Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ξεκίνησαν προχθές οι απαραίτητες εργασίες στρώσης του ειδικού τσιμέντου στους νέους πεζόδρομους πέριξ της Πλ. Καπνεργάτη. Η συγκεκριμένη δουλειά δεν άργησε απλώς. Άργησε πάρα πολύ. Κι επειδή από τη Δευτέρα πέφτει αρκετά η θερμοκρασία, είναι απορίας άξιο αν θα προλάβει να ολοκληρωθεί ως τότε… Στην τηλεόραση άρχισαν νέα σήριαλ, στην Καβάλα το παλιό συνεχίζεται.

 


 

Η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚ φαίνεται αλλά δεν είναι καθόλου απλή. Καταργεί οριστικά τον εμπορικό χαρακτήρα του λιμανιού της Κεραμωτής, γεγονός που ίσχυε επί πολλές προηγούμενες δεκαετίες. Είναι απόφαση που διευκολύνει το υπό ιδιωτικοποίηση νέο λιμάνι, το λιμάνι του Πόρτο Λάγους και το λιμάνι των Ελευθερών. Η ίδια απόφαση και ως τώρα, δεν δημιουργεί προβλήματα. Υπό την έννοια ότι δεν προκαλεί διαμαρτυρίες ή αντιδράσεις. Πάντως διαμορφώνει νέα δεδομένα. Κατά κάποιο τρόπο είναι μια απάντηση (του ΟΛΚ) σε όλες τις ενέργειες που έγιναν και θα γίνουν ώστε η Κεραμωτή να αποκτήσει ένα νέο λιμάνι.

 

Θέλει να μας πει ο ΟΛΚ ότι χωρίς εμπορική δραστηριότητα το λιμάνι της Κεραμωτής θα είναι αλλιώς. Μπορεί τελικά- υπονοεί ο Οργανισμός- και να μην χρειάζεται ένα νέο λιμάνι στην ίδια περιοχή. Καταλαβαίνουμε ότι πάλι όλα γίνονται για τα λεφτά. Έμμεσα ή άμεσα. Ένα νέο λιμάνι στην Κεραμωτή μπορεί να μην είναι αρμοδιότητας του ΟΛΚ. Ενώ αν διατηρηθεί μόνο το υφιστάμενο, για φέρι μποτ και αλιευτικά, τα έσοδα από τη λειτουργία του θα συνεχίσουν να αφορούν τον ΟΛΚ.

 

Τι λέει όμως η Κεραμωτή; Τι σχολιάζει ο Δήμος Νέστου; Έκανε ο ΟΛΚ διαβούλευση πριν αποφασίσει την προαναφερθείσα απαγόρευση και αλλαγή; Δεν έκανε με κανέναν καμία συζήτηση. Αποφάσισε μόνο το διοικητικό του συμβούλιο. Αυτή η σύντομη διαδικασία εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου. Θα φανεί στο… χειροκρότημα. Το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Ο κ. Χρήστος Μπουκώρος είναι βουλευτής της ΝΔ που τώρα γίνεται γνωστός. Επειδή είναι από αυτούς που κάνουν κριτική και στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Τις προάλλες σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής αμφισβήτησε τα σχέδια του ΟΣΕ. Υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου. Και όχι- είπε- στα αντίστοιχα έργα πλησίον των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

 

Εμείς αγαπητέ κύριε, αν κάποιος μας ρωτούσε, θα απαντούσαμε διαφορετικά. Να συνδεθούν με το δίκτυο του ΟΣΕ και τα τρία λιμάνια. Το νέο της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης αλλά και του Βόλου.

 

Περίπου 2 ώρες διήρκεσε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με αποκλειστικό θέμα την πιάτσα των ταξί κοντά στην πλατεία Καπνεργάτη. Αν και η απόφαση που ζητήθηκε να ακυρωθεί δεν ακυρώθηκε, όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση δημιουργούν πολλές ελπίδες. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι με διάλογο και κριτική που στηρίζεται σε επιχειρήματα μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ο ξεπερασμένος λαϊκισμός δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα. Έχοντας τη σχετική γνώση και από προηγούμενη εμπειρία, τον εγκατέλειψαν άπαντες. Συζήτησαν, άσκησαν πίεση και τελικά έπεισαν με έναν πολιτισμένο και ιδιαίτερα απλό τρόπο. Αν αυτό καταφέρουμε να το συνεχίσουμε σε τόσα άλλα τοπικά θέματα, η πόλη μας θα βγει κερδισμένη.

 

Αυτός άλλωστε δεν είναι ο στόχος μας; Προχθές τα κατάφεραν. Κι εννοούμε την αντιπολίτευση που κατά γενική ομολογία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αναφερόμαστε στους ταξιτζήδες, οι οποίοι μίλησαν ήρεμα και συγκεκριμένα. Και κάπως έτσι τα πράγματα έλαβαν μια διαφορετική τροπή. Η λύση που διαφαίνεται θα κριθεί από την στάση του Αστικού ΚΤΕΛ. Μα καλά, αυτό δεν μπορούσαμε να το εξετάσουμε νωρίτερα;

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας απαντά πρώτη. Όχι, αφού όπως σημειώνει το Αστικό ΚΤΕΛ ρωτήθηκε και απάντησε αρνητικά (στο ενδεχόμενο τα ταξί να λάβουν θέση εκεί που είναι η στάση του). Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι στο ίδιο ερώτημα προς το Αστικό ΚΤΕΛ έλαβε αντίθετη δηλαδή θετική απάντηση. Μπερδευόμαστε, αυτό είναι αλήθεια. Κρατούμε ευτυχώς το δεύτερο και πορευόμαστε αναλόγως. Η πιάτσα θα υπάρξει προσωρινά – δηλ. οριστικά- παράλληλα με τον δημοτικό κήπο. Κι έτσι το σήριαλ θα λήξει. Μπορεί και εντός των ημερών.

 

Αναρωτήθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος: «Που είναι οι άλλοι τοπικοί φορείς; Γιατί δεν είναι εδώ (στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τα ταξί;». Η απορία που είναι δικαιολογημένη, έχει εύκολη απάντηση. Οι τοπικοί φορείς σήμερα απουσιάζουν. Διαρκώς και ενοχλητικώς. Κάθε φορά που ανακύπτει ζήτημα, κάθε φορά τα ίδια. Σιωπούν. Δεν μπλέκουν. Προτιμούν τον καναπέ και τις δημόσιες σχέσεις. Κατά συνέπεια όταν υπάρχει φίδι που πρέπει να βγει από την τρύπα, αυτό το αναλαμβάνουν λίγοι. Αν επιλέξουν κατάλληλο τρόπο, τότε θα καταφέρουν. Αν λαϊκίζουν, όχι. Δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα.

 

Δύο ακόμη σχόλια για την ίδια συνεδρίαση. Εκ της ονομαστικής ψηφοφορίας «βγήκε» αλώβητη η ομάδα της πλειοψηφίας. Θα συμφωνήσουμε ότι έχει τα εσωτερικά θέματα της.  Αλλά έχει και την ενότητα της. Χρόνια τώρα τα μικρόφωνα μπροστά σε κάθε δημοτικό σύμβουλο δεν λειτουργούν σωστά. Και δεν λειτουργούν όλα. Αυτό ισχύει για χρονικό διάστημα 10 ετών τουλάχιστον. Δεν υπάρχει κάποιος να τα αντικαταστήσει; Φαίνεται πως όχι…

 

Ο Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε συγκεκριμένα στο σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου: «Σε μια εβδομάδα το Νοσοκομείο Καβάλας θα έχει διοικητικό συμβούλιο». Η εβδομάδα φυσικά και πέρασε χωρίς η υπόσχεση να τηρηθεί… Πάμε για τις επόμενες εβδομάδες, τους μήνες κτλ.

 

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Νίκος Στρατηλάτης μας υπενθυμίζει: «Οι τελευταίοι βουλευτές που παρέδωσαν την έδρα τους, αφού έγιναν ανεξάρτητοι, ήταν ο Έκτορας Νασιώκας και ο Γιώργος Φλωρίδης». Ο κ. Στρατηλάτης που όλα τα παρακολουθεί, στηρίζει την Άννα Διαμαντοπούλου και σχολιάζει: « Το debate με τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας ύμνος για το ΠΑΣΟΚ».

 

Η 9η Λευκή Νύχτα της Κομοτηνής πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στην πρωτεύουσα της Ροδόπης. Οργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο. Στηρίζουν οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής. Η εκδήλωση δεν περιλαμβάνει κεντρική μουσική εκδήλωση ή συναυλία με γνωστό καλλιτέχνη. Στην Κομοτηνή αφήνουν τα καταστήματα να δράσουν μόνα τους, κάθε ένα για το δικό του κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Να βλέπουν αυτό το βίντεο οι γονείς του κοριτσιού-μποξέρ και να την καμαρώνουν!