Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως το συμπέρασμα στο οποίο κατάληξε, εργαζόμενος στο Πρωτοδικείο Καβάλας για περίπου έναν χρόνο. «Ο Δήμος Παγγαίου είναι ένας προβληματικός Δήμος» είπε και χαμογέλασε με νόημα. Χαμογέλασαν κι όσοι εκείνη την ώρα τον παρακολουθούσαν, τον άκουγαν με προσοχή. Σα να συμφωνούσαν μαζί του! Τι εννοούσε ο Πρόεδρος; Εννοούσε τα πάθη, τα μίση που αναπτύχθηκαν σε έναν μικρό Δήμο της χώρας. Αυτά, όπως όλα δείχνουν, έγιναν ισχυρή αφετηρία όχι για μία (την χθεσινή), αλλά για πολύ περισσότερες δίκες. Αρκετές έγιναν, άλλες θα γίνουν.
Δεν έχει δικαστεί δυστυχώς η βασική. Εκκρεμεί στη δικαιοσύνη εδώ και 6 χρόνια. Αναφερόμαστε στην υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο του «μεγάλου» και πρώην Δήμου Ελευθερούπολης. Με διαδοχικές συμπτώσεις κι αναβολές, μια πολύ σοβαρή υπόθεση δεν δικάστηκε καν σε πρώτο βαθμό. Ουδείς γνωρίζει την τύχη της. Ευτυχώς δεν κινδυνεύει με παραγραφή…
Αντίθετα διάφορες μικρουποθέσεις απασχολούν συνεχώς προέδρους, δικαστές και εισαγγελείς. Χθες αθωώθηκαν και οι 38 κατηγορούμενοι. Οι οποίοι ναι μεν δεν κατέθεσαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης σε σωστό χρόνο, το έκαναν παρόλα αυτά εκ των υστέρων. Ουδείς είχε κάτι να κρύψει. Ουδείς είχε δόλο. Κάπως έτσι αθωώθηκαν άπαντες ενώ ο Βασίλης Ξουλόγης ήταν εκεί και έβλεπε…
Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης έκανε την αρχική καταγγελία. Επηρεασμένος από την εκλογική του ήττα (το 2014), από τα όσα έγιναν σε βάρος του, υιοθέτησε (κακώς) την λογική «οφθαλμό αντί οφθαλμού». Τους … τύλιξε άπαντες σε μια κόλλα χαρτί και χθες το πρωί έλαβε πρώτη θέση. Έβλεπε όλα όσα διαδραματίζονταν στο ακροατήριο, ένας Θεός ξέρει τι περίμενε και τι αντίθετα προέκυψε. Ας πούμε ότι τον καταλαβαίνουμε… Επί ημερών δικής του διοίκησης «κυνηγήθηκε» αδυσώπητα και πολλές φορές άδικα. Αθωώθηκε επίσης για δήλωση πόθεν έσχες που δεν κατέθεσε, οι αντίπαλοι του επανήλθαν κι όπως θυμόμαστε τελικά η εισαγγελική αρχή είχε ασκήσει δικαίωμα επανάληψης της δίκης! Με όλες αυτές τις εμπειρίες σχετικά πρόσφατες, ξέσπασε κατά δικαίων και αδίκων.
Ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και συνηθισμένες ελληνικές αντιδράσεις. Όλα αυτά κάνουν θεσμικούς παράγοντες που δεν είναι ντόπιοι (δεν γνωρίζουν δηλαδή αναλυτικά πρόσωπα και πράγματα) να σχολιάζουν: « Ο Δήμος Παγγαίου είναι ένας προβληματικός Δήμος». Είναι αλήθεια. Κι επειδή τα προβλήματα πρέπει να λύνονται καλό είναι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν για αυτό. Τώρα την βασική ευθύνη την έχουν όσοι διοικούν τον προβληματικό Δήμο. Αυτοί οφείλουν να «ρίξουν» τις απαραίτητες γέφυρες προκειμένου να συμβεί το ελάχιστο. Να αποκατασταθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Στην συνέχεια όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους…
Το κλίμα χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας ήταν κάτι ανάμικτο. Μπερδεμένο. Από το μια το Καλοκαίρι, με τους περισσότερους δικαστικούς υπαλλήλους σε χρήση θερινής άδειας. Από την άλλη η καθημερινότητα κι οι δίκες μιας και η αποχή τέλειωσε. Αυτοί που το απολάμβαναν (και δεν το έκρυβαν) ήταν οι δικηγόροι. Είχαν σηκώσει τα μανίκια κι «έτρεχαν» προς πάσα κατεύθυνση. Μια συνεδρίαση του Τριμελούς (λες και είμαστε εντός δικαστικού έτους) δημιούργησε επαγγελματική δραστηριότητα, ευκαιρία να εκτονωθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι βρίσκονταν σε αποχή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Συμπολίτης παρατηρεί και διαμαρτύρεται. Τις ημέρες αυτές- μας λέει- που η Καβάλα φιλοξενεί πολύ κόσμο, οργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις, δεν λειτουργούν όπως πρέπει τα φώτα στο παλιό υδραγωγείο. «Κατόπιν τούτου το μνημείο δεν φωτίζεται σωστά. Μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο σκοτάδι» καταλήγει. Φυσικά έχει δίκιο. Ας το δουν οι αρμόδιοι. Ας το διορθώσουν.
Μια άλλη παρατήρηση αφορά το Τουριστικό Περίπτερο στην πλατεία Κρίτωνος Κονσουλίδη. Ειδικότερα το σημείο προ πώλησης εισιτηρίων του Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο ταμίας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όποιον θέλει να πληρώσει με πιστωτική κάρτα. Δέχεται μόνο μετρητά. Ας δουν οι αρμόδιοι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας το πρόβλημα κι ας το διορθώσουν. Τα capital control συνεχίζονται, ας μη το ξεχνάμε.
Ενδιαφέρον διάλογος για το πρόβλημα της ΒΦΛ. Τον «συναντήσαμε» στην σελίδα του πρώην Νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή, στο Facebook. Πρώτος γράφει συνταξιούχος του εργοστασίου, ο κ. Στράτος Παπαδόπουλος: « Απέλυσαν 51. Τους 48 χωρίς αποζημίωση. Μεταξύ αυτών 4 συνδικαλιστές. Κατηγορία: Εγκληματική οργάνωση. Έχετε πάθει γλωσσοδέτη και δεν μιλάτε;». Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος του απαντά πρώτος: «Δεν έχω πει τη τελευταία μου λέξη.. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δώσε μου λίγες μέρες… Πολύ λίγες». Αμέσως μετά γράφει την απάντηση του ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Έχω πει την γνώμη μου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και έχει καταγραφεί σε όλες της εφημερίδες. Αν θες να την επαναλάβω. Η Περιφέρεια ζητά ανοικτό εργοστάσιο και να λυθεί, άμεσα, το θέμα με τους εργαζομένους και πάνω από όλα όχι απολύσεις».
Από το διαδίκτυο κι ένα ακόμη ενδιαφέρον, προσεκτικό κείμενο για την πόλη μας. Γραμμένο από τον δάσκαλο Φώτη Λάζο: «Έχει σημασία, η οποιαδήποτε αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνεχίζει και να βελτιώνει τα πράγματα, από το σημείο που τα άφησε η προηγούμενη διοίκηση…Θεωρώ ότι το σύνολο των εκδηλώσεων από αρχές καλοκαιριού-air sea show, Φεστιβάλ Παρά πόδας, Θέατρο Φιλίππων, Cosmopolis, ακόμα και το θερινό σινεμά ΖΕΦΥΡΟΣ- είναι στοιχεία που “Βάζουν την πόλη σε κίνηση”, όπως έλεγε μια προεκλογική αφίσα, θυμάμαι, παλιότερα… Αρκούν αυτά; Σίγουρα όχι, γιατί πάντα υπάρχουν φρέσκιες καινοτόμες ιδέες που θα πρέπει να εξετάζονται χωρίς προκαταλήψεις και εμπάθειες! Μια μικρή παρατήρηση, τόσο στο Ασημακοπούλου όσο και στο συναυλιακό χώρο του λιμενοβραχίονα, θα πρέπει, στο μέλλον, να γίνει διαμόρφωση του χώρου με την ανάλογη υποδομή…Και επί πλέον, θεωρώ, ότι στις συναυλίες του COSMOPOLIS, αφού ο Δήμος μπαίνει που μπαίνει μέσα, η είσοδος θα πρέπει να είναι δωρεάν, αφού, κυρίως, νέοι άνεργοι και σπουδαστές τις παρακολουθούν».
Την Τετάρτη η κρατική τηλεόραση επανήλθε στο πρόβλημα των εργαζομένων στη ΒΦΛ, πάλι με «ζωντανή» σύνδεση με την γέφυρα. Μίλησαν ο Νίκος Βογιατζίδης, ο Μάκης Θεοχάρης και η δικηγόρος του σωματείου κ. Ελευθεριάδου. Ο χρόνος που διέθεσε η τηλεοπτική εκπομπή στο πρόβλημα της Καβάλας ήταν και αυτή τη φορά λίγος.