Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας τιμήθηκε στην πόλη μας χθες ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, προστάτης της δικαιοσύνης. Στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου τελέστηκε και αρτοκλασία. Για τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη μίλησε ο δικηγόρος Κοσμάς Καλαντζής. Η προσέλευση των δικηγόρων δεν ήταν μεγάλη. Ουδείς ξαφνιάστηκε από το γεγονός. Κατά τα άλλα εκπροσωπήθηκαν άπαντες, δικαστικοί λειτουργοί- δικαστικοί υπάλληλοι- δικηγόροι κτλ. Τα δικαστήρια εξ αιτίας της εορτής δεν λειτούργησαν χθες, λειτουργούν κανονικά από σήμερα. Της θρησκευτικής εκδήλωσης επακολούθησε προσφορά καφέ στο ρουφ γκάρντεν του ξενοδοχείου Γαλαξίας.

 


Ο Γιάννης Πασχαλίδης «παίζει» κεντρικά και πανελλαδικά, αναφέρεται διαρκώς σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μεταξύ των 8 βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν ερώτηση που περιγράφεται ενοχλητική για την Κυβέρνηση. Αυτό που ζητούν είναι φυσικά σωστό. Απλώς το ζητούν μέσω διαδικασίας που θεωρείται «εχθρική» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Όταν το απόγευμα της Τετάρτης η ερώτηση έγινε γνωστή, όπως και τα ονόματα των 8 βουλευτών που την υπογράφουν, ο βουλευτής της Καβάλας αδικήθηκε. Αλλού αναφέρονταν ως Γιώργος Πασχαλίδης κι αλλού ως Πασλίδης! Λάθος, κεκτημένη ταχύτητα; Ίσως και τα δύο. Ωστόσο χθες το όνομα του Γιάννη Πασχαλίδη γράφονταν παντού σωστά.

 

Ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής ρωτήθηκε από την Πρωινή για τα εσωκομματικά, για την εκλογή προέδρου και την πρώτη ψηφοφορία της Κυριακής (μεθαύριο). Είπε μεταξύ των άλλων: « Δείξαμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Προσκαλούμε στη διαδικασία όλους τους πολίτες. Κι όχι μόνο τα μέλη ή τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι θα υπάρξει – δεδομένων των γενικότερων συνθηκών- η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή».

 

Έπαψε να είναι είδηση για την Καβάλα η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Celebrity Infinity». Αναμενόμενο. 6η φορά ήρθε χθες. Θα έρθει ακόμη δύο αυτόν τον μήνα. Είναι το κρουαζιερόπλοιο με τις περισσότερες αφίξεις φέτος. Καλώς ή κακώς το συνηθίσαμε. Σημειώνουμε ότι οι επιβάτες του το Φθινόπωρο είναι άλλοι σε σχέση με αυτούς του Καλοκαιριού. Τώρα συνταξιούχοι, το Καλοκαίρι οικογένειες με παιδιά κτλ. Σε κάθε άφιξη συνεχίζουν να είναι περισσότεροι των 2.000.

 

Αντίθετα είναι δυστυχώς είδηση η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ υπέρ της προβολής στο «Αντιγόνη Βαλάκου» του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά». Δεν θα έπρεπε. Η απόφαση έγινε είδηση λόγω όσων προηγήθηκαν. Ήταν η περίοδος που μια μικρή ομάδα, μια μειοψηφία, κατάφερε να επικρατήσει τοπικά. Προσωρινά και τόσο εσφαλμένα.

 

Ελπίζουμε η απόφαση του ΔΗΠΕΘΕ και η προβολή του ντοκιμαντέρ να μην προκαλέσει κι άλλες πονηριές και άνωθεν -μυστικές τάχα- παρεμβάσεις. Καταλαβαίνουμε ότι οι πολλοί συμφωνούν και δεν έχουν πρόβλημα με την προβολή. Δεχόμαστε κι αυτούς που διαφωνούν. Με τα όποια επιχειρήματα τους. Χειρότεροι όλων είναι αυτοί που προσπαθούν να κρυφτούν. Πίσω από το δάχτυλο τους. Αυτοί – έχουμε ήδη σημειώσει- είναι με διαφορά οι χειρότεροι!

 

Ξεκίνησαν κι αυτές οι εκλογές. Πρώτα γίνονται στους συλλόγους γονέων κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων. Αμέσως μετά και στους συλλόγους Γυμνασίων- Λυκείων. Ως που τον Μάη του 2025 θα κάνει εκλογές και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας. Σημασία έχει να ενδιαφέρονται, να συμμετέχουν οι γονείς. Ισχυροί σύλλογοι γονέων κηδεμόνων σε κάθε σχολείο σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων το κάθε πρόβλημα να λυθεί. Κι υπάρχουν πολλά τέτοια σε εκκρεμότητα.

 

Η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας κάνει και ελέγχους στα δίκυκλα. Με τα γνωστά μπλόκα στο κέντρο της πόλης. Τώρα που ο τουρισμός τέλειωσε κι η πόλη άδειασε, τώρα ήρθε η ώρα της επιστροφής στα γνωστά. Τετριμμένα και καθημερινά.

 

Τμήμα της οδού Ρωμανού, προς την οδό Κομνηνών, συνεχίζει να είναι στο σκοτάδι. Κατάσταση που ισχύει 10 και πλέον συνεχόμενες μέρες. Ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι αλλά απάντησαν με το γνωστό: «Δεν έχουμε προσωπικό». Κατά συνέπεια η αναμονή συνεχίζεται. Να δούμε πόσο ακόμη.

 

Στα μέσα του μήνα πραγματοποιεί τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. Είναι η ευκαιρία που κάποιοι αναζητούν για να ασκήσουν κριτική -όπως λένε- στον πρόεδρο για στους χειρισμούς του στο θέμα της πιάτσας των ταξί. Εύκολη η κριτική, εύκολα πάντα τα λόγια. Αλλά όποιος άλλος να ήταν στη θέση του κ. Μακρογιαννίδη, τα ίδια θα έκανε. Για ένα σωρό σημαντικούς λόγους. Βασικότερος των οποίων είναι η συναδελφικότητα προς τους ταξιτζήδες.

 

Ματαιώνεται λόγω κρουσμάτων ευλογιάς σε ζώα της περιοχής η γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας. Προγραμματίζονταν για την Κυριακή στον Πλαταμώνα. Ο σύλλογος του χωριού δούλευε μήνες να την ετοιμάσει. Ως που ενημερώθηκε ότι η εκδήλωση δεν πρέπει να γίνει. Υπερβολές. Υπήρχε τρόπος η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί, χωρίς κίνδυνο η ευλογιά να επεκταθεί.

 

Οι άνθρωποι έχουν φαντασία. Πώς αλλιώς να σχολιάσεις την εκδήλωση που ετοιμάζεται για να γίνει σε χωριό της Ξάνθης: «5η γιορτή αυγόφετας. Με παραδοσιακή μουσική και έκθεση φωτογραφικού υλικού. Κυριακή 6 Οκτώβρη το πρωί στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου Ξάνθης».

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και η Έλσα Βακιρτζή παραβρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε έναν ακόμη αγιασμό. Συλλόγου αυτήν την φορά. Του συνοικιακού συλλόγου της Αγίας Παρασκευής. Σπάνιο οι αιρετοί να βρίσκονται σε τέτοιες Φθινοπωρινές εκδηλώσεις. Κάπου κάπου η απουσία που καθιερώνεται, έχει τις εξαιρέσεις της.

 

Τα στοιχεία του INSETE (ινστιτούτο του Συνδέσμου Ξενοδόχων) παρουσιάζουν αυξημένη την είσοδο Βαλκάνιων τουριστών από τη δίοδο της Νυμφαίας. Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι. Όχι όμως την κίνηση που είχε καταγραφεί το 2019, προς της πανδημίας. Από τη Νυμφαία μπαίνουν στην Ελλάδα αυτοκίνητα τουριστών, οι περισσότεροι έχουν προορισμό τον Ν. Καβάλας. Βέβαια η είσοδος ίδιας προέλευσης τουριστών είναι μεγάλη κι από άλλους συνοριακούς σταθμούς. Θα πρέπει να τους υπολογίσουμε και αυτούς πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

 

Απινιδωτή απέκτησε το 5ο Λύκειο Καβάλας: «Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτουμε πλέον έναν απινιδωτή που θα ενταχθεί στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών. Η δωρεά έγινε την Παρασκευή 30-9-2024 από την ανανήπτρια και εκπαιδεύτρια του KIDS SAVE LIVES Μπέτυ Τσαρικτσή η οποία επισκέφτηκε το σχολείο μας. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε του μαθητές και τις μαθήτριες μας ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί πρωταγωνιστές της αναζωογόνησης στην Ελλάδα».

 

Δύο επαρχιακές εφημερίδες, ο Χρόνος της Κομοτηνής και η Πελοπόννησος της Πάτρας, οργανώνουν από χθες στην Κομοτηνή Αναπτυξιακό Συνέδριο. Για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην αδικηθεί σε αυτό η Ανατολική Μακεδονία όπως επίσης τα λόγια που θα ακουστούν να μην μείνουν λόγια. Να γίνουν πράξη. Σχεδόν τίποτα απ’ όσα ακούσαμε σε προηγούμενα αναπτυξιακά συνέδρια δεν υλοποιήθηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Έρχεται η κακοκαιρία Cassandra και φέρνει βροχές αύριο Σάββατο