Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Βάσω Παπανδρέου δεν έχει σημαντικό πολιτικό παρελθόν σε ότι αφορά την Καβάλα. Την είχε επισκεφθεί λίγες φορές, πολύ λιγότερες από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής. Η φωτογραφία μας γυρίζει πίσω στο 2002. Μάης του 2002. Ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος. Εκτός των κομματικών συναντήσεων (φωτογραφία από συνέντευξη τύπου στη Νομαρχιακή Καβάλας), μίλησε στο Αμφιθέατρο. Έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο γραφείο του τότε Νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή. Στην φωτογραφία με τον Γιάννη Τσακλίδη και τον Νίκο Στρατηλάτη. Η αναφορά γίνεται με αφορμή το θάνατο της, την προηγούμενη εβδομάδα.

*Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής δεν ξέχασε τη Βάσω Παπανδρέου. Η ανάρτηση του αναφέρει: «Υπήρξες ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησες ασυμβίβαστη, με σθένος και με αξιοπρέπεια την δημόσια ζωή, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χρόνια δύσκολα, αλλά και σε χρόνια δημιουργικά… Αιωνία η μνήμη σου, αγαπημένη μας Βάσω Παπανδρέου».

 


 

Έξω από το «Αντιγόνη Βαλάκου» για να διαμαρτυρηθούν, ήταν δεν ήταν 30 άνθρωποι. Οι περισσότερες γυναίκες. Αρκετά οργανωμένοι. Φώναζαν συνθήματα κατά του ντοκιμαντέρ, αποδοκίμαζαν τους προσερχόμενους να το παρακολουθήσουν. Κάποιοι από τους 30, λίγοι αλλά υπαρκτοί, ήταν εκεί και για έναν ακόμη λόγο. Να επιδιώξουν να ματαιώσουν την προβολή. Ήταν έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα!

 

Η αστυνομική δύναμη που βρήκαν μπροστά τους ήταν για αυτούς ένα εμπόδιο. Προσπάθησαν να το ξεπεράσουν. Προσποιήθηκαν τους θεατές, πέρασαν το δρόμο κι «αθόρυβα» ανηφόρησαν για το «Αντιγόνη Βαλάκου». Στόχο είχαν να φθάσουν ακόμη και εντός της αίθουσας, να φωνάξουν και να αντιπαρατεθούν με τους θεατές. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ευτυχώς έγιναν εύκολα αντιληπτοί. Οι αστυνομικοί διακριτικά τους πήραν από το χέρι και τους επανέφεραν στην άλλη άκρη του δρόμου. Η επιτυχία των αστυνομικών μέτρων και η παρέμβαση ώστε να μην υπάρξουν χειρότερα γεγονότα, ήταν μια σπουδαία υπηρεσία στην ελληνική δημοκρατία. Θα πρέπει να συγχαρούμε τους αστυνομικούς αφού όπως στην πράξη αποδείχθηκε ήταν έξω από το δημοτικό θέατρο ξέροντας καλά τι πρέπει να κάνουν. Η προβολή έγινε τελικά σε μια κατάμεστη αίθουσα, η δημοκρατία νίκησε. Πάμε παρακάτω…

 

Απόλυτη σιωπή από τον ΟΛΚ και το ΤΑΙΠΕΔ. Μόνο κάποια κείμενα σε ιστοσελίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Κάτι σαν ρεπορτάζ, στηριγμένα στα αισιόδοξα σενάρια. Σύμφωνα με τα οποία η υπό παραχώρηση λήγει εντός του έτους κι επιφέρει έσοδα στο κράτος. Αμ δε! Η υπό παραχώρηση του «Φίλιππος Β’» μετατέθηκε για το 2025, αορίστως. Δυστυχώς δεν μιλά κανείς. Δεν ενημερώνει επίσημα κανείς εκ των εμπλεκόμενων. Από όλους αυτούς που για σήμερα (Δευτέρα 21 Οκτώβρη) … ονειρεύονταν πανηγυρική εκδήλωση. Παράδοσης του νέου λιμανιού στον ιδιώτη. Αναβολή επ’ αόριστο.

 

Μόνο 9 υποθέσεις είχε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής το Τριμελές Καβάλας. Με τις αναβολές που μεσολάβησαν, η συνεδρίαση άρχισε και τέλειωσε πολύ γρήγορα. Μέσα σε μία περίπου ώρα. Μία ακόμη επιβεβαίωση στην αλλαγή που έφερε στη λειτουργία της δικαιοσύνης ο νέος νόμος. Νόμος Φλωρίδη.

 

Στο μεταξύ το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστηρίων (το γνωστό μας ΤΑΧΔΙΚ) διαθέτει ποσό 8.500 ευρώ περίπου για να διορθωθεί ο εξωτερικός φωτισμός του δικαστικού μεγάρου Καβάλας. Πίστωση υπάρχει και για την αλλαγή του συστήματος ψύξης- θέρμανσης αλλά το έργο δεν ξεκίνησε ακόμη.

 

Πολύ καλή είδηση. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε εθελοντική αιμοδοσία στη Θάσο, στο Καλογερικό. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και μέσα σε μία μέρα συγκεντρώθηκαν 130 μονάδες αίματος! Μπράβο και στον σύλλογο και στους εθελοντές αιμοδότες του νησιού.

 

Θα… συγχαρούμε και την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό το διάστημα ανακαινίζει τα καταστήματα της στην Καβάλα. Εργασίες που γίνονται όταν αυτά δεν λειτουργούν. Εφαρμόζεται η λεγόμενη «νέα εταιρική ταυτότητα». Στις δουλειές που έγιναν και συνεχίζονται δεν βλέπουμε ούτε έναν ντόπιο επαγγελματία. Όλα η τράπεζα τα κάνει με συνεργεία (και υλικά) που έρχονται από αλλού. Κυρίως από την Αθήνα. Και πάλι… μπράβο της. Δείχνει μεγάλη … εμπιστοσύνη στους πελάτες της στην Καβάλα.

 

Η ΠΕ Καβάλας κάνει πολύ καλά κι ωριμάζει έργο συντήρησης επαρχιακού δικτύου στα ορεινά του Νομού. Η μελέτη περιλαμβάνει δρόμους κυρίως στη Δ.Ε. Ορεινού του Δήμου Νέστου. Η πυρκαγιά στο Παγγαίο το Καλοκαίρι απέδειξε ότι ένα από τα επόμενα της έργα πρέπει να αφορά τον γνωστό δρόμο στο συγκεκριμένο βουνό. Ας ελπίσουμε με μια επόμενη εργολαβία. Κανονικά, το κράτος έπρεπε να διαθέσει εκτάκτως τα απαραίτητα χρήματα. Και λόγω της πυρκαγιάς. Όμως το κράτος είναι πάντα αλλού… Κατόπιν τούτου η Περιφέρεια ΑΜΘ και η ΠΕ Καβάλας πρέπει να αναζητήσουν και να βρουν (από που άραγε;) τα απαραίτητα για την παρέμβαση χρήματα.

 

Κινητικότητα το Σάββατο στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη. Δούλευαν, ενώ δεν συνηθίζεται ημέρα Σάββατο, δύο εργάτες. Έκπληξη μεγάλη. Ασχολούνταν με το σημείο που ήταν και θα επανέλθει το περίπτερο (μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ). Προσπαθούν να επισπεύσουν το συγκεκριμένο μέρος των εργασιών ώστε εντός των ημερών το νέο κουβούκλιο να εγκατασταθεί κι ο επαγγελματίας να λειτουργήσει πάλι το περίπτερο του.

 

Διορθωτικές κινήσεις της Αρχαιολογικής υπηρεσίας όσον αφορά το μουσείο αρμοδιότητας της στη Θάσο (Λιμένας). Τοποθετείται κλιματιστικό ενώ διορθώνεται για να λειτουργεί και η γεννήτρια που διαθέτει το κτίριο. Για τις δύο αυτές παρεμβάσεις διατίθεται ποσό περίπου 10.000 ευρώ.

 

Δύο χρόνια συμπληρώνει αυτήν την εποχή στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ η Εύα Οικονόμου Βαμβακά. Πετυχημένα χρόνια. Συνεχίζει το έργο των προκατόχων της λες και ήταν παρούσα στη θητεία τους, υποστηρίζει αυτό που εξ αρχής υποσχέθηκε για τις μετακλήσεις παραστάσεων κατά τη Χειμερινή περίοδο. «Το θέατρο γεμίζει» είπε πρόσφατα στον σύντομο αλλά περιεκτικό της απολογισμό. Όντως το θέατρο γεμίζει κι αυτό είναι μια πρώτη δικαίωση της. Θυμίζουμε ότι η Εύα Οικονόμου Βαμβακά είχε καταψηφιστεί για τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ απ’ όλες τις γυναίκες που τότε μετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο. Καλή μεν αλλά άπειρη, έλεγαν κάποιες.

 

Μέσω έκθεσης φωτογραφίας επαναλειτούργησε μετά το ζεστό Καλοκαίρι, το πολλά υποσχόμενο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς. Επαγγελματίες ενδιαφερόμενοι να νοικιάσουν κι άλλα καταστήματα υπάρχουν. Αρκεί να «τρέξει» η διαδικασία. Που δεν φημίζεται για κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο υπόγειο θα φιλοξενήσει και φέτος τον Χειμώνα την εστίαση, την διασκέδαση. Θα «ζωντανέψει» πάλι.

 

Συνέχεια της είδησης από την Αλεξανδρούπολη. Σιδερένια πόρτα εισόδου σε παιδική χαρά έπεσε, τραυμάτισε μικρό παιδί. Η αντίδραση του Δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν άμεση. Συντηρούμε, ανέφερε, τα παιχνίδια και τον εξοπλισμό. Καταλήγοντας στην ίδια ανακοίνωση στο ότι «… το πρόβλημα που υπήρξε δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια, αλλά σε βανδαλισμούς».

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Αυτό το σήριαλ θα έχει πολλά επεισόδια...