Πριν από περίπου 20 χρόνια. Συνέντευξη τύπου του Γιάννη Τσακλίδη, στα χέρια του οποίου φαίνεται το σχεδιάγραμμα του υπό διεκδίκηση και κατασκευή -τότε- νέου λιμένα Καβάλας. Προσπάθησε πολύ για να γίνει το έργο ο Γιάννης Τσακλίδης. Το είχε πάρει προσωπικά. Κι είδε δίκιο. Απέρριψε και ξεπέρασε επιχειρήματα του τύπου «… μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, δεν χρειάζεται άλλο λιμάνι». Έπαιξε ρόλο η θέση που είχε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. 20 χρόνια μετά το νέο λιμάνι ιδιωτικοποιήθηκε για να «μεγαλώσει» κι άλλο. Ενισχύοντας φυσικά και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο Γιάννης Τσακλίδης δικαιώθηκε. Άργησε μεν αλλά δικαιώθηκε.
Πρόσωπο των προηγούμενων ημερών (και) ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός, Γιώργος Καλαντζής. Αρχικά ταξίδεψε καλεσμένος του Κογκρέσου, στην Αμερική. Παραβρέθηκε στην ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ. Στις παράλληλες εκδηλώσεις όπου επίσης συμμετείχε, γνώρισε την νέα Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Για την οποία μίλησε με κολακευτικά λόγια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο γραμματέας και πιο στενός συνεργάτης της είναι Έλληνας! «Η κ. Κίμπερλι δεν είναι μόνο μια εντυπωσιακή γυναίκα, είναι και άριστα καταρτισμένη» είπε ο κ. Καλαντζής.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα (και στην ελληνική πραγματικότητα), παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε για το νέο λιμάνι. Την παράδοση του στον ιδιώτη. Όπως τόσοι άλλοι και ο Γιώργος Καλαντζής θεωρεί ότι η εξέλιξη θα είναι θετική για την τοπική οικονομία. Στην ίδια εκδήλωση ήταν η Αγγελική Δεληκάρη ενώ απουσίαζαν δικαιολογημένα Παναγιωτόπουλος- Πασχαλίδης.
Υποχρέωση του ιδιώτη είναι να δημιουργήσει στο νέο λιμάνι υποδομή όχι για Τελωνείο αλλά για έναν απλό τελωνειακό σταθμό. Που όταν γίνει (όταν και αν), θα μπορεί να φιλοξενεί έως 8 άτομα. Άραγε θα υπάρξουν υπάλληλοι της υπηρεσίας που θα δεχθούν να μετακινηθούν και να δουλεύουν στον σταθμό; Φαίνεται πολύ δύσκολο. Αφήστε που με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας (φιλόδοξο σχέδιο του Υπερταμείου και για το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας), το Τελωνείο μάλλον εξασφαλίζει την περαιτέρω παρουσία του εκεί που είναι δεκαετίες τώρα.
Το σχετικό δελτίο τύπου μιας ακόμη πανηγυρικής εκδήλωσης για το «Φίλιππος Β»’, φιλοξενεί τις δηλώσεις και του εκπροσώπου του ιδιώτη κ. Μουστάκα. Γενικές και αόριστες. Κατόπιν τούτου το καλό που μπορεί να υπάρξει στο νέο λιμάνι και μάλιστα αρκετά γρήγορα, είναι να αυξήσει τα φορτία του. Περιλαμβάνοντας σε αυτά και κοντέινερ. Μόνο αυτό. Τίποτα παραπάνω.
Τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης ασχολούμενα με την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού χρησιμοποιούν πάντα φωτογραφίες του κεντρικού λιμανιού! Το λάθος αυτό κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Χαρακτηριστικό είναι τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αναφέρονταν στο «Φίλιππος Β’» με φωτογραφία του λιμανιού της Κεραμωτής! Όπως καταλαβαίνουμε η Καβάλα είναι όντως πολύ μακριά από την Αθήνα (για να γνωρίζει η Αθήνα τα θέματα της και να τα αναφέρει σωστά).
Είδηση δεν είναι η σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας. Είδηση είναι ότι αυτή γνωστοποιήθηκε εγκαίρως ώστε να την παρακολουθήσουν (αν θέλουν) τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Είχε να συμβεί από την εποχή πριν την πανδημία. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις 5.30 και μεταξύ άλλων εκλέγει αντιπροσώπους στη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Επιτέλους ολοκληρώθηκε το έργο της ΔΕΥΑΚ στην οδό Βουλγαροκτόνου, ως την Ραψάνη. Πλέον η περιοχή διαθέτει έναν νέο και μεγάλο αγωγό ομβρίων. Για να γλιτώσουν οι επαγγελματίες από τα νερά της βροχής που συνήθως πλημμύριζαν τα μαγαζιά τους. Είναι κάτι που οριστικά θα φανεί στην επόμενη δυνατή βροχή.
Τα σχολεία που μετέχουν στην φετινή Αλφαβητοπαρέλαση ζήτησαν μικρή αναβολή της αφού όπως είπαν εκπρόσωποι τους, δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν τις στολές. Το αίτημα απορρίφθηκε αφού χρόνος υπάρχει. Όπως και συμπαράσταση σε όσους καθυστέρησαν. Κατόπιν τούτου η Αλφαβητοπαρέλαση του 2025 θα γίνει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Η κ. Ζαχαριάδη της Art Attack δήλωσε ότι θα αρχίσει από την οδό Δαγκλή (μπροστά από το Εργατικό Κέντρο), θα φθάσει μέσω της Ομόνοιας στην κεντρική πλατεία. Φέτος θα συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές Γυμνασίων. Ανάμεσα τους και από το Γυμνάσιο της Νέας Περάμου.
Βασιλόπιτα θα έκοβε χθες στην Ελευθερούπολη το ΠΑΣΟΚ Δήμου Παγγαίου. Η εκδήλωση αναβλήθηκε. Αποφασίστηκε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ από το Παγγαίο να βρεθούν στη διαδήλωση για τα θύματα των Τεμπών (χθες στην κεντρική πλατεία). Για την εκδήλωση θα οριστεί νέα ημερομηνία. Λόγω της συγκέντρωσης για τα θύματα των Τεμπών δεν έγινε η αρχικά προγραμματισμένη για χθες εκδήλωση του συλλόγου «Γλυκιά Αγκαλιά».
Λίγα λόγια αλλά πολύ σωστά. Ο συμπολίτης ξεναγός Γιάννης Κιουρτσόγλου γράφει για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο: «Φωτεινό μυαλό, προσαρμοστικότητα στους καιρούς μέσα από ψύχραιμη στάση στην νευραλγική θέση που υπηρέτησε. Μια φωνή, ο λόγος της οποίας ήταν πάντα ενός ανθρώπου της εκκλησίας που η αγκαλιά του χώραγε τους πάντες. Φτωχότερη η ορθοδοξία. Μόνο ως παράδειγμα μπορεί να είναι η στάση του σε μεγάλα κοινωνικοπολιτικά θέματα, για τον υπόλοιπο ελληνορθόδοξο κλήρο».
Ο Μίμης Δομάζος είχε αγωνιστεί αρκετές φορές στην Καβάλα, αντίπαλος του ΑΟΚ. Κυρίως του ΑΟΚ. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του οποίου θυμήθηκε ότι «… τον είχα αντιμετωπίσει όταν έπαιζε στην ΑΕΚ. Μετά το ματς γύρισα στη γειτονιά. Ακούσαμε ότι το λεωφορείο μέσα στο οποίο ήταν ο Δομάζος θα περνούσε από τον Τίμιο Σταυρό. Βγήκα έξω, περίμενα στο δρόμο. Ως που όντως το είδα να περνά». Μέσα στο λεωφορείο ήταν ο Δομάζος!
Με παρέμβαση του το Σάββατο (προχθές) ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης κάλεσε τους συμπολίτες του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών. Διακόπτοντας έτσι την παρατεταμένη σιωπή και αποχή του από τα κοινά. Ο κ. Εμμανουηλίδης είναι πάντα εδώ, παρακολουθεί τα πάντα και περιμένει.
Για την Πρωινή ο Τάκης Πατσίδης ήταν ένας καλός φίλος. Μια πολυετής, στενή αν και έμμεση σχέση μέσω του Τάσου. Ο Τάκης ασθένησε τον 15Αυγουστο φέτος. Έγιναν όλα όσα έπρεπε. Πάλεψε σκληρά τον καρκίνο. Αλλά…
Ο Τάσος αποχαιρέτησε χθες τον αδελφό του με το ακόλουθο κείμενο: « Και κάπως έτσι τελειώνει το ταξίδι σου. Δεν χάρηκες τη σύνταξη σου αλλά χάρηκες ένα σπουδαίο ταξίδι στην εκπαίδευση σε όλο το νομό, όπου σε αγάπησαν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες. Χάρηκες την αγαπημένη σου κερκίδα στα ματς του Ορφέα και του ΓΣΕ. Τις χαρές από τις μεγάλες νίκες. Τις μικρές καθημερινές στιγμές. Τα φοιτητικά σου χρόνια στη Γαλλία και στη Θεσσαλονίκη. Είναι άδικο. Το πάλεψες, το παλέψαμε. Αποδείχτηκε ότι δεν παλεύεται, δυστυχώς. Καλό ταξίδι αδελφέ. Να προσέχεις και να ντύνεσαι καλά εκεί πάνω».