμαρχε! Καλό ταξίδι!». Η κηδεία του Λευτέρη Μερέση θα γίνει νωρίς σήμερα το απόγευμα στον Λιμένα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Μονομαχία κάτω από τον καυτό ήλιο του ...ΠΑΣΟΚ!