Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας έβαλε προχθές καλαθάκια απορριμμάτων κοντά στην είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν και τα παγκάκια αφού κι αυτά χρειάζονται. Εν τω μεταξύ ο χώρος έμπροσθεν της εκκλησίας (φωτογραφία) γίνεται καθημερινά χώρος στάσης και στάθμευσης πάσης φύσεως αυτοκινήτων. Σε λίγο κάποιοι οδηγοί θα παρκάρουν ακόμη και δίπλα στις ιερές εικόνες! Αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή χρειάζεται και κολονάκια. Θα τα βάλουν; Έχουν διαθέσιμα να τα τοποθετήσουν; Ιδού οι… απορίες.

 


 

Μετά την κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, η Κυβέρνηση συγκρότησε άλλη μία. Για την ανάπτυξη του Έβρου. Η προσπάθεια αυτή είναι σε εξέλιξη. Εκτός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, προχθές ήταν στον Έβρο διάφοροι υπουργοί. Υπόσχονται, μεταξύ άλλων, ένα επιδοτούμενο -όπως φαίνεται- ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από την Αλεξανδρούπολη ως τον Πειραιά.

 

Η προσπάθεια είναι στο ξεκίνημα της. Καταλαβαίνουμε ότι το δρομολόγιο αυτό θα επιδιωχθεί να «αφαιρεθεί» από τα δρομολόγια της Καβάλας. Στόχος παλαιός και ήδη γνωστός. Απλά τώρα θα γίνει με ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις. Κι επειδή δεν προλαβαίνουν για τον Χειμώνα, πιθανότερο είναι το δρομολόγιο να ξεκινήσει να υπάρχει την Άνοιξη. Ή το αργότερο το Καλοκαίρι.

 

Φυσικά και το έργο το έχουμε ξαναδεί. Και το έχουμε «πληρώσει», ως Καβάλα και ως Ανατολική Μακεδονία. Ούτε αυτή, ούτε καμιά προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάλαβε ότι η στήριξη της Θράκης (ή του Έβρου) πρέπει να εφαρμοστεί με μέτρα που δεν θα είναι εις βάρος των όμορων Νομών. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία αλλά κάποιοι στην Αθήνα προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό.

 

«Βούτυρο στο ψωμί τους» η παθητική στάση των εκπροσώπων μας. Βουλευτών και όχι μόνο. Κατά συνέπεια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι κι αυτή η προσπάθεια (στήριξης του Έβρου) θα μείνει στα λόγια. Όπως σε γενικές γραμμές συνέβη με αρκετές προηγούμενες και σχετικά πρόσφατες. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα Χειμερινό δρομολόγιο ακτοπλοΐας η Καβάλα το έχασε γιατί έπρεπε να στηριχθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 

Κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο. Πρώην σύζυγοι παρακολουθούσαν μαζί τη συνεδρίαση του Μονομελούς την περασμένη Δευτέρα το πρωί. Η υπόθεση τους εκφωνήθηκε, ο πρώην σύζυγος προ έτους τράβηξε από τα μαλλιά την τότε γυναίκα του. Μοναδικό επεισόδιο, όπως είπαν, ενός γάμου που αμέσως μετά έληξε. Συναινετικά και ήρεμα. Οι λόγοι, εξήγησαν και οι δύο, οικονομικοί (!) και όχι μόνο.

 

Η εκδίκαση μιας ακόμη υπόθεσης ενδοοικογενειακού επεισοδίου στο δικαστήριο της Καβάλας φυσικά και δεν είναι είδηση. Είδηση είναι η αθώωση του κατηγορούμενου με τη βοήθεια, με την καθοριστική κατάθεση της πρώην συζύγου. Η ζωή και των δύο άλλαξε αλλά συνεχίζεται κανονικά. Χωρίς επεισόδια και κυρίως χωρίς βία. «Επιλέξαμε να χωρίσουμε ήσυχα και για το καλό των παιδιών» είπαν στο δικαστήριο κι αποχώρησαν μαζί. Κάθε ένας για το σπίτι του.

 

Αυξάνονται οι μαρτυρίες κακής χρήσης του νέου χώρου (νέου γηπέδου) στην Καλαμίτσα. Στο γήπεδο 5Χ5 και στο καινούργιο ταρτάν εισέρχονται τα βράδια: 1) Πολίτες που βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα. 2) Ποδηλάτες, που κάνουν ποδήλατο στο ταρτάν. Με κατάλληλους ελιγμούς για να αποφύγουν όσους δίπλα τους περπατούν ή τρέχουν.

 

Συμπολίτης αποφάσισε να μην μείνει αδρανής στην κατάσταση. Κι έκανε παρατήρηση στην γυναίκα που σε αυτό το αθλητικό περιβάλλον έβγαλε το σκύλο της βόλτα. Στα λόγια του συμπολίτη η έχουσα την ευθύνη του συμπαθητικού κατά τα άλλα ζώου, απάντησε: «Μην στεναχωριέσαι, ο σκύλος κατούρησε πριν τον φέρω στο γήπεδο». Απάντηση τρομερής ευφυίας… Αποστομωτική, είναι αλήθεια…

 

Σημειώνουμε ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και τα φώτα του γηπέδου δεν λειτουργούν. Κι όμως, το σκοτάδι δεν εμποδίζει κανέναν. Το γήπεδο και το ταρτάν φιλοξενούν πολύ κόσμο όλες τις μέρες της εβδομάδας και παρά το κρύο. Αν υπήρχε φύλακας, που δυστυχώς δεν υπάρχει, όλα θα ήταν πιο καθαρά και κυρίως ακόμη πιο ασφαλή. Θα υπήρχαν αυτονόητοι κανόνες και θα εφαρμόζονταν. Υπό τις συνθήκες που ο χώρος λειτουργεί, μάλλον είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν οι πρώτες ζημιές και οι προς το χειρότερο αλλαγές.

 

Από την πρόσφατη δραστηριότητα της ΕΛΜΕ Καβάλας. Συνάντησε τους νέους στα σχολεία του Ν. Καβάλας εκπαιδευτικούς, έκανε ημερήσια εκδρομή στο Ρούπελ και στη λίμνη Κερκίνη. Η συνάντηση με τους νέους καθηγητές έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Μεγάλη Λέσχη: «Την Πέμπτη 17/10/2024 υποδεχθήκαμε τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ευχαριστούμε το τμήμα μαγειρικής του Δημόσιου ΣΑΕΚ Καβάλας για την ευγενική προσφορά του».

 

Ο Δήμος Παγγαίου πραγματοποιεί την Κυριακή στο Παλαιοχώρι την καθιερωμένη για την εποχή εκδήλωση της γιορτής του κάστανου. Φέτος υπάρχει… ανταγωνιστής. Την ίδια μέρα οργανώνει γιορτή κάστανου και το Κεφαλάρι της Δράμας. Ξαφνιαζόμαστε που μαθαίνουμε ότι τοπικός σύλλογος οργανώνει εκδρομή για το Κεφαλάρι, προτιμώντας την εκδήλωση από αυτήν στο Παλαιοχώρι.

 

Η γιορτή του κάστανου στο Παλαιοχώρι ήταν η πρώτη στην χώρα, ξεκίνησε προ πολλών ετών. Επακολούθησαν αρκετές. Πλέον γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι τις κάνουν διήμερες. Το δοκίμασε και το Παλαιοχώρι, «επιστρέφοντας» στη συνέχεια σε εκδήλωση μιας μόνο μέρας. Οι πιο πολλές γιορτές κάστανου γίνονται αυτήν την Κυριακή. Λόγω του τριήμερου της 28ης. Λίγες έγιναν ήδη κι ακόμη λιγότερες (στην υπόλοιπη Ελλάδα) προγραμματίζονται για την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη.

 

Με κείμενο της η Ειρήνη Βρανά προσπαθεί να επηρεάσει θετικά την προεκλογική περίοδο στο Επιμελητήριο. Εύχεται καλή επιτυχία και στους δύο υποψήφιους προέδρους. Ουσιαστικά επισημαίνει την ανάγκη μιας ήρεμης, πολιτισμένης προεκλογικής συζήτησης και διαδικασίας. Τα ίδια λένε και ζητούν οι περισσότεροι συμπολίτες. Τα μέλη του φορέα. Επώνυμοι και ανώνυμοι. Κάποιοι άλλοι λίγοι, συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο τους. Τάχα κάνουν καλό αλλά στην πραγματικότητα προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον εκλεκτό τους. Μα δεν έμαθαν από τα παθήματα τους;

 

Το κέντρο ιατρικής αποκατάστασης «Λυδία» που βρίσκεται στον Αμυγδαλεώνα, στέλνει το δικό του επίκαιρο μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού: « Η πιο σημαντική σου υπενθύμιση: Πρώιμη ανίχνευση σημαίνει καλύτερη θεραπεία. Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στη καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού , του πιο κοινού καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Η άσκηση, η αποφυγή του αλκοόλ, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η ιατρική παρακολούθηση και η υποστήριξη γίνονται ασπίδες προστασίας. «Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον Καρκίνο του Μαστού μόνος του» Π.Ο.Υ., 2024».

 

50 περίπου συνταξιούχοι της ΔΕΗ πέρασαν χθες από την Καβάλα, στο πλαίσιο εκδρομής τους. Η άφιξη τους συνέπεσε με αυτή των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Κάποιοι, επαγγελματίες του κέντρου μπερδεύτηκαν. Στο τέλος κατάλαβαν ότι αυτό ειδικά το γκρουπ ήταν Ελλήνων τουριστών.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Με την οικονομική άνεση που διαθέτει ο Κασσελάκης επιχειρεί να αλλάξει υπέρ του το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ