Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γενική συνέλευση για τα μέλη του πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου στο δημοτικό σχολείο του Φλωρέξ ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Καβάλας. Εκτός ωραρίου και ημέρα Σάββατο η συνέλευση, έγινε μπροστά σε 30 μόνο άτομα. Αναμενόμενο. Υπήρξε ενημέρωση πεπραγμένων από πλευράς του νέου διοικητικού συμβουλίου και προετοιμασία για την επικείμενη σύνοδο των προέδρων των συλλόγων όλης της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων αποφασίζουν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Θα δούμε πότε και με ποιο ακριβώς διεκδικητικό πλαίσιο.

 


 

Ο Κώστας Λαχανιώτης ήταν κάτι περισσότερο από έμπορος- καταστηματάρχης στην αγορά της Καβάλας. Για πολλά χρόνια και ως τη συνταξιοδότηση του, είχε λόγο για τα θέματα της αγοράς. Για την πόλη της Καβάλας. Ήταν συνδικαλιστής στον Εμπορικό Σύλλογο, για ένα μικρό διάστημα διετέλεσε και πρόεδρος του. Τις περισσότερες φορές ήταν στα διοικητικά συμβούλια.

 

Η Καβάλα τον αποχαιρέτησε χθες καθώς έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο. Οι φίλοι, οι συγγενείς και οι συνάδελφοι του θα τον θυμούνται πάντα και για το χιούμορ του. Ο Κώστας Λαχανιώτης έγραψε τη δική του, καλή ιστορία στην Καβάλα. Γεροί να είναι οι συγγενείς του και να τον θυμούνται.

 

Ορισμένες φορές και χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, αιτία ή αφορμή, η ζωή των ανθρώπων γίνεται δύσκολη. Χθες νωρίς το πρωί τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ δεν μπορούσαν να κάνουν την καθιερωμένη αναστροφή δίπλα από το σχολείο στη Χωράφα. Εμποδίζονταν από ΙΧ που είχε παρκάρει στο σημείο. Άντε να βρεις ποιος είναι ο… έξυπνος ή αυτός που είδε αλλά δεν κατάλαβε ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη για στάθμευση.

 

Σε γενικές γραμμές η Καβάλα είναι μέρες τώρα αλλιώς, είναι πόλη Φθινοπωρινή. Με λιγότερο κόσμο και ελάχιστους τουρίστες. Ειδικά τις καθημερινές. Αυτή η αλλαγή έχει τα καλά της, έχει και τα αρνητικά της. Κάθε φορά που ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι περισσότερα, αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά ότι η μικρή και ήσυχη Καβάλα δεν είναι τόσο μικρή στα καθημερινά προβλήματα. Πλέον τα προκαλούν οι μόνιμοι κάτοικοι. Αντιγράφοντας πολλές φορές τους ¨κακούς¨ Ρουμάνους και Βούλγαρους.

 

Η κολυμβητική περίοδος τελειώνει την προσεχή Δευτέρα. Από την Τρίτη 1 Οκτώβρη δεν θα υπάρχουν στις παραλίες ούτε ναυαγοσώστες, ούτε ο εξοπλισμός τους. Η κίνηση σε όλες τις πλαζ ήδη περιορίστηκε με αποτέλεσμα κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν ήδη κλείσει. Νωρίς ίσως φέτος αλλά με ικανοποίηση για την κίνηση 3 τουλάχιστον μηνών. Δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα. Κι εννοούμε και τα περιστατικά των πνιγμών. Φέτος ήταν σίγουρα λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

 

Ο Δήμος Καβάλας δεν περιμένει την 1η Οκτώβρη για να απομακρύνει τις ομπρέλες από τις παραλίες της αρμοδιότητας του. Το ξεκίνησε και το συνεχίζει σχεδόν καθημερινά. Όπως σταδιακά τις τοποθέτησε, έτσι σιγά σιγά τις βγάζει και τις οδηγεί στην αποθήκη του. Ως το επόμενο Καλοκαίρι.

 

Σε 15 περίπου μέρες η ψηφοφορία και στο Ν. Καβάλας για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι 5 από τους 6 υποψήφιους προέδρους ήρθαν και μας μίλησαν. Ο Π. Γερουλάνος αποφεύγει την Καβάλα για λόγους που έχουν εξηγηθεί. Από εδώ και πέρα είναι δύσκολο να αποφασίσει να αλλάξει την τακτική του, να βρεθεί ανάμεσα μας. Τώρα το ερώτημα και τοπικά είναι άλλο. Η προσέλευση. Αν και όλοι την επιθυμούν μεγάλη, φαίνεται δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα καταβληθεί προσπάθεια αλλά ο περισσότερος κόσμος κρατά αποστάσεις. Απ’ όλα τα κόμματα. Ενδιαφέρεται φυσικά για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά μέχρι εκεί.

 

Τον Δεκέμβρη του 2021 στο Νομό Καβάλας είχαν προσέλθει στις κάλπες και είχαν ψηφίσει 3.300 άνθρωποι. Θα ξεπεραστεί ή όχι το νούμερο; Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις. Οργανωτικά το τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν έτοιμο με 12 κάλπες σε όλο το Νομό. Μια επιπλέον σε σχέση με το 2021, αυτή του Πρίνου στη Θάσο. Οι 4 κάλπες στην πόλη της Καβάλας λέγεται ότι θα υπάρχουν στο γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού σχολείου. Εκτάκτως μιας και το Αμφιθέατρο δεν είναι διαθέσιμο λόγω του γνωστού έργου ενώ η αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» κρίθηκε ότι δεν είναι μεγάλη για να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 4 σημεία ψηφοφορίας.

 

Αναρτήθηκε πρώτα στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων τέλος της εβδομάδας για τα 100 χρόνια της. Διαβάζουμε και εκδήλωση- παρουσίαση της οικοδομικής άδειας του μουσείου που προορίζεται να κατασκευαστεί στην Στέγη. Το θέμα συνεχίζει να διχάζει κι ως εκ τούτου μάλλον δεν είναι σωστό να περιληφθεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια. Αυτή η ιστορία όπως εξελίχθηκε είναι κάτι άλλο, όχι και τόσο εορταστικό. Ίσως και καθόλου εορταστικό. Θα μπορούσε η παρουσίαση να γίνει μια άλλη φορά και σε κάτι διαφορετικό από αυτό που έρχεται.

 

Η παρουσία της Δικαστικής Αστυνομίας στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας είναι και μια ανακούφιση για την Ελληνική Αστυνομία. Η δύναμη της οποίας στα δικαστήρια μειώθηκε, όπως είναι φυσικό. Από την άλλη πλευρά οι Δικαστικοί Αστυνομικοί είναι μεν παντού αλλά ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε φάση προσαρμογής.

 

Και κάτι ακόμη από το δικαστήριο, τη χθεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς. Επιβλήθηκε πρόστιμο σε μάρτυρες που απουσίαζαν, πρόστιμο των 200 ευρώ. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες το πρόστιμο για τον ίδιο λόγο ήταν στα 100 ευρώ. Αύξηση και σε αυτό και μάλιστα μεγάλη.

 

Δεν τη συνηθίζει την κριτική στην Κυβέρνηση και στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ο Χρήστος Μποσμπότης. Πλην όμως η προχθεσινή ανάρτηση του Αντιδημάρχου του Δήμου Παγγαίου κάτι τέτοιο αφήνει να εννοηθεί. Ότι θέλει τη ΝΔ και την Κυβέρνηση πιο … Δεξιά: «Η αποκαθήλωση ξεκίνησε! Ένα χρόνο και κάτι μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ στις διπλές εκλογές το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε ποσοστά πέριξ του 25%. Απο το “ο Έβρος δεν πέφτει” περάσαμε στο σύμφωνο φιλίας ενώ κοιτάμε τις προκλήσεις να περνούν. Οι μεταναστευτικές ροές και η εγκληματικότητα αυξάνονται. Η ακρίβεια καλπάζει. Η κοντόφθαλμη απόφαση για την golden visa ισοπέδωσε τη στεγαστική αγορά. Νέες αριστερόστροφες πολιτικές αποφάσεις χτυπούν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το 70% και πλέον των πολιτών που διαφωνούσε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, βαφτίστηκαν οπισθοδρομικοί, χριστιανοταλιμπάν, ψεκασμένοι. 11 βουλευτές ήδη διαφωνούν ανοικτά. ( Οι διαγραφές… γραμμή άμυνας)

Η ΝΔ χάνει την συντηρητική της βάση».

 

Η αναφορά του κ. Μποσμπότη στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι και μια επιπλέον κριτική, προς τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο; Έτσι καταλαβαίνει όποιος διαβάσει προσεκτικά το ίδιο κείμενο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Μπλόκο στις βροχές αρχές Οκτώβρη