Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σημαντική εξέλιξη, σημαντική αλλαγή για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου. Μεταδίδονται live από το διαδίκτυο. Αρχή έγινε προχθές το απόγευμα, με την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης. Η κάλυψη γίνεται με δύο κάμερες και άριστο τεχνικά τρόπο. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου την Τρίτη ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Λευτέρη Μερέση.

Τις live μεταδόσεις των συνεδριάσεων είχε ζητήσει πρόσφατα η αντιπολίτευση, προεκλογικά τις είχε υποσχεθεί η διοίκηση. Αρκεί φυσικά να τις παρακολουθούν όσοι πρέπει. Κι εννοούμε τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. (Για την ιστορία, η διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν μόνο 56 λεπτά).

 


 

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εγκαίνια της «KavalaExpo 2024» θα είναι παρούσα η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη. Η κ. Μάνη έκανε πέρσι, στην έκθεση του 2023, τα εγκαίνια της. Δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και φέτος. Κακή τύχη για την πρώτη μέρα της έκθεσης το ότι περίπου την ίδια ώρα η ΝΔ πραγματοποιεί επετειακή εκδήλωση στην Αθήνα. Σχετικά με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της. Κάτι σαν τεστ για τους βουλευτές της Καβάλας. Θα είναι στην Καβάλα για την έκθεση του Επιμελητηρίου ή στην Αθήνα για την κομματική εκδήλωση;

 

Οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ μετατέθηκαν για να γίνουν την Άνοιξη. Επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπη Δράκο. Ο οποίος του χρόνου συμπληρώνει 10 συνεχόμενα χρόνια στην θέση. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος; Απάντησε σιβυλλικά ο ίδιος. «Εσείς λέτε ότι δεν θα είμαι…» είπε.  Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πρόεδρος της ΝΟΔΕ με θητεία περίπου 10 ετών ήταν προ της εποχής Δράκου, ο Μιχάλης Τσοκτένογλου. Ο κ. Δράκος θα τον ξεπεράσει (εφόσον οι εκλογές μετατέθηκαν για την Άνοιξη).

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή ο κ. Δράκος είπε και κάτι άλλο. Ευχήθηκε να δυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν δυναμώσουν, θα σταματήσουν τα σχέδια δημιουργίας κόμματος στα «δεξιά» της ΝΔ. «Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευοίωνο. Μακάρι να συμβεί το αντίθετο» κατέληξε. Προβλέπει ντέρμπι Ανδρουλάκη- Δούκα στις επαναληπτικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και άνετη επικράτηση Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όσα γίνονται στον Ερυθρό Σταυρό Καβάλας δυστυχώς εκθέτουν και τον επικεφαλής του παραρτήματος, Μητροπολίτη κ. Στέφανο. Κι όπως φαίνεται γίνονται πολλά και διάφορα. Καλό είναι ο Μητροπολίτης να ασχοληθεί περισσότερο. Ή να αφήσει το παράρτημα σε κάποιον άλλον πρόεδρο. Δυστυχώς υπάρχουν εσωτερικά θέματα, στα οποία συχνά ο Μητροπολίτης αναγκάζεται να παίξει ρόλο «δικαστή». Εισπράττοντας και αυτός τα αρνητικά σχόλια όσων με ποικίλους τρόπους αποχωρούν από το τμήμα.

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση επί των διαδικαστικών θεμάτων των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ενημέρωσε τους τοπικούς εκπροσώπους των υποψήφιων προέδρων. Τον Χάρη Σεϊτανίδη που εκπροσωπούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παναγιώτη Μαμτσαδέλη που εκπροσωπούσε τον Χάρη Δούκα, τον Γρηγόρη Τιμοσίδη που εκπροσωπούσε την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Γερομάρκο που εκπροσωπούσε τον Μιχάλη Κατρίνη. Απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Νάντιας Γιαννακοπούλου (Βασίλης Καγκαϊδης) και του Παύλου Γερουλάνου (Δημήτρης Νικολάου).

 

Θέματα που να προκαλούν τριβές δεν φαίνεται να υπάρχουν. Άπαντες συμφώνησαν να προβληθεί η αλλαγή στο σημείο της ψηφοφορίας στην Καβάλα. Να μάθει ο κόσμος ότι στην πόλη η διαδικασία θα γίνει στο γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού σχολείου.

 

Είχε μια ένταση η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Οι Αλέξης Γούλας και (κυρίως) Κυριάκος Σταυρίδης «επιτέθηκαν» στην Αναστασία Ιωσηφίδου και ως προς το θέμα που έληξε. Για την πιάτσα των ταξί. Η κ. Ιωσηφίδου απάντησε καταλλήλως και με την άνεση που την χαρακτηρίζει. Παρόλα αυτά δήλωσε – στη συνεδρίαση- ότι «… προσβλήθηκα βάναυσα». Στο τέλος οι τόνοι έπεσαν και όλα ξανάγιναν ήρεμα.

 

Ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Γούλας επιμένει. Χαρά στο κουράγιο του… Το πάνω μέρος της πλατείας Καπνεργάτη- επανέλαβε στη συνεδρίαση- είναι σχεδόν έτοιμο. Μακάρι να έχει δίκιο αλλά δυστυχώς εμείς (που δεν είμαστε ειδικοί), δεν το βλέπουμε καθόλου έτοιμο.

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψε εμπλοκή στη διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου για την προμήθεια των σχολικών γευμάτων των μαθητών του Μουσικού σχολείου. Οι εταιρίες «κοντράρονται», μία εξ αυτών πήγε στη δικαιοσύνη και εξασφάλισε απόφαση περίπου υπέρ της. Έτσι ο διαγωνισμός κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό αφορά τους μαθητές του σχολείου αφού σε συνέχεια όλων των πιο πάνω, θα αργήσουν να γευτούν τα γεύματα που δικαιούνται.

 

Γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας έσπευσαν να επωφεληθούν της αλλαγής του νόμου, ζήτησαν και έλαβαν την προβλεπόμενη άδεια άσκησης και ιδιωτικού έργου. Εν τω μεταξύ κάτι σα να άλλαξε. Ήδη δύο εξ αυτών που έλαβαν την άδεια, ζήτησαν και η άδεια ανακλήθηκε. Το μετάνιωσαν ή έμαθαν κάτι που δεν ήξεραν (για το καθεστώς άσκησης και ιδιωτικού έργου);

 

Συμπολίτης που διαμένει στην Καβάλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βλέπει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και σχολιάζει: «Ως (κατά καιρούς και για πολύμηνα χρονικά διαστήματα) κάτοικος της Καβάλας έχω παρατηρήσει το μόνιμο πρόβλημα στάθμευσης και κίνησης στο κέντρο της πόλης, που ασφυκτιά από τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών (ΙΚΑ, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ, (COSMΟΤΕ, Σταθμός ΚΤΕΛ, ACS, VODAFONE…) στο κεντρικό της σημείο. Είναι ανάγκη η αποκέντρωση τους».

 

Εύκολη η απάντηση στον προβληματισμό του. Ζούμε στην Ελλάδα κι όλα τα ζητούμε με τρόπο έντονο. Αρκεί να τα κάνουν οι άλλοι. Εμείς τίποτα. Μας αρέσει η αποκέντρωση αλλά να μην επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα μας. Αν π.χ. κάτι απ’ όλα αυτά αποκεντρωθεί, μεταφερθεί στο ανατολικό ή δυτικό άκρο της πόλης, θα προκαλέσει τοπικά κάτι που πολύ θα μοιάζει με… παγκόσμιο πόλεμο.

 

 

Με το γνωστό του στυλ ο Μιχάλης Λυχούνας σχολιάζει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης. Κείμενο του αναρτήθηκε προχθές. Στηρίζεται σε όσα ο ίδιος είδε και άκουσε μιας και παρακολούθησε τις περισσότερες πρόσφατες εκδηλώσεις. Γράφει πολλά και διάφορα. Θα συμφωνήσουμε στην αναφορά του σε Μητροπολίτες κοντινών μας Μητροπόλεων: « … η απουσία των πλησιόχωρων μητροπολιτών είναι αξιοπρόσεκτη. Είτε είναι αυτοί ζηλόφθονες (καθόλου παράξενο), είτε η Μητροπολή μας δεν είναι πολύ αγαπητή! Και τα δύο είναι άξια σοβαρού προβληματισμού».

 

Μαθητές κυκλοφορούσαν αρκετοί χθες το πρωί στο Πάρκο Φαλήρου. Μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Ήταν οι πρώτες εκδρομές του νέου σχολικού έτους. Δεν έγιναν όπως περιμέναμε την 1η Οκτώβρη. Άπαντες «κράτησαν» την … όρεξη τους. Μία μέρα. Κι έτσι οι εκδρομές μηνός Οκτώβρη έγιναν την Τετάρτη 2 Οκτώβρη. Με μικρή… καθυστέρηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Κλήσεις και σε λεωφορεία! Όλοι ενοχλούν εκτός από τις νταλίκες

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024