Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Καβάλας χρειάστηκε κάποια μπάζα στο Περιγιάλι, για την κάλυψη μικρών υψομετρικών διαφορών που προέκυψαν μετά τις διανοίξεις δρόμων. Αρχικά μετέφερε – όπως λέγεται- δικά του. Στη συνέχεια … ανέλαβαν οι ιδιώτες. Νυχτερινές ή απογευματινές ώρες γέμισαν τους δρόμους (παλιούς και νέους) με μπάζα. Κάποια από τα οποία δεν είναι καν μπάζα. Είναι σκουπίδια που μοιάζουν με μπάζα! Τώρα ο Δήμος πρέπει να διαχειριστεί όσα του.. προσέφεραν, όπως επίσης να σταματήσει στα υφιστάμενα να προστίθενται κι άλλα. Υπόθεση πραγματικά δύσκολη.

 


 

Ο κ. Μάριος Σαλμάς έγινε ένας ακόμη βουλευτής που ενώ το κόμμα του τον διέγραψε, επέλεξε να κρατήσει την έδρα. Για ένα σωρό λόγους που εξηγεί αναλυτικά αλλά χωρίς να πείθει. Ξεχάσαμε πότε ήταν η τελευταία φορά που ο διαγραφής βουλευτής «παρέδωσε» την έδρα στο κόμμα από το οποίο προέρχονταν. Κι όσο αυτό είναι το σωστό δεοντολογικά, τόσο συνεχίζει να μην γίνεται. Ως τις επόμενες εκλογές ο κάθε ανεξάρτητος βουλευτής ποντάρει στην έδρα ώστε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατό καλύτερα με το επόμενο κόμμα στο οποίο τελικά θα ενταχθεί. Άλλο εν ενεργεία κι ανεξάρτητος κι άλλο πρώην βουλευτής.

 

Η εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο. Ειδικεύεται στις κατασκευές, αναπτύσσει κι άλλες δραστηριότητες. Σχετικές με τη βασική. Ξαφνικά βρέθηκε να διαθέτει και λιμάνι. Το νέο λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β’». Θυμάστε πώς όλα ξεκίνησαν; Θα ήταν «συμπαίκτης» μιας και το λιμάνι διεκδικούσε η λεγόμενη «Black Summit». Ή κάπως έτσι. Εκείνη η εταιρία των Ελληνοαμερικανών, μάλλον αποχώρησε νωρίς. Αφήνοντας μόνη την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Αμέσως φρόντισε και έλαβε τα μέτρα της. Για τη διαχείριση του νέου λιμανιού που αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα, ενέπλεξε την «Europort». Αυτή ξέρει καλά να λειτουργεί λιμάνια. Για τις απαραίτητες ωστόσο επενδύσεις αρμόδια παραμένει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κι εύλογα αναρωτιόμαστε: Θα κάνει αυτά που πρέπει; Τα χρήματα για την αγορά εξοπλισμού, για τα έργα υποδομής στο νέο λιμάνι θα είναι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα τα βάλει όπως και όταν προβλέπεται; Ή θα αντιμετωπίσει το «Φίλιππος Β’» ως κάτι που απλώς συμπληρώνει όλα τα άλλα; Επ’ αυτού θα πρέπει να ρωτηθούν κι αν γίνεται να δεσμευτούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας.

 

Προς το παρόν διαβάζουμε τις δραστηριότητες της, διαβάζουμε τις ομιλίες των επικεφαλής και τις συνεντεύξεις τους. Πουθενά οι εκπρόσωποι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν αναφέρονται στο νέο λιμάνι της Καβάλας. Θαρρείς και δεν το ανέλαβαν αυτοί αλλά κάποιος άλλος! Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;

 

Η ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού έχει στόχο την ανάπτυξη του. Αν αντίθετα το λιμάνι παραμείνει στη σημερινή του- μέτρια κατά γενική ομολογία- κατάσταση, τότε ποιος ο λόγος να ιδιωτικοποιηθεί; Δεν ξεχνάμε κι όλα εκείνα τα λόγια κάποιων προηγούμενων ετών. Το λιμάνι το διεκδίκησε και το ανέλαβε κάποιος που απλώς δεν ήθελε να υπάρχουν σε αυτό συμφέροντα Ρωσίας…

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πρέπει να προλαβαίνει, να λύνει τα προβλήματα πριν αυτά απασχολήσουν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί το πράγμα αλλάζει. Βοηθά και η παρέμβαση της αντιπολίτευσης αλλά ο διάλογος για να βρεθεί λύση γίνεται- συνήθως- εκτός συνεδριάσεων. Υπό αυτήν την έννοια το θέμα της πιάτσας των ταξί έπρεπε ήδη να απασχολήσει το Δήμο Καβάλας. Γιατί αν περιμένει να το λύσει το απόγευμα στη συνεδρίαση, τότε οι πιθανότητες μάλλον περιορίζονται.

 

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο σενάριο. Υπό την πίεση των πολιτών- ιδιοκτητών ταξί, συνεπικουρούμενοι κι από την αντιπολίτευση, η κάθε διοίκηση υποχωρεί πιο εύκολα. Ότι απ’ τα δύο κι αν ισχύει, ένα είναι σίγουρο. Η εκκρεμότητα πρέπει να τακτοποιηθεί. Εδώ και τώρα.

 

«Ζωντάνεψε» η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Πρωτοβουλία κινήσεων ανέλαβαν ποιοι άλλοι; Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Αμέσως και από προχθές αναπαράγουν τη γνωστή του ανάρτηση, την προαναγγελία της υποψηφιότητας του. Η άλλη πλευρά, ισχυρή κι αυτή στην τοπική οργάνωση, επιλέγει να παρακολουθεί και να μην αντιδρά. Ίσως γιατί σκέπτεται περισσότερο την ενότητα του κόμματος.

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρέα με τις τηλεοπτικές κάμερες ανέλαβε να καθαρίσει τα ρέματα, να προετοιμάσει την πρωτεύουσα από τις βροχές του Φθινόπωρου και του Χειμώνα. Ωραία αφορμή να σκεφτούμε τα δικά μας ρέματα. Καθαρίστηκαν; Θα καθαριστούν; Την αρμοδιότητα τα τελευταία χρόνια το κράτος την μετέφερε- και αυτήν- στην αυτοδιοίκηση. Στις Περιφέρειες ειδικότερα.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει περιοδεία στη Θράκη. Με κεντρικό σημείο επίσκεψης του την Αλεξανδρούπολη. Δεν ακούγεται κάτι για την Ανατολική Μακεδονία. Ήδη ο Υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης για την προετοιμασία της περιοδείας βρέθηκε στη Θράκη. Στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο.

 

Το συνηθίζει ο Μητροπολίτης Στέφανος. Συμμετέχει στις συναυλίες που είτε παρακολουθεί, είτε παρακολουθεί και οργανώνει (δια της Ιεράς Μητρόπολης) ταυτόχρονα. Την περασμένη Κυριακή τραγούδησε στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη ένα τραγούδι που έχει ερμηνεύσει και στο παρελθόν. Είχε μάλιστα ενδιαφέρον για την προετοιμασία της ίδιας συναυλίας, παρακολούθησε και την πρόβα που έγινε στο Μουσικό σχολείο μια μέρα νωρίτερα.

 

Μέσω των γνωστών σημειωμάτων στο πεζοδρόμιο της οδού, πληροφορούμαστε ότι το έργο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου θα έχει συνέχεια στην οδό Αγίου Αθανασίου. Συνεχίζει με λίγα λόγια στις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Δυτικά έγινε αρκετή δουλειά. Ώρα το δίκτυο να κατασκευαστεί και ανατολικά στην Καβάλα. Και εκεί υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μελλοντικοί πελάτες.

 

Στο έργο της Πλατείας Καπνεργάτη. Χθες ξηλώθηκαν φωτιστικά και κολώνες εκεί που η εργολαβία επεκτάθηκε. Στην πλευρά του νέου πεζόδρομου από την Εθνάρχου Μακαρίου διορθώθηκαν κολωνάκια που ξηλώθηκαν ενώ στο ίδιο σημείο προστέθηκαν λίγα ακόμη. Στόχος πάντα ο ίδιος. Να μην μπαίνουν αυτοκίνητα στον πεζόδρομο, να μην σταθμεύουν Εθνάρχου Μακαρίου και Κασσάνδρου. Επί του νέου πεζοδρομίου.

 

Μία ακόμη τηλεοπτική συνέντευξη για τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Χθες το πρωί βρέθηκε στο στούντιο του ΟΡΕΝ, συμμετείχε σε ενημερωτική εκπομπή του σταθμού. Όσο το μεταναστευτικό επανέρχεται, τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τρέχει… Εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας.

 

Μέσω των δραστηριοτήτων και των τμημάτων τους οι περισσότεροι πολιτιστικοί- συνοικιακοί και άλλοι σύλλογοι επιδιώκουν να στηρίξουν και το ταμείο τους. Με συνδρομές και συμμετοχές γονέων. Τα ποσά φυσικά και δεν είναι μεγάλα, υπάρχουν όμως. Ξεχωρίζουμε λοιπόν το διαφορετικό επειδή είναι δωρεάν. Αντιγράφουμε μέρος της ανακοίνωσης- πρόσκλησης του Πολιτιστικού συλλόγου του Αμυγδαλεώνα: «Επίσης, το παιδικό τμήμα παραδοσιακών χορών που γίνεται κάθε Σάββατο είναι εντελώς δωρεάν». Γνωρίζοντας τι συμβαίνει αλλού, στη λέξη «δωρεάν» η ανακοίνωση προσθέτει πολλά θαυμαστικά. Τα αξίζει, εδώ που τα λέμε.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ωριμάζει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου Δημοτικού

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024