Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία του έργου στην πλατεία Καπνεργάτη το πρωί της Τετάρτης (9/10). Δεν δουλεύει κανείς. Εκτός αν οι εργάτες υπήρχαν αλλά είχαν τέτοια ένταση που δεν τους … έπιασε ο φωτογραφικός φακός. Ευτυχώς χθες η εικόνα ήταν ελαφρώς διαφορετική. Πότε είπαμε ότι τελειώνει το έργο;

 


 

Πριν από λίγες μόνο ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης αποφάσισε και διέγραψε πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ, πρόστιμα που επέβαλλε το Λιμεναρχείο Καβάλας στο Δήμο της Θάσου. Αποδέχθηκε το μοναδικό επιχείρημα του Δήμου. Σε γενικές γραμμές ο Δήμος Θάσου ισχυρίστηκε ότι «… επεδίωξα να βρω ναυαγοσώστες για τις πολυσύχναστες παραλίες αρμοδιότητας μου αλλά ότι κι αν έκανα δεν υπήρχαν διαθέσιμοι». Η ίδια ακριβώς διαδικασία έγινε σε πολλούς Δήμους της χώρας τόσο πέρσι όσο και πρόπερσι το Καλοκαίρι.

 

Η διαγραφή των προστίμων είναι σωτήρια για τους Δήμους αφού τα χρήματα που έπρεπε να πληρώσουν ήταν πολλά. Η ίδια η απόφαση φυσικά και είναι σωστή. Οι ναυαγοσώστες σήμερα δεν επαρκούν για όλες τις παραλίες της χώρας όπου πρέπει να υπάρχουν. Το κάθε Λιμεναρχείο επιβάλει πρόστιμα, ασχολείται με την κάθε παράβαση σπαταλώντας κάποιες ώρες δουλειάς και ελέγχων. Στο τέλος… αθώος ο κατηγορούμενος.

 

Εύλογη η απορία. Το κράτος κρατά την ίδια στάση, διαγράφει ομοίως το ή τα πρόστιμα όταν δεν πρόκειται για Δήμο αλλά για έναν απλό πολίτη; Αν ένας πολίτης απευθυνθεί στο κράτος και χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα, θα γλιτώσει το πρόστιμο; Και δεν εννοούμε μόνο τους ναυαγοσώστες. Αναφερόμαστε γενικώς σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις στις οποίες καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά η σωστή λύση δεν προκύπτει. Για αντικειμενικούς λόγους.

 

Τα έχει αυτά το κράτος (μας). Μεταξύ άλλων κάνει και διακρίσεις. Οι μικροί, οι ασήμαντοι και καθημερινοί άνθρωποι έχουν δίκιο αλλά δεν θα το βρουν πουθενά και ποτέ. Θα πληρώσουν κανονικά το πρόστιμο που η οποιαδήποτε υπηρεσία τους επιβάλλει. Αν όμως ο ελεγχόμενος είναι ένας Δήμος (ή κάποιος άλλος επώνυμος και ισχυρός), τα πράγματα αλλάζουν. Συχνά υπάρχουν ακόμη και αλλαγές των νόμων προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός. Αυτή η κοινωνική αδικία που καθιερώθηκε- υπάρχει -συνεχίζεται, αυτή η διάκριση κάνει τη ζωή των πολλών δύσκολη. Οι δε λίγοι δηλώνουν πάντα δικαιωμένοι. Βρίσκουν το δίκιο που αναζητούσαν. Για τους όλους άλλους, ούτε που ενδιαφέρονται!

 

Με δύο επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης από τη Δράμα, συνεχίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απαντώντας ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την έκπληξη. Περίπου τους έπεισε! Και τους δύο. Ισχυρίστηκε ότι από πλευράς του Υπουργείου έγιναν όσα έπρεπε (για το Νοσοκομείο της Δράμας και τις ελλείψεις γιατρών). Κι επειδή αυτά που έγιναν δεν είχαν αποτέλεσμα- είδατε πόσο καλός είναι; – επανέρχεται. Βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις αμοιβές αυτών που θα δεχθούν να εργαστούν στο ίδιο Νοσοκομείο. Κι έτσι ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή.

 

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι πλέον η πολιτική ηγεσία γνωρίζει και το πρόβλημα και το που οφείλεται. Σπεύδει λοιπόν να αυξήσει τα λεφτά, μήπως και με καλύτερη αμοιβή πείσει όσους ως τώρα αδιαφορούν (να εργαστούν μόνιμα στο Ε.Σ.Υ.). Θα κάνουμε 3 μήνες υπομονή ποντάροντας στην αλλαγή που επικαλείται ο Υπουργός. Ταυτόχρονα θα αναρωτιόμαστε: Γιατί αυτό που έγινε τώρα, δεν έγινε εξ αρχής; Γιατί οι καλύτερες αμοιβές στους γιατρούς δίδονται μόνο όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι;

 

Αν οι αμοιβές στη δημόσια υγεία ήταν καλύτερες τότε όχι μόνο το Νοσοκομείο της Δράμας, όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας θα λειτουργούσαν σωστότερα. Με λιγότερα κενά. Αλλά το κράτος, είπαμε… Βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Πρώτα θα πάθει, μετά θα τρέξει να διορθώσει. Πρώτα οι γιατροί θα απειλήσουν με ομαδική αποχώρηση (από το Νοσοκομείο της Δράμας), μετά το Νοσοκομείο θα ενταχθεί άρον άρον σε αυτά των άγονων περιοχών.

 

Για το Νοσοκομείο Καβάλας τώρα. Υπάρχει ακούμε μια κινητικότητα από πλευράς Υπουργείου για να διοριστεί επιτέλους νέο διοικητικό συμβούλιο. Δυστυχώς το Υπουργείο εμφανίζεται να συνδυάζει αυτήν την απόφαση με την απόφαση ορισμού νέου διοικητή και νέου αναπληρωτή διοικητή. Εδώ έχουμε καθυστέρηση που συνεχίζεται. Κι ως εκ τούτου θα συνεχίσει να καθυστερεί και η τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου. Προτείνουμε να οριστεί διοικητικό συμβούλιο άμεσα. Εφόσον για τους νέους επικεφαλής έχουμε μέλλον μπροστά μας…

 

Οι συμπολίτες θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση, επιθυμούν να περπατούν ανεμπόδιστα στη χερσαία ζώνη λιμένα. Φθάνοντας σε μια ωραία βόλτα, ως το τέλος του λιμενοβραχίονα. Αυτό στις μέρες μας δεν είναι εύκολο. Συχνά οι πόρτες είναι κλειστές. Με διάφορες δικαιολογίες. Παρακαλούν λοιπόν τους αρμόδιους να διευκολύνουν το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα ως κάτι φυσιολογικό και ακίνδυνο για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

Ο Παναγιώτης Δεληκάρης, ο Ραφαήλ Δαούτσαλης και ο Σταύρος Παυλίδης οι νέοι υποψήφιοι με τον Γιάννη Σαρρή για τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλή τους επιτυχία.

 

Σε αντίθεση με άλλους Δήμους, ο Δήμος Παγγαίου εξυπηρετεί τα σχολεία αρμοδιότητας του νοικιάζοντας φωτοτυπικά. Τα οποία επιστρέφει στον ιδιώτη όταν τα σχολεία κλείσουν. Πραγματικά περίεργο. Ο Δήμος Παγγαίου κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του με αυτόν τον τρόπο, τα σχολεία επίσης, αλλά η διαδικασία εμφανίζεται να κοστίζει περισσότερο σε σχέση με την καθιερωμένη. Την αγορά φωτοτυπικών όταν αυτό χρειάζεται.

 

Την καλύτερη προβολή στους κουραμπιέδες Χρυσανθίδη έκανε μέσω ίνσταγκραμ ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Τάσος Δούσης. Στο σύντομο βίντεο που ανάρτησε, τους δοκιμάζει και ενθουσιάζεται. Τους βρήκε, που αλλού; Στο αεροδρόμιο των Αθηνών. Λίγο πριν την αναχώρηση του. Η αναμονή της πτήσης του έγινε -κατόπιν τούτου- πιο ενδιαφέρουσα.

 

Εμείς τέτοια εκδήλωση- διοργάνωση στην Καβάλα δεν έχουμε. Αν και θα το θέλαμε: « Η Αερολέσχη Σερρών διοργανώνει τους Αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος Αλεξιπτωτισμού 2024 το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 10:00-15:00 στο αεροδρόμιο «Έμ. Παππάς» στην περιοχή Βάλτα Ν. Σουλίου (όπισθεν Νοσοκομείου). Η είσοδος στο αεροδρόμιο είναι ελεύθερη για το κοινό». Εμείς τα τελευταία αλεξίπτωτα που είδαμε στην Καβάλα ήταν στο αεροπορικό σόου. Στην παραλία τον Ιούνιο του 2018.

 

Οι Δήμαρχοι πιέζουν το κράτος, ζητούν περισσότερα χρήματα. Ο δε προϋπολογισμός του 2025 είναι για την αυτοδιοίκηση ακόμη χειρότερος. Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Λιακούλη είπε για τους Δήμους από το βήμα της Βουλής: « «Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αδιαφορίας της Κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, αφού περιέχει έλλειμμα για την αυτοδιοίκηση ύψους 267 εκ. ευρώ, δηλαδή 17 εκ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Τι άλλο θα ακούσουμε... 10 χιλιόμετρα σε ένα χάπι!