Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και πολύ καιρό η κεντρική είσοδος του Επιμελητηρίου είναι κλειστή. Για να μπεις στο κτίριο πρέπει να πατήσεις κουδούνι. Περιμένεις να σου ανοίξουν, σπρώχνεις την βαριά πόρτα κι εισέρχεσαι.

Κακώς. Η διαδικασία έμεινε ως… ανάμνηση από την εποχή του κορονοϊού. Πιθανόν κάποιους να τους βολεύει. Ωστόσο εδώ και για τη νέα διοίκηση, όποια κι αν είναι αυτή, ισχύει κυριολεκτικά η φράση: «Η πόρτα του Επιμελητηρίου πρέπει να είναι ανοιχτή για όλους». Διαρκώς (από το πρωί ως το μεσημέρι).

 


 

Αυτό που αποφάσισε και έπραξε ο Μάρκος Δέμπας δεν είναι καθόλου μα καθόλου συνηθισμένο. Αν και έχει εξήγηση, τέτοιου είδους αποχώρηση μάλλον δεν έχει ξαναγίνει στην Καβάλα. Με ταυτόχρονη δέσμευση επιστροφής αλλά σε άλλον τοπικό φορέα. Ο κ. Δέμπας σε μεγάλο βαθμό λέει την αλήθεια για τους επόμενους στόχους του αλλά τα περί δημοτικών εκλογών καλύτερο είναι να τα δούμε στην πράξη. Όποιος και να ήταν στη θέση του εύκολα θα αντιλαμβάνονταν ότι πιο εύκολα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής (με τη ΝΔ Καβάλας), παρά δήμαρχος. Αναφέρει το πρώτο όχι επειδή ντε και καλά θα προσπαθήσει να το κάνει. Το μνημονεύει συγκεκριμένα για άλλους ίσως λόγους.

 

27 χρόνια ήταν στις διοικήσεις του Επιμελητηρίου ο Μάρκος Δέμπας. Μπήκε παιδί, νέος επιστήμονας στην αγορά της Καβάλας, φεύγει μεσήλικας. Ρεκόρ. Αυτά τα ρεκόρ δεν ευνοούν δυστυχώς την ανανέωση των προσώπων, η οποία συνήθως στηρίζει την πρόοδο κάθε τοπικού θεσμού. Αν κι οι άλλοι κατάφερναν το ίδιο, τα διοικητικά συμβούλια θα παρέμειναν ίδια και νέα πρόσωπα δεν θα αναδεικνύονταν. Δεν θα υπήρχαν πουθενά.

 

Η ανανέωση και η αλλαγή επιβάλλεται, κάνει καλό στη δημοκρατία και στην επίτευξη των στόχων. Όλων των στόχων. Οι επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο μέσω συγκυριών και συμπτώσεων, φέρνουν και την ανανέωση και την αλλαγή. Κι αυτό, όποια πρόσωπα και να εκλεγούν, είναι σίγουρα ένα καλό Καβαλιώτικο νέο.

 

Δημοσιεύσαμε χθες στην Πρωινή την είδηση για την επανάχρηση κατοικίας στο Καρνάγιο, μέσω επένδυσης με τουριστική κατεύθυνση. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το διάστημα έχει και αυτόν τον στόχο. Κυβερνήσεις και τεχνοκράτες προτρέπουν η οικοδομική δραστηριότητα να επικεντρωθεί στα υφιστάμενα κτίρια και όχι στην κατασκευή νέων. Αν- λένε- χρησιμοποιηθούν εκ νέου και ανακαινισμένα τα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί, θα είναι για όλους καλύτερα. Δίδονται λοιπόν κίνητρα μέσω προγραμμάτων. Στην Ελλάδα αυτά ήδη ανακοινώθηκαν, τάχα ως ιδέα της Κυβέρνησης. Ισχύουν φυσικά σε όλη την Ευρώπη.

 

Στην παραλιακή ζώνη από το Καρνάγιο ως τα Σφαγεία έγιναν και θα γίνουν κι άλλες τέτοιες αλλαγές. Αυτή η περιοχή της Καβάλας αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται. Κι ενώ τον τουρισμό τον συνηθίζαμε στα δυτικά, σιγά σιγά απλώνεται και στην ανατολική Καβάλα. Φθάνει ως το Περιγιάλι και μένει εκεί. Ειδικά στο Καρνάγιο κι από την πλευρά του παλιού Νοσοκομείου, ξοδεύονται χρήματα πολλά. Αξιοποιούνται κατοικίες. Θα κτιστούν και κάποιες ακόμη. Εκεί που υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα.

 

Μια μικρή συμπαθητική αλεπού κάνει βόλτες τα βράδια στη δυτική πλευρά της Καβάλας. Όταν όλα ησυχάζουν κι όταν οι άνθρωποι είναι σπίτι τους, τότε βρίσκει πεδίο δράσης ελεύθερο. «Εγκλωβίστηκε» στο αστικό περιβάλλον κι έγινε … αξιοθέατο που φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν όλο και περισσότεροι. Το ζώο δεν έχει κανένα μέλλον μέσα στην πόλη. Το σωστό θα ήταν να εντοπιστεί, να περισυλλεγεί και να επιστρέψει στο δάσος. Απ’ όπου προέρχεται.

 

Δεν κουνιέται φύλλο στο έργο του οικοπέδου Κρέη στις Καμάρες. Μήνες τώρα περιμένουμε να παραλάβουμε τα έπιπλα, να τα τοποθετήσουμε στους χώρους που δημιουργήθηκαν. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα έργου που στα λόγια τελειώνει αλλά στην πραγματικότητα όχι; Η καθυστέρηση δε για την προμήθεια των επίπλων, κι όχι επειδή άργησαν κάποιες τεχνικές εργασίες, είναι κι αυτή είδηση!

 

Το περίφημο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει – αν γίνει- τον ερχόμενο μήνα. Το διήμερο 2 και 3 Νοέμβρη εκλέγονται οι σύνεδροι. Η διαδικασία προετοιμάζεται και για τις οργανώσεις του Νομού Καβάλας. Πόσοι σύνεδροι θα εκλεγούν από τις οργανώσεις του Νομού, θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στη διαδικασία. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο πιο πολλοί θα είναι οι σύνεδροι.

 

Τα επαγγελματικά ολοκληρώθηκαν. Για τον Θανάση Φιλόσογλου ήρθε η ώρα της προεκλογικής δράσης. Γνωριμίες και εμπειρία διαθέτει. Χρήσιμη η βοήθεια και του πατέρα του, πρώην Δημάρχου Γιάννη Φιλόσογλου. Η ανάρτηση του Θανάση τα λέει όλα: « Τώρα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για εμένα ένας στόχος μένει να υλοποιηθεί! Ο Γιάννης Παναγιωτίδης και ο συνδυασμός «Επιμελητήριο Για Όλους» να είναι η επόμενη διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας. Γι’ αυτό το λόγο και εγώ ως υποψήφιος στο τμήμα Μεταποίησης (πρώην Βιοτεχνικό) ζητώ την ψήφο και την στήριξη σας».

 

Στις 2 Οκτώβρη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ κι αποφάσισε ομόφωνα να προβληθεί στο «Αντιγόνη Βαλάκου» το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά». Παρόντα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Πέντε της διοίκησης, δύο αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση που ήταν υπέρ, εκφράστηκε με την Βαρβάρα Μπαλτζίδου (παράταξη Ιωσηφίδου) και την Ευγενία Παπαναστασίου (παράταξη Εριφυλλίδη). Οι παρατάξεις του Μάκη Παπαδόπουλου και του Χαράλαμπου Χρυσανίδη έτυχε (!) να απουσιάζουν. Όπως και ο Απόστολος Μουμτσάκης.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος φέρεται να αποφασίζει για τη σειρά που θα έχει στην παρέλαση το τμήμα Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Με δεδομένη τη στάση του στο θέμα του Ζέφυρου, όλοι αντιλαμβάνονται την … «ιερά και άγια» απόφαση που θα λάβει. Φημολογείται πάντως ότι εκπρόσωποι του τμήματος επανήλθαν μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε. Τάχα ζήτησαν να είναι στο τέλος της προσεχούς παρέλασης… Κάποιος – πολιτικός- κάποτε είχε πει: «Σεμνά και ταπεινά». Κάποιος κάποτε…

 

Η χθεσινή μέρα ήταν η Παγκόσμια Μέρα των Αναισθησιολόγων. Τις ευχές προς τους συναδέλφους τους έστειλαν αυτοί του Νοσοκομείου Καβάλας: « Χρόνια Πολλά σε όλους τους Αναισθησιολόγους από όποια θέση και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αναισθησιολογικό Τμήμα ΓΝ Καβάλας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Πέφτει η θερμοκρασία προς το τέλος της εβδομάδας