Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο ήταν το απόγευμα του Σαββάτου η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η Νοέλ Μπάξερ έτυχε θερμής υποδοχής στην ομιλία της για τους Λεβαντίνους της Σμύρνης. Στο κοινό ήταν εκπρόσωποι συλλόγων Μικρασιατών από τη Χρυσούπολη, τη Δράμα κτλ. Ο διοργανωτής σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας χάρηκε ιδιαίτερα αφού κι αυτή του η εκδήλωση επιβραβεύτηκε από την τοπική κοινωνία. Στις πρώτες σειρές οι επίσημοι ήταν λίγοι, οι Μουριάδης- Γρανάς- Σιμιτσής και Δαλακούρας μόνο.

 


 

Οι εκλογές ποτέ δεν τελειώνουν. Κι έχουν σταθερά το ενδιαφέρον τους. Έτσι χθες εκτός της ψηφοφορίας στο ΠΑΣΟΚ, είχαμε στην Καβάλα κι άλλες εκλογές. Στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Με μεγάλη κινητοποίηση των δύο παρατάξεων που συμμετείχαν, με πίεση -που δεν συνηθίζεται- στα μέλη για να προσέλθουν στις κάλπες. Εκλογές ντέρμπι, από εκεί που δεν το περίμενε κανείς…

 

Αυτές ωστόσο που «κλέβουν» την παράσταση είναι οι εκλογές στο Επιμελητήριο της Καβάλας. Έρχεται η ώρα τους με πιθανή αλλαγή των δεδομένων. Θα μάθουμε σύντομα την στάση που θα κρατήσει ο νυν πρόεδρος κ. Μάρκος Δέμπας. Οι συγκεκριμένες εκλογές δεν θα είναι οι τελευταίες του έτους. Επακολουθούν οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς Στέφανο Κασσελάκη.

 

Στην πόλη και το Νομό Καβάλας ισχύει ότι σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί του κόμματος που δεν θέλουν τον πρώην πρόεδρο, υπάρχουν οι νεότεροι στο ίδιο κόμμα που τον στηρίζουν με πάθος. Θα τον ακολουθήσουν αν κάνει κάτι νέο. Ταυτόχρονα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με «πράσινο» παρελθόν, ήλπιζαν στην επικράτηση του Χάρη Δούκα προκειμένου να επιστρέψουν στο κόμμα.

 

Τις δικές τους εκδηλώσεις προετοιμάζουν η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες. Στην Καβάλα θα γίνει η καθιερωμένη «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας» με πρώτη απόφαση να λαμβάνεται εντός των ημερών στην αρμόδια περιφερειακή επιτροπή. Ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων αναφέρεται στο ποσό των 5.000 ευρώ περίπου. Στην πυλωτή του Διοικητηρίου προετοιμάζεται και η εκπαιδευτική δράση για μαθητές για κυκλοφοριακά θέματα. Οδήγησης, συμπεριφοράς των πεζών κτλ.

 

Μια καινούργια λαϊκή αγορά «έρχεται» για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Αποφασίστηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης, θα γίνεται κάθε Τετάρτη στους Αμαξάδες Ροδόπης. Αναζητήθηκαν και βρέθηκαν εύκολα και η μέρα της λαϊκής και ο τόπος στους Αμαξάδες. Χρήσιμα όλα αυτά σε σχέση με το αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας νέας λαϊκής αγοράς στη Νέα Πέραμο. Σωστή πρόταση που είναι στον… «πάγο» καιρό και με απόφαση που έλαβε η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου. Με λίγα λόγια άλλες νέες λαϊκές μπορεί να γίνουν στην ΑΜΘ, της Νέας Περάμου όχι.

 

Απομακρύνθηκαν από κεντρικά σημεία της πόλης τα μικρά, συμπαθητικά μπάνερ που διαφήμιζαν την έκθεση «KavalaExpo 2024». Αντίθετα παραμένουν στη θέση τους μπάνερ του φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Θα μείνουν εκεί ως το επόμενο φεστιβάλ, τον  Σεπτέμβρη του 2025…

 

Υπάρχει είδηση σχετικά με την εγκατάσταση του ιδιώτη στο νέο λιμάνι. Η Europort φέρεται να ανάρτησε αγγελία ψάχνοντας τον επόμενο μάνατζερ του νέου λιμανιού. Όσοι ξέρουν ή όσοι είδαν την αγγελία, λένε ότι αυτή υπάρχει σε ειδική ιστοσελίδα. Ιστοσελίδα που ασχολείται με τα θέματα των λιμανιών, ναυτιλιακά κτλ. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, η Europort δεν διαθέτει επικεφαλής για το «Φίλιππος Β’» και τον αναζητά.

 

Αν δεν υπήρχε το γνωστό e mail της Europort και η επίσκεψη εκπροσώπων της που τελικά δεν έγινε τις προηγούμενες μέρες, η ερχόμενη Δευτέρα 21η Οκτώβρη θα ήταν η μέρα παράδοσης- παραλαβής για το νέο λιμάνι. Όχι ότι δεν μπορεί να γίνει, μπορεί να συμβεί. Οι πιθανότητες ωστόσο είναι περιορισμένες. Άρα ας κοιτάξουμε επόμενες ημερομηνίες για ουσιαστικά νέα στην ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού της Καβάλας.

 

Ο Δήμος Θάσου στηρίζεται, συνεργάζεται με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Νέστου. Χάρη στον οποίο διαθέτει υπηρεσία δόμησης (ΥΔΟΜ). Αυτό δεν επηρέασε τον επικεφαλής του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ Λάζαρο Τσαταλμπασίδη να συναντήσει τον Δήμαρχο Λευτέρη Κυριακίδη. Πλέον οι αναπτυξιακοί οργανισμοί στην περιοχή μας είναι πολλοί, οι πιθανοί πελάτες λίγοι. Υπάρχει με λίγα λόγια κι ένας ανταγωνισμός. Όλα αυτά ενώ δεν λειτούργησε ακόμη, θα λειτουργήσει λίαν συντόμως, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Καβάλας.

 

Λήγει αύριο Τρίτη η προθεσμία για τα μέλη του Επιμελητηρίου προκειμένου να τακτοποιηθούν οικονομικά και να μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές του φορέα. Ότι είναι να γίνει ως προς τα μέλη, θα γίνει ως αύριο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Γιάννης Σαρρής μεθαύριο πραγματοποιεί την πρώτη του εκδήλωση. Ο συνδυασμός με τα λιγότερα προεκλογικά νέα μέχρι σήμερα είναι πάντα αυτός του κ. Μάρκου Δέμπα.

 

Μας ξαφνιάζει η απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής. Όρισε δύο εκπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ένωση Βαλκανικών Περιφερειών». Δημιουργήθηκε το 2002 κι έχει έδρα στην Καβάλα. Ουσιαστικά ούτε υπάρχει, ούτε συνεδριάζει ή δρα. Κι όμως στην Κομοτηνή την θυμούνται και βάζουν εκπροσώπους τους στο συμβούλιο. Ακούγεται και λίγο αστείο όταν όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, δεν κάνουν απολύτως τίποτα.

 

Οι συνεντεύξεις τύπου περιορίστηκαν σημαντικά αλλά κάπου κάπου γίνονται. Την Παρασκευή έδωσε συνέντευξη τύπου το ΔΗΠΕΘΕ, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μουριάδης επιβράβευσε την δουλειά που γίνεται σε αυτό. Δήλωσε υπερήφανος για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στήριξε πλήρως την καλλιτεχνική διευθύντρια Εύα Οικονόμου Βαμβακά. Η οποία αυτήν την περίοδο συμπληρώνει δύο χρόνια στη θέση.

 

Σήμερα δίνει συνέντευξη τύπου ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Για να παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Διεύθυνσης Μεταφορών. Αύριο συνέντευξη τύπου έχουν προγραμματίσει τα μέλη του συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας. Αύριο επίσης είναι προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του κ. Μάρκου Δέμπα.

 

Η ανάρτηση του συμπολίτη κ. Θάνου Παπακοσμίδη είναι πολύ σωστή αφού στο πρόβλημα που εντοπίζει, πρέπει να υπάρξει αντίδραση: « Παραπονούνται οι Τούρκοι επισκέπτες της πόλης μας οτι υπάρχει πολύωρη παραμονή και ταλαιπωρία στις δυο πύλες εισόδου της χώρας μας με την Τουρκία. Αυτό δημιουργεί αρνητικότητα στην πρόθεση επισκεψιμότητας.

Επειδή ένα σεβαστό μέρος των εσόδων για την Καβάλα αποτελεί ο τουρισμός και επειδή το Ελληνικό κράτος λειτουργεί όπως (δεν) λειτουργεί είναι κρίμα να χάνονται έσοδα σε καιρούς δύσκολους. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα αυτό και να γίνει επίμονο αίτημα για επίλυση του προβλήματος από το Επιμελητήριο Καβάλας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των άλλων νομών, από τον Δήμο, Εμπορικό σύλλογο, σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών κλπ».

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Επιτέλους πήραμε αυτό που δικαιούμασταν χωρίς εκπτώσεις!