Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με απόφαση της τελευταίας στιγμής που όλοι καταλαβαίνουν ότι είχε τις συνέπειες της ως προς την ενημέρωση του κόσμου, ο Δήμος Καβάλας μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής live τη συναυλία για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Η προσέλευση υπήρξε στο Δημοτικό Κήπου αλλά… Αν η απόφαση παίρνονταν έγκαιρα κι αν το γεγονός προλάβαινε να γίνει γνωστό, ο κόσμος θα ήταν πολύ περισσότερος. Δυστυχώς κανείς εκ των άλλων Δήμων του Νομού δεν έκανε το ίδιο, δεν μετέδωσε τη συναυλία.

 


 

Την περασμένη Παρασκευή (μαζί με το Σαββατοκύριακο), το τοπίο ήταν θολό. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακούγαμε ότι ο Μάρκος Δέμπας θα δώσει συνέντευξη τύπου αλλά θα δούμε τι θα πει (σε σχέση με τις εκλογές στο Επιμελητήριο). Αυτό άλλαξε χθες Δευτέρα. Από το πρωί. Σύμφωνα με τις πολλές και έντονες φήμες, ο Μάρκος Δέμπας στη συνέντευξη τύπου σκοπεύει να ανακοινώσει τη μη συμμετοχή του σε αυτές.

 

Έκπληξη; Για πολλούς ίσως. Για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα- κι εφόσον οι φήμες επιβεβαιωθούν- όχι. Ο κ. Δέμπας αφοσιώθηκε στη διοίκηση, τόσο καιρό δεν έκανε απολύτως τίποτα προεκλογικό. Κι όταν ήρθε η ώρα των εκλογών βρέθηκε μόνος σε μεγάλο βαθμό. Λίγοι μαζί του. Κάποιοι από καιρό προτίμησαν Παναγιωτίδη. Κάποιοι άλλοι, αρκετοί κι αυτοί, επέλεξαν να μην είναι καθόλου υποψήφιοι.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Δέμπας είχε μπροστά του εκλογικό αδιέξοδο. Αποφασίζοντας το φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Έτσι ειδικά χθες τόσο στο «στρατόπεδο» Παναγιωτίδη όσο και σε αυτό του Γιάννη Σαρρή οι εκτιμήσεις ήταν ίδιες. Ο Μάρκος, έλεγαν, δεν θα είναι υποψήφιος. Σήμερα θα ξέρουμε οριστικά και επίσημα.

 

Ο κ. Δέμπας ήταν πετυχημένος πρόεδρος σε μια μακρά θητεία λόγω των πολλών αδικαιολόγητων αναβολών των εκλογών. Όλα αυτά τα χρόνια τα Επιμελητήρια δυνάμωσαν αρκετά. Οικονομικά. Χάρη στην πολιτική των Κυβερνήσεων. Επικεφαλής ενός αξιοπρόσεκτου τοπικού φορέα, έκανε περίπου όσα έπρεπε να κάνει. Υστέρησε στις τολμηρές αποφάσεις αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια. Υστέρησε στην πραγματική κριτική προς την Κυβέρνηση. Αναμενόμενο κι αυτό μιας και προέρχεται από τη ΝΔ. Στην ερώτηση για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα, η απάντηση είναι εύκολη. Θα βρει κάτι και θα το κάνει. Ηλικία κατάλληλη, εμπειρία μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε ότι παραλίγο να ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Καβάλας.

 

Λάθος του το ότι δεν τήρησε τη συμφωνία με τον κ. Παναγιωτίδη. Συμφωνία όπως ανέφεραν τότε τρίτοι, υπήρξε. Κακώς δεν τηρήθηκε. Αν είχε τηρηθεί όλα σήμερα θα ήταν αλλιώς. Όσο για τους άμεσους και στενούς συνεργάτες του, ουδείς θέλει να τον διαδεχθεί. Κανείς δεν επέλεξε να συνεχίσει τον συνδυασμό. Για ευνόητους λόγους. Κάποιοι θα αποχωρίσουν και κάποιοι άλλοι θα επιλέξουν να ενταχθούν στον συνδυασμό του κ. Παναγιωτίδη ή στο συνδυασμό του κ. Σαρρή.

 

Αναφέρεται ότι ο Μάρκος Δέμπας «βλέπει» προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν αποκλείεται να ισχύει. Ξέρει την πόλη, τα προβλήματα της. Έχει σχέσεις με κόσμο σε όλο το Δήμο Καβάλας. Μπορεί να ενώσει την τοπική ΝΔ. Θα το επιδιώξει. Αλλά μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές έχουμε καιρό. Προέχουν οι εκλογές του Επιμελητηρίου και όχι μόνο.

 

Αναφέρθηκε στην Πρωινή ότι την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτώβρη κηδεύτηκε στην Αθήνα ο εγγονός Ιωάννης Κωνσταντινίδης, τελευταίος συγγενής του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη. Η προτομή του οποίου βρίσκεται ακόμη και σήμερα στον Δημοτικό Κήπο. Ο ποιητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης ήρθε στην Καβάλα ως στέλεχος εταιρίας καπνού, αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πέθανε στην Αθήνα το 1917. Λίγο πριν τον πόλεμο δόθηκε το όνομα του σε οδό της Καβάλας στη συνοικία του Τιμίου Σταυρού.

 

Μιλώντας στην Πρωινή χθες η Άννα Γιοβανιού έκανε γνωστό ότι το τμήμα Καβάλας της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» θα συμμετάσχει και φέτος στην Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας. Θα την οργανώσει αρχές Νοέμβρη η ΠΕ Καβάλας. Στην πόλη και στον υπόλοιπο Νομό Καβάλας. Και φέτος θα γίνουν από εθελοντές της οργάνωσης εμβολιασμοί σε παιδιά. Κατά πάσα πιθανότητα σε περιοχή του Δήμου Νέστου. Παράλληλα επιδιώκεται να έρθει στην περιοχή η κινητή ιατρική μονάδα για οδοντιατρικό έλεγχο παιδιών.

 

Γενική συνέλευση επρόκειτο να κάνουν χθες οι έμποροι και επαγγελματίες της Χρυσούπολης. Επακολουθεί αύριο από το μεσημέρι ως το απόγευμα διαδικασία εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου του ίδιου συλλόγου. Η Ένωση Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Χρυσούπολης διαθέτει νέους χώρους για τα γραφεία της, σε πρώην δημοτικό σχολείο στην Χρυσούπολη.

 

Συνεχίζει τις τηλεοπτικές του εκπομπές στο Center ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Σε αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας προσκάλεσε τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη. Ο κ. Τσατάλμπασίδης δήλωσε αισιόδοξος για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ, στη διοίκηση του οποίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος. Όσο για τα δημοτικά που συνεχίζει να παρακολουθεί, είπε ότι κακώς διαλύθηκε προ ετών για να συνενωθεί με το Δήμο Καβάλας ο τότε Δήμος Φιλίππων. Φυσικά και έχει δίκιο. Κι αν το ψάξουμε περισσότερο, γυρίζοντας κι άλλα χρόνια πίσω τότε θα διαπιστώσουμε ότι κι οι κοινότητες… Κι αυτές κακώς καταργήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Καποδίστριας».

 

Κάπου εδώ ταιριάζει να αναφερθούν πρόσφατες δηλώσεις (ιστοσελίδα grtimes) του κ. Σίμου Δανιηλίδη, δημάρχου στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών Θεσσαλονίκης. Ο κ. Δανιηλίδης είναι δήμαρχος 28 συνεχόμενα έτη! Δήλωσε για την αυτοδιοίκηση σήμερα και μεταξύ άλλων : « Το 1/3 των Δήμων της χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κηρύξουν παύση πληρωμών και θα οδηγηθούν στην χρεωκοπία. Διανύουμε την χειρότερη περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τα αυτοδιοικητικά».

 

Οι παράνομες σταθμεύσεις στην οδό Πτολεμαίου συνεχίζουν να ενοχλούν τους μαθητές, καθώς βαδίζουν προς το σχολείο τους. Στο 4ο Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου. Οι γονείς επεσήμαναν πολλές φορές το πρόβλημα στα σκαλάκια, στο νούμερο 35 της οδού. Εκεί πρέπει να παρθεί απόφαση και να μην επιτρέπεται το παρκάρισμα. Γιατί αν αφήσουμε την υπόθεση στην ευαισθησία των οδηγών, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Όπως άλλωστε δεν άλλαξε τίποτα τόσο καιρό. Για να συνεχίσουν την πορεία τους οι μαθητές οφείλουν να πηδήξουν πάνω από παρκαρισμένα οχήματα!

 

Η Γιώτα Τσαρδακλή στήριξε εγκαίρως και ολοπλεύρως τον κ. Χάρη Δούκα. Χθες, μια μέρα μετά το αποτέλεσμα της μη εκλογής του, δείχνει να συνεχίζει να στηρίζει έναν όπως γράφει «… εξαίρετο επιστήμονα και νέο πολιτικό εννιά μόλις μήνες στη κεντρική πολιτική σκηνή . Ο Χάρης Δούκας έχει πολλά να δώσει στην παράταξη. Συνεχίζουμε τον αγώνα Χάρη , με ενότητα και συμμετοχή όλων, για ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

2.ooo άνθρωποι φορέσανε το καπελάκι τους στραβά με Κώστα Μπίγαλη στην Ερυθρού