Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παράνομες σταθμεύσεις υπάρχουν κάθε μέρα, σε πολλά και διάφορα σημεία στο κέντρο της Καβάλας. Καθιερώθηκαν προ πολλού και δίπλα στο παλιό δικαστήριο. Ένας μάλιστα εκ των ιδιοκτητών, έβαλε στο αυτοκίνητο του και κουκούλα! Θεωρεί την στάθμευση νόμιμη, θα αφήσει το όχημα του εκεί για καιρό κι έτσι αποφάσισε να το προστατεύσει γενικώς. Όπως βλέπουμε η ίδια στάθμευση είναι και στο όριο του πρόσφατου έργου. Στενεύουν οι δρόμοι, μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια. Γίνονται ακόμη πιο κατάλληλα για να παρκάρουμε σε αυτά… Κι οι πεζοί ας βρουν τρόπο να κινηθούν!

 


 

Ουδεμία έκπληξη. Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ήταν τα αναμενόμενα, ήταν αυτά για τα οποία είχαμε προετοιμαστεί. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις «έπεσαν» μέσα ενώ η κρίσιμη και καθοριστική ψηφοφορία είναι μπροστά μας. Το … ματς παρουσιάζεται και είναι ντέρμπι.

 

Όσο για το αποτέλεσμα στο Νομό της Καβάλας, η πρωτιά Ανδρουλάκη φυσικά αναμένονταν. Οι υποστηρικτές της κ. Διαμαντοπούλου έκαναν φιλότιμη προσπάθεια. Ο Γερουλάνος πήγε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Η επίδοση τόσο της Διαμαντοπούλου όσο και του Γερουλάνου – στην Καβάλα- επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο τους αριθμούς των ψήφων στον κ. Δούκα. Για την Άννα Διαμαντοπούλου μεγάλη κινητοποίηση έκανε ειδικά ο Μιχάλης Τιμοσίδης. Αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης της Ελευθερούπολης. Στη συγκεκριμένη κάλπη η πρώην Υπουργός ήταν δεύτερη (μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη).

 

Στο αποτέλεσμα της κάλπης της Νέας Περάμου υπήρξαν δύο λευκά ψηφοδέλτια! Αλήθεια; Ναι αλήθεια, μας απαντούν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Η λευκή ψήφος είναι επιλογή και δικαίωμα του κάθε ψηφοφόρου. Μόνο που στις συγκεκριμένες εκλογές, ειδικά οι λευκές ψήφοι είναι έκπληξη. Μεγάλη. Εκτός αν οι δύο πολίτες των λευκών ψηφοδελτίων στη Νέα Πέραμο από την λαχτάρα τους να ψηφίσουν, ξέχασαν να βάλουν σταυρό! Που κι αυτό δεν αποκλείεται.

 

Αειθαλής ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος προσήλθε και ψήφισε στο γυμναστήριο του Άη Γιάννη. Την Άννα Διαμαντοπούλου. Ψήφισαν όλα τα παραδοσιακά στελέχη σε όλο το Νομό. Οι σταθεροί ψηφοφόροι και οι καλοί ή λιγότερο καλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ καμία έκπληξη. Σημειώθηκε μικρή αύξηση συμμετοχής που οφείλεται και στους άλλους… Όσους προέρχονται από άλλα κόμματα και τάχα αγάπησαν, εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ. Τα έχουν αυτά οι «ανοιχτές» διαδικασίες. Είναι τόσο «ανοιχτές» μέχρι παρεξήγησης…

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο «κακός χαμός» δυστυχώς συνεχίζεται. Μέχρι τώρα οι της Καβάλας παρακολουθούσαν και σιωπούσαν. Το τελευταίο διάστημα σαν να λύθηκε η γλώσσα τους… Αντιγράφουμε την ανάρτηση του Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Παγγαίου κ. Ανέστη Τσαβδαρίδη (με αφορμή την ψηφοφορία στο ΠΑΣΟΚ). Στελέχους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ όλα καλά; Πάρτε μαθήματα πώς λειτουργεί ένα κόμμα που έχει αυξημένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης! Εσείς στην …μικροκοσμάρα σας».

 

Άξια αναφοράς και αναδημοσίευσης η ανάρτηση της γιατρού Βίκυς Λάγρα (μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας): « Επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει ξανά την ταυτότητά του. Ηθος, σοβαρότητα, σεμνότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εγώ, είναι εμείς. Γιαυτό ψηφίζουμε για πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ τον Σωκράτη Φάμελλο».

 

Και μια ανάρτηση σχόλιο του αποτελέσματος από τον δικηγόρο Νίκο Σκαρτούλη, στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ: « Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δείχνει αναμφίβολα, άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, με ποσοστά μεγαλύτερα των εκλογών του 2021. Καλούνται όλοι να στρατευθούν υπό τον με ανανεωμένη εντολή ισχυρότατο Πρόεδρο, διατηρώντας το ήθος που εμφάνισαν όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Καλείται και ο Πρόεδρος να διαχειριστεί την ανανεωμένη εντολή που του δίδεται, με σύνεση, με νέες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη του όσα ελλείματα επισημάνθηκαν στη προεκλογική περίοδο. Υ.Γ. Η αξιοποίηση των “διεκδικητών” θεωρείται δεδομένη και θα δώσει νέα ώθηση στη δύναμη της παράταξης».

 

Μόνο 37 ετών ήταν ο άνδρας από την Ουκρανία που πνίγηκε στο νέο λιμάνι. Περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας. Αν και μόλις είχε φθάσει στο λιμάνι για να εργαστεί σε πλοίο, έγινε γρήγορα γνωστή η τραγική του ιστορία. Είχε χάσει προ λίγων ημερών την οικογένεια του στον πόλεμο στην πατρίδα του.

 

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καβάλας επανέρχεται και στην άλλη του δραστηριότητα. Την πολιτιστική. Επαναφέρει την ομάδα εκμάθηνσης παραδοσιακών χορών. Η πρώτη πρόβα των χορευτών δασκάλων κτλ ήταν να γίνει χθες. Σε μια από τις αίθουσες του 16ου Δημοτικού.

 

Οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης φυσικά και δεν ξαφνιάστηκαν. Όλοι οι άλλοι προσπαθούσαν να προφυλαχτούν από τα κουνούπια. Στην περιοχή τα κουνούπια είναι πολλά, ειδικά κάθε απόγευμα. Όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Προχθές ο κόσμος που περίμενε τα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου, είχε κι αυτό το πρόβλημα. Τα πολλά κουνούπια. «Τσιμπάνε και πάνω από τα ρούχα» διαμαρτύρονταν όσοι βρέθηκαν προ απροόπτου.

 

Με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο οι φίλοι του Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου τον θυμήθηκαν μία ακόμη φορά. Συμπληρώθηκαν -αρχές Οκτώβρη- 13 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του. Ο Αχιλλέας σε μια διαφορετική εποχή, τότε που δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ αλλά ΠΑΣΟΚ, προσέγγιζε διαφορετικά τις διαφωνίες και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ήταν φανερός ο σεβασμός του προς την άλλη άποψη. Αυτό εν τω μεταξύ καθιερώθηκε αλλά τότε και σε αυτόν τον τομέα ο Αχιλλέας ήταν ο πρώτος. Ο ξεχωριστός. Ο καρκίνος δεν ήταν ευγενικός απέναντι του. Τον «χτύπησε» ύπουλα. Μετά από μια μεγάλη μάχη, ο Αχιλλέας ηττήθηκε και έφυγε από τη ζωή. Σε ηλικία μόνο 50 ετών.

 

Φυσικά και είχε επισκεφθεί την Καβάλα όσο ζούσε ο Μίμης Πλέσσας. Ιστορική θα μείνει η εκδήλωση προς τιμή του την Άνοιξη του 2007. Μαθητές του 12ου Δημοτικού τραγούδησαν τραγούδια του, υπό την καθοδήγηση του άξιου εκπαιδευτικού και διευθυντή τότε του σχολείου κ. Δημητρίου. Ο Μίμης Πλέσσας μπροστά μπροστά στα καθίσματα του Αμφιθεάτρου είχε χειροκροτήσει θερμά την προσπάθεια.

 

Όλο το τριήμερο ήταν στην Καβάλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πήγε σε διάφορα μέρη, εγκαινίασε την έκθεση KavalaExpo κτλ. Για το τέλος επέλεξε τη Νέα Πέραμο. Εκεί τον περίμενε ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Πριονίδης. Ο κ. Πριονίδης έγραψε με νόημα «… πολλά θέματα για κουβέντα μαζί του».

 

Για το θάνατο της παιδιάτρου Ελευθερίας Οικονομίδου χθες, δύο σύλλογοι εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις. Το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λημνιών. Η Ελευθερία Οικονομίδου ήταν δραστήρια στα πολιτιστικά, ξεχωριστή και σαν γιατρός.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Και τώρα οι δυο τους...