Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Στη σύντομη συνάντηση στο γραφείο του, παραβρέθηκε και ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Επακολούθησαν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και τα απαραίτητα αναμνηστικά δώρα. Ο κ. Πτωχός ήταν στην Καβάλα από την Τετάρτη. Λόγος της επίσκεψης του η συμμετοχή του στην ημερίδα για την κλιματική κρίση.

 


 

Από πλευράς πολιτικής και (κυρίως) ιδεολογίας, οι εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας είναι … μπερδεμένες. Σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο δεν υπάρχει σε καμιά από τις δύο παρατάξεις. Γιατί δεν χρειάζεται. Σημασία έχουν τα προβλήματα στην αγορά και η επίλυση τους. Διαδικασία που περιλαμβάνει απλά πράγματα, άμεσες απαντήσεις σε συνηθισμένα αιτήματα που ως τώρα δεν έχουν καμία ανάγκη να «παντρευτούν» με οποιαδήποτε ιδεολογική προσέγγιση. Δεν χρειάζεται η ιδεολογία. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνουν ως τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι στις ίδιες εκλογές.

 

Δεν είναι υπερβολή αν σημειώσουμε και κάτι επιπλέον. Οι επικεφαλής των συνδυασμών όπου και όταν εντοπίζουν πιθανή κομματική ή ιδεολογική εξάρτηση, την αποφεύγουν. Με κάθε τρόπο. Το κάνουν συνειδητά και θα το κάνουν ως το τέλος. Κατόπιν τούτου όλοι είναι με όλους. Δεξιοί, Αριστεροί, Κεντρώοι κτλ. Δεν τους χωρίζει απολύτως τίποτα!

 

Όλα αυτά που δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά, μέχρι και πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αδιανόητα. Για όλες τις εκλογές. Στο μεταξύ τα πράγματα άλλαξαν. Αν αυτό έγινε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, είναι μια άλλη ιστορία. Κανείς ακόμη δεν ξέρει…

 

Πολιτικό και κομματικό «χρώμα» θα μπορούσε να δώσει στις εκλογές του Επιμελητηρίου ένα τρίτο ψηφοδέλτιο, προερχόμενο π.χ. από το ΚΚΕ. Λέτε να υπάρξει; Φήμες κυκλοφορούν αρκετές. Περιμένουμε. Ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Χρειάζονται τουλάχιστον 42 υποψήφιοι, κατανεμημένοι κατάλληλα στα διάφορα τμήματα.

 

Για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας ρωτήθηκε χθες ο Γιάννης Πασχαλίδης. Για τους λόγους που ήδη αναφέραμε, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε πολύ αόριστα. Γενικά και θεωρητικά: « Είναι σημαντικές εκλογές. Στηρίζουμε όσους μπορούν να βοηθήσουν. Καλούμε σε συμμετοχή τα μέλη του Επιμελητηρίου». Ναι, υπάρχει και αυτό το θέμα. Της συμμετοχής.

 

Δικαίωμα να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές έχουν περίπου 4.000 άνθρωποι. Απ’ όλο το Νομό. Τα δύο έως τώρα ψηφοδέλτια και οι πολλοί υποψήφιοι για μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αυξάνουν το ενδιαφέρον. Οι εκλογές στο Επιμελητήριο συνεχίζουν να μοιάζουν με τις δημοτικές. Κατόπιν τούτου και ως προς τη συμμετοχή, υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να είναι αυξημένη. Αλλά κι αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Όσοι ξέρουν, εκτιμούν ότι στις εκλογές -σε έναν περίπου μήνα- θα ψηφίσουν λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν στις προηγούμενες! Τότε, ήταν δεν ήταν 3.000.

 

Γέμισε από κόσμο η μεγάλη αίθουσα του Λούσυ για την εκδήλωση του Γιάννη Σαρρή. Με την ιδιότητα των φίλων που είναι κοντά του, παρακολουθούν και στηρίζουν, παραβρέθηκαν και οι Μίμης Χριστοφιλογιάννης, Μπάμπης Δράκος, Τάνια Ελευθεριάδου, Αλέξης Γούλας.

 

Η Κυβέρνηση νομοθέτησε προ μηνών τη μεταφορά σχολών και τμημάτων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο στο Δημοκρίτειο. Για πανεπιστημιακά τμήματα Καβάλας, Δράμας, Διδυμοτείχου. Ακόμη και τον προηγούμενο μήνα υπηρεσίες των δύο πανεπιστημίων είχαν συνεχείς συζητήσεις και συνεργασίες. Για τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προέκυψαν. Δεν λύθηκαν όλα. Ξεπεράστηκαν δύσκολα είναι αλήθεια, τα περισσότερα και τα σημαντικότερα.

 

Μπροστά σε διοικητική κρίση φαίνεται να είναι το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. Παραμένει πιθανή ακόμη και η αλλαγή της διοίκησης του. Η χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρίας ήταν τακτική. Κρίσιμη λέγεται ότι είναι η επόμενη και έκτακτη. Την προκάλεσε με αίτημα της η πλειοψηφία των μετόχων. Σύντομα θα φανεί αν θα φθάσουν ως το τέλος και στην αλλαγή δ.σ. Μέχρι και πρόσφατα αυτό ήταν μεν το πιθανότερο αλλά όχι και οριστικό.

 

Μετά από πολύ καιρό ησυχίας, καταγράφηκε νέο περιστατικό με σκυλί που δάγκωσε άνθρωπο. Σκυλί δεσποζόμενο και όχι αδέσποτο. Το συμβάν καταγγέλθηκε να έγινε την Τετάρτη σε περιοχή κοντά σε σχολείο της Χρυσούπολης. Οι έρευνες για να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του σκυλιού συνεχίζονταν…

 

Πολύς κόσμος πέρασε και χθες από το εργοτάξιο της Πλατείας Καπνεργάτη. Και τι είδε; Είδε δύο μόνο εργάτες. Σε ένα ολόκληρο γήπεδο, σε μια τεράστια πλατεία εργάζονταν δύο μόνο άτομα! Ακόμη κι αν επρόκειτο για σύμπτωση, αυτές οι συμπτώσεις είναι που στέλνουν τα μηνύματα τους προς κάθε κατεύθυνση. Το έργο όπως πάει, δεν τελειώνει το 2025. Θα προχωρήσει μεν αλλά δεν θα τελειώσει. 2026 και βλέπουμε…

 

Επόμενο βήμα του ανάδοχου, αν δεν υπάρξει απρόοπτο, να στρώσει μπόλικο ειδικό τσιμέντο στις περιοχές για τις οποίες έκανε ήδη προετοιμασία. Αυτό που το περιμένουμε πως και πως, λέγεται ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση, εκτός όλων των άλλων, να βοηθήσει και ο καιρός.

 

Φουριόζος μπήκε στο κτίριο του Διοικητηρίου χθες το πρωί ο Χριστόδουλος Τοψίδης, που δεν θέλει να αργεί στα ραντεβού του. Συνεχώς προβάλει το ότι είναι σε κίνηση διαρκείας. Έχοντας «μηδενίσει» τις αποστάσεις. Κι όπως έλεγε χθες, στην Καβάλα βρέθηκε 3 μέρες συνεχόμενες. «Και αύριο (σήμερα) θα είμαι στη Θάσο» τόνιζε στους συνομιλητές του. Ένας από αυτούς δεν άντεξε και του το είπε: «Όπως ο Μέτιος δηλαδή»…  Εννοώντας φυσικά το ακριβώς αντίθετο.

 

Κι ενώ ο Δήμος Καβάλας πασχίζει για τη δική του Ενεργειακή Κοινότητα, το δημοτικό συμβούλιο Νέστου έλαβε ομόφωνη απόφαση. Θα συμμετάσχει στην Ενεργειακή Κοινότητα που δημιουργεί η Περιφέρεια ΑΜΘ. Ο λόγος είναι προφανής. Η νομοθεσία «οδηγεί» τους Δήμους σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Δήμος Καβάλας στηρίζεται σε δεδομένα που εν τω μεταξύ άλλαξαν. Ο κ. Μουριάδης παρά την αλλαγή, επιμένει. Η προσπάθεια του ισχυρίζεται ότι στο τέλος θα δικαιωθεί.

 

Μετά από μια μεγάλη και Καλοκαιρινή διακοπή, άρχισε πάλι να ετοιμάζεται το κατάστημα εστίασης στην οδό Μητροπολίτη Προκοπίου. Αυτό που θα «βγάλει» τραπέζια στη δυτική πλευρά του Δημοτικού Κήπου. Είναι κάτι που άργησε αλλά θα γίνει.

 

Συμπολίτης ζήτησε να μεταφέρουμε την ακόλουθη ιστορία του: « Πριν λίγα βράδια στην Καλαμίτσα διασκέδαζε μια μεγάλη παρέα παιδιών. Νεολαία. Μετέφεραν εκεί πολλά φαγητά και ποτά. Τα παιδιά έκαναν μεγάλο κύκλο κι ήταν το ένα δίπλα στο άλλο στο γήπεδο βόλεϊ. Έμειναν ως αργά. Νωρίς το επόμενο πρωί πέρασα σκόπιμα από το σημείο. Τα είχαν καθαρίσει όλα. Είχαν απομακρύνει όλα τα σκουπίδια που προκάλεσε η παραμονή τους στην περιοχή. Για μένα αυτό ήταν ευχάριστη έκπληξη και θέλω να το γράψετε στην Πρωινή».

 

Να μην ξεχνάμε τα παιχνίδια, τον εξοπλισμό κτλ των παιδικών χαρών. Συντήρηση όταν πρέπει. Είδηση από την κοντινή μας Αλεξανδρούπολη: «Παραμένει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, για προληπτικούς λόγους,  το παιδί που τραυματίστηκε σε παιδική χαρά  όταν αποκολλήθηκε καγκελόπορτα. Για το περιστατικό γίνεται έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ορεστιάδας, κατέθεσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ναΐτίδης, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι πιστοποιημένη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Γενικό Λύκειο Κρηνίδων: Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ (φωτογραφίες)