Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μελωδική και πετυχημένη ήταν η συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου στην έναρξη της έκθεσης KavalaExpo 2024. Έπαιξαν μουσική, τραγούδισαν τραγούδια που απασχόλησαν τους προσερχόμενους. Ήταν όλα καινούργια, ευρύτερα γνωστά κι ερμηνεύτηκαν με άριστο τρόπο. Μπράβο στους μαθητές!

 


 

Ο φορέας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει «ζωντανή» την έκθεση, να την αλλάξει προς κάτι πιο σύγχρονο, να της δώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Φέτος η KavalaExpo είναι πιο γεμάτη εκθέτες και εκθέματα, υποχρεώτικά αγκαλιάζει τις παράλληλες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις μια και στηρίζει πολλά σε αυτές. Η έκθεση που τελειώνει το βράδυ είναι αξιοπρεπής αν και από αυτήν υπάρχουν απουσίες. Πρώτα πρώτα γνωστών τοπικών επιχειρήσεων. Και επισκεπτών. Θα μπορούσαν όλα να είναι καλύτερα. Όπως και χειρότερα. Σίγουρα η έκθεση είναι σε καλό δρόμο.

 

Για το Επιμελητήριο της Καβάλας η έκθεση είναι πάντα μεγάλη προτεραιότητα. Συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής κι αισιοδοξεί. Μέχρι την επόμενη, η προσπάθεια είναι μία και πολύ συγκεκριμένη. Κι άλλοι εκθέτες. Ειδικά οι λεγόμενες «μεγάλες» τοπικές επιχειρήσεις που δυστυχώς δεν έχουν πεισθεί ότι πρέπει να συμμετέχουν ή (εφόσον συμμετείχαν στο παρελθόν) δεν έχουν πεισθεί να επανέλθουν.

 

Το πρωί της Παρασκευής και λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια, ο Μάρκος Δέμπας μίλησε live σε εκπομπή της ΕΤ3. Σε μια ακόμη προσπάθεια προβολής της KavalaExpo. Εκεί και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «… είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Δ.Ε.Θ.». Ακούγεται λίγο υπερβολικό. Ως στόχος αντίθετα φυσικά και υπάρχει. Πάμε λοιπόν για μια ακόμη καλύτερη, μετά από έναν περίπου χρόνο.

 

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου απουσίαζαν για διάφορους λόγους οι Μητροπολίτης Στέφανος, οι βουλευτές του Ν. Καβάλας αλλά κι ο Δήμαρχος Καβάλας. Επεδίωξαν και τις επόμενες μέρες , ως σήμερα το βράδυ, να την επισκεφθούν. Π.χ. ο Γιάννης Πασχαλίδης ήταν στην KavalaExpo το απόγευμα του Σαββάτου. Την ίδια μέρα ο κ. Πασχαλίδης βρέθηκε σε εκδήλωση στο Παλαιοχώρι. Εκεί ήταν και η Αγγελική Δεληκάρη.

 

Η διαδικασία ως τις εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας έχει φυσικά τις κρίσιμες της ημερομηνίες. Η ταμειακή τακτοποίηση των μελών πρέπει να γίνει ως την Τρίτη 15 Οκτώβρη. Στις εκλογές συμμετέχουν εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που δεν χρωστούν στον φορέα. Η πρόσφατη ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής έχει λάθος σε αυτό το σημείο αφού αναφέρει την 15η Οκτώβρη ως Δευτέρα και όχι ως Τρίτη που είναι το σωστό.  Αυτά για όσους θα ψηφίσουν. Όσοι θα είναι και υποψήφιοι στις ίδιες εκλογές πρέπει να το δηλώσουν με συγκεκριμένη δήλωση υποψηφιότητας ως 25 Οκτώβρη. Το παράβολο που πρέπει να πληρωθεί για κάθε υποψηφιότητα είναι 50 ευρώ.

 

Ειδικό συνεργάτη πολιτικό μηχανικό θέλει να προσλάβει ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, τα κριτήρια κτλ ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου. Αιτήσεις από ενδιαφερόμενους γίνονται δεκτές ως και την Τετάρτη 9 Οκτώβρη.

 

Στο εξωτερικό ταξιδεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια ΑΜΘ σε έκθεση τροφίμων που γίνεται στην Στοκχόλμη. Ο κ. Μαρκόπουλος θα βρίσκεται στη Σουηδία 8 με 11 Οκτώβρη. Στη δε έκθεση στο Ντουμπάϊ, έγινε τέλος Σεπτέμβρη, στην αποστολή της Περιφέρειας ΑΜΘ συμμετείχαν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Προσπαθώντας να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τα έσοδα του, ο Δήμος Καβάλας αναζητά ιδιώτες και για τους χώρους στους οποίους χρόνια λειτουργούσε η Δημωφέλεια. Μεγάλοι χώροι γραφείων δύο ορόφων στην πολυκατοικία του, επί της οδού Ομονοίας. Αν και η εταιρία που αρχικά ενδιαφέρονταν έχει αποσυρθεί (επειδή η διαδικασία καθυστέρησε), λέγεται ότι εμφανίστηκε νέα. Πρόθεση της είναι να νοικιάσει όλους τους χώρους. Την προηγούμενη εβδομάδα μια πρώτη απόφαση εκκίνησης της προβλεπόμενης διαδικασίας έλαβε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου. Σύντομα ο Δήμος θα «βγάλει» για ανανέωση της μίσθωσης και το υπαίθριο πάρκινγκ δίπλα στο κτίριο της Δ. Αγοράς.

 

Είδαν φως! Οι κάτοικοι τμήματος της οδού Ρωμανού. Συνεργείο του Δήμου (μιας και η βλάβη ήταν τελικά δικής του αρμοδιότητας και όχι του ΔΕΔΔΗΕ) δούλεψε στο σημείο την Παρασκευή. Βρήκε και διόρθωσε δύο προβλήματα που αναφέρθηκαν ως βραχυκυκλώματα. Τα φώτα άναψαν κι ελπίζουμε να λειτουργούν κανονικά από εδώ και πέρα. Το τμήμα της οδού, όπως γράφαμε προχθές, ήταν στο σκοτάδι για αρκετές μέρες.

 

Κάποιος παίζει με τα νεύρα των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα. Απόγευμα Παρασκευής σε τμήμα του χωριού οι διακοπές ρεύματος διαδοχικές αλλά σύντομες. Στιγμιαίες. Οι συσκευές κάθε νοικοκυριού δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Κάποιες άντεξαν, άλλες όχι. Τα δε παράπονα στο… πενταψήφιο νούμερο του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Προχθεσινή ανάρτηση του Μπάμπη Δράκου, προέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος: «Σαν σήμερα ιδρύεται η Νέα Δημοκρατία, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του έθνους και του λαού». Μαζί με το σχόλιο αναρτήθηκε η γνωστή φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από επίσκεψη του στην πόλη μας αρχές δεκαετίας του ‘80.

 

Εν όψει της Χειμερινής περιόδου υπάρχει η αναμενόμενη, φυσιολογική κινητικότητα τόσο στην αγορά (γενικώς) όσο και στην εστίαση (ειδικώς). Μία ακόμη καφετέρια στο κέντρο της πόλης δεν τα κατάφερε. Το κατάστημα έκλεισε, η επιχείρηση πουλήθηκε. Ο νέος επαγγελματίας θα δοκιμάσει αλλιώς. Στη θέση της καφετέριας σκοπεύει να λειτουργήσει ουζερί! Δύο καινούργιες επιχειρήσεις εστίασης ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στην αρχή της Ομόνοιας.

 

Μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και με ποσό 37.000 ευρώ η Περιφέρεια ΑΜΘ σκοπεύει να συμμετέχει στην φετινή τουριστική έκθεση «Philoxenia» στην Θεσσαλονίκη. Με δικό της περίπτερο στο οποίου θα φιλοξενηθούν πολλοί και διάφοροι. Η απόφαση έγκρισης της δαπάνης θα παρθεί εντός των ημερών από την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι στην ίδια έκθεση θα συμμετάσχει αλλά με δικό του περίπτερο ο Δήμος της Θάσου.

 

Καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου γονείς και κηδεμόνες να στηρίξουν τους συλλόγους των σχολείων στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η πρόσκληση του συλλόγου του 24ου Δημοτικού. Οι εκλογές στον οποίο θα γίνουν την Τετάρτη (μεθαύριο): «Η συμμετοχή και η παρουσία σας, είναι απαραίτητη για την έγκυρη διαδικασία των εκλογών και κατ’ επέκταση για την διατήρηση της ύπαρξης και συνέχειας του έργου του συλλόγου. Σας περιμένουμε όλους».

 

Στο πρόσφατο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη υπήρξε διάσπαση του μετώπου της Θράκης με παράπονα προς τον Έβρο από τους άλλους Νομούς. Την άποψη την εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη κ. Ιλχάν Αχμέτ: « Η Θράκη είναι ένα ενιαίο γεωπολιτικό σύνολο. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο, ότι άλλο πράγμα είναι δηλαδή ο Έβρος κι άλλο η Ροδόπη και η Ξάνθη». Όσο για την Ανατολική Μακεδονία, ελάχιστες αναφορές και καθόλου εξαγγελίες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Ο θεός να βάλει το χέρι του...