Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τελειώνουν κι αποχωρούν εντός της εβδομάδας τα συνεργεία που κατασκεύασαν δίκτυο φυσικού αερίου στην οδό Θ. Καβαλιώτου. Ο δρόμος είναι συνεχώς κλειστός σχεδόν μία εβδομάδα. Ανακύπτουν διάφορα προβλήματα, τα οποία εξοργίζουν τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη κι η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται σωστά. Κλασικό παράδειγμα έργου στο οποίο οι απαραίτητες δουλειές δεν έγιναν γρήγορα όπως έπρεπε.

 


 

Υπάρχει μια προχθεσινή είδηση που μάλλον δεν προβλήθηκε όπως της αξίζει στο διαδίκτυο. Πιο εύκολα τη βρίσκεις στις εφημερίδες. Όπως αναφέρει ο Ο.Α.Σ.Θ. (Αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης), το τελευταίο διάστημα τα δρομολόγια των λεωφορείων του γίνονται πιο γρήγορα. Σε συντομότερους χρόνους και παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλεί στη συμπρωτεύουσα το γνωστό έργο του «fly over». Ο Ο.Α.Σ.Θ. καμαρώνει για την επιτυχία, την προβάλει ώστε να εξασφαλίσει κι άλλους επιβάτες. Να τον εμπιστευτούν περισσότερο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

 

Η αλλαγή που βεβαιώνεται με διάφορα στοιχεία, οφείλεται στην αστυνόμευση. Αυξήθηκε σημαντικά κι έτσι κερδισμένη είναι (και) η αστική συγκοινωνία. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να θυμίσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη αποσπάστηκαν κι εργάζονται λόγω του «fly over» αστυνομικοί απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στόχο έχουν να περιφρουρήσουν τους «διαδρόμους» των λεωφορείων, να είναι ελεύθεροι και να χρησιμοποιούνται μόνο από τα συγκεκριμένα οχήματα.

 

Αυτό που όπως φαίνεται έγινε στη Θεσσαλονίκη, είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε και στην Καβάλα. Δεν εννοούμε τόσο τη βελτίωση των υπηρεσιών του Αστικού ΚΤΕΛ όσο το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μια καλά οργανωμένη και διαρκής αστυνόμευση. Θαύματα δεν γίνονται, προβλήματα ωστόσο λύνονται.

 

Στο κέντρο της πόλης μας αστυνόμευση δεν υπάρχει. Μόνο περιστασιακά. Που και που, όπως χαρακτηριστικά λέμε. Κι ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο, οι εμπλεκόμενοι επικαλούνται το γνωστό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Μια σταθερή δικαιολογία, μια πραγματικότητα που φαίνεται αδύνατο να ξεπεραστεί. Αλλά κι αυτοί που μένουν στη δουλειά, Τροχαία- Δημοτική Αστυνομία- Λιμεναρχείο, έχει αποδειχθεί ότι προτιμούν τα γραφεία και όχι να βρίσκονται έξω. Στην κυκλοφορία. Ειδικά η Δημοτική Αστυνομία κάνει – κακώς- και πολλές άλλες δουλειές, με αποτέλεσμα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας να μην περισσεύει κανείς.

 

Η Θεσσαλονίκη βελτίωσε την αστική της συγκοινωνία μέσω της αστυνόμευσης. Η Καβάλα; Η πόλη μας κυκλοφοριακά «ανασαίνει» καλύτερα τώρα που η τουριστική σεζόν τέλειωσε, θα ζήσει γνωστές καταστάσεις και το επόμενο Καλοκαίρι. Μιας και τότε θα επαναληφθούν όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα. Χωρίς καμία προς το καλύτερο αλλαγή. Μεσολαβούν αρκετοί μήνες ως το Καλοκαίρι του 2025 αλλά είναι σίγουρο. Δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν θα διορθωθεί καμία λάθος κατάσταση. Κι έτσι και το ερχόμενο Καλοκαίρι άπαντες θα είμαστε – μία ακόμη φορά- στο ίδιο έργο (και πρόβλημα) θεατές.

 

Την αρχή την έκανε προχθές Δευτέρα ο Δήμος Θάσου. Εξέδωσε δελτίο τύπου με συγχαρητήρια προς τον Γιώργο Καλαντζή για την εκλογή του στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ. Μια μέρα μετά, χθες, υπήρξε ίδια αντίδραση του Δήμου Καβάλας. Δεν είναι η σημαντικότερη εκλογική επιτυχία και θέση αλλά για τον πρώην βουλευτή έχει μεγάλη σημασία. Κι η στιγμή που αυτό έγινε.

 

Τι γίνεται με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου να αναβαθμιστεί σε Ογκολογική Κλινική; Απευθύναμε το ερώτημα στην κ. Σταυρούλα Γκουλούση. Την πρόεδρο του συλλόγου των εθελοντών κατά του καρκίνου. Γνωρίζει, πίεσε και πιέζει, περιμένει. Η κ. Σταυρούλα Γκουλούση μεταξύ άλλων απάντησε: «Το θέμα απασχόλησε και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ που την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο. Προχωράει. Να δούμε πότε θα γίνει…».

 

Ένα άλλο έργο που είναι σταματημένο μέρες τώρα, είναι το έργο του ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Δημοσθένους. Στη συνοικία του Βύρωνα. Έξω από τις πόρτες μονοκατοικιών και πολυκατοικιών υπάρχουν ανοιχτά χαντάκια. Κανονικά έπρεπε να κλείσουν. Ο ΔΕΔΔΗΕ τα άφησε στη μέση. Εργάζεται αλλού. Σκάβει από το «Διόνυσο» ως την είσοδο της πόλης.

 

Γνωστός κυρίως από τον αθλητισμό, πετυχημένος επαγγελματίας στο χώρο των ασφαλειών ο Νίκος Πενταζίδης θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Με το συνδυασμό του Γιάννη Σαρρή. Το κείμενο του Νίκου Πενταζίδη εξηγεί τις λεπτομέρειες για την απόφαση του: «Ήρθε η ώρα της προσφοράς στον τόπο μου! Θέλοντας να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας, θα συμμετέχω στις εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας με τον συνδυασμό του Γιάννη Σαρρή ώστε να προσπαθήσουμε για μια νέα μέρα στο χώρο των επιχειρήσεων. Με νέα πρόσωπα, νέα φιλοσοφία, νέα οράματα».

 

Ο Νίκος Πενταζίδης πήρε την πρωτοβουλία κι ανακοινώθηκε από μόνος του. Δεν περίμενε την εκδήλωση του συνδυασμού στα μέσα του μήνα. Το ίδιο δεν αποκλείεται να κάνουν κι άλλοι υποψήφιοι με τον Γιάννη Σαρρή. Αν και με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλούς ακόμη επαγγελματίες- επιχειρηματίες που είναι πολύ κοντά στην υποψηφιότητα του κ. Σαρρή.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης προσπαθεί να διασώσει την πρωτοβουλία για την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας. Κι η Περιφέρεια ΑΜΘ ξεκινά παρόμοια. Μιας και πλέον υπάρχει η δυνατότητα. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ ιδρύθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, με τίτλο «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ΑΜΘ». Μην ξεχνάμε ότι το κράτος πρώτα έδωσε δικαίωμα στους Δήμους να κάνουν ενεργειακές κοινότητες, στη συνέχεια το μετάνιωσε. Μετέφερε την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες.

 

Στη θέση τους ακόμη και σήμερα τα μπάνερ που ενημερώνουν για το φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Φαλήρου. Κι ας έγινε προ 20 ημερών. Οι νεολαίοι της ΚΝΕ τα άφησαν στη θέση τους, αν και με σπουδή τα τοποθέτησαν. Δήμος και ΟΛΚ κάνουν ότι δεν τα βλέπουν. Κι η ζωή συνεχίζεται….

 

Υπάρχουν υποστηρικτές του Παύλου Γερουλάνου στην Καβάλα. Κι είναι αρκετοί. Αναφέρονται τα ονόματα του Χριστόδουλου Μιχαλάκη, του Απόστολου Χρόνη, του Παύλου Δεμερτζίδη αλλά και του δικηγόρου Μανώλη Δημητριάδη. Ο κόσμος που τον υποδέχθηκε προχθές το μεσημέρι στο «Άπαρτο» ήταν φυσικά περισσότερος. Εκδηλωτικός υπέρ του Γερουλάνου και ο Λάκης Καγκαϊδης. Ο κ. Γερουλάνος είπε στη συνέντευξη που έδωσε, ότι με την Καβάλα έχει ιδιαίτερους δεσμούς. Όπως τόσοι άλλοι, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο…

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Πάλι οι γνωστές ολιγωρίες και οι λάθος εκτιμήσεις όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Αττικής ;