Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το λιμάνι της Καβάλας γράφει τη δική του ιστορία στον τουρισμό κρουαζιέρας. Περισσότερα από 20 χρόνια τώρα τα κρουαζιερόπλοια έρχονται συνεχώς, με πρόγραμμα και πολύ κόσμο. Το χθεσινό είναι γνωστό μας από αρκετές προηγούμενες αφίξεις. Στη φωτογραφία το «Europa» από την άφιξη του το Καλοκαίρι του 2022. Για την Καβάλα και παραδοσιακά, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι περισσότερες το Φθινόπωρο παρά τα Καλοκαίρια.

 


 

Θετικά σχολιάζει ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος το ενδιαφέρον του Μάρκου Δέμπα για τον Δήμο. Γεγονός μάλλον αναμενόμενο. Ο κ. Δράκος ρωτήθηκε χθες, σε συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή, για τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Παραβρέθηκε -είπε- στην εκδήλωση του Γιάννη Σαρρή όπως το ίδιο έκανε στην εκδήλωση του Γιάννη Παναγιωτίδη. «Και οι δύο είναι καλοί φίλοι και μέλη του κόμματος» σημείωσε. Χαρακτήρισε επίσης θετική την πολυετή θητεία του κ. Δέμπα στο Επιμελητήριο.

 

Επόμενη ερώτηση για το ενδιαφέρον Δέμπα για τον Δήμο Καβάλας. Ο κ. Δράκος απάντησε: « Γιατί όχι; Ξέρει τα θέματα του Δήμου. Ασχολήθηκε με το Δήμο Καβάλας την εποχή που Δήμαρχος ήταν ο Στάθης Εριφυλλίδης. Πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις του και να προχωρήσει» κατέληξε για το δημοτικό ενδιαφέρον του κ. Δέμπα. «Ναι μεν είναι νωρίς ακόμη αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν από τώρα» πρόσθεσε ο Μπάμπης Δράκος.

 

Στα βασικά πολιτικά του σχόλια επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση. Και τέτοια- είπε- δεν υπάρχει. Με λίγα λόγια ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας θεωρεί αρνητικές όλες τις τελευταίες εξελίξεις και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Υποβαθμίζει δε τα εσωκομματικά θέματα που απασχολούν τη ΝΔ. Δεν τα θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρά.

 

Αυτά τα θέματα που έχουν σχέση ειδικά με τον Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζει με ανάρτηση του ο Θανάσης Μήττας. Σταθερός φίλος στην Καβάλα του πρώην Πρωθυπουργού: «Ασχοληθείτε σοβαρά με τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχουν κουράσει τον κόσμο και κυρίως με τα εθνικά θέματα και αφήστε τους π. Πρωθυπουργούς όταν είναι καλεσμένοι σε εκδηλώσεις, να κουβεντιάζουν ακόμη και με τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

 

Εκλογών στο Επιμελητήριο συνέχεια. Υποψήφιος με τον Γιάννη Παναγιωτίδη θα είναι ο Μάκης (Αδάμ) Καφετζής, της γνωστής εταιρίας των ασανσέρ. Αγαπητός και δημοφιλής στην αγορά και όχι μόνο, πείσθηκε και είπε το «ναι». Ο κ. Μάκης Καφετζής θα είναι υποψήφιος στο τμήμα της Μεταποίησης. Καλή του επιτυχία.

 

Ξανάγινε προχθές. Κι άλλοι γιατροί του Νοσοκομείου που έγκαιρα ζήτησαν και έλαβαν άδεια παράλληλης ιδιωτικής εργασίας, επανήλθαν και η άδεια που είχαν ανακλήθηκε. Μετάνιωσαν. Μάλλον ξαναδιάβασαν τους όρους με τους οποίους η άδεια δίδεται. Από τους 20 περίπου γιατρούς που είχαν την άδεια, σίγουρα οι μισοί την … γύρισαν πίσω.

 

Ανησύχησαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης οι Καβαλιώτες. Βλέποντας προς τη Θάσο, ξεχώρισαν εύκολα τους καπνούς. «Υπάρχει φωτιά στη Θάσο;» ρωτούσαν ο ένας μετά τον άλλον στις διαδικτυακές τους παρεμβάσεις. Κι είχαν δίκιο. Υπήρξε όντως περιστατικό. Η καθαρή ατμόσφαιρα στον κόλπο της Καβάλας πρόσφερε άριστη ορατότητα. Μέσω της οποίας η φωτιά ήταν φανερή χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εκδηλώθηκε.

 

Επανέρχεται στα των προβλέψεων του καιρού των επόμενων ημερών ο κ. Μάκης Ζουμπλιός. Μελετώντας νέα στοιχεία αναφέρει ότι χωρίς βροχές φαίνεται ότι θα είναι και το πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη. Στην Ελλάδα το λέμε κι αλλιώς, «… ζήτω που καήκαμε».

 

Περιμένουν χωρίς να έχουν μεγάλη υπομονή. Περιμένουν να δημιουργηθεί η νέα πιάτσα τους στο πεζοδρόμιο έμπροσθεν του Δημοτικού Κήπου. Θεωρούν το θέμα μείζονος σημασίας αφού το σημείο είναι προνομιακό για αυτούς. Δυστυχώς οι οδηγοί Ταξί θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο.

 

Η συμφωνία με Δήμο Καβάλας και Αστικό ΚΤΕΛ ισχύει αλλά η υλοποίηση της έχει μπόλικη δουλειά ακόμη. Μαζί με γραφειοκρατία. Αν η πιάτσα λειτουργήσει εντός του έτους, θα είναι μεγάλη επιτυχία. Θα χρειαστεί για αυτό να πιέσουν. Ειδικά το Δήμο Καβάλας. Μήπως και οι χρόνοι συντομευθούν.

 

Μιας και αναφερόμαστε στα κυκλοφοριακά της πόλης ας θέσουμε υπόψη του αναγνώστη κάτι ακόμη. Την … βαρεμάρα των οδηγών – κάποιων οδηγών- αστικών λεωφορείων. Δύο φορές την περασμένη Τρίτη υπήρχε χώρος να κάνουν στην άκρη, να σταματήσουν στη στάση χωρίς να ενοχλούν την υπόλοιπη κυκλοφορία. Δεν το έκαναν. Κι έτσι σχημάτισαν ουρά πίσω από το λεωφορείο. Αυτό αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα να έγινε το πρωί της Τρίτης στην οδό Κουντουριώτου και το μεσημέρι της Τρίτης στη στάση Νότη στην αρχή της οδού Ομονοίας.

 

Ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία. Μηχανικός που εργάζεται στο Δήμο Θάσου αποχωρεί με απόσπαση. Θα εργαστεί σε Δήμο της Αττικής. Ο λόγος είναι ότι εκεί εργάζεται και ο σύζυγος της. Για το Δήμο Θάσου ένας μηχανικός λιγότερος (από τους λίγους που διαθέτει).

 

Να λοιπόν ο πολιτιστικός σύλλογος του Παλαιοχωρίου μας διαψεύδει. Εκτός από την γιορτή του κάστανου την Κυριακή, ετοιμάζει εκδήλωση και το βράδυ του Σαββάτου. Δηλαδή δύο μέρες εκδηλώσεων για το κάστανο (και όχι μία που γράφαμε χθες): « Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου θέλοντας να αναβιώσει μία παλιά συνήθεια, σας προσκαλεί την παραμονή της Ημέρας Κάστανου, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 από τις 18:30 στην Κεντρική Πλατεία Παλαιοχωρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η “Βραδιά Κάστανου” με κάστανα βραστά και ψητά, κρασί και σουβλάκια για όλους. Παραδοσιακή μουσική και χορός θα δώσουν ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά, όπου τα Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου μας θα παρουσιάσουν χορούς από την Παράδοση μας».

 

Από την κ. Ζωή Χωματά λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή: « Στις 22/10/2024, στη στήλη «Μικρά Πρωινά» του κ. Νίκου Γενικόπουλου, αναφέρεται πως είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και για τις επικείμενες εκλογές του χώρου μας στηρίζω  τον σ. Στέφανο Κασσελάκη. Προς αποκατάσταση της παρεξήγησης, ενημερώνω πως είμαι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει την δημόσια έκφραση προτίμησης  προς οποιονδήποτε σύντροφο – υποψήφιο πρόεδρο. Προς  αποκατάσταση της αλήθειας η πληροφορία που δόθηκε μέσω της στήλης σας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εύχομαι σε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος καλό αγώνα με εξωστρέφεια, ανάδειξη των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας από την ανάλγητη πολιτική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων για τη λύση των προβλημάτων και τη διέξοδο της χώρας από την ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει περιέλθει από τις κυβερνητικές πολιτικές και τέλος θέσεις για την ενότητα, το ξεπέρασμα της κρίσης και την ανάκαμψη του κόμματος μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Μέχρι να παραλάβουμε τα Canadair τελευταίας γενιάς θα έχουν καεί και οι θάλασσες!