Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκλογές έκανε χθες το σωματείο των συνταξιούχων δημοτικών υπαλλήλων. Στο χώρο που διαθέτει στο Δημαρχείο. Οι περισσότεροι πρόσφατοι ή σχετικά πρόσφατοι συνταξιούχοι προερχόμενοι από το Δήμο Καβάλας, επανέφεραν και «ζωντάνεψαν» έναν σύλλογο που προσπαθεί και καταφέρνει να έχει πολύπλευρη συχνή δράση. Η ψηφοφορία ήταν ως συνήθως μια καλή αφορμή να συναντηθούν πάλι άνθρωποι που πέρασαν μια ολόκληρη ζωή μαζί. Στην ίδια υπηρεσία, στο ίδιο γραφείο κτλ.

 


 

Τι γίνεται με το παρκάρισμα κοντά στο Νοσοκομείο; Ο Δήμος τον περασμένο Αύγουστο εκπλήρωσε την υπόσχεση και υποχρέωση του, κάνοντας τις προβλεπόμενες ενέργειες διαμόρφωσης στο οικόπεδο άνωθεν του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στις 22 Αυγούστου το Νοσοκομείο μας είχε ενημερώσει για τη συνέχεια που αυτό θα έδινε. Τοπογραφικό διάγραμμα κτλ. Πέρασαν δύο μήνες από τότε. Από το Νοσοκομείο ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Εκτός αν οι δύο μήνες είναι μικρό χρονικό διάστημα για να προλάβει να ετοιμαστεί το τοπογραφικό διάγραμμα. Που για την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να ισχύει.

 

Παρατηρητικός συμπολίτης εντόπισε πρόσφατα στην παραλία της Καλαμίτσας τον παλαιό διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιάννη Μπουρούση. Γαμπρό του Μάκη Ψωμιάδη. Περιγράφεται να έκανε αυτοψία στο πρώην «Μερσέντες», το οποίο το λειτούργησε όσο ζούσε ο πεθερός του. Τυχαίο; Κανείς δεν ξέρει.

 

Αυτές τις μέρες η ΕΤΑΔ ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει (με διαδικασίες τύπου ΤΑΙΠΕΔ) ακίνητα της σε όλη την Ελλάδα. Δίνοντας προτεραιότητα στα καλύτερα. Λέτε; Λέτε να έρχεται η ώρα της Καλαμίτσας; Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο (πρώην «Βράχος» και πρώην «Μερσέντες») έχει κουσούρι. Πρόστιμο χιλιάδων ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν όταν λειτουργούσε ως χώρος διασκέδασης της νεολαίας.

 

Κι άλλη μαρτυρία πολίτη για όσα συναντά συχνά στο νέο γήπεδο της Καλαμίτσας. «Περπατώ στο πλαστικό χορτάρι, βλέπω συχνά γόπες από τσιγάρα. Αν είναι δυνατόν…» μας είπε χθες. Καλό λοιπόν είναι ο Δήμος Καβάλας να τοποθετήσει ταμπέλες με τις οποίες θα γίνεται γνωστό ότι: «Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο ζώων, ποδηλάτων. Απαγορεύεται το κάπνισμα».

 

Στη συνεδρίαση της προχθές η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ενέκρινε τις συνηθισμένες και απαραίτητες δαπάνες για τις εκδηλώσεις στην πόλη της εθνικής γιορτής και επετείου του «ΟΧΙ». Εκείνες τις ημέρες η Καβάλα θα φιλοξενήσει φίλους της από το Δήμο της Νυρεμβέργης. Προς τιμή των οποίων θα παραθέσει και γεύμα. Χθες η υπηρεσία Καθαριότητας άρχισε να περιποιείται τους χώρους των εκδηλώσεων. Ξεκίνησε από την περιοχή του μνημείου Κρίτωνα Κονσουλίδη.

 

Το facebook επέλεξε ο Τάσος Μπίλιας για να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στις εκλογές του Επιμελητηρίου της Καβάλας. Με το συνδυασμό του Γιάννη Παναγιωτίδη. Ο κ. Μπίλιας δραστηριοποιείται στη Θάσο, είναι και σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Θα ήταν υποψήφιος με τον Μάρκο Δέμπα. Κι όταν αυτός αποσύρθηκε, συζήτησε και συμφώνησε γρήγορα με τον Γιάννη Παναγιωτίδη.

 

Το πολυσυζητημένο έργο ανακαίνισης του σχολικού κτιρίου Γυμνάσιο Λύκειο Κρηνίδων εγκαινιάζεται σήμερα το πρωί. Παρόντες θα είναι για να κόψουν την κορδέλα ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης κτλ. Καλό είναι να προσκληθεί και ο κ. Μέτιος (με τους προηγούμενους Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας) αφού το έργο το χειρίστηκαν και αυτοί.

 

Παρά το ότι η συγκεκριμένη ανακαίνιση άργησε πολλά χρόνια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, τελικά υλοποιήθηκε με τρόπο άκρως ικανοποιητικό. Το είχε ανάγκη η περιοχή και το νέο σχολείο απολαμβάνουν από τον περασμένο Σεπτέμβρη μαθητές και εκπαιδευτικοί.

 

Από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκε σε χρήση το ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ στο δάσος των Πεντακοσίων υπήρξαν προβλήματα με την συρματένια περίφραξη του. Τα παιδιά κλωτσούν με δύναμη την μπάλα κι ανοίγονται τρύπες, διαπιστώθηκε αμέσως με τη λειτουργία του γηπέδου. Που βασικά είναι γήπεδο μπάσκετ. Οι περίοικοι σωστά παρατηρούν ότι η υφιστάμενη ζημιά πρέπει να διορθωθεί, αυτήν τη φορά με πιο χοντρό και ανθεκτικό σύρμα. Οι τρύπες όπως υπάρχουν σήμερα είναι μεγάλες κι έτσι ειδικά μικρά παιδιά κινδυνεύουν.

 

Ο συνδικαλιστής δάσκαλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Ποιμενίδης είναι σε άδεια για λόγους υγείας. Αυτή τελειώνει. Το επόμενο διάστημα επανέρχεται στην ενεργό δράση. Παρακολουθεί όσα γίνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για τη χθεσινή περιπετειώδη απεργία που κρίθηκε παράνομη κι επαναπροκηρύχθηκε, είπε μεταξύ άλλων: « Αυτό που έγινε την Τετάρτη 23 Οκτώβρη είναι ένα ξεκίνημα, μια μαγιά για τον μεγάλο ξεσηκωμό. Για την μεγάλη απεργία της 20ης Νοέμβρη». Κι επειδή εξαρχής φαίνονταν ότι χθες η συμμετοχή στην απεργία θα ήταν μικρή, σχολίασε: « Το μπέρδεμα που μεσολάβησε με τη δικαστική εξέλιξη στην απεργία, φυσικά και επηρέασε τους συναδέλφους».

 

Μικρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες στη συνεδρίαση του Μονομελούς. Ο μάρτυρας σε υπόθεση εργατικής διαφοράς είχε αρχίσει την κατάθεση του όταν τον διέκοψε η σύζυγος του που ήταν στο ακροατήριο. «Δεν τα λέει καλά» είπε αρχικά η σύζυγος. Στη συνέχεια άρχισε να τον διορθώνει. Καταθέτοντας η ίδια… «Βγείτε έξω» αντέδρασε αυστηρά ο πρόεδρος του δικαστηρίου. «Δεν βγαίνω κύριε πρόεδρε» απάντησε η γυναίκα. Κι αμέσως βγήκε, «σηκωτή» από τους παρόντες αστυνομικούς.

 

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδης δέχθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του τον συνάδελφο του από τη Σμύρνη της Τουρκίας. Συζήτησαν και συμφώνησαν να κάνουν μια νέα προσπάθεια ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο πόλεων. Η προηγούμενη έληξε άδοξα στο τέλος του 2022 λόγω μικρού ενδιαφέροντος. Γνωρίζοντας εκείνα τα προβλήματα, συμφώνησαν αυτήν την φορά όλα να γίνουν καλύτερα. Στο παρελθόν είχε συζητηθεί παρόμοια σύνδεση της Καβάλας με το Τσανάκαλε. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

 

Αυξάνονται καθημερινά οι σύλλογοι της πόλης και του Νομού που επιλέγουν για την επόμενη τους εκδρομή τα Τρίκαλα. Να επισκεφθούν τον γνωστό από προηγούμενα Χριστούγεννα «Μύλο των Ξωτικών». Οι εκδρομές είναι ημερήσιες ή διήμερες. Με επίσκεψη και στα Μετέωρα.

 

Στις οδούς Βρούτου και Πτολεμαίου (πίσω από τον Άγιο Παύλο) συνεχίζεται καθημερινά το έργο κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου. Υπολογίζεται ότι θα μείνει εκεί ως τις αρχές Νοέμβρη. Μετά; Για μετά, δεν ξέρουμε ακόμη. Υπάρχουν πολλές και διάφορες φήμες για το αν συνεχιστεί σε συνοικιακό δρόμο ή στο κέντρο. Πιθανόν να μην έχει αποφασίσει ακόμη κι η εταιρία. Συνήθως επιλέγει να συνεχίσει το έργο εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότεροι πιθανοί πελάτες της.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Το κρουαζιερόπλοιο "EUROPA" στο λιμάνι της Καβάλας (φωτογραφίες)