Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Οκτώβρη του 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας «απέκτησε» νέο γραμματέα, τον κ. Γιάννη Σάρρο. Επετειακή η προχθεσινή συνεδρίαση, ο προαναφερθείς συμπλήρωσε στη θέση 10 συνεχόμενα χρόνια! Μια ολόκληρη ζωή. Ο ίδιος θυμήθηκε την πρώτη του συνεδρίαση. Δήμαρχος η Δήμητρα Τσανάκα, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Γραμμένος.

Για τον κάθε γραμματέα η δυσκολία δεν βρίσκεται στις συνεδριάσεις. Βρίσκεται στη δουλειά αμέσως μετά και ως προς τη σωστή σύνταξη των πρακτικών των αποφάσεων. Ειδικά όταν τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν αντιπαραθέσεις, πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις. (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Πρωινής, συνεδρίαση του Δεκέμβρη του 2014 στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης»)

 


 

Σχολιάστηκε πολύ η φωτογραφία που αναρτήθηκε χθες το πρωί στην ιστοσελίδα της Πρωινής. Ένα μικρό ημιφορτηγό παρκαρισμένο – για λίγο φυσικά- πάνω στην καινούργια νησίδα της οδού Κουντουριώτου. Έμεινε εκεί λίγα λεπτά, πλην όμως το μήνυμα στάλθηκε προς κάθε κατεύθυνση. Ως οδηγοί και προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας, είμαστε για όλα ικανοί. Δεν μας γλιτώνουν ούτε οι νησίδες!

 

Το βασικό ωστόσο συμπέρασμα είναι άλλο. Οποιεσδήποτε αλλαγές και να υπάρξουν στους δρόμους, χωρίς αστυνόμευση δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο για τον οποίο αποφασίστηκαν. Αυτό το διάστημα στο κέντρο της Καβάλας έγιναν και θα γίνουν πολλά. Χωρίς τροχονόμους, χωρίς δημοτικούς αστυνομικούς θα υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. Κι η γενικότερη κατάσταση όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, ίσα ίσα που θα γίνει χειρότερη.

 

Οι μελέτες των συγκοινωνιολόγων το αναφέρουν πάντα. Αλλάζουν το ένα, διορθώνουν το άλλο, καταλήγουν στην ανάγκη της επιτήρησης. Της αστυνόμευσης. Μόνο έτσι θα συμβούν όσα περιλαμβάνουν τα φιλόδοξα σχέδια τους. Χωρίς αστυνόμευση, δεν θα επιτευχθεί κανένας απολύτως στόχος. Το χειρότερο φυσικά είναι το γνωστό. Αστυνόμευση δεν θα υπάρξει. Δεν θα υπάρξει ποτέ.

 

Σύντομα στην ίδια περιοχή της νησίδας θα κατασκευαστεί και κυκλικός κόμβος. Κι αυτός θα έχει την ίδια τύχη. Θα πρέπει τελικά να καταλάβουμε ότι όσο σημαντικά κι αν είναι τα έργα, άλλο τόσο και περισσότερο σημαντική είναι η αστυνόμευση. Ακόμη και δέκα νέα πάρκινγκ να γίνουν στην Καβάλα, αν δεν υπάρχει αστυνόμευση ουδείς θα επιλέγει να σταθμεύει σε αυτά.

 

Από σήμερα τα προεκλογικά του Επιμελητηρίου βρίσκονται σε μια άλλη, σε μια στέρεα βάση. Κι αυτό επειδή γνωρίζουμε τον περίπου οριστικό κατάλογο αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται επίσης οι υποψήφιοι κι όσοι από εδώ και πέρα θα πεισθούν να είναι υποψήφιοι. Ξέρουμε επίσης το τι δεν θα κάνει ο νυν πρόεδρος κ. Μάρκος Δέμπας. Άρα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα, ξεκάθαρα. Εκλογές έχουμε περίπου σε 40 μέρες.

 

Σήμερα πραγματοποιεί την εκδήλωση του ο Γιάννης Σαρρής, σχέδιο του οποίου είναι το απόγευμα να παρουσιάσει περίπου 70 υποψήφιους. Ως χθες είχε ανακοινώσει – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- περισσότερους από 10. Οι πιο πρόσφατοι οι Οδυσσέας Εμινίδης, Ιωάννης Πουλής, Βασιλική Πιστέλα.

 

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης επωφελήθηκε της μη συμμετοχής στις εκλογές του κ. Δέμπα, υπό την έννοια ότι συμφώνησε και θα έχει στο ψηφοδέλτιο του τον Τάσο Μπίλια και τον Γιάννη Κούτρα. Ο κ. Μπίλιας προέρχεται από τη Θάσο, θα ήταν υποψήφιος με τον Μάρκο Δέμπα. Ο Γιάννης Κούτρας προέρχεται από τις Κρηνίδες και δεν σκόπευε να είναι υποψήφιος. Επόμενη εκδήλωση του κ. Παναγιωτίδη μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνουμε ότι η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων στις εκλογές λήγει την 25η Οκτώβρη.

 

Τα φώτα στο Πάρκο Φαλήρου λειτούργησαν κανονικά προχθές το απόγευμα αφού η βλάβη διορθώθηκε. Φαίνεται ήταν αδύνατο να τακτοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Έτσι το πρωί της Δευτέρας έγιναν στο Πάρκο τα αυτονόητα. Η πίεση του κόσμου είχε κι άλλο θετικό αποτέλεσμα. Το Δημοτικό Ωδείο διαθέτει καθαρίστρια. Το καλό με το Ωδείο είναι ότι πήγαν καλά και οι εγγραφές μαθητών. Όλα έχουν τη σημασία τους μιας και φέτος , στην εκπαιδευτική περίοδο που ήδη άρχισε, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας δεν είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Λειτουργεί από τον Δήμο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Το αναλυτικό και τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Καβάλας δίνει δύο και όχι μία πρωτιά στον Χάρη Δούκα. Εκτός της κάλπης στον Λιμένα, ο κ. Δούκας ήταν πρώτος και στα Λιμενάρια. «Οι Παπανδρεϊκοί έκαναν την διαφορά» λένε όσοι ξέρουν. Σε όλες τις άλλες κάλπες του Νομού Καβάλας και στην επαναληπτική ψηφοφορία, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλού με μικρή κι αλλού με μεγάλη διαφορά.

 

Εκλογές. Κι άλλες εκλογές. Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζουν νέα διοίκηση του σωματείου τους οι συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, ξανακέρδισε η παράταξη του Δήμου Ζαχαριάδη. Είχε 20 ψηφοδέλτια παραπάνω από αυτά της παράταξης της Έλλης Τσολακίδου. Οι έδρες του νέου συμβουλίου μοιράστηκαν 4 στον νικητή, 3 στην ηττημένη.

 

Εκλογές και στις Κρηνίδες: « Υπενθυμίζουμε την εκλογική διαδικασία του Εμπορικού Συλλόγου Φιλίππων στις 23/10/2024 ημέρα Τετάρτη, στο πρώην δημαρχείο Φιλίππων. Στις 17:00μ.μ θα διεξαχθεί η απολογιστική γενική συνέλευση του συλλόγου. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 18:00μ.μ.».

 

Τρεις συνεχόμενους μήνες ίσως και περισσότερο. Ένα δίκυκλο είναι σταθμευμένο στο χώρο παρκινγκ της Καλαμίτσας. Μπροστά από το αθλητικό κέντρο. Είναι παρατημένο, λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Ζητούν να απομακρυνθεί! Ε ναι, για τα δεδομένα της εποχής ζητούν πάρα πολλά. Για αυτό κι είναι προτιμότερο να το συνηθίσουν για να πάψει να τους ενοχλεί.

 

Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος. Ήθελαν να «χαϊδέψουν» αυτιά ή αποδέχθηκαν τις κατά του ντοκιμαντέρ απόψεις; Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με το αίτημα να μην προβληθεί αυτό στο «Αντιγόνη Βαλάκου». Σίγουρα έπαιξε ρόλο η … ενημέρωση που τους έκαναν όσοι έχουν υπερβολικές θρησκευτικές ευαισθησίες κι απόψεις αντίθετες με τις αμβλώσεις. Ευτυχώς η πλειοψηφία δεν αποδέχθηκε την απαγόρευση κι ευτυχώς το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί όπως προγραμματίστηκε.

 

Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις σωστή και σύγχρονη αντιπολίτευση κι είναι το ίδιο δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να ξεπεράσουν «κολλήματα» και φόβους τους. Επικαλούνται και ζητούν δημοκρατία- ελευθερία κτλ. Αρκεί να τους βολεύει. Όταν θεωρούν ότι βολεύει τον «αντίπαλο» τότε είναι πρόθυμοι στην κολοτούμπα… Κι ενώ εκπρόσωποι τους στο δ.σ. του ΔΗΠΕΘΕ ήταν θετικοί με την προβολή του ντοκιμαντέρ, αυτοί το ξανασκέφθηκαν (με «κολλήματα» και φόβους). Το προσέγγισαν αλλιώς. Εντελώς αντίθετα.

 

Συνεχίζονται οι δωρεές επιχειρήσεων: « Ο Σύλλογος Γονέων, ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Διευθύντρια και οι μαθητές/-τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης, ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία «Λευκοσιδηρουργία Καβάλας Α.Ε.» (κατασκευή ειδών συσκευασίας από λευκοσίδηρο και μεταλλοτυπία), για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και την ευγενική χορηγία – δωρεά ενός νέου βιντεοπροβολέα (προτζέκτορα)».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Οι νέοι στόχοι του Μάρκου Δέμπα  

Επόμενο άρθρο

Άρχισαν τα όργανα...