Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τον Νοέμβρη του 1973 στην εξέγερση στο Πολυτεχνείο το διακύβευμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Αφορούσε την ελληνική δημοκρατία που τότε δεν υπήρχε. Λίγους μήνες μετά επανήλθε και επικράτησε στην Ελλάδα. Συνεχίζει αδιάκοπα την πορεία της ως σήμερα.

 

Σαφώς και δεν είμαστε παράδεισος. Στηριγμένοι στην δημοκρατία προσπαθούμε να βελτιώσουμε το ελληνικό κράτος, με κριτική να επαναφέρουμε όσους μας εκπροσωπούν. Όσους αποφασίζουν για μας. Άνθρωποι που όσο είναι στην αντιπολίτευση (ή εκτός των κέντρων όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις), μας τα υπόσχονται όλα. Κάνουν ακριβώς τα αντίθετα μόλις αναλάβουν τις τύχες της χώρας. Μιας Περιφέρειας, μιας Νομαρχίας παλαιότερα ή (το πιο συνηθισμένο) ενός Δήμου.

 

Τον Νοέμβρη του 1973 κάποιοι άνθρωποι θυσιάστηκαν. Έχασαν τη ζωή τους, έφαγαν πολύ ξύλο, τραυματίστηκαν κι είχαν (ή έχουν) προβλήματα υγείας για το υπόλοιπο του βίου τους. Δυστυχώς είναι τέτοιοι οι ρυθμοί της καθημερινότητας, είναι τόσο σημαντικές οι γενικότερες αλλαγές που ξεχνάμε. Τους ήρωες γενικώς, του Πολυτεχνείου ειδικότερα. Το τι έκαναν για να μπορούσε σήμερα να κινούμαστε, να ζούμε ελεύθερα.

 

Το ότι ξεχνάμε, το διαπιστώνουμε συχνά και με αφορμή τέτοιες επετείους. Προχθές η Καβάλα είχε δύο εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πρώτη το πρωί με 50 μόνο άτομα. Η δεύτερη το απόγευμα με 150, ίσως και 200. Το ότι δεν συνεννοούμαστε ώστε κάποια πράγματα να γίνονται με ενότητα, είναι ένα και βασικό πρόβλημα. Το ότι δεν συμμετέχουμε είναι το δεύτερο.

 

Όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά- χειρότερα- αν δεν είχαμε τη δημοκρατία. Ουδείς θα μπορούσε να σχολιάζει, να κάνει καταγγελίες, κριτική. Ουδείς θα είχε το δικαίωμα να διεκδικεί. Επειδή ως συνήθως θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα (φυσικά κακώς), αφήνουμε τη μνήμη μας να χαλαρώνει. Να αδυνατίζει, στο τέλος να διαγράφει τους αγώνες των προηγούμενων. Κι οι νέοι άλλοτε δεν μαθαίνουν. Τις πιο πολλές φορές δεν μαθαίνουν σωστά.

 

Συνέπεια όλων των πιο πάνω είναι και αυτά που έγιναν στην Καβάλα την Κυριακή, για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι 50 της εκδήλωσης το πρωί προσήλθαν- κάποιοι- χωρίς να έχουν αντιληφθεί τη σημασία του γεγονότος. Δεν ήταν ημερίδα όπως νόμιζαν. Δεν ήταν γιορτή και χαρά. Δεν υπήρχε μπουφές με κεράσματα.

 

Ήταν οφειλόμενη απόδοση τιμής. Κάποιοι φωτογραφίζονταν επιμόνως και συστηματικώς ώστε αμέσως μετά να αξιοποιήσουν το υλικό. Όπως επιβάλλουν οι κανόνες της εποχής. Κι η εκφωνήτρια, έκανε το καλύτερο. Μιλώντας από μικροφώνου και εντελώς απροετοίμαστη, αναφέρθηκε στην παρουσία στην εκδήλωση των κομμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «… μαζί μας είναι και το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας». Αυτή της η ατάκα (το λάθος της) δείχνει και το πόσο άλλαξαν τα πράγματα…

 

Το Πολυτεχνείο ζει, γράφει το πανό. Φτιαγμένο προ ετών (από το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ), είναι ήδη στη θέση του. Στο ράφι με πολλά άλλα. Θα χρησιμοποιηθεί πάλι του χρόνου. Αλλά έτσι είναι; Το Πολυτεχνείο ζει; Το Πολυτεχνείο φυσικά και δεν ζει. Το έχουμε ξεχάσει, το έχουμε αδικήσει και ξεπεράσει. Αν κάποιοι συνεχίζουν να προσέρχονται στις εκδηλώσεις συνειδητά (χωρίς να φορούν το κουστούμι και τη γραβάτα τους), ε αυτοί κάθε χρόνο είναι και λιγότεροι.

 

Στην εκδήλωση το πρωί παρόντες ήταν κάποιοι λίγοι συνδικαλιστές. Εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων. Μετρήθηκαν και με το ζόρι «βγήκαν» 50. Κοντά τους 20 τουλάχιστον αστυνομικοί. Πορεία; Ούτε κατά διάνοια. Μια ομιλία, στεφάνια και αυτό ήταν όλο. Εκδήλωση 10-15 λεπτών. Αντίθετα το απόγευμα και χάρη στο ΚΚΕ της Καβάλας, ας πούμε ότι τα προσχήματα κρατήθηκαν περισσότερο. Και του χρόνου λιγότεροι λοιπόν…

 

Σε όλη την Ελλάδα παραιτούνται και αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι Νομαρχιακές αντικαθίστανται από επιτροπές Εκλογικού Αγώνα. Λίγο πρόωρα βέβαια – οι επόμενες εκλογές αργούν- αλλά αυτή είναι η απόφαση του κόμματος. Με ενδεχόμενο και μετά την εκλογή νέου προέδρου, να γίνουν εσωκομματικές εκλογές για νέες Νομαρχιακές παντού. Στην Καβάλα η Νομαρχιακή φέρεται να είναι 20 μέλη, αποχώρισαν πρόσφατα περίπου τα μισά.

 

Οι βροχές την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) επηρέασαν όπως γίνεται πάντα τα έργ,α στην Καβάλα. Κάποια σταμάτησαν, άλλα έγιναν μετ’ εμποδίων. Για να καλυφθεί το χαμένος έδαφος, υπήρξαν έργα που συνεχίστηκαν το Σάββατο. Ή δεν επηρεάστηκαν και τόσο πολύ από τη βροχή.

 

Υπό βροχή δούλευαν στον Άγιο Λουκά στο έργο του φυσικού αερίου. Το Σάββατο δούλεψαν κανονικά στο έργο της ύδρευσης και μπροστά στην οδό Κύπρου. Εκεί που «δεν κουνήθηκε φύλλο» ήταν στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί μόλις άρχισε η βροχή, αμέσως σταμάτησαν όλα.

 

Το έργο της ΔΕΥΑΚ στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης και Βουλγαροκτόνου θα άρχιζε την Κυριακή, θα ολοκληρώνονταν χθες. Τελικά την Κυριακή δεν έγινε τίποτα. Το έργο ξεκίνησε χθες, τελειώνει (εκτός απροόπτου) σήμερα. Η ματαίωση των εργασιών την Κυριακή οφείλεται -όπως λέγεται- στο ότι τελευταία στιγμή προέκυψε ανάγκη επιπλέον άδειας.

 

Ένα ακόμη παράδειγμα για τα διαφορετικά δεδομένα που ισχύουν εντός της ίδιας Περιφέρειας. Της Περιφέρειας ΑΜΘ. Θα προσληφθούν 15 εποχιακοί για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αυτοί που θα απασχοληθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου- Ροδόπης- Ξάνθης έχουν το επιπλέον κριτήριο της εντοπιότητας. Έτσι εκεί θα προσληφθούν ντόπιοι. Είναι σίγουρο. Αντίθετα κριτήριο εντοπιότητας δεν ισχύει στις αιτήσεις για τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας.

 

Στο διαδίκτυο υπάρχει από την Κυριακή η πρώτη ανακοίνωση του Μουσικού σχολείου Καβάλας για το επόμενο φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες». Ημερομηνίες 5 με 11 Μάη. Συγκεντρώνονται ήδη συμμετοχές Μουσικών σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα. Να υποθέσουμε ότι την Παρασκευή 9 Μάη 2025 θα γίνει στην Καβάλα η Λευκή Νύχτα; Ο Εμπορικός σύλλογος δεν βιάζεται. Περιμένει να σκεφθεί κι άλλες παραμέτρους ως την τελική του απόφαση.

 

Χωρίς κανένα άγχος αφού ήταν ο μόνος υποψήφιος, ο Στέφανος Γεωργιάδης εξελέγη εκ νέου πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας. Από τα 21 μέλη του νέου δ.σ. οι 9 είναι καινούργια πρόσωπα. Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής πόλης αναφέρουν ότι η συμμετοχή στις εκλογές πλησίασε το 50%. Ποσοστό φυσικά μικρό.

 

Στην Κομοτηνή ο Δήμος ανακαίνισε και παρέδωσε σε χρήση δημόσιες τουαλέτες στο κέντρο της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. Ανακοινώθηκε επίσης ωράριο λειτουργίας τους (7.30 το πρωί με 8 το απόγευμα) και το ότι δημοτική καθαρίστρια θα τις καθαρίζει δύο φορές την ημέρα.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024

Επόμενο άρθρο

Πως τυχαίνει πάντα οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να γίνονται τις περιόδους της μεγάλης ζήτησης;